Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Juurespihveihin voi upottaa mitä vaan juureksia oman makunsa mukaan. Makea maissi antaa kivan makulisän.
Juurespihveihin voi upottaa mitä vaan juureksia oman makunsa mukaan. Makea maissi antaa kivan makulisän.

Juurespihvit maistuvat joka kerta hiukan erilaisilta. Paista ensin koepihvi ja lisää mausteita, jos suu sanoo niin.

Annoksia
10-12 pihviä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juurespihvit

Ainekset

500
g
juureksia (esim. porkkanaa, sipulia, palsternakkaa, lanttua, perunaa)
1-2
dl
maissinjyviä
1
dl
juustoraastetta
¾
dl
turkkilaista jugurttia
1
rkl
maissijauhoja
1
dl
hiivaleipäjauhoja
1
muna
3
rkl
silputtuja yrttejä, esim. oreganoa, basilikaa, timjamia
suolaa maun mukaan
ripaus
rouhittua mustapippuria
ripaus
muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta juurekset. Yhdistä kaikki raaka-aineet ja sekoita hyvin.
  2. Muotoile massasta ohuehkoja pihvejä ja kypsennä öljyssä pannulla 3–4 minuuttia molemmin puolin.
  3. Paista miedohkolla lämmöllä, jotta raasteet ehtivät kypsyä.
  4. Tarjoa esimerkiksi tsatsikin ja keitettyjen ohrasuurimoiden kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.

Vihreä gazpacho on oiva ulkoruoka. Tuore kasviskeitto valmistuu tehosekoittimessa, saa täyteläisyyttä avokadosta ja taittaa isommankin nälän.

 

 

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
kevätsipulia
1
ruukku
basilikaa
2
valkosipulin kynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
vihreää paprikaa
1
fenkoli
1
kurkku
1
avokado
250
g
keltaisia kirsikkatomaatteja
2
rkl
(riisi)viinietikkaa
3
rkl
sweet chili -kastiketta
mustapippuria myllystä
1
tl
suolaa
3
dl
(sitruuna)kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Pilko kaikki ainekset. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sipulit, basilika, chilit ja öljy tahnaksi. Lisää loput ainekset ja aja sileäksi.
  2. Ohenna keittoa kivennäisvedellä maun mukaan. Säilytä kylmässä.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Sami Repo
Suolaiseen pätee sama kuin makeaankin: helpon, mutta herkullisen juustokakun leipomalla säästyt muutamalta täytekakun työvaiheelta.
Suolaiseen pätee sama kuin makeaankin: helpon, mutta herkullisen juustokakun leipomalla säästyt muutamalta täytekakun työvaiheelta.

Parsajuustokakku on moderni versio voileipäkakusta. Pohja on rapeaa murotaikinaa, päällä on ricottajuustoa. Komeus on koristeltu marinoidulla parsalla ja sokeriherneillä.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-ricottakakku

Ainekset

1
(380 g)
pyöreä pakastepiirakkataikina
Täyte
2
prk (à 250 g)
ricottajuustoa
2
dl
kermaa
4
liivatelehteä
1
tl
suolaa
Päälle
200
g
parsaa
1
dl
sokeriherneitä
1
dl
kevätsipulia
1
dl
pakasteherneitä
1
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
hyppysellinen suolaa ja mustapippuria
Koristeluun
lehtipersiljaa
tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Painele sulanut piirakkapohja irtopohjaisen kakkuvuoan (Ø 22 cm) pohjalle. Paista pohjaa uunin alatasolla 180 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes pohja on täysin kypsä. Jäähdytä.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
  3. Sekoita ricotta ja kerma. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata mikrossa tai kattilassa. Anna hiukan jäähtyä. Kaada liivate ohuena nauhana ricotan joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla.
  4. Irrota varovasti kakkuvuoan reunat ja päällystä ne kelmulla. Pane vuoka takaisin kiinni. Kaada massa pohjan päälle ja peitä kelmulla. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään asti.
  5. Leikkaa parsojen kova kanta pois ja kuori varret nupusta tyveen. Paloittele varret kolmeen osaan. Keitä parsoja suolatussa vedessä kolme minuuttia. Säästä keitinvesi. Jäähdytä parsat kylmän veden alla.
  6. Keitä sokeriherneitä palkoineen parsan keitinvedessä pari minuuttia. Jäähdytä.
  7. Leikkaa kevätsipuli viipaleiksi. Sulata pakasteherneet. Yhdistä kaikki kasvikset. Lisää sitruunamehu ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla.
  8. Irrota kakku vuoasta ja aseta kakkuvadille. Levitä kasvissalaatti kakun päälle ja koristele yrteillä.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.

Espanjalaisen keittoklassikon gazpachon hengessä syntyy raikas salaatti. Siinä keiton raaka-aineet kuutioidaan pieniksi paloiksi ja maustetaan viinietikalla ja oliiviöljyllä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
15 min + 10 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Gazpachosalaatti

Ainekset

1
pieni punasipuli
2
kevätsipulia
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua mustapippuria
½
dl
(sherry)viinietikkaa
2
reilua viipaletta hyvää maalaisleipää (kuutioituna noin 2 dl)
2
makeaa suippopaprikaa
1
kurkku
1
dl
hyvää oliiviöljyä
2
tomaattia

Työvaiheet

  1. Viipaloi sipulit. Laita ne kulhoon ja ripottele päälle suola, sokeri ja pippuri. Kaada joukkoon viinietikka ja sekoita hyvin. Anna maustua noin 5 minuuttia.
  2. Leikkaa leivästä reunat pois ja kuutioi leipä. Kuutioi paprika ja kurkku. Lisää kuutiot leivän kanssa salaattiin. Kaada joukkoon öljy ja anna maustua vähintään 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki! Lisää salaatin joukkoon halutessasi hienonnettuja yrttejä, oliiveja, kapriksia tai pikkusardelleja.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.

Täytetty uunitomaatti on 1970-luvun retroherkku, joka päivittyy tälle vuosituhannelle kuskusin, tillin ja fetajuuston avulla.

Annoksia
2-3
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt uunitomaatit

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
tl
paprikajauhetta
½
tl
cayennepippurijauhetta
2
dl
keitettyä kuskusia tai riisiä
3
rkl
hienonnettuja kalamata-oliiveja
¾
dl
hienonnettua, tuoretta tilliä
200
g
fetaa
2
tl
juoksevaa hunajaa
4-6
pihvitomaattia
Pinnalle
noin 3
rkl
hyvää oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se kypsäksi pannulla öljyssä keskilämmöllä. Lisää pannulle mausteet ja paista minuutti. Ota pannu pois liedeltä. Kaada pannulle riisi, oliivit ja tilli. Sekoita hyvin. Kääntele joukkoon murusteltu feta ja hunaja.
  3. Leikkaa tomaateista hattu irti. Koverra tomaatit pienen veitsen ja lusikan avulla tyhjiksi. Laita tomaatit pieneen uunivuokaan. Täytä fetaseoksella. Valuta päälle öljyä.
  4. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 15-20 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista noin 5 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat kypsiä.

Kommentit (0)