Resepti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen

Voit valmistaa sienikeiton myös herkkusienistä.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Siitakeramen eli siitake-nuudelikeitto

Ainekset

200
g
munanuudeleita
200
g
siitakesieniä
2
punasipulia
2
porkkanaa
1
rkl
öljyä
1 ½
l
kasvislientä
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
sokeria
250
g
täysjyvänuudelia
Koristeeksi
purjoa tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja pidä lämpimänä.
  2. Paloittele sienet tarvittaessa: pienet voivat olla kokonaisina. Suikaloi kuoritut sipulit sekä porkkanat. Kuullota sienien kanssa kevyesti kattilassa. Kasvikset saavat jäädä rapsakoiksi.
  3. Kaada päälle kasvisliemi. Kiehauta, mausta soijalla ja sokerilla.
  4. Jaa nuudelit keittokulhoihin ja kauho liemi kasvisten kanssa nuudeleille. Ripottele pinnalle silputtua purjon varsiosaa tai ruohosipulia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Kasviskvinoan kaveriksi voit paahtaa pannulla puolikkaan sitruunan, josta puristat mehua annoksille. Paahtamisesta sitruuna saa herkullisen maun.
Kasviskvinoan kaveriksi voit paahtaa pannulla puolikkaan sitruunan, josta puristat mehua annoksille. Paahtamisesta sitruuna saa herkullisen maun.

Arkiruokailuun sopii yhden pannun politiikka. Tässä vegaanisessa mahtipannussa on runsaasti kasviksia ja vihanneksia sekä herkullisen sitruunainen maku.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä pannu

Ainekset

3
dl
kotimaista kvinoaa (SunSpelt)
1
pieni
kesäkurpitsa
1
vihreä
paprika
200
g
vihreitä papuja (pakaste)
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Pinnalle
1
nippu
kevätsipulia hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Huuhdo kvinoa tiheässä siivilässä juoksevan veden alla. Kumoa se kulhoon ja kaada päälle kylmä vesi. Anna kvinoan turvota 10 minuuttia.
  2. Huuhdo ja pilko sillä aikaa kasvikset. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja paprika pieniksi kuutioiksi. Hienonna kevätsipuli ja kuoritut valkosipulinkynnet.
  3. Kuullota valkosipulit öljyssä pannulla. Lisää kesäkurpitsat ja paista pari minuuttia. Siivilöi kvinoa ja kumoa se pannulle. Lisää paprikat ja sulatetut pavut. Jatka paistamista keskilämmöllä ahkerasti käännellen noin 5 minuuttia, kunnes kvinoa muuttuu läpikuultavaksi.
  4. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Ripottele pinnalle runsaasti hienonnettua kevätsipulia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Tähän pestoon et tarvitse parmesaania.
Tähän pestoon et tarvitse parmesaania.

Tyhjennä hernepestoon manteli- ja pähkinäpussien loput, mantelilastut ja pähkinärouheet. Jos jääkaapissa on puolikkaita ruukkuja yrttejä, yhdistä nekin.

Annoksia
4
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Hernepesto

Ainekset

1
dl
manteleita ja/tai pähkinöitä
1
ps (200 g)
herneitä (pakaste)
1–2
ruukkua
basilikaa ja/tai lehtipersiljaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa mantelit ja/tai pähkinät teholeikkurin kulhoon. Aja leikkuuterällä tasaiseksi rouheeksi.
  2. Sulata herneet. Saksi yrtit paloiksi. Lisää herneet, yrtit, oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Aja leikkuuterällä sileäksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai öljyä ja auta seosta lusikalla leikkuuterän ulottuville. Tarkista maku.
  3. Tarjoa hernepesto pastan joukossa, dippikastikkeena tai salaatin kanssa.

Vinkki! Voit käyttää mitä tahansa hentolehtisiä tuoreyrttejä: basilikaa, lehtipersiljaa, tilliä, ruohosipulia ja sitruunamelissaa. Myös kaikki siemenet, pähkinät tai mantelit sopivat pestoon.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
1990-luvun kakkujen päältä tuttu sitruunamelissa antaa nyt ihanaa makua salaattiin.
1990-luvun kakkujen päältä tuttu sitruunamelissa antaa nyt ihanaa makua salaattiin.

Parhaassa salaatissa on rapeita ja pehmeitä lehtiä, mietoja ja voimakkaita makuja, yrttejä ja versoja. Yrttien varret voi hyödyntää maukkaaseen vinegrettiin.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä salaatti ja yrttivinegretti

Ainekset

1
ruukku
lollo rosso -salaattia tai tammenlehtisalaattia
1
ruukku
rucolaa
1
ruukku
vesikrassia
1
ruukku
sitruunamelissaa
½
kurkkua
1
dl
siemensekoitusta
Yrttivinegretti
1
dl
rucolan-, sitruunamelissan- ja krassinvarsia hienonnettuna
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese ja kuivaa salaattien ja yrttien lehdet sekä versot salaattilingossa. Säästä varret.
  2. Revi salaatinlehdet vadille. Ripottele päälle rucolan, krassin ja sitruunamelissan lehdet.
  3. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Pöyhi salaattien joukkoon.
  4. Paahda siemensekoitus kevyesti pannulla. Jäähdytä.
  5. Valmista vinegretti. Paloittele yrttien ja versojen varret teholeikkuriin. Hienonna. Lisää öljy, sitruunamehu, suola, sokeri ja mustapippuri. Aja sileäksi.
  6. Valuta vinegretti salaatin päälle. Tarjoa osa halutessasi erikseen. Viimeistele siemenillä.

Vinkki! Monien yrttien ja rucolan varret ovat vaikeita syödä. Kastikkeeseen soseutettuna ne antavat herkullista makua.

Kommentit (0)

Resepti Marja Harjula Kuva Arto Vuohelainen
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.

Kukkakaalin, kookoksen ja inkiväärin maut sopivat hienosti yhteen. Kasvissosekeitto on riittoisa ja edullinen arkiruoka.

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookos-kasvissosekeitto

Ainekset

4
jauhoista perunaa
2-3
porkkanaa
puolikas kukkakaali
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua inkivääriä
8
dl
vettä
2-3
rkl
kasvisfondia
ripaus chilimaustetta
1
tlk
(400 ml) kookoskermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat.
  2. Irrota kukkakaalista kukinnot ja paloittele tarvittaessa pienemmiksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  4. Mittaa vesi teräskattilaan ja kiehauta. Lisää fondi ja chilimauste sekä kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmeitä, 15-20 minuuttia.
  5. Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella kattilassa tai tehosekoittimessa.
  6. Lisää joukkoon kookoskerma ja kuumenna keitto.

Kommentit (0)