Valmis voitaikina on rapea pohja piirakalle.
Valmis voitaikina on rapea pohja piirakalle.

Voit tehdä samoista aineksista myös pieniä suppilovahvero-pinaattipiiraita.

Annoksia
12
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Suppilovahvero-pinaattipiirakka

Ainekset

50
g
kuivattuja suppilovahveroita
200
g
tuoretta pinaattia
4
valkosipulinkynttä
1
dl
ruokakermaa
125
g
piparjuurituorejuustoa
suolaa
mustapippuria
500
g
voitaikinaa
1
kananmuna
pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Liota kuivattuja sieniä yön yli vedessä.
  2. Kuullota kuoritut ja silputut valkosipulinkynnet pannulla öljytilkassa. Pane sekaan kuivaksi puristetut, liotetut suppilovahverot.
  3. Paista sieniseosta miedolla lämmöllä hiljalleen sekoitellen muutama minuutti. Lisää ruodittu, huuhdottu ja kuivattu pinaatti.
  4. Paista vielä viitisen minuuttia. Lisää sekaan ruokakerma ja piparjuurituorejuusto. Paista edelleen miedolla lämmöllä, kunnes seos on muhennosmaista. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  5. Levitä sulat voitaikinalevyt leivinpaperille uunipellille hiukan päällekkäin. Painele saumakohdat tiukasti yhteen. Levitä voitaikinalle sieni-pinaattitäyte, mutta jätä reunoille hiukan tyhjää. Sipaise taikinareunat munalla.
  6. Ripottele täytteen pinnalle pinjansiemenet ja paista keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja saanut kauniin värin.
  7. Nosta uunista, leikkaa annospaloiksi ja tarjoa lämpimänä tuoreen, raikkaan salaatin kanssa.

Vinkki! Voit valmistaa piiraan myös valmiiksi annospaloiksi. Jaa sula voitaikina 6x6 sentin paloiksi, levitä päälle täyte ja paista uunissa 10-12 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Kuorelliset pistaasit tuovat makeisiin marenkeihin ripauksen suolaa.
Kuorelliset pistaasit tuovat makeisiin marenkeihin ripauksen suolaa.

Maksimoi marenkien herkullisuus ja lisää vaahtoon rouhittuja pistaaseja. Tuloksena on kevään koukuttavin maku.

Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
20 min + 2–3 t kuivatus
Vaikeustaso
Helppo

Pistaasimarengit

Ainekset

100
g
kuorimattomia pistaaseja (kuorittuna noin 1 dl)
3
valkuaista
dl
erikoishienoa sokeria
1
tl
vaniljasokeria
¾
tl
vihreää geelimäistä elintarvikeväriä

Työvaiheet

  1. Kuori pistaasit. Pilko ne veitsellä karkeaksi rouheeksi.
  2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen yhä vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää. Vatkaa joukkoon lopuksi vaniljasokeri ja ½ tl geeliväriä.
  3. Kääntele joukkoon vielä ¼ tl geeliväriä, jotta marenkivaahto jää raidalliseksi. Lisää suurin osa pistaaseista.
  4. Jaa marenkivaahto pellille 8 nokareeksi. Ripottele päälle loput pistaasit.
  5. Kuivata marenkeja 100-asteisen uunin alaosassa 2–3 tuntia. Marengit ovat valmiita, kun ne irtoavat helposti leivinpaperista ja tuntuvat keveiltä.

Vinkki! Jos marengit syödään saman tien, voit ottaa ne hieman aiemmin uunista, jolloin sisus on herkullisen pehmeä. Täysin kuivatut marengit säilyvät pidempään. Jos teet minimarenkeja, ne kuivuvat nopeammin.

Kommentit (0)

Reseptit Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Valmis voitaikina on kelpo pohja suolaiselle haukkapalalle. Se on myös helppo pakata mukaan evääksi.
Valmis voitaikina on kelpo pohja suolaiselle haukkapalalle. Se on myös helppo pakata mukaan evääksi.

Voitaikinakääröissä on piilossa kylmäsavulohta ja parsaa. Pinaatti ja pavut maustavat perunasalaatin.

