Resepti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kurttukaalikääryleet

Ainekset

8-10
lehteä
kurttukaalia (savoijinkaali)
vettä
1
porkkana
50
g
juuriselleriä tai palsternakkaa
100
g
lanttua
pieni purjo
1
rkl
öljyä
dl
soijarouhetta
1
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
kasvislientä
½
tl
jauhettua maustepippuria
¼
tl
jauhettua valkopippuria
Haudutukseen
3
dl
kasvislientä
2
rkl
siirappia

Työvaiheet

  1. Irrota kaalista varovasti suurimmat lehdet ja keitä niitä noin 5 minuuttia, kunnes ne hiukan pehmenevät. Kuori porkkana, selleri ja lanttu. Suikaloi tai raasta ne. Huuhtele purjo hyvin ja suikaloi se. Kuullota kasviksia 5 minuuttia öljyssä pannulla.
  2. Sekoita joukkoon soijarouhe, tomaattipyree ja kasvisliemi. Mausta ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä. Nosta pannu liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hiukan.
  3. Levitä kaalinlehdet työlaudalle ja laita pari ruokalusikallista kasvisseosta joka lehdelle lähelle tyveä. Taita lehden tyvi ja reunat täytteen päälle ja kääri lehti rullalle. Nosta rullat kannelliseen paistinpannuun tai uunivuokaan ja valuta päälle kasvisliemi sekä siirappi.
  4. Hauduta miedolla lämmöllä liedellä tai paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kääryleet ovat pehmenneet. 

Vinkki! Korvaa täytteen kasvikset pussillisella (250 g) pakastettuja juuressuikaleita. Voit valmistaa kastikkeen haudutusliemestä sekoittamalla siihen desilitran kermaa ja hiukan punaherukka- tai karpalohyytelöä.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuvausjärjestelyt Saija Kattelus Kuvat Sami Repo

Thaimaalaiset vartaat marinoidaan ensin soijassa ja maustetaan grillaamisen jälkeen vielä satay-kastikkeella.

Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Satay-tofuvartaat

Ainekset

6
keskikokoista herkkusientä tai 12 pientä
6
keitettyä, kylmää perunaa
2
pientä paprikaa
1
pkt (270 g)
kylmäsavustettua tofua
Soijamarinadi
2
hienonnettua valkosipulinkynttä
1
viipaloitu chilipalko
1
rkl
juoksevaa hunajaa
½
dl
soijaa
¾
dl
öljyä
Paistamiseen
öljyä
Satay-kastike
dl
suolapähkinöitä
2
valkosipulinkynttä
1
chilipalko
1
rkl
inkivääriä raastettuna tai inkivääritahnaa purkista
2
rkl
öljyä
1
prk (200 ml)
kookoskermaa
2
rkl
fariinisokeria tai tummaa ruokosokeria
2
rkl
limettimehua

Työvaiheet

  1. Puolita herkkusienet ja perunat. Kuutioi paprika ja tofu. Tee marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään.Laita kasvikset ja tofupalat maustumaan marinadiin vähintään 2 tunniksi.
  2. Tee satay-kastike. Rouhi pähkinät. Hienonna valkosipulit. Halkaise chilipalko, poista siemenet ja hienonna chili. Kuullota sipuleita ja inkivääriä paistinpannulla öljyssä. Lisää joukkoon chili ja juustokumina. Kääntele seosta parin minuutin ajan. Lisää joukkoon kookoskerma, sokeri ja rouhitut pähkinät. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia tai kunnes seos paksuuntuu hieman. Soseuta sauvasekoittimella karkeaksi. Lisää limettimehu. Laita kastike sivuun odottamaan tarjoilua.
  3. Tikuta vartaisiin vuorotellen kaikkia raaka-aineita. Sivele vartaat öljyllä. Grillaa vartaita keskilämpöisessä grillissä 5-10 minuuttia. Sivele kypsille vartaille reilusti satay-kastiketta. Tarjoile esimerkiksi vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Päivi Reima, Savonlinna
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Chlodnik eli kylmä jogurttikeitto

Ainekset

½
l
luonnonjogurttia
1
prk (200 g/150 g)
kermaviiliä tai smetanaa
1
rkl
punajuuren lientä
12
retiisiä
½
tuore kurkku
½-1
tl
suolaa
1-2
rkl
tillisilppua
1-2
rkl
tuoretta ruohosipulia tai kevätsipulin varsia silputtuna
1½-2
dl
säilykepunajuurikuutioita
1
rkl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
Lisäksi
3
keitettyä munaa

