Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
2
Vaikeustaso
Helppo

Kikhernepihvit ja banaaniraita

Ainekset

2
prk
kikherneitä
1
kpl
punasipulia
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
keltaista currytahnaa
1
kpl
kananmunaa
suolaa
öljyä paistamiseen
Banaani-raita
2
dl
luonnonjogurttia
1
kpl
banaani
hienonnettua tuoretta minttua
3
tl
hunajaa
cayennenpippuria

Työvaiheet

1. Kuori ja hienonna sipuli monitoimikoneessa. Mittaa loput aineet kulhoon ja hienonna karkeaksi massaksi.

2. Taputtele pihveiksi. Paista pihvit kypsiksi joko 200 asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia tai paistinpannulla kummaltakin puolelta. Tarjoa banaaniraidan kanssa.

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Napakat avomaankurkut paahtuvat grillissä rapsakoiksi.
Napakat avomaankurkut paahtuvat grillissä rapsakoiksi.

Avomaankurkuista saa herkullisen lisäkkeen, kun kurkut grillaa nopeasti joka puolelta. Hurmaava maku syntyy mummonkurkuista tutulla etikkakastikkeella.

Annoksia
8
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut mummonkurkut

Ainekset

2 isoa tai 4 keskikokoista avomaankurkkua
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sormisuolaa
Kastike
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
2
rkl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja leikkaa kurkut lohkoiksi. Sivele ne öljyllä ja ripottele pinnalle vähän suolaa.
  2. Grillaa kurkut kuumalla grilliritilällä suoralla lämmöllä nopeasti joka puolelta. Kääntele niin, että lohkon jokainen pinta saa kauniit raidat.
  3. Nostele kurkut vadille. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja pirskota se kurkkujen päälle. Tarjoa mieluiten heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Eilisen ylijäämäperunat ovat loistosyy kokata meheviä kasvisnyyttejä.
Eilisen ylijäämäperunat ovat loistosyy kokata meheviä kasvisnyyttejä.

Avonaisissa nyyteissä kasvikset saavat aavistuksen hyvää savun makua.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasviskiharanyytit

Ainekset

50
g
voita sulatettuna
1
pkt (250 g)
vihreää parsaa
2
porkkanaa
1–2
kesäsipulia varsineen
5–6
keitettyä uutta perunaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
rakuunaa
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Lisäksi
vahvaa alumiinifoliota (Pirkka)

Työvaiheet

  1. Leikkaa alumiinifoliosta 8 noin 15 sentin levyistä suikaletta ja puolita ne. Jos käytät tavallista foliota, laita kaksi palaa päällekkäin. Sivele folioiden keskikohdat voisulalla ja nosta niiden reunat ylöspäin.
  2. Huuhdo parsat hyvin ja taita tyvestä kuiva kanta pois. Pese ja kuori porkkanat. Kesäporkkanoille riittää reilu harjaus. Huuhdo kesäsipulit.
  3. Viipaloi keitetyt perunat nyyttien pohjalle. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Napsauta parsojen nuput irti ja lisää nyytteihin. Vedä parsanvarret ja porkkanat kuorimaveitsellä suikaleiksi. Puolita ja viipaloi sipulit. Hienonna varret.
  5. Annostele nyytteihin loput kasvikset. Ripottele pinnalle suolaa, pippuria ja rakuunaa. Valuta loppu voisula.
  6. Lusikoi pinnalle nokare vuohenjuustoa. Nyytti saa jäädä avonaiseksi, jotta kasvikset saavat grillistä savun makua.
  7. Grillaa nyyttejä parilan laidalla kuvulla peitettynä 15–20 minuuttia. Aika riippuu grillin kuumuudesta ja siitä, kuinka pehmeitä kasviksia haluat. Maku on parhaimmillaan, kun hieman purutuntumaa on jäljellä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.

Paahdetuista palsternakoista, fenkolista, sipulista ja pakasteherneistä tulee herkullista keittoa, joka kaurakerman ansiosta käy myös vegaaneille. Tee kerralla iso annos, jäähdytä nopeasti ja nosta jääkaappiin. Näin keitosta riittää monelle päivälle.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Soppa primavera

Ainekset

1
kg
palsternakkoja
2
sipulia
2
fenkolia
½
dl
rypsiöljyä
2–3
tl
suolaa
2
tl
Provencen yrttiseosta
½
tl
mustapippuria myllystä
1
l
vettä
2
rkl
luomukasvisfondia
2
ps (à 200 g)
pakasteherneitä
½
dl
sitruunamehua
2
prk (à 2½ dl)
kaurakermaa (Kaslink)
Pinnalle
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele palsternakat ja sipulit. Huuhdo ja pilko fenkolit. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  2. Sivele kasvikset öljyllä ja ripottele päälle mausteet. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  3. Kumoa kasvikset isoon kattilaan. Lisää vesi ja fondi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  4. Nosta liedeltä ja lisää jäiset herneet. Pyöräytä sekaisin, jotta herneet sulavat. Mausta sitruunamehulla ja lisää kaurakerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos et tarjoa keittoa heti, älä kuumenna sitä enää, jotta väri pysyy raikkaan vihreänä. Jäähdytä tällöin keittokattila nopeasti esimerkiksi kylmävesihauteessa tiskialtaassa, kuivaa kattila ja nosta jääkaappiin.
  5. Kuumenna keitto nopeasti ennen tarjoilua. Viimeistele herneenversoilla.

Vinkki! Jos keiton tulee olla gluteeniton, valitse kasvikerma, jonka pakkauksessa on maininta myös gluteenittomuudesta.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.

Vihreä gazpacho on oiva ulkoruoka. Tuore kasviskeitto valmistuu tehosekoittimessa, saa täyteläisyyttä avokadosta ja taittaa isommankin nälän.

 

 

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
kevätsipulia
1
ruukku
basilikaa
2
valkosipulin kynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
vihreää paprikaa
1
fenkoli
1
kurkku
1
avokado
250
g
keltaisia kirsikkatomaatteja
2
rkl
(riisi)viinietikkaa
3
rkl
sweet chili -kastiketta
mustapippuria myllystä
1
tl
suolaa
3
dl
(sitruuna)kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Pilko kaikki ainekset. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sipulit, basilika, chilit ja öljy tahnaksi. Lisää loput ainekset ja aja sileäksi.
  2. Ohenna keittoa kivennäisvedellä maun mukaan. Säilytä kylmässä.

Kommentit (0)