Annoksia
8-10
Valmistusaika
45 min + salaatin maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäsavulohi-parsavoitaikinarullat ja peruna-papusalaatti

Ainekset

1
pkt
valmiita voitaikinalevyjä
1
nippu (noin 10 kpl)
tuoretta parsaa
150
g
kylmäsavulohiviipaleita
Voiteluun
1
muna
1
rkl
seesaminsiemeniä
Peruna-papusalaatti
1
kg
perunoita
4
dl (250 g)
vihreitä papuja
½
dl
öljyä
2
rkl
sitruunamehua
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
dl
tuoretta pinaattia

Työvaiheet

Kylmäsavulohi-parsavoitaikinarullat

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota voitaikinalevyt sulamaan.
  2. Leikkaa parsojen kova kanta pois. Kuori paksuja parsoja nupusta tyveen. Nuoria parsoja ei tarvitse kuoria. Keitä parsoja suolatussa vedessä noin kolme minuuttia. Kaada vesi pois ja laita parsat kylmään veteen jäähtymään.
  3. Leikkaa voitaikinalevy pitkittäin kolmeen osaan.
  4. Kuivaa jäähtyneet parsat ja kääri jokaisen varren ympärille kylmäsavulohisiivu tai pari.
  5. Kääri taikinasiivu kylmäsavulohen päälle ja nipistä reunat kiinni. Voitele rullat munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  6. Paista uunissa kullanruskeiksi noin 15 minuuttia.

Peruna-papusalaatti

  1. Keitä perunat kypsiksi. Leikkaa ne lohkoiksi.
  2. Leikkaa pavuista päät pois ja pilko ne kahteen osaan. Keitä suolatussa vedessä pari, kolme minuuttia. Kaada vesi pois ja laita pavut kylmään veteen jäähtymään. Valuta ja lisää perunoiden joukkoon.
  3. Valmista kastike sekoittamalla öljyyn sitruunamehu ja hienonnettu valkosipulinkynsi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kastike perunoiden joukkoon.
  4. Laita salaatti kylmään maustumaan. Lisää pinaatinlehdet juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Kasviskvinoan kaveriksi voit paahtaa pannulla puolikkaan sitruunan, josta puristat mehua annoksille. Paahtamisesta sitruuna saa herkullisen maun.
Kasviskvinoan kaveriksi voit paahtaa pannulla puolikkaan sitruunan, josta puristat mehua annoksille. Paahtamisesta sitruuna saa herkullisen maun.

Arkiruokailuun sopii yhden pannun politiikka. Tässä vegaanisessa mahtipannussa on runsaasti kasviksia ja vihanneksia sekä herkullisen sitruunainen maku.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä pannu

Ainekset

3
dl
kotimaista kvinoaa (SunSpelt)
1
pieni
kesäkurpitsa
1
vihreä
paprika
200
g
vihreitä papuja (pakaste)
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Pinnalle
1
nippu
kevätsipulia hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Huuhdo kvinoa tiheässä siivilässä juoksevan veden alla. Kumoa se kulhoon ja kaada päälle kylmä vesi. Anna kvinoan turvota 10 minuuttia.
  2. Huuhdo ja pilko sillä aikaa kasvikset. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja paprika pieniksi kuutioiksi. Hienonna kevätsipuli ja kuoritut valkosipulinkynnet.
  3. Kuullota valkosipulit öljyssä pannulla. Lisää kesäkurpitsat ja paista pari minuuttia. Siivilöi kvinoa ja kumoa se pannulle. Lisää paprikat ja sulatetut pavut. Jatka paistamista keskilämmöllä ahkerasti käännellen noin 5 minuuttia, kunnes kvinoa muuttuu läpikuultavaksi.
  4. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Ripottele pinnalle runsaasti hienonnettua kevätsipulia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Tähän pestoon et tarvitse parmesaania.
Tähän pestoon et tarvitse parmesaania.

Tyhjennä hernepestoon manteli- ja pähkinäpussien loput, mantelilastut ja pähkinärouheet. Jos jääkaapissa on puolikkaita ruukkuja yrttejä, yhdistä nekin.

Annoksia
4
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Hernepesto

Ainekset

1
dl
manteleita ja/tai pähkinöitä
1
ps (200 g)
herneitä (pakaste)
1–2
ruukkua
basilikaa ja/tai lehtipersiljaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa mantelit ja/tai pähkinät teholeikkurin kulhoon. Aja leikkuuterällä tasaiseksi rouheeksi.
  2. Sulata herneet. Saksi yrtit paloiksi. Lisää herneet, yrtit, oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Aja leikkuuterällä sileäksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai öljyä ja auta seosta lusikalla leikkuuterän ulottuville. Tarkista maku.
  3. Tarjoa hernepesto pastan joukossa, dippikastikkeena tai salaatin kanssa.

Vinkki! Voit käyttää mitä tahansa hentolehtisiä tuoreyrttejä: basilikaa, lehtipersiljaa, tilliä, ruohosipulia ja sitruunamelissaa. Myös kaikki siemenet, pähkinät tai mantelit sopivat pestoon.

Kommentit (0)