Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo
Tomaattikeiton voi nauttia kylmänä tai kuumana. Keitto vain paranee, jos se saa tekeytyä ennen tarjoilua.
Tomaattikeiton voi nauttia kylmänä tai kuumana. Keitto vain paranee, jos se saa tekeytyä ennen tarjoilua.

Klassinen italialainen tomaattikeitto tehdään kaltatuista tomaateista. Talvella tomaatit voi korvata purkkitomaateilla. Valitse kokonaisia, kuorittuja tomaatteja murskan sijaan, sillä kokonaisissa on makua enemmän tallella.

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen tomaattikeitto

Ainekset

1
purjo tai 3 kevätsipulia
500 g
kaltattuja tomaatteja
1-2
tlk (à 400 g)
kuorittuja tomaatteja
1
chilipaprika
1
l
kasvislientä
1
tl
sokeria
3
reilua
viipaletta kuivahtanutta vaaleaa maalaisleipää
suolaa
rouhittua mustapippuria
basilikaa
lehtipersiljaa
¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

Kalttaa tomaatit:

  1. Tee tomaatteihin ristiviilto kannan kohdalle. Nosta tomaatit kiehuvaan veteen noin 20 sekunniksi tai kunnes kuori alkaa hieman irrota viillon kohdalta. Nosta tomaatit reikäkauhalla kylmää vetä sisältävään astiaan. Anna jäähtyä hetki. Irrota kuoret.

Tee keitto:

  1. Leikkaa purjo pieniksi viipaleiksi. Poista kaltatuista tomaateista siemenet. Kuutioi tomaatit.
  2. Kuullota purjosilppua ja kokonaista chiliä kattilassa muutama minuutti. Lisää joukkoon tomaattikuutiot ja tölkkitomaatit liemineen ja jatka paistamista keskilämmöllä viitisen minuuttia. Lisää mukaan kasvisliemi ja sokeri. Anna keiton kiehahtaa.
  3. Kuutioi leipäviipaleet ja lisää ne keittoon. Anna porista muutama minuutti. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Nosta chilipalko pois ja soseuta keitto sauvasekoittimella.
  4. Annostele lautasille ja koristele oliiviöljyllä ja rouhitulla mustapippurilla.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Niemine Kuva Anna Huovinen
Kun ruoka on syöty, nypi loppu broileri kunnolla. Saat vielä seuraavan päivän annoksen.
Kun ruoka on syöty, nypi loppu broileri kunnolla. Saat vielä seuraavan päivän annoksen.

Kun haluat syödä edullisesti, tartu kauden juureksiin, omenoihin ja yrtteihin. Kokonaisesta broilerista saa helposti kerralla paljon syötävää. 

Annoksia
6
Valmistusaika
2 t (broileri) 1 t (juurekset)
Vaikeustaso
Helppo

Omena-rosmariinibroileri ja sitruunamarinoidut juurekset

Ainekset

Omena-rosmariinibroileri
2
kokonaista broileria
suolaa ja mustapippuria
8
rkl
voita
4
tl
kuivattua rosmariinia
4
rkl
hunajaa
2
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
2
kotimaista omenaa
Sitruunamarinoidut juurekset
½
kg
perunoita
3
palsternakkaa
8
porkkanaa
300
g
selleriä
suolaa ja mustapippuria
1
sitruunan mehu
½
dl
öljyä
2
valkosipulin kynttä
1
tl
timjamia
1
tl
rosmariinia

Työvaiheet

  1. Ota broilerit hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Huuhtele ne sisältä ja ulkoa. Kuivaa huolellisesti talouspaperilla.
  2. Laita broilerit uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita pehmeän voin joukkoon rosmariini, hunaja ja hienonnettu valkosipulikynsi. Levitä voiseos broilerin päälle ja sisälle.
  3. Paloittele sitruuna ja pari omenaa kuorineen broilerin sisään.
  4. Aseta paistomittari broilerien paksuimpaan kohtaan. Paista niitä 175 asteessa noin 1½ tuntia, kunnes sisälämpötila on noin 75 astetta. Valele niitä paistamisen aikana vuokaan valuneella liemellä. Voit paistaa broilerit myös paistopussissa.

Vinkki! Voit oikaista ruuanlaitossa jättämällä sitruunat ja omenat pois broilerin sisältä.

