Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Voitaikinatikut ovat mainio lisuke. Reseptiin löydät linkin keiton ohjeesta.
Voitaikinatikut ovat mainio lisuke. Reseptiin löydät linkin keiton ohjeesta.

Koristele keitto oliiviöljyraidoilla ja rouhitulla pippurilla.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaali-juustokeitto

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
kukkakaali
2
perunaa
3
rkl
oliiviöljyä
9
dl
kasvislientä
2
dl
ruokakermaa tai kuohukermaa
100
g
gouda-juustoa
suolaa
valkopippuria tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi. Kuori ja kuutioi perunat. Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää joukkoon kukkakaalit, perunat ja kasvisliemi.
  2. Kiehauta seos. Peitä kannella ja anna porista keskilämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes peruna on kypsää.
  3. Kaada kerma kattilaan. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella. Lisää juustoraaste ja anna keiton lämmetä. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. 
  4. Valuta halutessasi maustettua öljyä keiton pinnalle koristeeksi. Tarjoile voitaikinatikkujen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisu Rehbinder Teksti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Sieniseljanka

Ainekset

400
g
sieniä esim. rasia siitakesieniä ja toinen 200 g suolasieniä esim. haaparouskuja
1
purjo
pala
juuriselleriä
1
porkkana
2
rkl
voita
1
l
vettä
1
dl
suolakurkun lientä
1
tl
siirappia
1
kasvisliemikuutio
1
valkosipulin kynsi
1
laakerinlehti
1-2
rkl
silputtua persiljaa
pari
timjamin oksaa
10
oliivia
1
rkl
kapriksia
1
suolakurkku
Lisäksi
1
prk (150 g)
smetanaa

Työvaiheet

  1. Ryöppää suolasienet liian suolan poistamiseksi. Kiehauta reilusti vettä ja keitä sieniä kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Valuta hyvin.
  2. Leikkaa kasvikset suikaleiksi ja kiehauta voissa yhdessä siitakesienien kanssa. Lisää vesi, suolakurkun liemi, siirappi, liemikuutio, murskattu valkosipuli, laakerinlehti, persiljasilppu ja timjami.
  3. Keitä hiljakseen noin 20 minuuttia ja lisää suolasienet. Keitä edelleen noin 5 minuuttia. 
  4. Lisää lopuksi viipaloidut oliivit, kaprikset ja paloiteltu suolakurkku. Tarjoa smetanan kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
noin 12 pihviä
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-piparjuuriröstit

Ainekset

800
g
punajuurta
150
g
perunaa
4
rkl
vehnäjauhoja
2
rkl
raastettua piparjuurta
2
munaa
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Paistamiseen
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Keitä perunoita 5–10 minuuttia. Jäähdytä ja kuori.
  2. Raasta punajuuret ja perunat karkeaksi raasteeksi. Sekoita joukkoon jauhot, piparjuuri ja munat. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi massaksi ja anna taikinan levähtää jääkaapissa puolisen tuntia.
  3. Kuumenna rasva ohukaispannussa. Nostele pari ruokalusikallista punajuuripihvitaikinaa pannun koloihin ja tasoita pihviksi. Kypsennä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia molemmin puolin.
  4. Tarjoa tuoreella rakuunalla tai basilikalla maustetun kermaviilikastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurivuoka

Ainekset

6
kpl
punajuuria
2
kpl
hapanta omenaa
1
sipuli
150
g
sinihomejuustoa
rouhittua mustapippuria
timjamia
Liemi
4
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret ja omenat karkeaksi raasteeksi.
  2. Silppua sipuli.
  3. Levitä ainekset ja murennettu sinihomejuusto uunivuokaan.
  4. Ripottele mausteet pintaan ja kaada kasvisliemi päälle.
  5. Hauduta 200 asteessa 1½ tuntia. Annosvuoille riittää 45 minuuttia.

Kommentit (0)

Kuva Elvi Rista, kuvausjärjestely Suvi Rüster, resepti Pirkko Salminen, Kouvola
Annoksia
5
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurilaatikko

Ainekset

½
kg
punajuuria
vettä
1
ps (500 g)
pakastettua peruna-sipulisekoitusta
2
dl
tummaa soijarouhetta
4
dl
kasvislientä
musta- ja valkopippuria
dl
ruoka- tai kuohukermaa
150
g
sinihomejuustomuruja
Pinnalle
4
ruskeaa joulupiparia

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja paloittele kuutioiksi. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää punajuurikuutiot. Keitä 35–40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella.
  2. Mittaa kattilaan kasvisliemi ja soijarouhe. Kiehauta ja keitä 5 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt soijarouheeseen. Mausta musta- ja valkopippurilla. Jäähdytä.
  3. Voitele uunivuoka voilla. Sekoita punajuurisose, perunasipulisekoitus, soiijarouheet, ruokakerma ja sinihomejuustomurut uunivuoassa. Murenna pinnalle joulupipareita.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 45–50 minuuttia. Paistos kuohuaa uunissa, joten varaa riittävän suuri uunivuoka.

Vinkki! Voit käyttää myös valmista, vakuumiin pakattua punajuurisosetta.

Kommentit (0)