Resepti Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
3
Vaikeustaso
Helppo

Lihaisa avokadosalaatti

Ainekset

2
rkl
voita tai öljyä
400
g
naudan ulkofileetä
1
tl
chilijauhetta
suolaa
1
kpl
keltainen paprika
1
kpl
punainen paprika
1
kpl
sipulia
3
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa ja paista pihvit kuumalla pannulla rasvassa. Mausta.
  2. Pese ja kuutioi paprikat, lohko sipuli. Vokkaa kasvikset nopeasti öljyssä. Sekoita kulhossa kasvikset, ohuiksi lastuiksi leikattu liha, lohkottu avokado ja silputtu sitruunamelissa.
  3. Revi joukkoon rucola.Asettele salaatti annoskulhoihin. Mausta punaviinisiirapilla ja viimeistele nokareella smetanaa.


Vinkki! Tarjoile esimerkiksi tortillan täytteenä.

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Napakat avomaankurkut paahtuvat grillissä rapsakoiksi.
Napakat avomaankurkut paahtuvat grillissä rapsakoiksi.

Avomaankurkuista saa herkullisen lisäkkeen, kun kurkut grillaa nopeasti joka puolelta. Hurmaava maku syntyy mummonkurkuista tutulla etikkakastikkeella.

Annoksia
8
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut mummonkurkut

Ainekset

2 isoa tai 4 keskikokoista avomaankurkkua
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sormisuolaa
Kastike
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
2
rkl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja leikkaa kurkut lohkoiksi. Sivele ne öljyllä ja ripottele pinnalle vähän suolaa.
  2. Grillaa kurkut kuumalla grilliritilällä suoralla lämmöllä nopeasti joka puolelta. Kääntele niin, että lohkon jokainen pinta saa kauniit raidat.
  3. Nostele kurkut vadille. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja pirskota se kurkkujen päälle. Tarjoa mieluiten heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Rapea kukkakaali-sillisalaatti on uusien perunoiden uusin ystävä.
Rapea kukkakaali-sillisalaatti on uusien perunoiden uusin ystävä.

Lepytä silli kermaisella sitruunakastikkeella ja kokoa salaatti kukkakaalista, retiiseistä ja punasipulista.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Silli-kukkakaalisalaatti

Ainekset

1
pkt (150 g)
kevytsuolattuja sillifileitä (ruodottomia)
1
pieni (400 g)
kukkakaali
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
(puna)sipulia varsineen
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
hunajaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuivaa sillifileet talouspaperiin. Paloittele pieniksi kuutioiksi.
  2. Huuhdo kasvikset. Viipaloi kukkakaali ja leikkaa viipaleet veitsellä muruiksi. Puolita ja viipaloi retiisit. Hienonna sipulit varsineen.
  3. Sekoita ranskankerma, sinappi, sitruunamehu, hunaja ja mustapippuri kulhossa. Lisää sillit ja hienonnetut kasvikset. Sekoita. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia, niin maut tasoittuvat mutta kukkakaali on vielä rapeaa.

Vinkki!  Jos pidät mehevästä salaatista, voit tehdä sen päivää aiemmin jääkaappiin. Sillin suolaisuus imee kasviksista nestettä, jolloin kukkakaalit pehmenevät ja kastike löystyy.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Eilisen ylijäämäperunat ovat loistosyy kokata meheviä kasvisnyyttejä.
Eilisen ylijäämäperunat ovat loistosyy kokata meheviä kasvisnyyttejä.

Avonaisissa nyyteissä kasvikset saavat aavistuksen hyvää savun makua.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasviskiharanyytit

Ainekset

50
g
voita sulatettuna
1
pkt (250 g)
vihreää parsaa
2
porkkanaa
1–2
kesäsipulia varsineen
5–6
keitettyä uutta perunaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
rakuunaa
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Lisäksi
vahvaa alumiinifoliota (Pirkka)

Työvaiheet

  1. Leikkaa alumiinifoliosta 8 noin 15 sentin levyistä suikaletta ja puolita ne. Jos käytät tavallista foliota, laita kaksi palaa päällekkäin. Sivele folioiden keskikohdat voisulalla ja nosta niiden reunat ylöspäin.
  2. Huuhdo parsat hyvin ja taita tyvestä kuiva kanta pois. Pese ja kuori porkkanat. Kesäporkkanoille riittää reilu harjaus. Huuhdo kesäsipulit.
  3. Viipaloi keitetyt perunat nyyttien pohjalle. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Napsauta parsojen nuput irti ja lisää nyytteihin. Vedä parsanvarret ja porkkanat kuorimaveitsellä suikaleiksi. Puolita ja viipaloi sipulit. Hienonna varret.
  5. Annostele nyytteihin loput kasvikset. Ripottele pinnalle suolaa, pippuria ja rakuunaa. Valuta loppu voisula.
  6. Lusikoi pinnalle nokare vuohenjuustoa. Nyytti saa jäädä avonaiseksi, jotta kasvikset saavat grillistä savun makua.
  7. Grillaa nyyttejä parilan laidalla kuvulla peitettynä 15–20 minuuttia. Aika riippuu grillin kuumuudesta ja siitä, kuinka pehmeitä kasviksia haluat. Maku on parhaimmillaan, kun hieman purutuntumaa on jäljellä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Herkkä perhospasta sopii juhlaan.
Herkkä perhospasta sopii juhlaan.

Paahtaminen nostaa parsan ja fetan maut uusiin korkeuksiin ja saa makaronisalaatin maistumaan täysin uudelta. Salaatti kestää hyvin jääkaapissa yhden yön.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu parsa-pastasalaatti

Ainekset

Paahdetut parsat
1
pkt (500 g)
vihreitä parsoja
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
mustapippuria
2
tl
(ruokokide)sokeria
½
tl
suolaa
2
pkt (à 200 g)
aitoa fetajuustoa
1
dl
siemensekoitusta
Pastapohja
1
pkt (500 g)
pastaperhosia (farfalle)
vettä ja suolaa keittämiseen
½
dl
sitruunamehua
½
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku
tuoretta oreganoa
2-3
vartta (50 g)
kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Valmistele ensin parsat. Puhdista ne ja napsauta tyvestä kuiva pala pois. Paloittele parsat kolmeen osaan.
  2. Sekoita kulhossa öljy, mustapippuri, sokeri ja suola. Pyöräytä parsat mausteöljyssä ja kumoa ne leivinpaperin päälle pellille. Valuta feta ja murenna se parsojen lomaan. Ripottele päälle siemenet.
  3. Paahda parsoja ja fetaa 250-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Jäähdytä vetäisemällä parsat leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle. Jos parsat unohtuvat liian pitkäksi aikaa kuumalle pellille, ne menettävät värinsä.
  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta ja jäähdytä se kylmän, juoksevan veden alla. Valuta hyvin ja kumoa pasta kulhoon. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy, suola ja pippuri.
  5. Hienonna oregano ja kevätsipuli. Lisää ne pastan joukkoon. Kumoa joukkoon jäähtyneet fetat ja parsat, mutta säästä osa salaatin pinnalle. Pyöräytä sekaisin. Säilytä jääkaapissa tarjoiluun saakka.
  6. Kumoa salaatti tarjoiluvadille. Ripottele päälle loput fetat ja parsat sekä tuoreita yrttejä.

Vinkki! Voit tehdä salaatin valmiiksi juhlapäivän aamuna tai edellisenä iltana.

Kommentit (0)