Christina Aaltio Kuva Pia Inberg / Päivitetty 27.2.2015

Ollaanko Kreikassa vai Italiassa? Joku kuitenkin loihti pizzan, joka maistuu aivan etelänmatkalta! Tässä sen resepti.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pehmeä vuohenjuustopizza

Ainekset

Pohja
2
dl
vettä
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
karkeita ruisjauhoja
2
tl
kuivahiivaa
suolaa
2
rkl
ruokaöljyä
Täyte
1
prk
tomaattipastakastiketta
kirsikkatomaatteja
vuohenjuustoa
pinjansiemeniä
mozzarellaa
rucolaa
mustapippuria

Työvaiheet

Kuumenna neste 42-asteiseksi, käden lämpöä hieman kuumemmaksi.

Yhdistä jauhot ja kuivahiiva. Alusta jauhot vähitellen nesteeseen suolan ja öljyn kanssa.

Taputtele pehmeä taikina jauhotetuin käsin palloksi.

Nostata 15 minuuttia.

Kauli pohjasta leivinpaperin päällä pyöreä annospizza. Levitä päälle valmista tomaattikastiketta ohuesti.

Pese ja halkaise kirsikkatomaatit ja lisää vuohenjuustoviipaleiden ja pinjansiementen kanssa pizzaan. Ripottele päälle halutessasi juustoraastetta.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Lisää tuoretta rucolaa ja rouhittua mustapippuria ennen tarjoilua.

Vinkki! Pizza on kätevää tarjottavaa munatonta ruokavaliota noudattaville. Kun vaihdat vuohenjuuston grillattuun broileriin tai tonnikalaan, saat pizzasta maidottoman.

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kanelilla ja appelsiinilla maustettu suklaa-pähkinäkakku valmistuu yhdessä kattilassa sekoittamalla. Anna sen jäädä uunissa hieman taikinaiseksi, niin maku on parhaimmillaan.

Annoksia
12
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-pähkinä-toscakakku

Ainekset

150
g
voita
2
dl
sokeria
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
Pähkinätosca
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
rkl
siirappia
1
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
appelsiinimehua
150
g
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 20 cm) pohjalle. Voitele reunat.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita joukkoon sokeri, appelsiininkuoriraaste ja munat yksitellen.
  3. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja mausteet. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.
  4. Sulata toscakuorrutuksen voi kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, jauhot ja appelsiinimehu. Kiehauta. Paloittele pähkinät karkeasti ja lisää ne kuorrutukseen.
  5. Lusikoi kuorrutus kakkutaikinan päälle vuokaan.
  6. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on juuri ja juuri kypsä. 20 minuutin paiston jälkeen kakku on uunin ominaisuuksista riippuen mutakakkumaisen taikinainen, 25 minuutin jälkeen lähes kypsä. Anna kakun vetäytyä vuoassaan ennen kuin irrotat sen vadille. Tarjoa vasta täysin jäähtyneenä.

Vinkki! Voit tehdä kakun päivää tai kahta ennen tarjoilua. Irrota se vuoan reunoista vetäisemällä kakun ympäri puisella veitsellä tai nuolijalla. Nosta kakku kelmulla peitettynä ja jäähtyneenä vuoassaan jääkaappiin. Nosta kakku hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Harjula Kuva Arto Vuohelainen
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.

Kukkakaalin, kookoksen ja inkiväärin maut sopivat hienosti yhteen. Kasvissosekeitto on riittoisa ja edullinen arkiruoka.

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookos-kasvissosekeitto

Ainekset

4
jauhoista perunaa
2-3
porkkanaa
puolikas kukkakaali
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua inkivääriä
8
dl
vettä
2-3
rkl
kasvisfondia
ripaus chilimaustetta
1
tlk
(400 ml) kookoskermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat.
  2. Irrota kukkakaalista kukinnot ja paloittele tarvittaessa pienemmiksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  4. Mittaa vesi teräskattilaan ja kiehauta. Lisää fondi ja chilimauste sekä kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmeitä, 15-20 minuuttia.
  5. Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella kattilassa tai tehosekoittimessa.
  6. Lisää joukkoon kookoskerma ja kuumenna keitto.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Salaatin maku on tarkoituksella mieto, jotta se sopii täydentämään muita ruokalajeja. Bulgur maistuu myös vihreän salaatin parina.
Salaatin maku on tarkoituksella mieto, jotta se sopii täydentämään muita ruokalajeja. Bulgur maistuu myös vihreän salaatin parina.

