Jogurttikastike taittaa intialaisen kasvisaterian tulisuutta.

Vaikeustaso
Helppo

Intialainen lämmin mungpapusalaatti maustetun riisin ja jogurttikastikkeen kanssa

Ainekset

LÄMMIN MUNGPAPUSALAATTI
150
g
mungpapuja
1
porkkana
1
sipuli
1
tomaatti
1
punainen tai vihreä chili
2-3
rkl
tuoretta korianteria
2-3
rkl
öljyä
½
rkl
sinapinsiemeniä
½
rkl
kuminansiemeniä
½
rkl
kurkumajauhetta
2-3
rkl
sitruunamehua
1-2
tl
suolaa
MAAPÄHKINÖILLÄ JA KORIANTERILLA MAUSTETTU RIISI
200
g
keitettyä basmatiriisiä
2-3
rkl
tuoretta korianteria
1
punainen tai vihreä chili (halutessasi)
2-3
rkl
sitruunamehua
2-3
rkl
rypsiöljyä
½
rkl
(ruskeita) sinapinsiemeniä
½
rkl
kuminansiemeniä
1-2
rkl
maapähkinöitä
15
kuivattua currylehteä
(ripaus asafoetidaa eli hajupihkaa)
dl
herne-maissi-paprikasekoitusta
½
tl
suolaa
ripaus
kurkumajauhetta
JOGURTTIKASTIKE RIISILLE
½
kurkku
3-4
dl
turkkilaista jogurttia (myös piimä käy hyvin)
1-2
rkl
tuoretta korianteria
1-2
tl
suolaa

Työvaiheet

LÄMMIN MUNGPAPUSALAATTI

  1. Laita mungpavut likoamaan 10–12 tunniksi. Raasta porkkana ja kuutioi sipuli ja tomaatti. Poista siemenet chilistä ja pilko se pieniksi paloiksi. Hienonna korianteri.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Lisää sinapin- ja kuminansiemenet ja paahda niitä hetki. Lisää chili ja sipuli. Kuullota hetki, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Kaada mungpavuista vesi pois ja lisää ne joukkoon. Lisää suolaa makusi mukaan.
  3. Lisää joukkoon vielä tilkka vettä, jotta salaatista ei tule liian kuivaa. Hauduta hetki. Lisää porkkanaraaste, tomaatti, kurkumajauhe ja sitruunamehu. Sekoita lopuksi joukkoon hienonnettu korianteri.

MAAPÄHKINÖILLÄ JA KORIANTERILLA MAUSTETTU RIISI

  1. Kypsennä basmatiriisi ohjeen mukaan. Hienonna tuore korianteri. Leikkaa chili muutamaan osaan. Palat saavat jäädä melko isoiksi. Purista sitruunasta mehu. Lämmitä öljy pannulla. Lisää ensiksi sinapinsiemenet ja kuminansiemenet. Paahda niitä hetki pannulla.
  2. Lisää maapähkinät, currylehdet ja chili ja halutessasi asafoetida eli hajupihka. Kääntele aineksia hetki pannulla, jotta niistä irtoaa maku. Lisää herne-maissi-paprikasekoitus ja hieman vettä. Lisää suola ja sekoita hyvin.
  3. Hauduta muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat pehmeitä, mutta napakoita. Ota pannu pois levyltä. Lisää kurkumajauhe ja keitetty riisi. Sekoita hyvin.
  4. Lisää lopuksi sitruunamehu ja hienonnettu korianteri. Tarjoile jogurttikastikkeen kanssa.
  5. Vinkki! Tuoreita currylehtiä käytetään varsinkin Etelä-Intiassa maustamaan melkein kaikkia ruokia. Kuivatut currylehdet voi jättää ruoasta pois ilman että maku sen kummemmin kärsii.

JOGURTTIKASTIKE RIISILLE

  1. Raasta kurkku ja hienonna korianteri. Sekoita ne turkkilaiseen jugurttiin tai piimään. Mausta suolalla.

INTIALAISESSA KEITTIÖSSÄ ON AINA

  • basmatiiisiä
  • keltaisia moong dal -linssejä
  • mungpapuja
  • kukkakaalia, parsakaalia, porkkanaa, kurkkua
  • pikkelssejä
  • chilejä
  • mausteita: kurkumaa, garam masalaa, chilijauhetta, currylehtiä, korianteria, inkivääriä, sinapinsiemeniä, asafoetidaa eli hajupihkaa
  • turkkilaista jogurttia

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
noin 12 pihviä
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-piparjuuriröstit

