Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Kun yhdistät puolukan ja sienet, syntyy syksyn ihanin pasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-puolukkapasta

Ainekset

500
g
herkkusieniä (tai muita sieniä)
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
rouhittua viherpippuria
1
dl
silputtua timjamia
1
dl
silputtua persiljaa
2,5
dl
kermaa
1
rkl
kasvis- tai lihafondia
1
rkl
soijakastiketta
suolaa maun mukaan
400
g
leveää nauhapastaa
puolukoita

Työvaiheet

  1. Pilko puhdistetut sienet karkeasti. Kuullota öljyssä pannulla, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut.
  2. Lisää pannulle pilkottu sipuli ja valkosipulinkynnet. Jatka kypsentämistä pienellä lämmöllä.

  3. Kun sipulit ovat raukeita, lisää pannulle pippurit ja yrtit. Lisää hetken kuluttua kerma, fondi ja soija. Anna kastikkeen kuplia verkkaisesti välillä sekoitellen, kunnes kerma suurustuu hieman. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

  4. Sekoita kastike keitetyn nauhapastan joukkoon. Ripottele annoksen päälle puolukoita.

Vinkki! Jos haluat voimistaa sienien makua, voit jauhaa kuivatuista sienistä sienijauhetta. Turvota 1/2 - 1 ruokalusikallista sienijauhetta öljytilkassa noin tunti ja lisää pannulle, kun neste on haihtunut sienistä.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuvausjärjestelyt Saija Kattelus Kuvat Sami Repo

Thaimaalaiset vartaat marinoidaan ensin soijassa ja maustetaan grillaamisen jälkeen vielä satay-kastikkeella.

Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Satay-tofuvartaat

Ainekset

6
keskikokoista herkkusientä tai 12 pientä
6
keitettyä, kylmää perunaa
2
pientä paprikaa
1
pkt (270 g)
kylmäsavustettua tofua
Soijamarinadi
2
hienonnettua valkosipulinkynttä
1
viipaloitu chilipalko
1
rkl
juoksevaa hunajaa
½
dl
soijaa
¾
dl
öljyä
Paistamiseen
öljyä
Satay-kastike
dl
suolapähkinöitä
2
valkosipulinkynttä
1
chilipalko
1
rkl
inkivääriä raastettuna tai inkivääritahnaa purkista
2
rkl
öljyä
1
prk (200 ml)
kookoskermaa
2
rkl
fariinisokeria tai tummaa ruokosokeria
2
rkl
limettimehua

Työvaiheet

  1. Puolita herkkusienet ja perunat. Kuutioi paprika ja tofu. Tee marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään.Laita kasvikset ja tofupalat maustumaan marinadiin vähintään 2 tunniksi.
  2. Tee satay-kastike. Rouhi pähkinät. Hienonna valkosipulit. Halkaise chilipalko, poista siemenet ja hienonna chili. Kuullota sipuleita ja inkivääriä paistinpannulla öljyssä. Lisää joukkoon chili ja juustokumina. Kääntele seosta parin minuutin ajan. Lisää joukkoon kookoskerma, sokeri ja rouhitut pähkinät. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia tai kunnes seos paksuuntuu hieman. Soseuta sauvasekoittimella karkeaksi. Lisää limettimehu. Laita kastike sivuun odottamaan tarjoilua.
  3. Tikuta vartaisiin vuorotellen kaikkia raaka-aineita. Sivele vartaat öljyllä. Grillaa vartaita keskilämpöisessä grillissä 5-10 minuuttia. Sivele kypsille vartaille reilusti satay-kastiketta. Tarjoile esimerkiksi vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Päivi Reima, Savonlinna
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Chlodnik eli kylmä jogurttikeitto

Ainekset

½
l
luonnonjogurttia
1
prk (200 g/150 g)
kermaviiliä tai smetanaa
1
rkl
punajuuren lientä
12
retiisiä
½
tuore kurkku
½-1
tl
suolaa
1-2
rkl
tillisilppua
1-2
rkl
tuoretta ruohosipulia tai kevätsipulin varsia silputtuna
1½-2
dl
säilykepunajuurikuutioita
1
rkl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
Lisäksi
3
keitettyä munaa

