Marja Samuli Kuva Ullamaija Hänninen

Pizzan täytteeseen voit lisätä myös kylmäsavustettua lihaa.

Annoksia
10
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vuohenjuustopizza

Ainekset

Pizzapohja
3
dl
vettä
1.5
tl
kuivahiivaa
7
dl
vehnäjauhoja
tai
5
dl
vehnäjauhoja
ja
2
dl
spelttijauhoja
suolaa
1.5
rkl
öljyä
Täyte
1
prk
maa-artisokansydämiä
1
ras
kirsikkatomaatteja
Pohjalle
2
prk
vuohenjuustoa
2
rkl
juoksevaa hunajaa
1
tl
sinappia
Lisäksi
1
kpl
punasipulia
2
rkl
sitruunanmehua
sokeria
basilikaruukkua

Työvaiheet

Valmista pohja. Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin ja kaada seos vähitellen nesteeseen. Lisää öljy.

Vaivaa taikina kimmoisaksi, peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Valmista täyte. Leikkaa kuorittu punasipuli ohuiksi renkaiksi ja pane renkaat kulhoon sitruunamehun kanssa. Lisää ripaus sokeria ja nosta sivuun.

Yhdistä pohjalle tulevat ainekset tasaiseksi, pehmeästi levittyväksi tahnaksi ja sivele tahna pizzapohjan päälle.

Puolita halutessasi pestyt tomaatit ja valutetut maa-artisokanpohjat. Jaa ne tasaisesti pizzapohjalle. Pilko halutessasi kylmäsavuliha sopiviksi suupaloiksi ja ripottele pizzan pinnalle. 

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kohota taikina halutessasi vielä kertaalleen kaksinkertaiseksi, jolloin saat todella kuohkean pohjan pizzallesi

8. Kauli taikina leivinpaperin päälle uunipellin kokoiseksi ohueksi levyksi. Nosta taikinalevy papereineen pellille. Lisää haluamasi täyte ja paista 250 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia, tai kunnes taikina on kypsää ja sen reunat ovat kullanruskeat.

Nosta kypsä pizzapohja uunista ja jaa pinnalle valutetut sipulirenkaat ja tuoreet basilikanlehdet. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoa.

Vinkki! Voit lisätä täytteeseen myös noin 50 g kylmäsavustettua lihaa ohuina viipaleina, esimerkiksi poroa, nautaa tai hevosta.

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.

Limetillä maustettu kermainen ja rapeapohjainen piirakka on todellista herkkua. Käytä siihen viimeiset pakastemustikat. Niistä irtoava neste antaa täytteelle syvän violetin värin.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
20 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-limettipiirakka

Ainekset

125
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
spelttijauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa
2
tl
limetinkuoriraastetta
½
dl
limettimehua
2
munaa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
4
dl
pakastemustikoita (kohmeisina)

Työvaiheet

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna yhä vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan.
  2. Leikkaa irtopohjaiseen piirasvuokaan (Ø 28 cm) sopiva leivinpaperipala. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Jos et omista irtopohjaista piirakkavuokaa, käytä mieluiten isoa irtopohjaista kakkuvuokaa. Metallinen vuoka paistaa pohjan rapeaksi ilman esipaistoa.
  3. Valmista täyte. Sekoita ranskankerma, limetinkuori ja -mehu, munat ja sokerit keskenään. Pyöräytä mustikat täytteeseen, jolloin täyte värjäytyy. Levitä täyte vuokaan.
  4. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

Vinkkejä!

  • Vuoan materiaali vaikuttaa kypsymisaikaan. Metallisessa piirasvuoassa reunat kypsyvät ja tummuvat nopeammin kuin lasisessa tai keraamisessa astiassa.
  • Jos teet piirakan tuoreista mustikoista, älä sekoita niitä täytteeseen vaan ripottele pinnalle. Piirakasta tulee sinipilkullinen, mutta aivan yhtä herkullinen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.

