Marita Suontausta Kuva Tuomas Kolehmainen
Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Papu-kasviskeitto

Ainekset

2
kpl
sipulia
2
kpl
naurista
1
kpl
kyssäkaalia
1
kpl
kesäkurpitsaa
2
tl
öljyä
1.5
l
vettä
8
kpl
maustepippuria
2
kpl
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
tai
1
kpl
kasvisliemikuutioita
3
dl
keitettyä papua
yrttejä

Työvaiheet

Kuori sipulit ja nauriit. Huuhtele kesäkurpitsa. Kuutioi, suikaloi tai raasta kasvikset. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia pari minuuttia.

Lisää vesi, kuumenna kiehuvaksi ja lisää mausteet. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat sopivasti pehmenneet.

Sekoita joukkoon pavut, kuumenna ja nosta tarjolle. Ripottele pinnalle halutessasi yrttisilppua.

Näin voit muunnella ohjetta:
- Nauriit voit korvata nyrkinkokoisella palalla lanttua, kyssäkaalin keräkaalilohkolla (150 g).
- Vaihda joku kasvis perunoihin tai porkkanoihin. Kasviksia tulisi olla yhteensä noin 800 g.
- Sekoita lautasella tai kattilassa sopan joukkoon tuore- tai sulatejuustoa lisämakua antamaan.
- Soseuta keitto joko ennen papujen lisäämistä tai sen jälkeen.
- Osan nesteestä voit korvata tomaattimurskalla tai maustaa liemen tomaattipyreellä.

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.

Parhaan lohikeiton salaisuus on perkeistä keitetty liemi ja pikaisesti kypsennetty kala.

Nopeasti kypsyvät kalapalat lisätään keittoon aivan viimeisenä. Niitä ei tarvitse edes varsinaisesti keittää, vaan ne lasketaan liedeltä nostettuun kattilaan, kuumaan liemeen ja annetaan kypsyä siinä. Ylikypsä kala hajoaa hiutaleiksi.

Merisuola ei kuulu vain graaviloheen vaan se on...

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen lohikeitto

Ainekset

1
l
kalalientä
600
g
kiinteää perunaa
2
porkkanaa
1
sipuli
suolaa
500
g
nahatonta lofifilettä tai muita kalafileitä
(2
dl
kuohukermaa)
1
ruukku
tilliä

Työvaiheet

Kalaliemi

Perkaa kala itse tai pyydä ruodot mukaan kalatiskiltä, sillä perkeet ovat soppakokin aarre. Siirrä kiduksettomat kalan päät, ruodot ja nahka kattilaan.

Lisää paloiteltua sipulia, purjoa, tillinvarsia, laakerinlehtiä ja maustepippureita. Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna ja anna poreilla. Kalalientä keitetään vain 20-30 minuuttia, jotta maku pysyy raikkaana. Siivilöi valmis liemi.

Kalalientä voi keittää kerralla ison annoksen ja pakastaa.

Lohikeitto

  1. Kuumenna kalaliemi kattilassa.
  2. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää ainekset kiehuvaan liemeen ja keitä noin 12 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta keitto suolalla.
  3. Paloittele nahaton lohifile. Nosta kattila liedeltä ja lisää kala soppaan. Anna lohipalojen kypsyä jälkilämmöllä pari minuuttia.
  4. Lisää keittoon halutessasi kermaa. Hakkaa päälle runsaasti tilliä.

Vinkki! Samalla reseptillä onnistuu myös ihana ahvensoppa. Se ei kermaa kaipaa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.

Vihreä gazpacho on oiva ulkoruoka. Tuore kasviskeitto valmistuu tehosekoittimessa, saa täyteläisyyttä avokadosta ja taittaa isommankin nälän.

