Kiia Renko Kuva Lina Tegman

Gratiinikastikkeeseen käy myös sinihomejuusto.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kolmen kaalin gratiini

Ainekset

1
kpl
kukkakaalia
1
kpl
romanescu-kukkakaalia
1
kpl
parsakaalia
2
kpl
porkkanaa
Gratiinikastike
50
g
voita
vehnäjauhoja
maitoa
200
g
cheddar-tuorejuustoa
tai
200
g
pehmeää vuohenjuustoa
2
tl
mustapippuria
2
tl
suolaa
Pinnalle
2
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

Keitä kaalia viitisen minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Huuhtele juoksevan, kylmän veden alla ja valuta. Pilko kukinnoiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Laita kaikki voideltuun uunivuokaan.

Valmista gratiinikastike. Sulata voi kasarissa ja kiehauta jauhot siinä. Lisää maito koko ajan sekoittaen.

Sulata juusto joukkoon ja anna kiehua hiljalleen muutama minuutti, kunnes kastike on sakeampaa. Mausta pippurilla ja suolalla.

Kaada kastike vuokaan kasvisten päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.

Vinkki! Sinihomejuusto sopii myös hyvin gratiinikastikkeen juustoksi.

 

Resepti ja kuva Sanna Tyry
Talvella salaattikin voi olla lämmin ruoka.
Talvella salaattikin voi olla lämmin ruoka.

Paahdettua bataattia, mehevää broileria, suussa sulavaa vuohenjuustoa - tähän talvisalaattiin tulee helposti himo.

Hyvä talvisalaattiresepti on kullanarvoinen. Kun tomaattien puna on haalennut ja salaattiruukut ovat kituliaita, paras salaatti syntyy paahdetuista juureksista.

Sopivan tuhdin kanasalaatin salaisuus on bataatin, vuohenjuuston ja pähkinöiden maukkaassa yhdistelmässä. Makeat bataatit ovat...

Annoksia
4 - 6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin broileri-bataattisalaatti

Ainekset

1-2
bataattia (n. 600 g)
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
seesaminsiemeniä
1
tl
suolaa
400
g
ohuita broilerinfileitä (marinoituna)
1
rs
baby-pinaattia
1
dl
pekaanipähkinöitä
150
g
pehmeää vuohenjuustoa
Kastike
3
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori bataatit ja pilko ne parin sentin kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynsi.
  2. Yhdistä kulhossa öljy, seesaminsiemenet, suola ja valkosipulisilppu. Pyörittele bataattipalat öljyssä ja levitä ne uunivuokaan. Paahda bataatteja 225-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Älä päästä bataatteja aivan pehmeiksi. Ne ovat parempia, kun niissä on vähän purtavaa. 
  3. Paista marinoituja kanafileitä pannulla pari minuuttia molemmin puolin. Leikkaa leikkeet vinottain viipaleiksi.
  4. Huuhtele pinaatinlehdet. Asettele vadille pinaatinlehdet, lämpimät broilerinpalat, paahdetut bataatit ja saksanpähkinät. Nostele pehmeää vuohenjuustoa nokareiksi ainesten päälle.
  5. Sekoita kastikeainekset yhteen. Kaada kastike salaatin päälle. Nauti salaatti hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.

Pikainen seljanka ui lautaselle pakastealtaasta. Liemen hyvän maun salaisuus on piparjuuritahna.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kalaseljanka

Ainekset

l
kalalientä
2
laakerinlehteä
½
tl
valkopippuria
1
tl
maustepippuria
4
rkl
tomaattipyrettä
2–3
rkl
piparjuuritahnaa
1
pss (250 g)
pakastejuuressuikaleita
1
rs (300 g)
pakastekalaa kuutioina
1
pss (180 g)
isoja katkarapuja
1
maustekurkku
1
ruukku tilliä
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
tlk (120 g)
smetanaa
(2
rkl
kapriksia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi isossa kattilassa. Lisää laakerinlehdet, pippurit, tomaattipyre ja piparjuuritahna. Kuumenna kiehuvaksi.
  2. Lisää pakastekasvikset ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  3. Huuhtele katkaravut siivilässä haalealla vedellä ja valuta. Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi, hienonna tilli ja purista sitruunan mehu. Lisää ainekset keittoon.
  4. Kuumenna keitto, mutta älä keitä. Mausta suolalla. Tarjoile smetananokareen ja halutessasi kapristen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!

Punainen pennelaatikko on maistuva lihaton makaronilaatikko. Ruokaisuutta siihen tuo sinihomejuustokastike ja väriä punajuuri.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punainen pennelaatikko

Ainekset

400
g
pennepastaa
dl
keitettyjä, pieniä punajuurikuutioita
5
dl
ruokakermaa
200
g
sinihometuorejuustoa
1-2
kananmunaa
1
tl
suolaa
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä pasta runsaassa, suolassa maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Valuta ja nosta sivuun.
  2. Sekoita keitetty pasta, keitetyt punajuurikuutiot, ruokakerma, tuorejuusto ja muna kulhossa tasaiseksi seokseksi.
  3. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Kaada pinnoitettuun uunivuokaan, tasoita pinta ja kypsennä keskitasolla 200 asteessa 30–35 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä ja sisus on hyytynyt. Anna vetäytyä hetki peitettynä ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.

Makkara-omenakastike ei kaipaa jauhosuurustetta tai kermaa. Omena ja sinappi antavat kastikkeeseen makeutta ja pehmeyttä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen makkara-omenakastike ja täysjyväpastaa

Ainekset

500
g
lenkkimakkaraa
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
makeaa omenaa
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
dl
vettä
1
tl
oreganoa
2
tl
sinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
hyppysellinen cayennenpippuria
1
rkl
öljyä paistamiseen
Päälle
tuoretta persiljaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa makkara kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori omenat ja leikkaa kuutioiksi. Paista makkarat teflonpaistinpannulla niin, että ne saavat kauniin värin. Laita sivuun odottamaan.
  2. Kuullota sipuleita ja omenoita öljytyssä kattilassa muutaman minuutin ajan. Kaada paseerattu tomaatti, vesi ja oregano sipuleiden joukkoon. Anna kiehua 10 minuuttia niin, että omenat kypsyvät. Lisää makkarat. Mausta sinapilla, suolalla, mustapippurilla ja cayennenpippurilla. Tarkista maku.
  3. Lisää kastikkeen päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa täysjyväpastan kanssa.

Kommentit (0)