Jos pidät mustikkakukosta, kokeile kardemummalla maustettuja ohramurotaikinaan leivottuja kukkosia. Herkullisten murujen alla piilee pehmeä sydän.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamurukukkoset

Ainekset

150
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
5
dl
mustikoita
½
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
2
tl
kardemummaa
Muruseos
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
dl
ohrajauhoja

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikrossa mutta älä sulata. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan.
  2. Voitele muffinipellin syvennykset. Jaa taikina kahdella lusikalla vuokiin ja taputtele jauhotetuin sormin vuokien pohjalle ja reunoille.
  3. Yhdistä mustikat, sokeri ja perunajauhot. Jaa mustikkaseos taikinan päälle vuokiin.
  4. Tee vielä murukerros. Pehmitä voi mikrossa ja sekoita joukkoon ohrajauhot ja sokeri. Murustele seos mustikoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  5. Anna leivonnaisten jäähtyä ennen irrottamista, jotta ne eivät murene vuokiin. Käytä irrottamisessa apuna esimerkiksi puista veistä, joka ei vahingoita muffinipellin pinnoitetta.

Vinkki!
Vähennä tiskiä! Lisää jauhot ja leivinjauhe voi-sokeri-munaseoksen päälle, pyöräytä ne ensin keskenään ja sitten vasta taikinan kanssa sekaisin.

Kommentit (1)

Ukku

Millähän vai voiko ylipäänsä ohrajauhot korvata?

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.

Gratinoitu kukkakaali on klassikko, mutta kuka sanoi, että se pitäisi sekä keittää että paistaa? Uunissa kukkakaali kypsyy ja gratinoituu samalla.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gratinoidut minikukkakaalit

Ainekset

4
pientä kukkakaalia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
dl
vettä
Gratiini
1
prk (250 g)
pehmeää sulatejuustoa (Koskenlaskija Ruoka)
1
keltuainen
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
1
dl
maalaisleivän muruja
1
dl
siemeniä
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhdo kukkakaalit ja leikkaa niiden kanta tasaiseksi. Nosta kaalit vieri viereen uunivuokaan. Sivele ne öljyllä. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Kaada vesi kukkakaalien lomaan. Se pitää huolen, että kukkakaalien varsi kypsyy samalla, kun yläpuoli paahtuu.
  2. Paahda kukkakaaleja 225-asteisen uunin alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Aika riippuu varren paksuudesta ja siitä, kuinka napakoita tai pehmeitä kaaleista haluat.
  3. Yhdistä sulatejuusto, keltuainen, sinappi ja sitruunankuoriraaste. Levitä seos kukkakaalien päälle. Ripottele pinnalle leivänmuruja, siemeniä ja mustapippuria. Jatka paahtamista uunin keskitasolla 7–10 minuuttia, kunnes kuorrutus saa kauniin värin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Vartissa valmista! Vaikeinta on odottaa, että kakku hieman jäähtyy.
Vartissa valmista! Vaikeinta on odottaa, että kakku hieman jäähtyy.

Banaani ja mustikat takaavat, että tämä mukikakku pysyy kosteana. Kypsennä yksi muki kerrallaan.

Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamukikakku

Ainekset

50
g
maidotonta margariinia
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
sokeria
1
rkl
kaakaojauhetta
½
tl
leivinjauhetta
1
(150 g)
banaani
2
rkl
mantelimaitoa
1
dl
mustikoita
Päälle
mustikoita ja banaaniviipaleita

Työvaiheet

  1. Sulata margariini mikrossa. Anna jäähtyä.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuori ja soseuta banaani haarukalla.
  3. Sekoita rasvan joukkoon kuivat aineet, banaani, mantelimaito ja mustikat.
  4. Jaa taikina kahteen mukiin, joiden vetoisuus on 1½–2 dl. Pienemmän mukin kakku täyttää piripintaan, ja isommassa mukissa mikro säästyy helpommin roiskeilta.
  5. Kypsennä mikrossa yksi kakku kerrallaan täydellä teholla 1½–2 minuuttia, kunnes kakku kohoaa ja pinta kypsyy. Anna vetäytyä 5 minuuttia, jotta sisus kiinteytyy. Viimeistele mustikoilla ja banaanisiivuilla.

Kommentit (0)