 

 

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
kevätsipulia
1
ruukku
basilikaa
2
valkosipulin kynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
vihreää paprikaa
1
fenkoli
1
kurkku
1
avokado
250
g
keltaisia kirsikkatomaatteja
2
rkl
(riisi)viinietikkaa
3
rkl
sweet chili -kastiketta
mustapippuria myllystä
1
tl
suolaa
3
dl
(sitruuna)kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Pilko kaikki ainekset. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sipulit, basilika, chilit ja öljy tahnaksi. Lisää loput ainekset ja aja sileäksi.
  2. Ohenna keittoa kivennäisvedellä maun mukaan. Säilytä kylmässä.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Sami Repo
Suolaiseen pätee sama kuin makeaankin: helpon, mutta herkullisen juustokakun leipomalla säästyt muutamalta täytekakun työvaiheelta.
Suolaiseen pätee sama kuin makeaankin: helpon, mutta herkullisen juustokakun leipomalla säästyt muutamalta täytekakun työvaiheelta.

Parsajuustokakku on moderni versio voileipäkakusta. Pohja on rapeaa murotaikinaa, päällä on ricottajuustoa. Komeus on koristeltu marinoidulla parsalla ja sokeriherneillä.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-ricottakakku

Ainekset

1
(380 g)
pyöreä pakastepiirakkataikina
Täyte
2
prk (à 250 g)
ricottajuustoa
2
dl
kermaa
4
liivatelehteä
1
tl
suolaa
Päälle
200
g
parsaa
1
dl
sokeriherneitä
1
dl
kevätsipulia
1
dl
pakasteherneitä
1
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
hyppysellinen suolaa ja mustapippuria
Koristeluun
lehtipersiljaa
tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Painele sulanut piirakkapohja irtopohjaisen kakkuvuoan (Ø 22 cm) pohjalle. Paista pohjaa uunin alatasolla 180 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes pohja on täysin kypsä. Jäähdytä.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
  3. Sekoita ricotta ja kerma. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata mikrossa tai kattilassa. Anna hiukan jäähtyä. Kaada liivate ohuena nauhana ricotan joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla.
  4. Irrota varovasti kakkuvuoan reunat ja päällystä ne kelmulla. Pane vuoka takaisin kiinni. Kaada massa pohjan päälle ja peitä kelmulla. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään asti.
  5. Leikkaa parsojen kova kanta pois ja kuori varret nupusta tyveen. Paloittele varret kolmeen osaan. Keitä parsoja suolatussa vedessä kolme minuuttia. Säästä keitinvesi. Jäähdytä parsat kylmän veden alla.
  6. Keitä sokeriherneitä palkoineen parsan keitinvedessä pari minuuttia. Jäähdytä.
  7. Leikkaa kevätsipuli viipaleiksi. Sulata pakasteherneet. Yhdistä kaikki kasvikset. Lisää sitruunamehu ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla.
  8. Irrota kakku vuoasta ja aseta kakkuvadille. Levitä kasvissalaatti kakun päälle ja koristele yrteillä.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.

Espanjalaisen keittoklassikon gazpachon hengessä syntyy raikas salaatti. Siinä keiton raaka-aineet kuutioidaan pieniksi paloiksi ja maustetaan viinietikalla ja oliiviöljyllä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
15 min + 10 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Gazpachosalaatti

Ainekset

1
pieni punasipuli
2
kevätsipulia
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua mustapippuria
½
dl
(sherry)viinietikkaa
2
reilua viipaletta hyvää maalaisleipää (kuutioituna noin 2 dl)
2
makeaa suippopaprikaa
1
kurkku
1
dl
hyvää oliiviöljyä
2
tomaattia

Työvaiheet

  1. Viipaloi sipulit. Laita ne kulhoon ja ripottele päälle suola, sokeri ja pippuri. Kaada joukkoon viinietikka ja sekoita hyvin. Anna maustua noin 5 minuuttia.
  2. Leikkaa leivästä reunat pois ja kuutioi leipä. Kuutioi paprika ja kurkku. Lisää kuutiot leivän kanssa salaattiin. Kaada joukkoon öljy ja anna maustua vähintään 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki! Lisää salaatin joukkoon halutessasi hienonnettuja yrttejä, oliiveja, kapriksia tai pikkusardelleja.

Kommentit (0)