Kiia Renko Kuva Pia Inberg Ohje Hanna Jensen

Pehmeä tomaattikeitto on myös esteettinen elämys.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomaattikeitto Tomato bisque provencal

Ainekset

6 annosta alkuruokana
500
g
tomaatteja
500
g
tomaattisäilykettä
1
rkl
voita
1
kpl
sipuli pilkottuna
1
kpl
laakerinlehteä
1
rkl
intiaani- tai ruokosokeria
2
kpl
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
mustapippuria
2
rkl
basilikaa silputtuna
250
g
Philadelphia- tai Hovi-tuorejuustoa
3
dl
kermaa

Työvaiheet

Kalttaa tuoreet tomaatit eli vedä viilto jokaisen tomaatin kylkeen, laita kiehuvaan veteen ja poista kuori, kun se alkaa irrota. Poista myös tomaattien kannat. Jos on kiire, voit myös tehdä keiton kokonaan tomaattisäilykkeestä.

Sulata voi kasarissa ja freesaa eli paistele hiljalleen sipulia, kunnes se on läpinäkyvää. Lisää tomaatit ja tomaattisäilyke, laakerinlehti, sokeri, valkosipulinkynnet veitsellä littanaksi paineltuina, suola, pippuri ja basilikasilppu. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä 25 minuuttia välillä sekoittaen.

Poista laakerinlehti ja valkosipulit keitosta. Jäähdytä keittoa hetki.

Soseuta keitto sauvasekoittimella tai siirrä se monitoimikoneeseen soseutettavaksi. Siirrä keitto takaisin kattilaan ja lisää tuorejuusto ja kerma.

Lämmitä keitto uudelleen, mutta älä anna sen kiehua. Voit tarjoilla keiton kylmänä tai lämpimänä, alku- tai pääruokana. Koristele annos basilikalla.

Vinkki! Jos haluat keitosta ohuempaa, laimenna sitä maidolla.

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
noin 12 pihviä
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-piparjuuriröstit

Ainekset

800
g
punajuurta
150
g
perunaa
4
rkl
vehnäjauhoja
2
rkl
raastettua piparjuurta
2
munaa
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Paistamiseen
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Keitä perunoita 5–10 minuuttia. Jäähdytä ja kuori.
  2. Raasta punajuuret ja perunat karkeaksi raasteeksi. Sekoita joukkoon jauhot, piparjuuri ja munat. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi massaksi ja anna taikinan levähtää jääkaapissa puolisen tuntia.
  3. Kuumenna rasva ohukaispannussa. Nostele pari ruokalusikallista punajuuripihvitaikinaa pannun koloihin ja tasoita pihviksi. Kypsennä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia molemmin puolin.
  4. Tarjoa tuoreella rakuunalla tai basilikalla maustetun kermaviilikastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurivuoka

Ainekset

6
kpl
punajuuria
2
kpl
hapanta omenaa
1
sipuli
150
g
sinihomejuustoa
rouhittua mustapippuria
timjamia
Liemi
4
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret ja omenat karkeaksi raasteeksi.
  2. Silppua sipuli.
  3. Levitä ainekset ja murennettu sinihomejuusto uunivuokaan.
  4. Ripottele mausteet pintaan ja kaada kasvisliemi päälle.
  5. Hauduta 200 asteessa 1½ tuntia. Annosvuoille riittää 45 minuuttia.

Kommentit (0)

Kuva Elvi Rista, kuvausjärjestely Suvi Rüster, resepti Pirkko Salminen, Kouvola
Annoksia
5
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurilaatikko

Ainekset

½
kg
punajuuria
vettä
1
ps (500 g)
pakastettua peruna-sipulisekoitusta
2
dl
tummaa soijarouhetta
4
dl
kasvislientä
musta- ja valkopippuria
dl
ruoka- tai kuohukermaa
150
g
sinihomejuustomuruja
Pinnalle
4
ruskeaa joulupiparia

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja paloittele kuutioiksi. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää punajuurikuutiot. Keitä 35–40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella.
  2. Mittaa kattilaan kasvisliemi ja soijarouhe. Kiehauta ja keitä 5 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt soijarouheeseen. Mausta musta- ja valkopippurilla. Jäähdytä.
  3. Voitele uunivuoka voilla. Sekoita punajuurisose, perunasipulisekoitus, soiijarouheet, ruokakerma ja sinihomejuustomurut uunivuoassa. Murenna pinnalle joulupipareita.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 45–50 minuuttia. Paistos kuohuaa uunissa, joten varaa riittävän suuri uunivuoka.

Vinkki! Voit käyttää myös valmista, vakuumiin pakattua punajuurisosetta.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Ohratto on mainio kasvisruoka sellaisenaan, mutta sopii myös lisäkkeeksi kalalle, kanalle ja pihville.
Ohratto on mainio kasvisruoka sellaisenaan, mutta sopii myös lisäkkeeksi kalalle, kanalle ja pihville.

Kuutioi punajuuri ja keitä se kypsäksi ohraton kanssa. Risottomaisen ruuan viimeistelee kunnon kourallinen parmesaania.

Annoksia
4–5
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-sieniohratto

Ainekset

2
dl
rikottuja esikypsytettyjä ohrasuurimoita
500
g
keskikokoisia punajuuria
1
sipuli
1
porkkana
3
rkl
voita tai öljyä
noin 1
l
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
tl
suolaa
10
salvianlehteä
200
g
herkkusieniä tai tuoreita metsäsieniä
2
dl
raastettua parmesaania
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja valuta ohrasuurimot siivilässä. Kuori ja kuutioi punajuuret, sipuli ja porkkana.
  2. Kuumenna rasva kattilassa. Lisää kasvikset sieniä ja punajuuria lukuun ottamatta. Kuullota hetki. Lisää ohrasuurimot ja kuullota miedolla lämmöllä 3–4 minuuttia. Älä anna ohrasuurimoiden ruskistua. Lisää punajuurikuutiot, vesi, kasvisliemikuutio, suola ja salvianlehdet.
  3. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ohrasuurimoiden joukkoon. Tarkista, että suurimot ja punajuuret ovat kypsiä. Jos suurimot eivät ole kypsiä, lisää vettä ja jatka hauduttamista.
  4. Paista sienet pannulla ja lisää ohraton joukkoon. Lisää parmesaani ja voi.
  5. Nosta kattila liedeltä ja hauduta kannen alla muutama minuutti. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla.

Kommentit (0)