Marita Suontausta Kuva Pia Inberg

Linssikeitto maistuu kylmänä talvipäivänä.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Muheva linssikeitto

Ainekset

2
kpl
porkkanaa
2
kpl
sipulia
4
kpl
perunaa
1
rkl
öljyä
1
tlk
paseerattua tomaattia
tai
1
tlk
tomaattimurskaa
5
dl
kasvislientä
2
dl
punaisia linssejä
mustapippuria
Pinnalle
smetanaa
tai
jogurttia

Työvaiheet

Kuori kasvikset ja kuutioi ne. Kuullota kasviksia hetki öljyssä ja kaada päälle paseeratut tomaatit. Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi.

Huuhtele linssit ja lisää ne keittoon pippurin kanssa. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes ainekset ovat pehmenneet. Lisää tarvittaessa vettä. Keitto saa olla sakeaa.

Tarkista maku ja tipauta muutama nokare smetanaa keiton pinnalle.

Vinkki! Keiton sekaan voi ruskistaa broilerisuikaleita tai vaikkapa mausteisia makkaranpaloja.

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Lastaa salaatti veneeseen, niin pikkuhaarukkaan tulee vauhtia.
Lastaa salaatti veneeseen, niin pikkuhaarukkaan tulee vauhtia.

Kauramakaronilaatikossa ovat viljat ja proteiinit samassa paketissa. Tarjoa lisukkeeksi kasviksia hauskassa paprikaveneessä.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Broileri-makaronilaatikko ja paprikaveneet

Ainekset

Broileri-makaronilaatikko
350
g
kaurapastaa (Torino)
vettä ja suolaa keittämiseen
1
pkt (350 g)
broilerin paistijauhelihaa
1
pkt (120 g)
broileripekonia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
¾
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
½
tl
mustapippuria
Munamaito
7
dl
kauramaitoa
2
munaa
1
tl
suolaa
Pinnalle
3
kaurahapankorppua
Paprikavene
3
suippopaprikaa
½
kurkkua
1
rs
minitomaatteja
Pohjalle
jugurttikastiketta
200
g
turkkilaista jugurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

Broileri-makaronilaatikko

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna broileripekoni. Siirrä se kylmälle pannulle ja kuumenna, kunnes rasva irtoaa. Lisää broilerijauheliha ja paista se pekonin rasvassa. Lisää paistamisen aikana sipulit. Kypsennä 5 minuuttia. Mausta mustapippurilla ja timjamilla.
  2. Keitä pastaa suolalla maustetussa vedessä 2–3 minuuttia.
  3. Valuta pasta ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää broileriseos ja kääntele sekaisin. Kumoa seos voideltuun vuokaan.
  4. Yhdistä kauramaito, munat ja suola. Kaada ainesten päälle. Ripottele päälle murskatut hapankorput. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin.

Vinkki! Huomaa, että kaurapasta sisältää myös vehnää.

Paprikavene

  1. Huuhdo ja halkaise suippopaprikat. Huuhdo kurkku ja tomaatit. Leikkaa kurkut kuutioiksi.
  2. Levitä suippopaprikoiden pohjalle jogurttikastiketta ja ripottele päälle kasvikset.
  3. Tarjoa lisäkkeenä. Ensin kasvikset voi syödä veneestä ja lopuksi rouskuttaa koko veneen kannasta kiinni pidellen.

Jugurttikastike

  1. Sekoita kastikkeen ainekset. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Arkena lautasella maistuu suloinen sekamelska.
Arkena lautasella maistuu suloinen sekamelska.

Lämmin salaatti on täydellinen ateria, kun siinä on paahdettuja juureksia ja appelsiinilla maustettua nyhtökauraa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu ohra-juuressalaatti

Ainekset

2
dl
ohrahelmiä
1
l
vettä
1
tl
suolaa keittämiseen
Uunijuurekset
3
porkkanaa
1
palsternakka
2
punajuurta
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Appelsiini-nyhtökaura
1
pkt (250 g)
nyhtökauraa
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
Salaattiin
1
ps (70 g)
babypinaattia
1
rkl
rypsiöljyä
½
appelsiinin mehu
Lisäksi
appelsiinilohkoja

Työvaiheet

  1. Valmista uunijuurekset. Kuori porkkanat, palsternakka ja punajuuret. Leikkaa ne suupaloiksi ja levitä leivinpaperille pellille niin, että punajuuret eivät pääse värjäämään muita juureksia. Sivele juurekset öljyllä ja ripottele päälle mausteet. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
  2. Valmistele sillä aikaa nyhtökaura sekoittamalla joukkoon appelsiininkuoriraaste, öljy ja pippuri. Kumoa ne juuresten päälle pellille. Paahda vielä 10 minuuttia. Tarkista juuresten kypsyys.
  3. Keitä ohrahelmet suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ne ja kumoa vadille. Levitä päälle kuumat juurekset, nyhtökaura ja pinaatinlehdet. Purista päälle appelsiinin mehu ja pirskottele öljyä. Viimeistele appelsiinilohkoilla. 

Vinkki! Lisäkkeeksi sopii jugurttikastike.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Terveellinen ruoka on usein kauneimman väristä.
Terveellinen ruoka on usein kauneimman väristä.

