Resepti Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen
Mehevän täyteläinen ja mausteinen kasvispata lämmittää illanistujaisissa.
Mehevän täyteläinen ja mausteinen kasvispata lämmittää illanistujaisissa.

Munakoiso, kesäkurpitsa ja tomaatit saavat pehmetä melkein soseutuviksi. Tarjoa kasvispata rapeakuorisen leivän kanssa ja ripottele päälle fetaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Munakoisopata

Ainekset

1
iso munakoiso
1
pieni kesäkurpitsa
1
paprika
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
¾
dl
oliiviöljyä
1
porkkana
2
perunaa
4
tomaattia
1
rkl
tomaattipyreetä
1
punainen chili
1
ruukku
(lehti)persiljaa
1
ruukku
korianteria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso paksuiksi viipaleiksi ja ripottele reilusti suolaa viipaleiden päälle.
  2. Kuutioi kesäkurpitsa ja paprika. Hienonna sipulit.
  3. Kuumenna kolmannes öljystä padassa. Lisää sipulit, kesäkurpitsa ja paprika ja paista 5 minuuttia. Raasta porkkana joukkoon. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 20 minuuttia.
  4. Padan hautuessa purista munakoisoviipaleista neste käsin ja pyyhi enin suola paperilla. Kuutioi munakoiso. Kuumenna loppu öljy paistinpannussa ja paista munakoiso pehmeäksi ja kauniin ruskeaksi. Siirrä pataan.
  5. Kuutioi perunat ja tomaatit pataan. Lisää tomaattipyree. Hauduta 15 minuuttia, kunnes peruna on kypsää.
  6. Poista chilin siemenet ja hienonna chili. Hienonna yrtit varsineen. Lisää chili ja yrtit kypsään pataan ja mausta se suolalla ja pippurilla.
  7. Tarjoa pata leivän ja halutessasi fetan kanssa.

Padan kanssa sopii erinomaisesti juureen leivottu rapeakuorinen leipä:

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Tomaatin hatun alta paljastuu maukas kasvistäyte.
Tomaatin hatun alta paljastuu maukas kasvistäyte.

Paista kvinoa mehevän irtonaiseksi täytteeksi tomaatteihin. Tomaatin sisuksen voit käyttää sosekeittoon tai pastakastikkeeseen.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kvinoatomaatit

Ainekset

4
isoa (à 250 g)
pihvitomaattia
Täyte
3
dl
kotimaista luomukvinoaa
3
dl
vettä
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
pinjansiemeniä
2
rkl
kapriksia
1
rkl
sitruunamehua
½
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
½
dl
tuoretta basilikaa hienonnettuna
½
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa kvinoa siivilään. Huuhdo juoksevalla, kylmällä vedellä. Kumoa kvinoa kulhoon ja kaada päälle vesi. Anna turvota 5–10 minuuttia ja valuta siivilässä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää valkosipuli ja pinjansiemenet. Paista, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää pannulle valutettu kvinoa. Paista keskilämmöllä käännellen 5 minuuttia, kunnes kvinoa muuttuu läpikuultavaksi. Nosta liedeltä.
  3. Sekoita kvinoan joukkoon kaprikset, sitruunamehu, tuoreyrtit, suola ja mustapippuri.
  4. Huuhdo tomaatit ja leikkaa niistä hatut talteen. Koverra tomaattien sisus pois pikkulusikalla. Nosta tomaatit öljyttyyn uunivuokaan.
  5. Täytä tomaatit kvinoaseoksella kukkuroilleen. Nosta hatut päälle. Sivele hatut öljyllä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki! Tomaatin sisuksen voit käyttää sosekeittoon tai pastakastikkeeseen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Jos teet ystäville viinilasillisen seuraksi yhden ruokalajin, olkoon se vuohenjuustobataatit.
Jos teet ystäville viinilasillisen seuraksi yhden ruokalajin, olkoon se vuohenjuustobataatit.

Samassa kuoressa kulkee täyteläinen kasvisruoka ja syysillan pikkusuolainen!

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuustobataatit

Ainekset

4
(à 400 g)
bataattia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
Täyte
3
dl
bataattien sisustaa
1
pkt (200 g)
vuohenjuustoa
1
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
½
dl
saksanpähkinöitä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
muna
½
dl
timjamia hienonnettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Päälle
½
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna
balsamisiirappia

Työvaiheet

  1. Harjaa bataatit puhtaiksi. Halkaise ne ja nosta pellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Sivele bataatit öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda 200-asteisessa uunissa koosta riippuen 40–60 minuuttia, kunnes bataattien sisus kypsyy napakan pehmeäksi.
  2. Koverra kolot bataattien sisuksiin. Anna jäähtyä hetki.
  3. Puolita vuohenjuustotanko ja leikkaa se viipaleiksi. Rouhi pähkinät ja viipaloi aprikoosit. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
  4. Lusikoi täyte bataattien kuoriin. Ripottele päälle saksanpähkinöitä.
  5. Kuorruta bataatteja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Vinkki!

Voit syödä herkun kuorineen.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Kasvispullien makua on helppo muunnella erilaisilla yrteillä.
Kasvispullien makua on helppo muunnella erilaisilla yrteillä.

