Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Täytetyt bataatit ovat tuhtia ruokaa.
Täytetyt bataatit ovat tuhtia ruokaa.

Bataatit täytetään papu-chorizoseoksella ja päälle kypsytetään uppomunat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt bataatit ja uppomunat

Ainekset

2
pientä bataattia
2
rkl
oliiviöljyä
Täyte
1
prk (300 g)
säilykemustapapuja
130
g
chorizomakkaraa
1
punasipuli
4
valkosipulinkynttä
1
tl
chilijauhetta
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
Päälle
3
l
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
4
munaa
1
ruukku rucolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise bataatit pitkittäin ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele pintaan öljyä.
  2. Paahda bataatteja 200-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta bataatit uunista ja anna jäähtyä hieman. Koverra bataateista kypsä sisus ja muussaa se kulhossa.
  3. Valuta pavut. Hienonna chorizo. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Sekoita pavut, chorizo, sipulit, chilijauhe, suola ja pippuri bataattimurskan joukkoon. Jaa täyte bataateille.
  4. Nosta bataatit 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.
  5. Kuumenna vesi kattilassa. Anna kiehua pari minuuttia ja vähennä tehoa, jotta vesi juuri ja juuri poreilee. Lisää etikka. Riko kananmuna kahvikuppiin. Sekoita veteen pyörre ja valuta muna varovasti pyörteeseen. Anna munan kypsyä kaksi minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois. Valmista kaikki munat samalla tavalla.
  6. Nostele lämpimien bataattien päälle rucolaa ja uppomunat.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Lehtikaali uudistaa kaalikääryleet!
Lehtikaali uudistaa kaalikääryleet!

Lehtikaali on kätevä kääre monenlaiselle täytteelle. Ohran, sienien ja fetan yhdistelmä on herkullinen ja täyttävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaalikääryleet

Ainekset

10
lehtikaalin lehteä
2–3
l
vettä
1
tl
suolaa
1
rkl
siirappia
½
tl
suolaa
Täyte
1
dl
esikeitettyjä ohrasuurimoita
4
dl
vettä
½
tl
suolaa
1
iso
porkkana
1
sipuli
25
g
kuivattuja sieniä (esim. suppilovahveroita, tatteja ja kantarelleja)
2
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
kuivattua oreganoa
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria rouhittuna
1
pkt (200 g)
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Tee ensin täyte. Lisää ohra kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja keitä noin 20 minuuttia. Valuta ohra. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Kuullota sipuli öljytilkassa pannulla. Lisää porkkanaraaste ja jatka kuullottamista. Murustele sienet joukkoon. Mausta tomaattipyreellä ja mausteilla. Anna jäähtyä hieman ja murenna feta joukkoon.
  3. Kuumenna vesi lehtikaalin ryöppäämistä varten ja mausta suolalla.
  4. Leikkaa lehtikaalin lehdistä varovasti paksu lehtiruoti, mutta älä halkaise lehtiä. Nosta muutama lehti kerrallaan kiehuvaan veteen minuutiksi. Nosta lävikköön valumaan. Painele lehdet talouspaperilla kuiviksi.
  5. Ota lehti kerrallaan leikkuulaudalle sileämpi puoli alaspäin. Laita noin puoli desiä täytettä lehdelle ja rullaa tiukaksi kääröksi. Nosta valmiit kääröt voideltuun vuokaan.
  6. Valuta rullien päälle siirappia ja ripottele hieman suolaa.
  7. Paista kääryleitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kommentit (1)

Vierailija

Kuulostaa hyvältä! Ohra varmaankin sekoitetaan myös täytteen joukkoon? :)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Kesäkurpitsa taipuu mainiosti pastan korvikkeeksi.
Kesäkurpitsa taipuu mainiosti pastan korvikkeeksi.

Ohueksi suikaloitu kesäkurpitsa muistuttaa yllättävän paljon spagettia. Herkullinen kasviskastike maistuu myös tavallisen pastan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvisnauhapasta

Ainekset

2
isoa kesäkurpitsaa
2
isoa porkkanaa
Kastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
200
g
herkkusieniä
75
g
aurinkokuivattua tomaattia
2
rkl
oliiviöljyä
1
ps (120 g)
pakastepinaattia
1
prk (200 g)
ranskankermaa
50
g
parmesaaniraastetta
½
dl
auringonkukansiemeniä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike valmiiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele herkkusienet ja aurinkokuivattu tomaatti.
  2. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä pannulla pari minuuttia. Lisää herkkusienet ja jatka paistamista, kunnes sienet pehmenevät.
  3. Lisää pakastepinaatti ja jatka paistamista pari minuuttia, kunnes pinaatti on sulanut. Lisää tomaatit, ranskankerma, siemenet, suola ja pippuri. Kiehauta. Jätä kastike odottamaan.
  4. Laita kattilallinen vettä kuumenemaan liedelle.
  5. Huuhdo kesäkurpitsa ja leikkaa siitä juustohöylällä leveitä lastuja. Jätä aivan pehmein, siemeninen sisäosa käyttämättä. Asettele lastut päällekkäin ja leikkaa veitsellä ohuiksi nauhoiksi. Kuori porkkanat ja höylää kuorimaveitsellä lastuiksi. Pinoa ja leikkaa ohuiksi nauhoiksi.
  6. Mausta vesi suolalla. Laita nauhat kypsymään veteen minuutiksi. Valuta nauhat lävikössä. 
  7. Sekoita kasvisnauhat kastikkeen joukkoon.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Anna Huovinen
Mureke maistuu erityisen mehevältä seuraavana päivänä, kun maut ja rakenne ovat tekeytyneet.
Mureke maistuu erityisen mehevältä seuraavana päivänä, kun maut ja rakenne ovat tekeytyneet.

