Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Juurespihveihin voi upottaa mitä vaan juureksia oman makunsa mukaan. Makea maissi antaa kivan makulisän.
Juurespihveihin voi upottaa mitä vaan juureksia oman makunsa mukaan. Makea maissi antaa kivan makulisän.

Juurespihvit maistuvat joka kerta hiukan erilaisilta. Paista ensin koepihvi ja lisää mausteita, jos suu sanoo niin.

Annoksia
10-12 pihviä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juurespihvit

Ainekset

500
g
juureksia (esim. porkkanaa, sipulia, palsternakkaa, lanttua, perunaa)
1-2
dl
maissinjyviä
1
dl
juustoraastetta
¾
dl
turkkilaista jugurttia
1
rkl
maissijauhoja
1
dl
hiivaleipäjauhoja
1
muna
3
rkl
silputtuja yrttejä, esim. oreganoa, basilikaa, timjamia
suolaa maun mukaan
ripaus
rouhittua mustapippuria
ripaus
muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta juurekset. Yhdistä kaikki raaka-aineet ja sekoita hyvin.
  2. Muotoile massasta ohuehkoja pihvejä ja kypsennä öljyssä pannulla 3–4 minuuttia molemmin puolin.
  3. Paista miedohkolla lämmöllä, jotta raasteet ehtivät kypsyä.
  4. Tarjoa esimerkiksi tsatsikin ja keitettyjen ohrasuurimoiden kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Niemine Kuva Anna Huovinen
Kun ruoka on syöty, nypi loppu broileri kunnolla. Saat vielä seuraavan päivän annoksen.
Kun ruoka on syöty, nypi loppu broileri kunnolla. Saat vielä seuraavan päivän annoksen.

Kun haluat syödä edullisesti, tartu kauden juureksiin, omenoihin ja yrtteihin. Kokonaisesta broilerista saa helposti kerralla paljon syötävää. 

Annoksia
6
Valmistusaika
2 t (broileri) 1 t (juurekset)
Vaikeustaso
Helppo

Omena-rosmariinibroileri ja sitruunamarinoidut juurekset

Ainekset

Omena-rosmariinibroileri
2
kokonaista broileria
suolaa ja mustapippuria
8
rkl
voita
4
tl
kuivattua rosmariinia
4
rkl
hunajaa
2
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
2
kotimaista omenaa
Sitruunamarinoidut juurekset
½
kg
perunoita
3
palsternakkaa
8
porkkanaa
300
g
selleriä
suolaa ja mustapippuria
1
sitruunan mehu
½
dl
öljyä
2
valkosipulin kynttä
1
tl
timjamia
1
tl
rosmariinia

Työvaiheet

  1. Ota broilerit hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Huuhtele ne sisältä ja ulkoa. Kuivaa huolellisesti talouspaperilla.
  2. Laita broilerit uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita pehmeän voin joukkoon rosmariini, hunaja ja hienonnettu valkosipulikynsi. Levitä voiseos broilerin päälle ja sisälle.
  3. Paloittele sitruuna ja pari omenaa kuorineen broilerin sisään.
  4. Aseta paistomittari broilerien paksuimpaan kohtaan. Paista niitä 175 asteessa noin 1½ tuntia, kunnes sisälämpötila on noin 75 astetta. Valele niitä paistamisen aikana vuokaan valuneella liemellä. Voit paistaa broilerit myös paistopussissa.

Vinkki! Voit oikaista ruuanlaitossa jättämällä sitruunat ja omenat pois broilerin sisältä.

Helppo kastike broilerille syntyy nopeasti majoneesista, puristetusta valkosipulista, raastetusta sitruunankuoresta ja silputuista yrteistä.

Sitruunamarinoidut juurekset

  1. Kuori juurekset. Leikkaa perunat lohkoiksi sekä palsternakat, porkkanat ja sellerit paksuiksi tikuiksi. Laita juurekset leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Mausta juurekset suolalla ja pippurilla.
  2. Sekoita sitruunamehun joukkoon öljy, hienonnettu valkosipuli, timjami ja rosmariini. Kaada seos juuresten päälle. Paista 225 asteessa noin 40 minuuttia riippuen juuresten paksuudesta.

Vinkki! Juuresten joukkoon sopivat bataatti, sipuli- ja punajuurilohkot.

Tee lopusta broilerista seuraavana päivänä herkullinen pasta!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vihreä broilerispagetti
Resepti
Vihreä broilerispagetti

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Kasvispullien makua on helppo muunnella erilaisilla yrteillä.
Kasvispullien makua on helppo muunnella erilaisilla yrteillä.

Kesäkurpitsasta, hapankorppumuruista ja suolaisesta fetajuustosta pyörität syksyn herkullisimmat pallot. Nämä pullat ovat niin pehmeitä, että ne on helpoin paistaa uunissa.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Feta-kesäkurpitsapullat

Ainekset

500
g
kesäkurpitsaa
1
sipuli
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
hapankorppumuruja
1
dl
spelttijauhoja
200
g
fetajuustoa
2
rkl
tuoretta tilliä
2
rkl
tuoretta oreganoa
3–4
rkl
tuoretta minttua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Valuta siivilässä ja painele vielä lopuksi kuivemmaksi.
  3. Kuori ja raasta sipulit ja valkosipuli. Valuta ja painele siivilässä. Kuullota pannulla öljyssä. Sekoita kasvikset hyvin.
  4. Jauha hapankorput hienoksi muruksi tai jauheeksi. Lisää murut, spelttijauhot sekä murennettu feta taikinaan. Mausta hienonnetuilla yrteillä, suolalla ja pippurilla. Sekoita huolellisesti.
  5. Pyörittele taikina palloiksi. Paista uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

  • Fetan tilalla voi käyttää gruyere- tai parmesaanijuustoa.
  • Voit paistaa pullat myös pannulla öljyssä kauniin ruskeiksi.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Parhaat pyörykät paistetaan tuplasti: ensin uunissa, sitten pannulla.
Parhaat pyörykät paistetaan tuplasti: ensin uunissa, sitten pannulla.