Kesäkurpitsasta, hapankorppumuruista ja suolaisesta fetajuustosta pyörität syksyn herkullisimmat pallot. Nämä pullat ovat niin pehmeitä, että ne on helpoin paistaa uunissa.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Feta-kesäkurpitsapullat

Ainekset

500
g
kesäkurpitsaa
1
sipuli
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
hapankorppumuruja
1
dl
spelttijauhoja
200
g
fetajuustoa
2
rkl
tuoretta tilliä
2
rkl
tuoretta oreganoa
3–4
rkl
tuoretta minttua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Valuta siivilässä ja painele vielä lopuksi kuivemmaksi.
  3. Kuori ja raasta sipulit ja valkosipuli. Valuta ja painele siivilässä. Kuullota pannulla öljyssä. Sekoita kasvikset hyvin.
  4. Jauha hapankorput hienoksi muruksi tai jauheeksi. Lisää murut, spelttijauhot sekä murennettu feta taikinaan. Mausta hienonnetuilla yrteillä, suolalla ja pippurilla. Sekoita huolellisesti.
  5. Pyörittele taikina palloiksi. Paista uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

  • Fetan tilalla voi käyttää gruyere- tai parmesaanijuustoa.
  • Voit paistaa pullat myös pannulla öljyssä kauniin ruskeiksi.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Parhaat pyörykät paistetaan tuplasti: ensin uunissa, sitten pannulla.
Parhaat pyörykät paistetaan tuplasti: ensin uunissa, sitten pannulla.

Kotikeittiössä falafeleja on helpointa tehdä kerralla uunipellillinen. Öljyllä valelu tekee falafeleistä maukkaita. Voit pakastaa osan ja paistaa pyöryköitä pannulla tarjolle menekin mukaan.

Annoksia
noin 50 kpl
Valmistusaika
45 min + 8 t liottaminen ja 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Falafelit uunissa

Ainekset

1
pkt (400 g)
kuivattuja kikherneitä
1
pieni sipuli
2–3
valkosipulinkynttä
2
rkl
vaaleaa tahinia
1
rkl
perunajauhoja
2
tl
juustokuminaa
tl
suolaa
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
½
tl
kardemummaa
¼
tl
mustapippuria
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
½
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
Pinnalle
1
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele kikherneet siivilässä. Kumoa ne isoon kattilaan ja kaada päälle reilusti kylmää vettä. Anna liota huoneenlämmössä yön yli, 8–10 tuntia. Siivilöi pois liotusvesi. Kaada päälle raikasta vettä niin, että kikherneet peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes kikherneet ovat juuri ja juuri kypsiä. Kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kumoa kikherneet monitoimikoneen kulhoon. Lisää sipulit, tahini, perunajauhot, sitruunankuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi niin, että pysäytät koneen välillä ja työnnät nuolijalla massaa terän ulottuville.
  3. Kun massa on hieman rouheista ja osittain soseutunutta, lisää joukkoon hienonnetut yrtit. Pyöräytä sekaisin.
  4. Muotoile massasta kostutetuin käsin pyöryköitä leivinpaperin päälle pellille. Valele ne öljyllä.
  5. Paista falafeleja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna niiden jäähtyä hetki, jolloin rakenne napakoituu.
  6. Paista pyörykät vielä pannulla ennen tarjoamista. Silloin niiden pinta muuttuu mureasta rapeaksi ja sisus pehmenee vielä hiukan.

Vinkki!

  • Falafelit onnistuvat parhaiten kuivatuista kikherneistä. Purkkikikherneet ovat niin kypsiä ja kosteita, että ne soseutuvat helposti.
  • Tässä falafelmassassa on sellaiset mausteet, jotka saavat pyörykät maistumaan erilaisten kastikkeiden kanssa. Jos pidät vahvasti maustetuista, lisää kuivamausteiden määrää tai ripottele joukkoon myös cayennepippuria.
  • Jäähdytetyt falafelit voi pakastaa ja paistaa tarjolle tilkassa öljyä.

Vaihtelun vuoksi

Falafelpitat

  • Paista falafelit öljyssä pannulla. Kasaa lämmitettyjen pitaleipien väliin salaattia, falafeleja, tomaattia ja ohueksi leikattuja punasipulirenkaita.
  • Viimeistele hunajalla maustetulla turkkilaisella jugurtilla, chilikastikkeella ja tuoreella korianterilla.

Falafelnuudelit

  • Liota nuudeleita hetki kuumassa vedessä, valuta ne ja paista nopsasti tilkassa seesamiöljyä. Mausta soijalla ja kumoa kulhoon.
  • Pyöräytä falafelit pannulla öljyssä, lisää kourallinen pinaattia ja kumoa nuudeleiden päälle. Mausta korianterilla.

Falafelsalaatti

  • Paista paloiteltua lehtikaalia pannulla öljyssä. Pyöräytä joukkoon falafeleja. Hienonna päälle minttua, korianteria, kevätsipulia ja vihreää paprikaa.
  • Kumoa kulhoon. Lisää siemeniä, suolaa, pippuria ja puserrus sitruunaa.

Kommentit (0)