Resepti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen

Voit valmistaa sienikeiton myös herkkusienistä.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Siitakeramen eli siitake-nuudelikeitto

Ainekset

200
g
munanuudeleita
200
g
siitakesieniä
2
punasipulia
2
porkkanaa
1
rkl
öljyä
1 ½
l
kasvislientä
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
sokeria
250
g
täysjyvänuudelia
Koristeeksi
purjoa tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja pidä lämpimänä.
  2. Paloittele sienet tarvittaessa: pienet voivat olla kokonaisina. Suikaloi kuoritut sipulit sekä porkkanat. Kuullota sienien kanssa kevyesti kattilassa. Kasvikset saavat jäädä rapsakoiksi.
  3. Kaada päälle kasvisliemi. Kiehauta, mausta soijalla ja sokerilla.
  4. Jaa nuudelit keittokulhoihin ja kauho liemi kasvisten kanssa nuudeleille. Ripottele pinnalle silputtua purjon varsiosaa tai ruohosipulia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Tomaatin hatun alta paljastuu maukas kasvistäyte.
Tomaatin hatun alta paljastuu maukas kasvistäyte.

Paista kvinoa mehevän irtonaiseksi täytteeksi tomaatteihin. Tomaatin sisuksen voit käyttää sosekeittoon tai pastakastikkeeseen.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kvinoatomaatit

Ainekset

4
isoa (à 250 g)
pihvitomaattia
Täyte
3
dl
kotimaista luomukvinoaa
3
dl
vettä
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
pinjansiemeniä
2
rkl
kapriksia
1
rkl
sitruunamehua
½
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
½
dl
tuoretta basilikaa hienonnettuna
½
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa kvinoa siivilään. Huuhdo juoksevalla, kylmällä vedellä. Kumoa kvinoa kulhoon ja kaada päälle vesi. Anna turvota 5–10 minuuttia ja valuta siivilässä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää valkosipuli ja pinjansiemenet. Paista, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää pannulle valutettu kvinoa. Paista keskilämmöllä käännellen 5 minuuttia, kunnes kvinoa muuttuu läpikuultavaksi. Nosta liedeltä.
  3. Sekoita kvinoan joukkoon kaprikset, sitruunamehu, tuoreyrtit, suola ja mustapippuri.
  4. Huuhdo tomaatit ja leikkaa niistä hatut talteen. Koverra tomaattien sisus pois pikkulusikalla. Nosta tomaatit öljyttyyn uunivuokaan.
  5. Täytä tomaatit kvinoaseoksella kukkuroilleen. Nosta hatut päälle. Sivele hatut öljyllä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki! Tomaatin sisuksen voit käyttää sosekeittoon tai pastakastikkeeseen.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen
Mehevän täyteläinen ja mausteinen kasvispata lämmittää illanistujaisissa.
Mehevän täyteläinen ja mausteinen kasvispata lämmittää illanistujaisissa.

Munakoiso, kesäkurpitsa ja tomaatit saavat pehmetä melkein soseutuviksi. Tarjoa kasvispata rapeakuorisen leivän kanssa ja ripottele päälle fetaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Munakoisopata

Ainekset

1
iso munakoiso
1
pieni kesäkurpitsa
1
paprika
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
¾
dl
oliiviöljyä
1
porkkana
2
perunaa
4
tomaattia
1
rkl
tomaattipyreetä
1
punainen chili
1
ruukku
(lehti)persiljaa
1
ruukku
korianteria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso paksuiksi viipaleiksi ja ripottele reilusti suolaa viipaleiden päälle.
  2. Kuutioi kesäkurpitsa ja paprika. Hienonna sipulit.
  3. Kuumenna kolmannes öljystä padassa. Lisää sipulit, kesäkurpitsa ja paprika ja paista 5 minuuttia. Raasta porkkana joukkoon. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 20 minuuttia.
  4. Padan hautuessa purista munakoisoviipaleista neste käsin ja pyyhi enin suola paperilla. Kuutioi munakoiso. Kuumenna loppu öljy paistinpannussa ja paista munakoiso pehmeäksi ja kauniin ruskeaksi. Siirrä pataan.
  5. Kuutioi perunat ja tomaatit pataan. Lisää tomaattipyree. Hauduta 15 minuuttia, kunnes peruna on kypsää.
  6. Poista chilin siemenet ja hienonna chili. Hienonna yrtit varsineen. Lisää chili ja yrtit kypsään pataan ja mausta se suolalla ja pippurilla.
  7. Tarjoa pata leivän ja halutessasi fetan kanssa.

