Intialaiset mausteet kuullotetaan ensin öljyssä, jotta maut avautuvat.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Intialainen munakoiso-perunamuhennos

Ainekset

1–2 munakoisoa
1
iso peruna
1
iso sipuli
2
valkosipulinkynttä
20
g
tuoretta inkivääriä
2–3 rkl öljyä
1
tl
kuminan siemeniä
1
tl
haldia eli kurkumaa
½ tl chilijauhetta
½ tl currya
¼ tl garam masalaa
1
pieni tomaatti
1
tl
suolaa
2–4 dl vettä
Koristeeksi runsaasti hienonnettua korianteria

Työvaiheet

Huuhtele munakoisot ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Nosta kylmään vesiastiaan odottamaan. 

Kuori ja kuutioi peruna. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta inkivääri. 

Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää sipulit, inkivääri ja kuminan siemenet. Kuullota miedolla lämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmenneet. 

Ripottele joukkoon haldi, chilijauhe, curry ja garam masala. 

Kuutioi tomaatti ja lisää mausteiden joukkoon. Kuullota viitisen minuuttia, jotta mausteiden aromit avautuvat. 

Huuhtele perunakuutiot ja lisää kasariin. Paista sekoitellen muutama minuutti. Lisää vesi. 

Hauduta kannen alla 8–10 minuuttia. Jos paistos kuivuu liikaa, lisää vettä pienissä erissä. 

Huuhtaise munakoisot ja lisää kasariin. Sekoita ja hauduta viitisen minuuttia ilman kantta, kunnes munakoisot ovat hieman pehmenneet. 

Ripottele päälle runsaasti korianteria. 

Tarjoile basmatiriisin ja naanleivän kanssa.

Kommentit (0)

Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Helppo

Juuresrösti

Ainekset

5
porkkanaa
1
pala (100 g)
palsternakkaa
1
pala (150 g)
selleriä
1
hapan omena
2
munaa
3
rkl
soijajauhoja
1
tl
rosmariinia
¾
tl
pippurisekoitusta
1
tl
suolaa
Paistamiseen
öljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta juurekset ja omena.
  2. Riko munat kulhoon. Lisää soijajauho ja mausteet. Turvota seosta 5 minuuttia.
  3. Lisää raaste ja sekoita tasaiseksi.
  4. Muodostele käsissä pieniä pihvejä. Paista kuumalla pannulla muutama minuutti puoleltaan, niin että pintaan tulee kaunis väri. Nosta röstit uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 200- asteisessa uunissa 10 minuuttia. Voit myös kypsentää pihvit suurella paistinpannulla, miedolla lämmöllä ilman uunia.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
noin 12 pihviä
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-piparjuuriröstit

Ainekset

800
g
punajuurta
150
g
perunaa
4
rkl
vehnäjauhoja
2
rkl
raastettua piparjuurta
2
munaa
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Paistamiseen
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Keitä perunoita 5–10 minuuttia. Jäähdytä ja kuori.
  2. Raasta punajuuret ja perunat karkeaksi raasteeksi. Sekoita joukkoon jauhot, piparjuuri ja munat. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi massaksi ja anna taikinan levähtää jääkaapissa puolisen tuntia.
  3. Kuumenna rasva ohukaispannussa. Nostele pari ruokalusikallista punajuuripihvitaikinaa pannun koloihin ja tasoita pihviksi. Kypsennä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia molemmin puolin.
  4. Tarjoa tuoreella rakuunalla tai basilikalla maustetun kermaviilikastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurivuoka

Ainekset

6
kpl
punajuuria
2
kpl
hapanta omenaa
1
sipuli
150
g
sinihomejuustoa
rouhittua mustapippuria
timjamia
Liemi
4
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret ja omenat karkeaksi raasteeksi.
  2. Silppua sipuli.
  3. Levitä ainekset ja murennettu sinihomejuusto uunivuokaan.
  4. Ripottele mausteet pintaan ja kaada kasvisliemi päälle.
  5. Hauduta 200 asteessa 1½ tuntia. Annosvuoille riittää 45 minuuttia.

Kommentit (0)

Kuva Elvi Rista, kuvausjärjestely Suvi Rüster, resepti Pirkko Salminen, Kouvola
Annoksia
5
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurilaatikko

Ainekset

½
kg
punajuuria
vettä
1
ps (500 g)
pakastettua peruna-sipulisekoitusta
2
dl
tummaa soijarouhetta
4
dl
kasvislientä
musta- ja valkopippuria
dl
ruoka- tai kuohukermaa
150
g
sinihomejuustomuruja
Pinnalle
4
ruskeaa joulupiparia

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja paloittele kuutioiksi. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää punajuurikuutiot. Keitä 35–40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella.
  2. Mittaa kattilaan kasvisliemi ja soijarouhe. Kiehauta ja keitä 5 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt soijarouheeseen. Mausta musta- ja valkopippurilla. Jäähdytä.
  3. Voitele uunivuoka voilla. Sekoita punajuurisose, perunasipulisekoitus, soiijarouheet, ruokakerma ja sinihomejuustomurut uunivuoassa. Murenna pinnalle joulupipareita.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 45–50 minuuttia. Paistos kuohuaa uunissa, joten varaa riittävän suuri uunivuoka.

Vinkki! Voit käyttää myös valmista, vakuumiin pakattua punajuurisosetta.

Kommentit (0)