Helppo kastike broilerille syntyy nopeasti majoneesista, puristetusta valkosipulista, raastetusta sitruunankuoresta ja silputuista yrteistä.

Sitruunamarinoidut juurekset

  1. Kuori juurekset. Leikkaa perunat lohkoiksi sekä palsternakat, porkkanat ja sellerit paksuiksi tikuiksi. Laita juurekset leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Mausta juurekset suolalla ja pippurilla.
  2. Sekoita sitruunamehun joukkoon öljy, hienonnettu valkosipuli, timjami ja rosmariini. Kaada seos juuresten päälle. Paista 225 asteessa noin 40 minuuttia riippuen juuresten paksuudesta.

Vinkki! Juuresten joukkoon sopivat bataatti, sipuli- ja punajuurilohkot.

Tee lopusta broilerista seuraavana päivänä herkullinen pasta!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vihreä broilerispagetti
Resepti
Vihreä broilerispagetti

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Kasvispullien makua on helppo muunnella erilaisilla yrteillä.
Kasvispullien makua on helppo muunnella erilaisilla yrteillä.

Kesäkurpitsasta, hapankorppumuruista ja suolaisesta fetajuustosta pyörität syksyn herkullisimmat pallot. Nämä pullat ovat niin pehmeitä, että ne on helpoin paistaa uunissa.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Feta-kesäkurpitsapullat

Ainekset

500
g
kesäkurpitsaa
1
sipuli
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
hapankorppumuruja
1
dl
spelttijauhoja
200
g
fetajuustoa
2
rkl
tuoretta tilliä
2
rkl
tuoretta oreganoa
3–4
rkl
tuoretta minttua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Valuta siivilässä ja painele vielä lopuksi kuivemmaksi.
  3. Kuori ja raasta sipulit ja valkosipuli. Valuta ja painele siivilässä. Kuullota pannulla öljyssä. Sekoita kasvikset hyvin.
  4. Jauha hapankorput hienoksi muruksi tai jauheeksi. Lisää murut, spelttijauhot sekä murennettu feta taikinaan. Mausta hienonnetuilla yrteillä, suolalla ja pippurilla. Sekoita huolellisesti.
  5. Pyörittele taikina palloiksi. Paista uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

  • Fetan tilalla voi käyttää gruyere- tai parmesaanijuustoa.
  • Voit paistaa pullat myös pannulla öljyssä kauniin ruskeiksi.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Parhaat pyörykät paistetaan tuplasti: ensin uunissa, sitten pannulla.
Parhaat pyörykät paistetaan tuplasti: ensin uunissa, sitten pannulla.

Kotikeittiössä falafeleja on helpointa tehdä kerralla uunipellillinen. Öljyllä valelu tekee falafeleistä maukkaita. Voit pakastaa osan ja paistaa pyöryköitä pannulla tarjolle menekin mukaan.

Annoksia
noin 50 kpl
Valmistusaika
45 min + 8 t liottaminen ja 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Falafelit uunissa

Ainekset

1
pkt (400 g)
kuivattuja kikherneitä
1
pieni sipuli
2–3
valkosipulinkynttä
2
rkl
vaaleaa tahinia
1
rkl
perunajauhoja
2
tl
juustokuminaa
tl
suolaa
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
½
tl
kardemummaa
¼
tl
mustapippuria
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
½
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
Pinnalle
1
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele kikherneet siivilässä. Kumoa ne isoon kattilaan ja kaada päälle reilusti kylmää vettä. Anna liota huoneenlämmössä yön yli, 8–10 tuntia. Siivilöi pois liotusvesi. Kaada päälle raikasta vettä niin, että kikherneet peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes kikherneet ovat juuri ja juuri kypsiä. Kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kumoa kikherneet monitoimikoneen kulhoon. Lisää sipulit, tahini, perunajauhot, sitruunankuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi niin, että pysäytät koneen välillä ja työnnät nuolijalla massaa terän ulottuville.
  3. Kun massa on hieman rouheista ja osittain soseutunutta, lisää joukkoon hienonnetut yrtit. Pyöräytä sekaisin.
  4. Muotoile massasta kostutetuin käsin pyöryköitä leivinpaperin päälle pellille. Valele ne öljyllä.
  5. Paista falafeleja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna niiden jäähtyä hetki, jolloin rakenne napakoituu.
  6. Paista pyörykät vielä pannulla ennen tarjoamista. Silloin niiden pinta muuttuu mureasta rapeaksi ja sisus pehmenee vielä hiukan.