Padan kanssa sopii erinomaisesti juureen leivottu rapeakuorinen leipä:

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Keittoon hyppäsi soppapulla.
Keittoon hyppäsi soppapulla.

Kalkkunapyöryköiden sisällä on mozzarellahelmi. Pyörykät maistuvat kasviskeiton seassa. Keitto valmistuu pikapikaa pakastimesta löytyvistä keittojuureksista ja kasvissuikaleista.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalkkunapullaminestrone

Ainekset

2
jauhoista perunaa
400
g
kalkkunan jauhelihaa
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
currya
1
tl
suolaa
3
rkl
makeaa chilikastiketta
2
rkl
tuoretta korianteria
1
prk (noin 200 g)
mozzarellahelmiä
Keittopohja
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
400
g
keittojuureksia tai kasvissuikaleita
(2
rkl
tomaattipyreetä)
1
tlk (400 g)
papuja
½
punttia tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kalkkunapullat.
  2. Keitä, kuori ja raasta perunat. Sekoita lihapulla-ainekset yhteen. Työnnä jokaisen palleron sisälle yksi mozzarellahelmi ja painele lihapulla umpeen.
  3. Paista kalkkunapullat pannulla voissa.
  4. Valmista keittopohja. Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutiot. Lisää jäiset juurekset ja halutessasi tomaattipyreetä ja papuja. Keitä hiljalleen 15 minuuttia.
  5. Nosta kalkkunapullat keittoon ja kuumenna nopeasti. Silppua korianteri ja lisää lopuksi keittoon.
  6. Tarjoa esimerkiksi smetanan tai yrteillä maustetun ranskankerman kanssa.

Vinkki! Voit paistaa kalkkunapullat myös uunissa 225 asteessa 10–15 minuuttia. Tee lihapullien kypsyessä keittopohja.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Jos teet ystäville viinilasillisen seuraksi yhden ruokalajin, olkoon se vuohenjuustobataatit.
Jos teet ystäville viinilasillisen seuraksi yhden ruokalajin, olkoon se vuohenjuustobataatit.

Samassa kuoressa kulkee täyteläinen kasvisruoka ja syysillan pikkusuolainen!

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuustobataatit

Ainekset

4
(à 400 g)
bataattia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
Täyte
3
dl
bataattien sisustaa
1
pkt (200 g)
vuohenjuustoa
1
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
½
dl
saksanpähkinöitä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
muna
½
dl
timjamia hienonnettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Päälle
½
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna
balsamisiirappia

Työvaiheet

  1. Harjaa bataatit puhtaiksi. Halkaise ne ja nosta pellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Sivele bataatit öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda 200-asteisessa uunissa koosta riippuen 40–60 minuuttia, kunnes bataattien sisus kypsyy napakan pehmeäksi.
  2. Koverra kolot bataattien sisuksiin. Anna jäähtyä hetki.
  3. Puolita vuohenjuustotanko ja leikkaa se viipaleiksi. Rouhi pähkinät ja viipaloi aprikoosit. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
  4. Lusikoi täyte bataattien kuoriin. Ripottele päälle saksanpähkinöitä.
  5. Kuorruta bataatteja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Vinkki!

Voit syödä herkun kuorineen.

Kommentit (0)