Maissitortillat saavat sisäänsä täydellisen yhdistelmän avokado-appelsiinisalsaa, yrttisalaattia ja paahdettua pähkinä-papusekoitusta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaniset kasvistortillat

Ainekset

1
pkt (12–20)
pieniä maissitortilloja (esim. Tortillas la Familia)
Nyhtökurpitsa
1
(1 kg)
myskikurpitsa
1–2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
juustokuminaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
suolaa
Avokado-appelsiinisalsa
2
avokadoa
1
appelsiini
½
tl
suolaa
1
rkl
makeaa chilikastiketta
½
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
Paahdettu pähkinä-papusekoitus
1
prk (170 g)
kypsiä mustapapuja (GoGreen)
1
dl
pähkinäsekoitusta
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
juustokuminaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
(savu)paprikajauhetta
½
tl
chilihiutaleita
Yrttisalaatti
1
ruukku korianteria
1
ruukku lehtipersiljaa
1
ruukku ruohosipulia
Viimeistelyyn
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Valmista ensin nyhtökurpitsa. Leikkaa kurpitsa neljään pitkittäiseen lohkoon. Nosta ne kuori alaspäin pellille leivinpaperille. Irrota rihmat ja siemenet. Sivele kurpitsat öljyllä ja ripottele pinnalle mausteet. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
  2. Tee sillä aikaa papu-pähkinäseos. Valuta ja huuhdo pavut siivilässä. Yhdistä ne kulhossa pähkinöiden, öljyn ja mausteiden kanssa. Lisää papu-pähkinäseos pellille kurpitsalohkojen viereen. Paahda 10 minuuttia.
  3. Koverra kurpitsat kuorestaan uuninkestävään kulhoon ja revi ne kahdella haarukalla paloiksi. Lisää öljyä ja tarvittaessa suolaa. Kumoa myös pavut kulhoon. Peitä molemmat kulhot foliolla ja nosta uuniin jälkilämmölle.
  4. Levitä tortillat leivinpaperin päälle pellille. Nosta uuniin muiden ainesten kanssa.
  5. Valmista salsa. Irrota avokadon hedelmäliha lusikalla kuoristaan. Murskaa avokadot. Leikkaa appelsiinin kuori veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Irrota lohkot kalvottomiksi ja puolita ne. Lisää appelsiinit avokadon joukkoon ja purista päälle kalvoista irtoava mehu. Mausta suolalla, makealla chilikastikkeella ja korianterilla.
  6. Hienonna ja sekoita yrtit.
  7. Kokoa tortillat. Kasaa päälle lämmintä nyhtökurpitsaa ja papu-pähkinäseosta, avokado-appelsiinisalsaa ja yrttisalaattia. Viimeistele chilikastikkeella.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Muikut saavat rapean kuoren uunissa ilman paistinpannurasvan käryä!
Muikut saavat rapean kuoren uunissa ilman paistinpannurasvan käryä!

Pankokuorrutetut muikut, lankkuperunat ja broccolinit kypsyvät näppärästi samalla pellillä.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut muikut ja lankkuperunat

Ainekset

Lankkuperunat
500–600
g
kiinteitä perunoita
2
rkl
rypsiöljyä
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
tl
fenkolinsiemeniä
Paahdetut muikut
500
g
perattuja muikkuja
1
dl
täysjyvävehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
munaa
2
dl
pankojauhoja eli japanilaisia korppujauhoja
1
rkl
rypsiöljyä
Paahdetut broccolinit
1
pkt (200 g)
broccolineja eli varsiparsakaaleja
1
rkl
rypsiöljyä
¼
tl
suolaa
2
rkl
siemensekoitusta
Jugurttikastike
200
g
turkkilaista jugurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
tuoretta tilliä
sitruunalohkoja

Työvaiheet

  1. Pese perunat hyvin. Leikkaa ne paksuiksi viipaleiksi. Yhdistä öljy ja mausteet kulhossa. Pyöräytä perunat mausteöljyssä ja levitä ne leivinpaperille pellille. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  2. Valmistele sillä aikaa muikut. Huuhdo kalat kevyesti siivilässä ja valuta hyvin. Kuivaa muikut taputtelemalla ne suurpiirteisesti talouspaperilla.
  3. Mittaa täysjyvävehnäjauhot, suola ja mustapippuri laakeaan kulhoon. Pyöräytä sekaisin. Kumoa muikut jauhojen joukkoon ja kääntele kahdella lusikalla, kunnes kalat ovat kauttaaltaan jauhojen peitossa.
  4. Riko munat lasiin ja vatkaa rakenne haarukalla rikki. Mittaa pankojauhot toiseen kulhoon.
  5. Kasta muikku kerrallaan ensin munassa, sitten pankojauhoissa. Nosta valmiit muikut lautaselle odottamaan.
  6. Huuhdo broccolinit. Pyöräytä ne suolalla maustetussa öljyssä.
  7. Nosta perunapelti uunista, kääntele perunoita ja siirrä ne kasaksi pellin toiseen laitaan. Levitä pellille muikut. Pirskottele ne öljyllä. Paahda 10 minuuttia.
  8. Lisää broccolinit ja ripottele päälle siemenet. Jatka paahtamista 5 minuuttia, kunnes muikut ovat rapeita ja kypsiä.
  9. Sekoita kastikkeen ainekset. Tarjoa tuoreen tillin ja sitruunalohkojen kanssa.

Vinkki! Voit tehdä jugurttikastikkeesta vegaanisen käyttämällä kaurafraichea. Kastike sopii myös ohra-juuressalaatin kaveriksi sekä paprikaveneisiin.

Kommentit (0)