Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Kun yhdistät puolukan ja sienet, syntyy syksyn ihanin pasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-puolukkapasta

Ainekset

500
g
herkkusieniä (tai muita sieniä)
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
rouhittua viherpippuria
1
dl
silputtua timjamia
1
dl
silputtua persiljaa
2,5
dl
kermaa
1
rkl
kasvis- tai lihafondia
1
rkl
soijakastiketta
suolaa maun mukaan
400
g
leveää nauhapastaa
puolukoita

Työvaiheet

  1. Pilko puhdistetut sienet karkeasti. Kuullota öljyssä pannulla, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut.
  2. Lisää pannulle pilkottu sipuli ja valkosipulinkynnet. Jatka kypsentämistä pienellä lämmöllä.

  3. Kun sipulit ovat raukeita, lisää pannulle pippurit ja yrtit. Lisää hetken kuluttua kerma, fondi ja soija. Anna kastikkeen kuplia verkkaisesti välillä sekoitellen, kunnes kerma suurustuu hieman. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

  4. Sekoita kastike keitetyn nauhapastan joukkoon. Ripottele annoksen päälle puolukoita.

Vinkki! Jos haluat voimistaa sienien makua, voit jauhaa kuivatuista sienistä sienijauhetta. Turvota 1/2 - 1 ruokalusikallista sienijauhetta öljytilkassa noin tunti ja lisää pannulle, kun neste on haihtunut sienistä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Napakat avomaankurkut paahtuvat grillissä rapsakoiksi.
Napakat avomaankurkut paahtuvat grillissä rapsakoiksi.

Avomaankurkuista saa herkullisen lisäkkeen, kun kurkut grillaa nopeasti joka puolelta. Hurmaava maku syntyy mummonkurkuista tutulla etikkakastikkeella.

Annoksia
8
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut mummonkurkut

Ainekset

2 isoa tai 4 keskikokoista avomaankurkkua
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sormisuolaa
Kastike
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
2
rkl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja leikkaa kurkut lohkoiksi. Sivele ne öljyllä ja ripottele pinnalle vähän suolaa.
  2. Grillaa kurkut kuumalla grilliritilällä suoralla lämmöllä nopeasti joka puolelta. Kääntele niin, että lohkon jokainen pinta saa kauniit raidat.
  3. Nostele kurkut vadille. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja pirskota se kurkkujen päälle. Tarjoa mieluiten heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Eilisen ylijäämäperunat ovat loistosyy kokata meheviä kasvisnyyttejä.
Eilisen ylijäämäperunat ovat loistosyy kokata meheviä kasvisnyyttejä.

Avonaisissa nyyteissä kasvikset saavat aavistuksen hyvää savun makua.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasviskiharanyytit

Ainekset

50
g
voita sulatettuna
1
pkt (250 g)
vihreää parsaa
2
porkkanaa
1–2
kesäsipulia varsineen
5–6
keitettyä uutta perunaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
rakuunaa
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Lisäksi
vahvaa alumiinifoliota (Pirkka)

Työvaiheet

  1. Leikkaa alumiinifoliosta 8 noin 15 sentin levyistä suikaletta ja puolita ne. Jos käytät tavallista foliota, laita kaksi palaa päällekkäin. Sivele folioiden keskikohdat voisulalla ja nosta niiden reunat ylöspäin.
  2. Huuhdo parsat hyvin ja taita tyvestä kuiva kanta pois. Pese ja kuori porkkanat. Kesäporkkanoille riittää reilu harjaus. Huuhdo kesäsipulit.
  3. Viipaloi keitetyt perunat nyyttien pohjalle. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Napsauta parsojen nuput irti ja lisää nyytteihin. Vedä parsanvarret ja porkkanat kuorimaveitsellä suikaleiksi. Puolita ja viipaloi sipulit. Hienonna varret.
  5. Annostele nyytteihin loput kasvikset. Ripottele pinnalle suolaa, pippuria ja rakuunaa. Valuta loppu voisula.
  6. Lusikoi pinnalle nokare vuohenjuustoa. Nyytti saa jäädä avonaiseksi, jotta kasvikset saavat grillistä savun makua.
  7. Grillaa nyyttejä parilan laidalla kuvulla peitettynä 15–20 minuuttia. Aika riippuu grillin kuumuudesta ja siitä, kuinka pehmeitä kasviksia haluat. Maku on parhaimmillaan, kun hieman purutuntumaa on jäljellä.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Video Ninna Lindström
Lentävä lautanen -videolla syntyy helppo ja nopea pastasalaatti, joka pelastaa kaikenikäiset kokit nälkäkiukulta.

Pastasalaatti on kesän monitoimiruoka, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisille. Taltuta salaatilla lounasnälkä, pakkaa piknikille evääksi tai nauti välipalaksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen pastasalaatti

Ainekset

4
dl
kuviopastaa
1
l
vettä ja 1 tl suolaa pastan keittämiseen
2
rkl
rypsiöljyä
10
kirsikkatomaattia
6
aurinkokuivattua tomaattia
1
pkt (200 g)
salaatti- tai fetajuustokuutioita
½
dl
auringonkukansiemeniä
1
ruukku
basilikaa
Kastike
½
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja pasta. Keitä pasta kypsäksi. (Tarkista pastan kypsennysaika pakkauksesta.)
  2. Valuta kypsä pasta lävikössä ja siirrä kulhoon. Sekoita öljy pastan joukkoon.
  3. Huuhtele kirsikkatomaatit ja halkaise ne. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit. Siirrä molemmat pastan joukkoon.
  4. Lisää juustokuutiot ja auringonkukansiemenet pastan joukkoon. Nypi basilikanlehdet salaattiin.
  5. Mittaa kastikkeen aineet pieneen kulhoon ja sekoita. Kaada kastike pastasalaatin joukkoon ja sekoittele nostellen kaikkialle salaattiin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.

Paahdetuista palsternakoista, fenkolista, sipulista ja pakasteherneistä tulee herkullista keittoa, joka kaurakerman ansiosta käy myös vegaaneille. Tee kerralla iso annos, jäähdytä nopeasti ja nosta jääkaappiin. Näin keitosta riittää monelle päivälle.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Soppa primavera

Ainekset

1
kg
palsternakkoja
2
sipulia
2
fenkolia
½
dl
rypsiöljyä
2–3
tl
suolaa
2
tl
Provencen yrttiseosta
½
tl
mustapippuria myllystä
1
l
vettä
2
rkl
luomukasvisfondia
2
ps (à 200 g)
pakasteherneitä
½
dl
sitruunamehua
2
prk (à 2½ dl)
kaurakermaa (Kaslink)
Pinnalle
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele palsternakat ja sipulit. Huuhdo ja pilko fenkolit. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  2. Sivele kasvikset öljyllä ja ripottele päälle mausteet. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  3. Kumoa kasvikset isoon kattilaan. Lisää vesi ja fondi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  4. Nosta liedeltä ja lisää jäiset herneet. Pyöräytä sekaisin, jotta herneet sulavat. Mausta sitruunamehulla ja lisää kaurakerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos et tarjoa keittoa heti, älä kuumenna sitä enää, jotta väri pysyy raikkaan vihreänä. Jäähdytä tällöin keittokattila nopeasti esimerkiksi kylmävesihauteessa tiskialtaassa, kuivaa kattila ja nosta jääkaappiin.
  5. Kuumenna keitto nopeasti ennen tarjoilua. Viimeistele herneenversoilla.

Vinkki! Jos keiton tulee olla gluteeniton, valitse kasvikerma, jonka pakkauksessa on maininta myös gluteenittomuudesta.

Kommentit (0)