Työvaiheet

  1. Sekoita luonnonjogurtti ja kermaviili tai smetana keskenään. Lisää punajuurien lientä jogurtin joukkoon, jotta liemi värjäytyy punaiseksi.
  2. Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi. Kuori kurkku ja silppua pieniksi kuutioiksi. Lisää kurkkukuutioiden päälle vähän suolaa ja anna maustua hetki.
  3. Lisää vihannessilput ja punajuurikuutiot jogurtin joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää vähän sokeria makusi mukaan ja tarvittaessa suolaa. Purista joukkoon sitruunanmehua.
  4. Tarkista maku ja anna keiton vetäytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.
  5. Kuori ja lohko munat. Laita lohkot valmiiksi keittolautasten pohjalle ja kaada keitto päälle. Tarjoa rapean patongin kanssa.

Kommentit (0)

Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Kevätkääryleet vietnamilaisittain

Ainekset

1
pkt (134 g)
riisipaperia kevätrullille (esim. Blue Dragon)
Täyte
2
dl
riisinuudelia
2
salottisipulia
2
keskikokoista porkkanaa
100
g
siitakesieniä
1
dl
säilyke bambunversoa
1
dl
tuoreita pinaatin- tai Tat-soin -lehtiä
4
valkosipulinkynttä
4
tl
raastettua inkivääriä
4
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
2
rkl
seesamiöljyä
Lisäksi
noin 1
l
ruokaöljyä uppopaistamiseen

Työvaiheet

  1. Kasta riisipaperit yksitellen kiehuvaan veteen ja nosta erikseen leivinpaperille odottamaan täyttämistä. Peitä kostutetut levyt toisella leivinpaperilla.
  2. Kaada nuudeleiden päälle kulhoon kiehuvaa vettä ja anna pehmetä pari minuuttia. Valuta vesi pois ja paloittele nuudelit saksilla lyhyemmiksi.
  3. Kuori ja suikaloi sipulit sekä porkkanat todella ohuiksi tikuiksi.
  4. Viipaloi sienet ja valutetut bambunversot ohuiksi. Riivi pinaatinlehdistä kanta pois.
  5. Kuori ja murskaa valkosipulit.
  6. Kuumenna laakealla pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä valkosipuli sekä inkivääri.
  7. Lisää pannulle kalakastike, seesamiöljy, porkkana- ja sipulitikut. Kääntele ahkerasti ja lisää hetken kuluttua sieni- ja bambunversoviipaleet. Paista edelleen pari minuuttia.
  8. Lisää nuudelit ja pinaatinlehdet. Paista vielä hetki ja nosta sivuun.
  9. Jaa täyte kostutettujen riisipapereiden kesken ja kääri tiukoiksi rulliksi.
  10. Kuumenna kattilassa öljy kuumaksi ja uppopaista siinä rullia noin 1 minuutti / puoli. Nosta valmiit rullat talouspaperille valumaan.
  11. Tarjoa lämpiminä kevätkeiton kanssa.

Vinkki! Riisipaperia myyvät hyvin varustellut elintarvikeliikkeet kautta maan. Halutessasi voit valmistaa kevätrullat myös pakastefilotaikinasta taikinapakkauksen ohjeen mukaan.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Vihreä kevätkeitto

Ainekset

4-5
valkosipulin kynttä
1/3
pienestä purjosta (vihreä osa)
tl
jeeraa eli juustokuminaa
1
prk (400/265 g)
säilyke kikherneitä tai valkoisia papuja
8
dl
vettä
2
kasvis- tai kanaliemikuutiota
2
rkl
tahinia eli seesamitahnaa
tilkka
rypsiöljyä kuullottamiseen
2
kesäkurpitsaa
1
tl
suolaa
½-1
limetin puristettu mehu
Koristeluun
suolaheinän lehtiä ruukusta

Työvaiheet

  1. Kuullota kattilan pohjalla öljytilkassa kuoritut ja murskatut valkosipulinkynnet, silputtu purjo ja jeera.
  2. Lisää kattilaan valutetut kikherneet, vesi,liemikuutiot ja tahini. Kuumenna seos kiehuvaksi.
  3. Lisää paloiteltu kesäkurpitsa. Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.
  4. Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauva- tai tehosekoittimella.
  5. Mausta suolalla ja limetin mehulla. Anna jäähtyä haaleaksi ja tarkista maku.
  6. Koristele keiton pinta suolaheinän lehdillä ja nosta tarjolle. 

Kommentit (0)