Kiia Renko Kuva Lina Tegman
Annoksia
8
Vaikeustaso
Helppo

Mintulla maustettu hernesosekeitto

Ainekset

2
rkl
voita
1
kpl
kevätsipulinippua
5
ps
pakasteherneitä
2
l
kasvislientä
2
kpl
mintturuukkua
2
prk
smetanaa
tai
1
tlk
ruokakermaa
2
rkl
sokeria
2
tl
sitruunapippuria

Työvaiheet

Silppua sipulit varsineen. Kuullota voissa isossa kattilassa muutama minuutti.

Lisää jäiset herneet ja kasvisliemi kattilaan. Keitä 15 minuuttia ja lisää silputut mintunlehdet. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

Lisää smetana, sokeri ja pippuri. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.

Resepti Marja Harjula Kuva Arto Vuohelainen
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.

Kukkakaalin, kookoksen ja inkiväärin maut sopivat hienosti yhteen. Kasvissosekeitto on riittoisa ja edullinen arkiruoka.

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookos-kasvissosekeitto

Ainekset

4
jauhoista perunaa
2-3
porkkanaa
puolikas kukkakaali
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua inkivääriä
8
dl
vettä
2-3
rkl
kasvisfondia
ripaus chilimaustetta
1
tlk
(400 ml) kookoskermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat.
  2. Irrota kukkakaalista kukinnot ja paloittele tarvittaessa pienemmiksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  4. Mittaa vesi teräskattilaan ja kiehauta. Lisää fondi ja chilimauste sekä kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmeitä, 15-20 minuuttia.
  5. Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella kattilassa tai tehosekoittimessa.
  6. Lisää joukkoon kookoskerma ja kuumenna keitto.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Salaatin maku on tarkoituksella mieto, jotta se sopii täydentämään muita ruokalajeja. Bulgur maistuu myös vihreän salaatin parina.
Salaatin maku on tarkoituksella mieto, jotta se sopii täydentämään muita ruokalajeja. Bulgur maistuu myös vihreän salaatin parina.

Tabbouleh-salaatin tapaan valmistettu bulgur on ihanan ruokaisa mutta kepeä lisuke. Siinä maistuvat pistaasit, rusinat ja minttu.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bulgursalaatti

Ainekset

4
dl
vettä
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
4
dl
bulguria (esim. Linea Verde)
3
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
sultanarusinoita
100
g
kuorellisia pistaaseja (kuorittuna noin 1 dl)
1
ruukku
minttua

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi, öljy ja suola kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon bulgur. Nosta kansi päälle ja anna bulgurin turvota noin 10 minuuttia. Kumoa kypsä bulgur kulhoon.
  2. Lisää sitruunamehu, siirappi, mustapippuri ja rusinat. Sekoita tasaiseksi.
  3. Kuori pistaasit ja rouhi ne kevyesti. Hienonna minttu. Lisää ne joukkoon.
  4. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoamista.

Vinkki! Salaatin maku on tarkoituksella mieto, jotta se sopii täydentämään muita ruokalajeja. Jos haluat, voit maustaa bulgurit kiehauttamalla aluksi öljyssä 1–2 tl ras el hanout -mausteseosta. Lisää vesi ja suola ja jatka ohjeen mukaan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.

Hummus saa raikkaan säväyksen appelsiinin kuoresta ja rapeissa filorullissa on runsaasti tuoreita yrttejä. 

Annoksia
36 kpl rullia 6 annosta hummusta
Valmistusaika
1 t rullat 10 min hummus
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kasvisfilorullat ja appelsiinihummus

Ainekset

Kasvisfilorullat
1
pkt (450 g)
filotaikinalevyjä (Kanaki)
noin 1
dl
oliiviöljyä
Täyte
500
g
porkkanoita
1
iso (400 g)
purjo
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua korianteria
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
tahinia
½
tl
mustapippuria
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
korianteria
Pinnalle
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
seesaminsiemeniä
Appelsiinihummus
2
prk (à 290/175 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
tahinia
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
½
tl
kanelia
½
tl
½ suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
¾–1
dl
appelsiinin mehua
2
rkl
oliiviöljyä
Pinnalle
1
appelsiini
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus kanelia ja mustapippuria

