Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
6-8 palaa

Provencen kesäkurpitsapaistos

Ainekset

noin 500
g
kesäkurpitsaa
1
rkl
voita ja loraus oliiviöljyä
2
keltasipulia
2-3
valkosipulinkynttä
iso oksa tuoretta timjamia
400
g purkki
tomaatteja
5-10
basilikanlehteä
suolaa ja mustapippuria myllystä
5
munaa
½
dl
raastettua parmesaania
½
dl
silputtua persiljaa
½
dl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kesäkurpitsat noin sentin siivuiksi ja paista ne voin ja oliiviöljyn seoksessa. Nosta lautaselle odottamaan.
  2. Kuullota silputut sipulit, valkosipulinkynnet ja timjaminoksa hitaasti öljyssä ja nokareessa voita. Lisää tomaatit liemineen. Mausta basilikalla, suolalla ja pippurilla. Anna kiehua ilman kantta kunnes neste on haihtunut.
  3. Riko munien rakenne ja lisää sekaan juustoraaste, persilja ja ruohosipuli sekä lopuksi tomaattimuhennos. Lisää kesäkurpitsasiivut ja tarkista maku.
  4. Kaada paistovuokaan ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa  35–40 minuuttia tai kunnes paistos on kypsä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.

Paahdetuista palsternakoista, fenkolista, sipulista ja pakasteherneistä tulee herkullista keittoa, joka kaurakerman ansiosta käy myös vegaaneille. Tee kerralla iso annos, jäähdytä nopeasti ja nosta jääkaappiin. Näin keitosta riittää monelle päivälle.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Soppa primavera

Ainekset

1
kg
palsternakkoja
2
sipulia
2
fenkolia
½
dl
rypsiöljyä
2–3
tl
suolaa
2
tl
Provencen yrttiseosta
½
tl
mustapippuria myllystä
1
l
vettä
2
rkl
luomukasvisfondia
2
ps (à 200 g)
pakasteherneitä
½
dl
sitruunamehua
2
prk (à 2½ dl)
kaurakermaa (Kaslink)
Pinnalle
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele palsternakat ja sipulit. Huuhdo ja pilko fenkolit. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  2. Sivele kasvikset öljyllä ja ripottele päälle mausteet. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  3. Kumoa kasvikset isoon kattilaan. Lisää vesi ja fondi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  4. Nosta liedeltä ja lisää jäiset herneet. Pyöräytä sekaisin, jotta herneet sulavat. Mausta sitruunamehulla ja lisää kaurakerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos et tarjoa keittoa heti, älä kuumenna sitä enää, jotta väri pysyy raikkaan vihreänä. Jäähdytä tällöin keittokattila nopeasti esimerkiksi kylmävesihauteessa tiskialtaassa, kuivaa kattila ja nosta jääkaappiin.
  5. Kuumenna keitto nopeasti ennen tarjoilua. Viimeistele herneenversoilla.

Vinkki! Jos keiton tulee olla gluteeniton, valitse kasvikerma, jonka pakkauksessa on maininta myös gluteenittomuudesta.

Kommentit (1)

Linda James

Thanks, you guys that is a great explanation. keep up the good work in your granite blog. product key

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.

Vihreä gazpacho on oiva ulkoruoka. Tuore kasviskeitto valmistuu tehosekoittimessa, saa täyteläisyyttä avokadosta ja taittaa isommankin nälän.

 

 

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
kevätsipulia
1
ruukku
basilikaa
2
valkosipulin kynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
vihreää paprikaa
1
fenkoli
1
kurkku
1
avokado
250
g
keltaisia kirsikkatomaatteja
2
rkl
(riisi)viinietikkaa
3
rkl
sweet chili -kastiketta
mustapippuria myllystä
1
tl
suolaa
3
dl
(sitruuna)kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Pilko kaikki ainekset. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sipulit, basilika, chilit ja öljy tahnaksi. Lisää loput ainekset ja aja sileäksi.
  2. Ohenna keittoa kivennäisvedellä maun mukaan. Säilytä kylmässä.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Sami Repo
Suolaiseen pätee sama kuin makeaankin: helpon, mutta herkullisen juustokakun leipomalla säästyt muutamalta täytekakun työvaiheelta.
Suolaiseen pätee sama kuin makeaankin: helpon, mutta herkullisen juustokakun leipomalla säästyt muutamalta täytekakun työvaiheelta.

Parsajuustokakku on moderni versio voileipäkakusta. Pohja on rapeaa murotaikinaa, päällä on ricottajuustoa. Komeus on koristeltu marinoidulla parsalla ja sokeriherneillä.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-ricottakakku

Ainekset

1
(380 g)
pyöreä pakastepiirakkataikina
Täyte
2
prk (à 250 g)
ricottajuustoa
2
dl
kermaa
4
liivatelehteä
1
tl
suolaa
Päälle
200
g
parsaa
1
dl
sokeriherneitä
1
dl
kevätsipulia
1
dl
pakasteherneitä
1
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
hyppysellinen suolaa ja mustapippuria
Koristeluun
lehtipersiljaa
tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Painele sulanut piirakkapohja irtopohjaisen kakkuvuoan (Ø 22 cm) pohjalle. Paista pohjaa uunin alatasolla 180 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes pohja on täysin kypsä. Jäähdytä.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
  3. Sekoita ricotta ja kerma. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata mikrossa tai kattilassa. Anna hiukan jäähtyä. Kaada liivate ohuena nauhana ricotan joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla.
  4. Irrota varovasti kakkuvuoan reunat ja päällystä ne kelmulla. Pane vuoka takaisin kiinni. Kaada massa pohjan päälle ja peitä kelmulla. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään asti.
  5. Leikkaa parsojen kova kanta pois ja kuori varret nupusta tyveen. Paloittele varret kolmeen osaan. Keitä parsoja suolatussa vedessä kolme minuuttia. Säästä keitinvesi. Jäähdytä parsat kylmän veden alla.
  6. Keitä sokeriherneitä palkoineen parsan keitinvedessä pari minuuttia. Jäähdytä.
  7. Leikkaa kevätsipuli viipaleiksi. Sulata pakasteherneet. Yhdistä kaikki kasvikset. Lisää sitruunamehu ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla.
  8. Irrota kakku vuoasta ja aseta kakkuvadille. Levitä kasvissalaatti kakun päälle ja koristele yrteillä.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.

Espanjalaisen keittoklassikon gazpachon hengessä syntyy raikas salaatti. Siinä keiton raaka-aineet kuutioidaan pieniksi paloiksi ja maustetaan viinietikalla ja oliiviöljyllä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
15 min + 10 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Gazpachosalaatti

Ainekset

1
pieni punasipuli
2
kevätsipulia
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua mustapippuria
½
dl
(sherry)viinietikkaa
2
reilua viipaletta hyvää maalaisleipää (kuutioituna noin 2 dl)
2
makeaa suippopaprikaa
1
kurkku
1
dl
hyvää oliiviöljyä
2
tomaattia

Työvaiheet

  1. Viipaloi sipulit. Laita ne kulhoon ja ripottele päälle suola, sokeri ja pippuri. Kaada joukkoon viinietikka ja sekoita hyvin. Anna maustua noin 5 minuuttia.
  2. Leikkaa leivästä reunat pois ja kuutioi leipä. Kuutioi paprika ja kurkku. Lisää kuutiot leivän kanssa salaattiin. Kaada joukkoon öljy ja anna maustua vähintään 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki! Lisää salaatin joukkoon halutessasi hienonnettuja yrttejä, oliiveja, kapriksia tai pikkusardelleja.

Kommentit (0)