Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Palsternakkavuoka

Ainekset

6-8
palsternakkaa
dl
vettä
luomukasvisliemikuutio tai lipstikkaa
2
dl
ruokakermaa, 15 % rasvaa
3
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa pestyt ja kuoritut palsternakat vajaan sentin viipaleiksi.
  2. Keitä 1-2 minuuttia. Ota vesi talteen ja mausta halutessasi kasvisliemikuutiolla tai kevyesti lipstikalla.
  3. Levitä palsternakat uunivuokaan.
  4. Sekoita keitinvesi ja kerma. Kaada vuokaan, niin että pohjalla on muutama sentti nestettä. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
  5. Paista 225 asteessa 20-25 minuuttia eli kunnes juusto saa kauniin värin.

Vinkki! Paistoksen voi tehdä myös kesäkurpitsasta. Lado vuokaan raa´at kesäkurpitsakuutiot. Jatka samaan tapaan kuin palsternakkapaistosta valmistettaessa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Lämmin salaatti maistuu sellaisenaan, mutta sopii myös juhlapöydän lisukkeeksi.
Lämmin salaatti maistuu sellaisenaan, mutta sopii myös juhlapöydän lisukkeeksi.

Keitä ohra salaattia varten jo edellisenä päivänä. Voit myös paahtaa kurpitsan ja pilkkoa lehtikaalin etukäteen.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin kurpitsa-lehtikaalisalaatti

Ainekset

1
dl
ohrahelmiä
3
dl
vettä
1
tl
suolaa
500
g
talvi- tai myskikurpitsaa
1
rkl
rypsiöljyä
150
g
lehtikaalia
2
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
1
dl
kuivattuja karpaloita
¾
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Keitä ohrahelmiä suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Valuta kypsät ohrahelmet siivilässä ja huuhdo ne kylmällä vedellä.
  2. Kuori ja paloittele kurpitsa kuutioiksi. Levitä kuutiot leivinpaperoidulle uunipellille ja valuta niiden pintaan kevyesti öljyä. Paahda kurpitsakuutioita 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
  3. Poista lehtikaalista kovat lehtiruodit ja hienonna lehdet. Paista lehtikaalia paistinpannulla öljyssä muutama minuutti, kunnes se pehmenee. Mausta kaali suolalla ja pippurilla.
  4. Kaada paistettu lehtikaali vadille. Ripottele päälle ohrahelmet, kurpitsakuutiot, kuivatut karpalot ja kurpitsansiemenet.

Kommentit (0)

Resepti Perttu Jokinen Kuva Pia Inberg
Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Marinoitua vihreää parsaa ja ruskea voi -majoneesia

Ainekset

1
kg
vihreää parsaa
2
tl
sitruunankuorta raasteena
2
sitruunan mehu
1
tl
sokeria
2
tl
suolaa
auringonkukkaöljyä hauduttamiseen
Majoneesi
300
g
voita
3
valkosipulinkynttä
2
munankeltuaista
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori parsat nupusta alaspäin ja leikkaa kannat pois. Sekoita sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, sokeri ja suola kulhossa marinadiksi.
  2. Laita kattilaan reilusti öljyä. Lisää parsat lämpimään öljyyn ja hauduta juuri ja juuri kypsiksi. Öljyn tulisi peittää parsat. Nosta parsat öljystä ja valuta hetki. Säästä hieman öljyä. Lisää parsat sitruunamarinadiin ja anna jäähtyä.

Majoneesi

  1. Kiehauta voi ja paloitellut valkosipulit. Siivilöi valkosipulinkynnet ja karamellisoitunut hera pois. Anna voin jäähtyä hetki.
  2. Vatkaa voi tipoittain koko ajan sekoittaen huoneenlämpöisten keltuaisten joukkoon. Mausta suolalla ja ohenna tarvittaessa vedellä tai maidolla. Tarjoa majoneesi parsojen kanssa.
  3. Vinkki! Voit myös käyttää valmista majoneesia, jonka maustat sitruunamehulla.

Kommentit (0)

Ohje Anna Gidgård ja Cecilia Davidsson Kuva Jarmo Österman

Tarjoa kesäkurpitsaletut vihersalaatin ja jogurttikastikkeen kera.

Annoksia
noin 25 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsaletut

Ainekset

2
kesäkurpitsaa
merisuolahiutaleita
2
keltasipulia
5
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
3
munaa
3
rkl
spelttijauhoja
200
g
lampaanjuustoa tai 100 g parmesaania
1
ruukku
silopersiljaa
½
ruukkua
minttua
1
ruukku
tilliä
½
tl
tabascoa
mustapippuria
kookosöljyä tai voita ja oliiviöljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Raasta kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi. Laita se siivilään ja sirottele päälle 1 tl merisuolaa. Pane siivilä syrjään ja anna nesteen valua. Kuori sipulit ja valkosipulit ja silppua ne hienoksi. Kuumenna oliiviöljy ja kuullota silppua varoen, kunnes se pehmenee.
  2. Vatkaa munat ja spelttijauhot kevyesti ja murenna joukkoon juusto. Silppua yrtit hienoksi ja lisää ne munaseokseen. Lisää joukkoon sipulit, tabasco, 1 tl merisuolaa ja 2 maustemitallista pippuria.
  3. Puserra kesäkurpitsasta mahdollisimman paljon nestettä pois. Kääntele raaste taikinaan. Anna taikinan levätä 5 minuuttia.
  4. Kuumenna kookosöljy paistinpannulla tai ohukaispannulla. Paista pieniä lettuja keskilämmöllä. Tarjoa vihersalaatin ja jogurttikastikkeen kera.

Ohje  Anna Gidgårdin ja Cecilia Davidssonin Joogaruokaa-kirjasta, Schildts & Söderströms.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Juurespihvit maistuvat joka kerta hiukan erilaisilta. Paista ensin koepihvi ja lisää mausteita, jos suu sanoo niin.

Annoksia
10-12 pihviä
Vaikeustaso
Helppo

Juurespihvit

Ainekset

500
g
juureksia (esim. porkkanaa, sipulia, palsternakkaa, lanttua, perunaa)
1-2
dl
maissinjyviä
1
dl
juustoraastetta
¾
dl
turkkilaista jugurttia
1
rkl
maissijauhoja
1
dl
hiivaleipäjauhoja
1
muna
3
rkl
silputtuja yrttejä, esim. oreganoa, basilikaa, timjamia
suolaa maun mukaan
ripaus
rouhittua mustapippuria
ripaus
muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta juurekset. Yhdistä kaikki raaka-aineet ja sekoita hyvin.
  2. Muotoile massasta ohuehkoja pihvejä ja kypsennä öljyssä pannulla 3–4 minuuttia molemmin puolin.
  3. Paista miedohkolla lämmöllä, jotta raasteet ehtivät kypsyä.
  4. Tarjoa esimerkiksi tsatsikin ja keitettyjen ohrasuurimoiden kanssa.

Kommentit (0)