Työvaiheet

Kasvisfilorullat

  1. Anna filotaikinan sulaa pakkauksessaan huoneenlämmössä muutama tunti tai jääkaapissa yön yli.
  2. Valmista täyte. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjot. Hienonna valkosipulit.
  3. Kiehauta jauhettu korianteri öljyssä paistokasarissa. Lisää kasvikset. Paista melko kovalla lämmöllä ahkerasti käännellen noin viisi minuuttia, kunnes porkkanat pehmenevät. Lisää soijakastike, siirappi, sitruunamehu, tahini ja mustapippuri. Kääntele sekaisin ja tarkista maku. Nosta liedeltä.
  4. Hienonna lehtipersilja ja korianteri. Lisää ne täytteeseen. Anna jäähtyä.
  5. Avaa filotaikinapaketti ja nosta yksi taikina-arkki työlaudalle. Sivele se kevyesti öljyllä. Lisää päälle toinen taikina-arkki ja sivele öljyllä. Levitä päälle kolmas taikina-arkki.
  6. Jaa kerrosteltu levy yhdeksään palaan. Lisää joka neliölle ruokalusikallinen täytettä. Nosta taikinaneliön kulmat täytteen päälle ja kääri rullaksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille.
  7. Jatka,  kunnes kaikki taikinalevyt ja täyte on käytetty. Annostele täytettä maltillisesti, jotta se riittää kaikkiin rulliin. Paista kaikki rullat samalla pellillä.
  8. Sivele taikinarullat kevyesti öljyllä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

Jos teet rullat etukäteen, säilytä ne jääkaapissa. Ennen tarjoilua nosta rullat pellillä kylmään uuniin ja nosta lämpö 200 asteeseen. Lämmitä, kunnes rullat ovat rapeita.

Appelsiinihummus

  1. Huuhdo kikherneet. Kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää tahini, appelsiininkuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää appelsiinimehu ja oliiviöljy. Jatka sekoittamista, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku. Levitä hummus laakealle vadille aaltoilevasti.
  3. Kuori appelsiini terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa appelsiini kalvottomiksi paloiksi ja puolita palat halutessasi.
  4. Pirskota hummuksen päälle oliiviöljyä. Lisää appelsiinit ja koristele ripauksella mausteita.

Kommentit (0)

Resepti Laura Kaapro kuva Piia Arnould
Mantelinen tomaattikeitto pitää nälän loitolla pitkään.
Mantelinen tomaattikeitto pitää nälän loitolla pitkään.

Linssit ja liotetut mantelit pitävät huolen siitä, että tomaattikeitto täyttää vatsan varmasti. Tee tupla-annos ja keittoa riittää seuraaviksikin päiviksi, maku vain paranee.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + manteleiden liotus 4-8 t
Vaikeustaso
Helppo

Manteleilla rikastettu linssi-tomaattikeitto

Ainekset

2
dl
kuorittuja manteleita
1
sipuli
2
porkkanaa
rypsi- tai oliiviöljyä paistamiseen
2
tl
jauhettua juustokuminaa
2
tl
jauhettua korianteria
½
tl
chilihiutaleita
2
tlk (2 x 400 g)
säilöttyjä kokonaisia (luomu)tomaatteja
dl
punaisia linssejä
6
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
½-1
tl
suolaa
Päälle
1
dl
kuorimattomia manteleita
2
tl
oliiviöljyä
½
tl
garam masala -mausteseosta
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Laita mantelit likoamaan runsaaseen veteen neljäksi tunniksi tai yön yli. Kaada tiheään siivilään ja valuta.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuumenna öljy kattilassa ja kääntele sipulia ja porkkanaa siellä muutama minuutti. Lisää juustokumina, korianteri ja chilihiutaleet. Kääntele vielä 1-2 minuuttia.
  3. Lisää säilötyt tomaatit liemineen, linssit, vesi sekä kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla kannen alla noin 20 minuuttia.
  4. Lisää liotetut mantelit. Siirrä keitto tehosekoittimen kulhoon tai käytä sauvasekoitinta. Surauta keitto sileäksi ja kuohkeaksi. Kaada keitto takaisin kattilaan, tarkista maku ja lisää suolaa maun mukaan.
  5. Mittaa keiton päälle tulevat kuorimattomat mantelit paistinpannuun. Paahda kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes mantelit saavat väriä. Lisää oliiviöljy ja garam masala. Kääntele vielä 1-2 minuuttia. Mausta ripauksella suolaa. Ripottele paahdetut, maustetut mantelit keittoannosten päälle.

Kommentit (0)