Ainekset

800
g
punajuurta
150
g
perunaa
4
rkl
vehnäjauhoja
2
rkl
raastettua piparjuurta
2
munaa
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Paistamiseen
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Keitä perunoita 5–10 minuuttia. Jäähdytä ja kuori.
  2. Raasta punajuuret ja perunat karkeaksi raasteeksi. Sekoita joukkoon jauhot, piparjuuri ja munat. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi massaksi ja anna taikinan levähtää jääkaapissa puolisen tuntia.
  3. Kuumenna rasva ohukaispannussa. Nostele pari ruokalusikallista punajuuripihvitaikinaa pannun koloihin ja tasoita pihviksi. Kypsennä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia molemmin puolin.
  4. Tarjoa tuoreella rakuunalla tai basilikalla maustetun kermaviilikastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurivuoka

Ainekset

6
kpl
punajuuria
2
kpl
hapanta omenaa
1
sipuli
150
g
sinihomejuustoa
rouhittua mustapippuria
timjamia
Liemi
4
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret ja omenat karkeaksi raasteeksi.
  2. Silppua sipuli.
  3. Levitä ainekset ja murennettu sinihomejuusto uunivuokaan.
  4. Ripottele mausteet pintaan ja kaada kasvisliemi päälle.
  5. Hauduta 200 asteessa 1½ tuntia. Annosvuoille riittää 45 minuuttia.

Kommentit (0)

Kuva Elvi Rista, kuvausjärjestely Suvi Rüster, resepti Pirkko Salminen, Kouvola
Annoksia
5
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurilaatikko

Ainekset

½
kg
punajuuria
vettä
1
ps (500 g)
pakastettua peruna-sipulisekoitusta
2
dl
tummaa soijarouhetta
4
dl
kasvislientä
musta- ja valkopippuria
dl
ruoka- tai kuohukermaa
150
g
sinihomejuustomuruja
Pinnalle
4
ruskeaa joulupiparia

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja paloittele kuutioiksi. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää punajuurikuutiot. Keitä 35–40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella.
  2. Mittaa kattilaan kasvisliemi ja soijarouhe. Kiehauta ja keitä 5 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt soijarouheeseen. Mausta musta- ja valkopippurilla. Jäähdytä.
  3. Voitele uunivuoka voilla. Sekoita punajuurisose, perunasipulisekoitus, soiijarouheet, ruokakerma ja sinihomejuustomurut uunivuoassa. Murenna pinnalle joulupipareita.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 45–50 minuuttia. Paistos kuohuaa uunissa, joten varaa riittävän suuri uunivuoka.

Vinkki! Voit käyttää myös valmista, vakuumiin pakattua punajuurisosetta.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Ohratto on mainio kasvisruoka sellaisenaan, mutta sopii myös lisäkkeeksi kalalle, kanalle ja pihville.
Ohratto on mainio kasvisruoka sellaisenaan, mutta sopii myös lisäkkeeksi kalalle, kanalle ja pihville.

Kuutioi punajuuri ja keitä se kypsäksi ohraton kanssa. Risottomaisen ruuan viimeistelee kunnon kourallinen parmesaania.

Annoksia
4–5
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-sieniohratto

Ainekset

2
dl
rikottuja esikypsytettyjä ohrasuurimoita
500
g
keskikokoisia punajuuria
1
sipuli
1
porkkana
3
rkl
voita tai öljyä
noin 1
l
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
tl
suolaa
10
salvianlehteä
200
g
herkkusieniä tai tuoreita metsäsieniä
2
dl
raastettua parmesaania
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja valuta ohrasuurimot siivilässä. Kuori ja kuutioi punajuuret, sipuli ja porkkana.
  2. Kuumenna rasva kattilassa. Lisää kasvikset sieniä ja punajuuria lukuun ottamatta. Kuullota hetki. Lisää ohrasuurimot ja kuullota miedolla lämmöllä 3–4 minuuttia. Älä anna ohrasuurimoiden ruskistua. Lisää punajuurikuutiot, vesi, kasvisliemikuutio, suola ja salvianlehdet.
  3. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ohrasuurimoiden joukkoon. Tarkista, että suurimot ja punajuuret ovat kypsiä. Jos suurimot eivät ole kypsiä, lisää vettä ja jatka hauduttamista.
  4. Paista sienet pannulla ja lisää ohraton joukkoon. Lisää parmesaani ja voi.
  5. Nosta kattila liedeltä ja hauduta kannen alla muutama minuutti. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla.

Kommentit (0)