Tabbouleh-salaatin tapaan valmistettu bulgur on ihanan ruokaisa mutta kepeä lisuke. Siinä maistuvat pistaasit, rusinat ja minttu.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bulgursalaatti

Ainekset

4
dl
vettä
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
4
dl
bulguria (esim. Linea Verde)
3
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
sultanarusinoita
100
g
kuorellisia pistaaseja (kuorittuna noin 1 dl)
1
ruukku
minttua

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi, öljy ja suola kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon bulgur. Nosta kansi päälle ja anna bulgurin turvota noin 10 minuuttia. Kumoa kypsä bulgur kulhoon.
  2. Lisää sitruunamehu, siirappi, mustapippuri ja rusinat. Sekoita tasaiseksi.
  3. Kuori pistaasit ja rouhi ne kevyesti. Hienonna minttu. Lisää ne joukkoon.
  4. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoamista.

Vinkki! Salaatin maku on tarkoituksella mieto, jotta se sopii täydentämään muita ruokalajeja. Jos haluat, voit maustaa bulgurit kiehauttamalla aluksi öljyssä 1–2 tl ras el hanout -mausteseosta. Lisää vesi ja suola ja jatka ohjeen mukaan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.

Hummus saa raikkaan säväyksen appelsiinin kuoresta ja rapeissa filorullissa on runsaasti tuoreita yrttejä. 

Annoksia
36 kpl rullia 6 annosta hummusta
Valmistusaika
1 t rullat 10 min hummus
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kasvisfilorullat ja appelsiinihummus

Ainekset

Kasvisfilorullat
1
pkt (450 g)
filotaikinalevyjä (Kanaki)
noin 1
dl
oliiviöljyä
Täyte
500
g
porkkanoita
1
iso (400 g)
purjo
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua korianteria
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
tahinia
½
tl
mustapippuria
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
korianteria
Pinnalle
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
seesaminsiemeniä
Appelsiinihummus
2
prk (à 290/175 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
tahinia
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
½
tl
kanelia
½
tl
½ suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
¾–1
dl
appelsiinin mehua
2
rkl
oliiviöljyä
Pinnalle
1
appelsiini
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus kanelia ja mustapippuria

Työvaiheet

Kasvisfilorullat

  1. Anna filotaikinan sulaa pakkauksessaan huoneenlämmössä muutama tunti tai jääkaapissa yön yli.
  2. Valmista täyte. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjot. Hienonna valkosipulit.
  3. Kiehauta jauhettu korianteri öljyssä paistokasarissa. Lisää kasvikset. Paista melko kovalla lämmöllä ahkerasti käännellen noin viisi minuuttia, kunnes porkkanat pehmenevät. Lisää soijakastike, siirappi, sitruunamehu, tahini ja mustapippuri. Kääntele sekaisin ja tarkista maku. Nosta liedeltä.
  4. Hienonna lehtipersilja ja korianteri. Lisää ne täytteeseen. Anna jäähtyä.
  5. Avaa filotaikinapaketti ja nosta yksi taikina-arkki työlaudalle. Sivele se kevyesti öljyllä. Lisää päälle toinen taikina-arkki ja sivele öljyllä. Levitä päälle kolmas taikina-arkki.
  6. Jaa kerrosteltu levy yhdeksään palaan. Lisää joka neliölle ruokalusikallinen täytettä. Nosta taikinaneliön kulmat täytteen päälle ja kääri rullaksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille.
  7. Jatka,  kunnes kaikki taikinalevyt ja täyte on käytetty. Annostele täytettä maltillisesti, jotta se riittää kaikkiin rulliin. Paista kaikki rullat samalla pellillä.
  8. Sivele taikinarullat kevyesti öljyllä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

Jos teet rullat etukäteen, säilytä ne jääkaapissa. Ennen tarjoilua nosta rullat pellillä kylmään uuniin ja nosta lämpö 200 asteeseen. Lämmitä, kunnes rullat ovat rapeita.

Appelsiinihummus

  1. Huuhdo kikherneet. Kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää tahini, appelsiininkuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää appelsiinimehu ja oliiviöljy. Jatka sekoittamista, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku. Levitä hummus laakealle vadille aaltoilevasti.
  3. Kuori appelsiini terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa appelsiini kalvottomiksi paloiksi ja puolita palat halutessasi.
  4. Pirskota hummuksen päälle oliiviöljyä. Lisää appelsiinit ja koristele ripauksella mausteita.

Kommentit (0)