Työvaiheet

  1. Sekoita luonnonjogurtti ja kermaviili tai smetana keskenään. Lisää punajuurien lientä jogurtin joukkoon, jotta liemi värjäytyy punaiseksi.
  2. Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi. Kuori kurkku ja silppua pieniksi kuutioiksi. Lisää kurkkukuutioiden päälle vähän suolaa ja anna maustua hetki.
  3. Lisää vihannessilput ja punajuurikuutiot jogurtin joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää vähän sokeria makusi mukaan ja tarvittaessa suolaa. Purista joukkoon sitruunanmehua.
  4. Tarkista maku ja anna keiton vetäytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.
  5. Kuori ja lohko munat. Laita lohkot valmiiksi keittolautasten pohjalle ja kaada keitto päälle. Tarjoa rapean patongin kanssa.

Kommentit (0)

Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Kevätkääryleet vietnamilaisittain

Ainekset

1
pkt (134 g)
riisipaperia kevätrullille (esim. Blue Dragon)
Täyte
2
dl
riisinuudelia
2
salottisipulia
2
keskikokoista porkkanaa
100
g
siitakesieniä
1
dl
säilyke bambunversoa
1
dl
tuoreita pinaatin- tai Tat-soin -lehtiä
4
valkosipulinkynttä
4
tl
raastettua inkivääriä
4
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
2
rkl
seesamiöljyä
Lisäksi
noin 1
l
ruokaöljyä uppopaistamiseen

Työvaiheet

  1. Kasta riisipaperit yksitellen kiehuvaan veteen ja nosta erikseen leivinpaperille odottamaan täyttämistä. Peitä kostutetut levyt toisella leivinpaperilla.
  2. Kaada nuudeleiden päälle kulhoon kiehuvaa vettä ja anna pehmetä pari minuuttia. Valuta vesi pois ja paloittele nuudelit saksilla lyhyemmiksi.
  3. Kuori ja suikaloi sipulit sekä porkkanat todella ohuiksi tikuiksi.
  4. Viipaloi sienet ja valutetut bambunversot ohuiksi. Riivi pinaatinlehdistä kanta pois.
  5. Kuori ja murskaa valkosipulit.
  6. Kuumenna laakealla pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä valkosipuli sekä inkivääri.
  7. Lisää pannulle kalakastike, seesamiöljy, porkkana- ja sipulitikut. Kääntele ahkerasti ja lisää hetken kuluttua sieni- ja bambunversoviipaleet. Paista edelleen pari minuuttia.
  8. Lisää nuudelit ja pinaatinlehdet. Paista vielä hetki ja nosta sivuun.
  9. Jaa täyte kostutettujen riisipapereiden kesken ja kääri tiukoiksi rulliksi.
  10. Kuumenna kattilassa öljy kuumaksi ja uppopaista siinä rullia noin 1 minuutti / puoli. Nosta valmiit rullat talouspaperille valumaan.
  11. Tarjoa lämpiminä kevätkeiton kanssa.

Vinkki! Riisipaperia myyvät hyvin varustellut elintarvikeliikkeet kautta maan. Halutessasi voit valmistaa kevätrullat myös pakastefilotaikinasta taikinapakkauksen ohjeen mukaan.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Vihreä kevätkeitto

Ainekset

4-5
valkosipulin kynttä
1/3
pienestä purjosta (vihreä osa)
tl
jeeraa eli juustokuminaa
1
prk (400/265 g)
säilyke kikherneitä tai valkoisia papuja
8
dl
vettä
2
kasvis- tai kanaliemikuutiota
2
rkl
tahinia eli seesamitahnaa
tilkka
rypsiöljyä kuullottamiseen
2
kesäkurpitsaa
1
tl
suolaa
½-1
limetin puristettu mehu
Koristeluun
suolaheinän lehtiä ruukusta

Työvaiheet

  1. Kuullota kattilan pohjalla öljytilkassa kuoritut ja murskatut valkosipulinkynnet, silputtu purjo ja jeera.
  2. Lisää kattilaan valutetut kikherneet, vesi,liemikuutiot ja tahini. Kuumenna seos kiehuvaksi.
  3. Lisää paloiteltu kesäkurpitsa. Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.
  4. Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauva- tai tehosekoittimella.
  5. Mausta suolalla ja limetin mehulla. Anna jäähtyä haaleaksi ja tarkista maku.
  6. Koristele keiton pinta suolaheinän lehdillä ja nosta tarjolle. 

Kommentit (0)