Vinkki!

  • Falafelit onnistuvat parhaiten kuivatuista kikherneistä. Purkkikikherneet ovat niin kypsiä ja kosteita, että ne soseutuvat helposti.
  • Tässä falafelmassassa on sellaiset mausteet, jotka saavat pyörykät maistumaan erilaisten kastikkeiden kanssa. Jos pidät vahvasti maustetuista, lisää kuivamausteiden määrää tai ripottele joukkoon myös cayennepippuria.
  • Jäähdytetyt falafelit voi pakastaa ja paistaa tarjolle tilkassa öljyä.

Vaihtelun vuoksi

Falafelpitat

  • Paista falafelit öljyssä pannulla. Kasaa lämmitettyjen pitaleipien väliin salaattia, falafeleja, tomaattia ja ohueksi leikattuja punasipulirenkaita.
  • Viimeistele hunajalla maustetulla turkkilaisella jugurtilla, chilikastikkeella ja tuoreella korianterilla.

Falafelnuudelit

  • Liota nuudeleita hetki kuumassa vedessä, valuta ne ja paista nopsasti tilkassa seesamiöljyä. Mausta soijalla ja kumoa kulhoon.
  • Pyöräytä falafelit pannulla öljyssä, lisää kourallinen pinaattia ja kumoa nuudeleiden päälle. Mausta korianterilla.

Falafelsalaatti

  • Paista paloiteltua lehtikaalia pannulla öljyssä. Pyöräytä joukkoon falafeleja. Hienonna päälle minttua, korianteria, kevätsipulia ja vihreää paprikaa.
  • Kumoa kulhoon. Lisää siemeniä, suolaa, pippuria ja puserrus sitruunaa.

Kommentit (0)

Resepti Tuure Kilpeläinen Kuva Sami Repo
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.

Kermainen kanakeitto saa lisäpotkua silputusta chilistä. Keiton joukkoon sopii myös ylijäänyt riisi.

Tuure Kilpeläinen kertoi kanakeittonsa reseptin Kodin Kuvalehdessä vuonna 2009.

”Biisinteossa ja kokkaamisessa on sama sääntö: ainesten tulee olla oikeassa suhteessa. Ei mitään liikaa tai liian vähän. Silloin lopputulos toimii.”

KK:n lukijat rakastuivat Tuure...

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuure Kilpeläisen kanakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
porkkanaa
6
keskikokoista perunaa
3
maustamatonta broilerin rintafileetä
1–1½
tl
curryjauhetta
½–1
sitruunan mehu
2
dl
ruokakermaa
l
vettä
1½–2
rkl
kanafondia tai 2–3 kanaliemikuutiota
Pinnalle
1
dl
persiljasilppua

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja perunat, paloittele. Uudet perunat voi paloitella kuorineen. Paloittele myös broilerifileet.
  2. Freesaa eli ruskista kevyesti öljyssä sipuli ja broileripalat. Lisää curry. Lisää pannulle hieman öljyä. Freesaa myös porkkanat ja perunat curryn kanssa öljyssä. Laita kaikki aineet isoon kattilaan.
  3. Lisää vettä freesauspannulle, huuhtele pannu ja kaada maustunut vesi kattilaan. Lisää fondia tai liemikuutiot ja sitruunamehua. Kiehauta ja anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää lopuksi kerma. Kuumenna keitto ja mausta. Voit lisätä suolaa ja mustapippuria. Koristele keitto persiljasilpulla.

Vinkki!

  • Voit käyttää ruuan sekaan ylijääneen keitetyn riisin perunan lisäksi.
  • Freesausvaiheessa voit laittaa pannulle myös ½ dl kypsentämätöntä riisiä ja lisätä sen myöhemmin keittoon kypsymään.
  • Ruuan maustamiseen sopii myös unkarilainen chilitahna, jonka voi korvata hienoksi silputulla chilillä.

Kommentit (1)

En yleensä tykkää kanakeitosta

Todella hyvää ja helppo keitto. Kivan räväkkä maku.