Kotikeittiössä falafeleja on helpointa tehdä kerralla uunipellillinen. Öljyllä valelu tekee falafeleistä maukkaita. Voit pakastaa osan ja paistaa pyöryköitä pannulla tarjolle menekin mukaan.

Annoksia
noin 50 kpl
Valmistusaika
45 min + 8 t liottaminen ja 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Falafelit uunissa

Ainekset

1
pkt (400 g)
kuivattuja kikherneitä
1
pieni sipuli
2–3
valkosipulinkynttä
2
rkl
vaaleaa tahinia
1
rkl
perunajauhoja
2
tl
juustokuminaa
tl
suolaa
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
½
tl
kardemummaa
¼
tl
mustapippuria
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
½
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
Pinnalle
1
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele kikherneet siivilässä. Kumoa ne isoon kattilaan ja kaada päälle reilusti kylmää vettä. Anna liota huoneenlämmössä yön yli, 8–10 tuntia. Siivilöi pois liotusvesi. Kaada päälle raikasta vettä niin, että kikherneet peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes kikherneet ovat juuri ja juuri kypsiä. Kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kumoa kikherneet monitoimikoneen kulhoon. Lisää sipulit, tahini, perunajauhot, sitruunankuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi niin, että pysäytät koneen välillä ja työnnät nuolijalla massaa terän ulottuville.
  3. Kun massa on hieman rouheista ja osittain soseutunutta, lisää joukkoon hienonnetut yrtit. Pyöräytä sekaisin.
  4. Muotoile massasta kostutetuin käsin pyöryköitä leivinpaperin päälle pellille. Valele ne öljyllä.
  5. Paista falafeleja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna niiden jäähtyä hetki, jolloin rakenne napakoituu.
  6. Paista pyörykät vielä pannulla ennen tarjoamista. Silloin niiden pinta muuttuu mureasta rapeaksi ja sisus pehmenee vielä hiukan.

Vinkki!

  • Falafelit onnistuvat parhaiten kuivatuista kikherneistä. Purkkikikherneet ovat niin kypsiä ja kosteita, että ne soseutuvat helposti.
  • Tässä falafelmassassa on sellaiset mausteet, jotka saavat pyörykät maistumaan erilaisten kastikkeiden kanssa. Jos pidät vahvasti maustetuista, lisää kuivamausteiden määrää tai ripottele joukkoon myös cayennepippuria.
  • Jäähdytetyt falafelit voi pakastaa ja paistaa tarjolle tilkassa öljyä.

Vaihtelun vuoksi

Falafelpitat

  • Paista falafelit öljyssä pannulla. Kasaa lämmitettyjen pitaleipien väliin salaattia, falafeleja, tomaattia ja ohueksi leikattuja punasipulirenkaita.
  • Viimeistele hunajalla maustetulla turkkilaisella jugurtilla, chilikastikkeella ja tuoreella korianterilla.

Falafelnuudelit

  • Liota nuudeleita hetki kuumassa vedessä, valuta ne ja paista nopsasti tilkassa seesamiöljyä. Mausta soijalla ja kumoa kulhoon.
  • Pyöräytä falafelit pannulla öljyssä, lisää kourallinen pinaattia ja kumoa nuudeleiden päälle. Mausta korianterilla.

Falafelsalaatti

  • Paista paloiteltua lehtikaalia pannulla öljyssä. Pyöräytä joukkoon falafeleja. Hienonna päälle minttua, korianteria, kevätsipulia ja vihreää paprikaa.
  • Kumoa kulhoon. Lisää siemeniä, suolaa, pippuria ja puserrus sitruunaa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Ninna Lindström
Koko kasviskauneus kokoontuu yhdessä salaattivadille.
Koko kasviskauneus kokoontuu yhdessä salaattivadille.

Jälkimarinoidut vihannekset ovat yhtä hyviä lämpiminä ja kylminä. Marinadissa valloittavat valkosipuli, sitruuna, rosmariini ja viherpippuri.

Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Jälkimarinoidut paahdetut juurekset

Ainekset

2–4
(eriväristä) porkkanaa
2
punajuurta
2
raitajuurta
2
keltajuurta
2
naurista
1
fenkoli
2
dl
pekaanipähkinöitä
Marinadi
2
valkosipulinkynttä
1
sitruunan mehu ja kuori
1
oksa rosmariinia
½
dl
oliiviöljyä
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1
tl
viherpippuria

Työvaiheet

  1. Kuori juurekset ja pilko ne suupaloiksi. Viipaloi fenkoli.
  2. Yhdistä vihannekset ja pähkinät uunipellillä. Paahda 220-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Ota pelti uunista ja sekoita kasviksia, paahda toiset 10 minuuttia.
  3. Yhdistä marinadin ainekset isossa kulhossa. Sekoita joukkoon lämpimät kasvikset. Anna marinoitua huoneenlämmössä vähintään 15 minuuttia.

Kommentit (0)