Christina Aaltio Kuva Jaakko Lukumaa Ohje Juhana Lauronen

"Munakas" syntyy myös ilman munia!

Annoksia
2
Vaikeustaso
Helppo

Vegaanin munakas

Ainekset

sipulia
1.5
dl
kikhernejauhoja
1.5
dl
vettä
paprikajauhetta
jauhettua korianteria
suolaa
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita jauhot ja vesi sekä mausteet. Lisää sipuli massaan.

Anna seoksen turvota 15 minuuttia. Jaa massa kahteen osaan.

Kuumenna runsaasti öljyä paistinpannulla. Painele massasta lettu pannulle ja paista sekoittamatta kunnes "munakas" on saanut väriä.

Käännä ja paista toista puolta vielä muutama minuutti. Tee taikinasta toinen munakas samaan tapaan.

Vinkki! Kikhernejauhoja voit ostaa etnisistä ja luontaistuotekaupoista. Tarjoa munakkaan kanssa paistettuja syksyn sieniä.

Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!

Punainen pennelaatikko on maistuva lihaton makaronilaatikko. Ruokaisuutta siihen tuo sinihomejuustokastike ja väriä punajuuri.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punainen pennelaatikko

Ainekset

400
g
pennepastaa
dl
keitettyjä, pieniä punajuurikuutioita
5
dl
ruokakermaa
200
g
sinihometuorejuustoa
1-2
kananmunaa
1
tl
suolaa
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä pasta runsaassa, suolassa maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Valuta ja nosta sivuun.
  2. Sekoita keitetty pasta, keitetyt punajuurikuutiot, ruokakerma, tuorejuusto ja muna kulhossa tasaiseksi seokseksi.
  3. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Kaada pinnoitettuun uunivuokaan, tasoita pinta ja kypsennä keskitasolla 200 asteessa 30–35 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä ja sisus on hyytynyt. Anna vetäytyä hetki peitettynä ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Kommentit (1)

flip diving

Your site has a lot of useful information for myself. I visit regularly. Hope to have more quality items.

flip diving

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Miedonmakuinen risotto maistuu yleensä lapsillekin.
Miedonmakuinen risotto maistuu yleensä lapsillekin.

Valkoviini antaa arkirisottoonkin mukavaa hapokkuutta, mutta kasvisliemelläkin pärjää. Malta vain lisätä riisiä muutama kauhallinen kerrallaan ja pidä seos kiehuvana.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvisrisotto

Ainekset

3
dl
risottoriisiä
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
öljyä kuullottamiseen
1
l
kasvislientä
½
dl
valkoviiniä
1
punainen paprika
8
kirsikkatomaattia
1
dl
vihreitä papuja
1
dl
herneitä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
dl
tuoretta pinaattia
Päälle
Parmesaanilastuja

Työvaiheet

  1. Kuumenna kasvisliemi erillisessä kattilassa. Hienonna sipulit ja kuullota öljytyssä kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää riisi ja kuullota hetki. Lisää viini ja sekoittele seosta, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
  2. Lisää lientä 1–2 kauhallista kerrallaan ja sekoittele koko ajan. Leikkaa paprika isohkoiksi paloiksi. Lisää paprikat ja kokonaiset kirsikkatomaatit risoton joukkoon jo keittämisen alkuvaiheessa. Lisää lientä, kunnes edellinen määrä on imeytynyt. Sekoita koko ajan.
  3. Lisää pavut ja herneet kun riisi on juuri ja juuri kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi tuoretta pinaattia, sekoita hyvin.
  4. Kaada risotto tarjoiluastiaan ja vuole kuorimaveitsellä parmesaanilastuja päälle.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Sitruuna ja peruna yllättävät pikapitsan täytteinä.
Sitruuna ja peruna yllättävät pikapitsan täytteinä.

Ylijäämämuusille tai keitetyille perunoille löytyi nerokas käyttötapa. Muusi taltuttaa sitruunan kirpeyttä pitsan pohjalla.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapitsa

Ainekset

Pohja
valmista pizzataikinaa (esim. Wewalka)
Täyte
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
ranskankermaa
1
dl
perunamuusia
125
g
mozzarellaa
½
dl
parmesaanihiutaleita
½
sitruuna
tuoretta rosmariinia
mustapippuria
suolaa
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Taputtele taikina pannuun tai leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele öljyllä. Sekoita ranskankerma ja perunamuusi. Levitä pohjalle.
  2. viipaloi sitruuna ja mozzarella ohuiksi viipaleiksi. Asettele sitruuna- ja mozzarellasiivut lomittain pitsan päälle. Ripottele päälle parmesaanihiutaleita ja rosmariinia.
  3. Paista uunissa 12–15 minuuttia. Rouhi pinnalle pippuria ja ripottele suolaa. Revi päälle tuoretta basilikaa. Tarjoa kuumana.

Vinkki! Muusin sijaan voit käyttää pari, kolme ohueksi viipaloitua keitettyä perunaa. Levitä tällöin ranskankerma pohjalle ja perunat sen päälle.

Voit tehdä pizzapohjan myös itse esimerkiksi tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Parmankinkku-viikunapizza
Resepti
Parmankinkku-viikunapizza

 

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Raikas lime piristää nopsan salviapastan.
Raikas lime piristää nopsan salviapastan.

Vartissa valmiita pastaohjeita ei ole koskaan liikaa, mutta tämä yksikin riittää pitkälle. Hyvin pestyinä limen kuoret ovat syötäviä, mutta voit myös napata kiinni reunasta ja imaista pelkän makeankirpeän hedelmälihan.

Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lime-salviapasta

Ainekset

150
g
nauhapastaa
3 + 1
rkl
oliiviöljyä
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku tuoretta salviaa
½
sitruuna
2
limeä
suolaa
mustapippuria
Rapeat leipämurut
1–2
kuivahtanutta vaaleaa leipäviipaletta
1
rkl
öljyä
½
tl
timjamia tai fenkolinsiemeniä
ripaus suolaa
Päälle
parmesaania

Työvaiheet

  1. Tee ensin leipämurut. Raasta leipä karkeiksi muruiksi. Kääntele muruja hetki kuumalla pannulla ilman öljyä, jotta ne saavat väriä. Lisää öljy, hämmennä ja mausta. Ota murut sivuun odottamaan.
  2. Lämmitä vesi kiehuvaksi. Keitä pasta suolatussa vedessä.
  3. Kuumenna 3 rkl öljyä paistinpannulla. Purista viipaloidut valkosipulin kynnet öljyyn. Paahda hetki ja lisää pannulle kokonaiset salvianlehdet.
  4. Purista sekaan puolikkaan sitruunan ja yhden limen mehu. Pese ja viipaloi toinen lime. Leikkaa viipaleet neljään osaan ja lisää pannulle voin kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Valuta kypsä pasta lävikössä. Lisää sekaan 1 rkl oliiviöljyä.
  6. Kaada pasta kahteen kulhoon. Jaa kastike päälle. Ripottele pinnalle parmesaaniraastetta ja leivänmuruja.

Vinkki! Leipämurut säilyvät reilun viikon tiiviskantisessa purkissa.

Kommentit (0)