Etikkapunajuurista ja kikherneistä syntyy herkullinen mureke joutuisasti. Murekkeen voi tarjota kylmänä tai kuumana. Kastikkeeksi sopii vegaaninen inkiväärikerma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–16
Valmistusaika
40 + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-falafelmureke

Ainekset

1
ps (125 g)
paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä
1
sipuli
1
yksikyntinen valkosipuli
1
rkl
oliiviöljyä
4
prk (á 290 g)
kikherneitä
2
etikkapunajuurta
½
dl
etikkapunajuurten lientä
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
siirappia
2
tl
juustokuminaa
½
tl
kardemummaa
¼
tl
cayennenpippuria
1
tl
suolaa
1
dl
silputtua lehtipersiljaa
½
dl
silputtua minttua
Päälle
1
ruukku viinisuolaheinää
pistaasipähkinöitä
Inkiväärikerma
dl
kaurakermaa
2
rkl
etikkapunajuurten lientä
1
rkl
raastettua inkivääriä
½
tl
sokeria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori pistaasipähkinät. Rouhi desi karkeaksi rouheeksi. Jätä loput koristeeksi.
  2. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä viisi minuuttia paistinpannulla öljyssä.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valuta ja huuhtele kikherneet. Laita kikherneet, pilkotut punajuuret, liemi, öljy, siirappi, mausteet ja suola monitoimikoneeseen. Soseuta ainekset tasaiseksi. Kumoa falafelmassa kulhoon.
  4. Silppua lehtipersilja ja minttu. Lisää yrtit ja rouhitut pähkinät massaan. Sekoita tasaiseksi.
  5. Levitä massa litran vetoiseen leipävuokaan. Silikonisesta vuoasta mureke irtoaa näppärästi. Kypsennä uunissa noin 30minuuttia. Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen kumoamista.
  6. Koristele pinta kuorituilla pistaasipähkinöillä ja viinisuolaheinällä.

Vinkki! Mureke maistuu erityisen mehevältä seuraavana päivänä, kun maut ja rakenne ovat tekeytyneet.

Inkiväärikerma

  1. Lisää kaurakermaan punajuuriliemi. Raasta inkivääri ja lisää sokerin ja suolan kanssa kastikkeeseen. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.

Kommentit (0)

Resepti Elina Innanen / Vegaanin Joulukirja Kuva Jenni Rinkinen
Savumarinoitu ja appelsiiniglaseerattu tofu on kasvissyöjän joulupöydän kruunu.
Savumarinoitu ja appelsiiniglaseerattu tofu on kasvissyöjän joulupöydän kruunu.

Appelsiinin raikkaus kohtaa vienon savuisuuden tässä makeansuolaisessa tofukinkussa. Resepti on Elina Innasen kirjasta Vegaanin Joulukirja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 1 vrk + 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiiniglaseerattu tofukinkku

Ainekset

1
pkt (270 g)
maustamatonta tofua (esim. Jalotofu)
Marinadi
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
tamaria
½
dl
vaahterasiirappia
rkl
nestemäistä savuaromia
½
dl
fariinisokeria
2
rkl
sipulijauhetta
2
rkl
valkosipulijauhetta
1
tl
savupaprikajauhetta
Glaseerauskastike
dl
tuorepuristettua appelsiinimehua (noin 2 appelsiinia)
2
rkl
sileää appelsiinimarmeladia
2
rkl
fariinisokeria
¼
tl
jauhettua inkivääriä
¼
tl
suolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kääräise tofu ensin talouspaperiin ja sitten keittiöpyyhkeen sisälle. Laita tofu painon alle noin puoleksi tunniksi, jotta ylimääräinen neste puristuu pois ja tofu imee paremmin maut itseensä.
  2. Sekoita kaikki marinadin ainekset yhteen. Laita marinadi ja tofu hieman tofua isompaan laakeaan astiaan ja marinoi jääkaapissa noin vuorokausi. Käännä tofu vähintään kerran marinoimisen aikana.
  3. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla.
  4. Leikkaa tofun pinnalle reilun puolen sentin paksuisia viiltoja kahteen suuntaan, jotta tofun pinnalle muodostuu salmiakkikuvio. Lusikoi marinadia tofun päälle ja paista uunin keskitasolla noin tunti. Lisää marinadia tofun päälle pari kertaa paistamisen aikana.
  5. Kun tofu on uunissa, valmista glaseerauskastike. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja keittele kastiketta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes se sakenee. 
  6. Kun tofu on paistunut tunnin, nosta se uunista ja valele glaseerauskastikkeella. Jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia. Anna tofun vetäytyä noin viisi minuuttia ennen leikkaamista ja tarjoilua.

Vinkkejä!

  • Tamarin voi korvata tavallisella soijakastikkeella. Vaahterasiirapin tilalle sopivat myös vaalea ja tumma siirappi.
  • Savuaromista ja savupaprikasta tofuun tulee voimakas savunmaku. Jätä toinen pois, jos pidät miedommasta mausta.
  • Tofun voi marinoida myös tiiviissä muovipussissa, jolloin sitä on helppo käännellä ja marinadi levittyy tofuun tasaisesti.
  • Tofukinkku on parhaimmillaan jäähtyneenä mutta vielä hieman lämpimänä. Tofukinkun voi myös lämmittää, ja se maistuu kylmänäkin. 
  • Tofun voi marinoida ja paistaa etukäteen, mutta glaseeraus kannattaa tehdä vasta ennen tarjoilua.

Kommentit (0)