Resepti Riikka Kaila Kuva Päivi Anita Ristell
Mausteinen linssikeitto raikastetaan fetalla ja yrteillä.
Mausteinen linssikeitto raikastetaan fetalla ja yrteillä.

Tee keitto tänään ja syö vasta huomenna. Maut jalostuvat, kun eksoottiset mausteet saavat vaikuttaa yön yli.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen linssi-kikhernekeitto

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
2
lehtisellerinvartta
½
dl
rypsiöljyä
2
tl
jauhettua inkivääriä
1
tl
kurkumaa
1
tl
kanelia
1
l
kasvislientä
1
prk
tomaattimurskaa (400 g)
1
dl
punaisia linssejä
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria rouhittuna
1
prk
säilykekikherneitä (n. 300 g)
1
sitruunan mehu
1
dl
hienonnettua lehtipersiljaa
1
dl
hienonnettua korianteria
Päälle
200
g
fetajuustoa
lehtipersiljan ja korianterin lehtiä
¾
dl
tomaattipyreetä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi porkkana. Paloittele sellerinvarret pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna öljy isossa kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Lisää porkkana, selleri, inkivääri, kurkuma ja kaneli. Jatka kuullottamista vielä muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kasvisliemi, tomaattimurska ja -pyree, huuhdotut linssit, suola ja pippuri. Hauduta keittoa 10 minuuttia, kunnes linssit ovat lähes kypsiä.
  4. Lisää kikherneet ja keitä viitisen minuuttia.
  5. Lisää sitruunan mehu ja hienonnetut, tuoreet yrtit. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.
  6. Ripottele annosten pinnalle murennettua fetaa ja persiljaa tai korianteria.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.

Gratinoitu kukkakaali on klassikko, mutta kuka sanoi, että se pitäisi sekä keittää että paistaa? Uunissa kukkakaali kypsyy ja gratinoituu samalla.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gratinoidut minikukkakaalit

Ainekset

4
pientä kukkakaalia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
dl
vettä
Gratiini
1
prk (250 g)
pehmeää sulatejuustoa (Koskenlaskija Ruoka)
1
keltuainen
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
1
dl
maalaisleivän muruja
1
dl
siemeniä
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhdo kukkakaalit ja leikkaa niiden kanta tasaiseksi. Nosta kaalit vieri viereen uunivuokaan. Sivele ne öljyllä. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Kaada vesi kukkakaalien lomaan. Se pitää huolen, että kukkakaalien varsi kypsyy samalla, kun yläpuoli paahtuu.
  2. Paahda kukkakaaleja 225-asteisen uunin alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Aika riippuu varren paksuudesta ja siitä, kuinka napakoita tai pehmeitä kaaleista haluat.
  3. Yhdistä sulatejuusto, keltuainen, sinappi ja sitruunankuoriraaste. Levitä seos kukkakaalien päälle. Ripottele pinnalle leivänmuruja, siemeniä ja mustapippuria. Jatka paahtamista uunin keskitasolla 7–10 minuuttia, kunnes kuorrutus saa kauniin värin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Sujauta keitetyt perunat vartaisiin.
Sujauta keitetyt perunat vartaisiin.

Tähän ruokaan kelpaavat kaikki perunat, sillä mausteöljy tekee perunoista maukkaita. Keitä perunat päivää ennen grillausta, jolloin ne pysyvät vartaassa paremmin.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 20 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Perunavartaat

Ainekset

1
kg
pieniä, kiinteitä perunoita
2 l vettä ja 1 tl suolaa
Marinadi
3
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
vaaleaa siirappia
2
tl
savupaprikajauhetta
2
tl
chilimausteseosta
1
tl
suolaa
Lisäksi
puisia varrastikkuja

Työvaiheet

  1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Valuta hyvin, nosta kansi pois ja anna kosteuden haihtua.
  2. Sekoita marinadin ainekset. Kaada marinadi perunoiden päälle kattilaan ja pyörittele niin, että mausteet tarttuvat perunoihin. Anna jäähtyä ja siirrä perunat jääkaappiin ainakin tunniksi odottamaan grillausta.
  3. Liota puisia vartaita vedessä 20 minuuttia. Työnnä sitten perunat vartaisiin vieri viereen. Säästä marinadi.
  4. Paahda perunoihin kauniit raidat ritilällä suoraa grillausta käyttäen ja ahkerasti käännellen. Sivele lopuksi marinadilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Tee kuin mummo. Kesäkasviksia ei tarvitse kuoria, joten soppa syntyy nopeasti.
Tee kuin mummo. Kesäkasviksia ei tarvitse kuoria, joten soppa syntyy nopeasti.

Kesäkasviksille riittää pesu ja rapsutus. Thai-tyyliin maustettu kesäkeitto maistuu ihanasti limetille ja kookokselle ja curry polttelee juuri sopivasti kielellä. Sovella kasviksia keittiösi ainesten mukaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Thai-kesäkeitto

Ainekset

800
g
uusia perunoita
nippu (250 g)
uusia porkkanoita
2
sipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
l
herneenpalkoja (noin 100 g herneitä)
1
rkl
öljyä
2–3
rkl
vihreää currytahnaa
5–7
dl
vettä
1
tl
limetinkuorta raastettuna
2
tl
sokeria
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
½–1
dl
limetin mehua
Pinnalle
1
ruukku korianteria
sipulinvarsia

Työvaiheet

  1. Pese ja paloittele perunat ja porkkanat. Halkaise ja leikkaa sipulit viipaleiksi. Irrottele kukkakaali kukinnoiksi ja paloittele varsi. Riivi herneet.
  2. Kuumenna öljy ja currytahna kattilassa. Pyöräytä perunat, porkkanat, sipulit ja kukkakaalin varsipalat nopeasti mausteöljyssä. Lisää vesi. Kasviksista irtoaa nestettä, joten osa niistä saa jäädä nesteen pinnan yläpuolelle, jossa ne kypsyvät höyryssä. Näin vältät laimean makuisen keiton. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Lisää kukkakaalien kukinnot, limetin kuoriraaste, sokeri, suola ja pippuri. Jatka keittämistä viitisen minuuttia.
  4. Lisää herneet, kookosmaito ja limetin mehu. Kuumenna, mutta älä enää keitä.
  5. Silppua pinnalle sipulinvarsia ja koko ruukku korianteria. Tarjoa saman tien.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Napakat avomaankurkut paahtuvat grillissä rapsakoiksi.
Napakat avomaankurkut paahtuvat grillissä rapsakoiksi.

Avomaankurkuista saa herkullisen lisäkkeen, kun kurkut grillaa nopeasti joka puolelta. Hurmaava maku syntyy mummonkurkuista tutulla etikkakastikkeella.

Annoksia
8
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut mummonkurkut

Ainekset

2 isoa tai 4 keskikokoista avomaankurkkua
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sormisuolaa
Kastike
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
2
rkl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja leikkaa kurkut lohkoiksi. Sivele ne öljyllä ja ripottele pinnalle vähän suolaa.
  2. Grillaa kurkut kuumalla grilliritilällä suoralla lämmöllä nopeasti joka puolelta. Kääntele niin, että lohkon jokainen pinta saa kauniit raidat.
  3. Nostele kurkut vadille. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja pirskota se kurkkujen päälle. Tarjoa mieluiten heti.

Kommentit (0)