Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Kattilassa porisee lihan kaverina kasvimaan antimia.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Unkarilainen gulassikeitto

Ainekset

2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
tl
öljyä
200
g
naudan paistisuikaleita
2
tl
paprikajauhetta
2
vihreää tai punaista paprikaa
1
prk
(400 g) tomaattimurska
3
lihaliemikuutioita
2
laakerinlehteä
1
tl
rouhittua mustapippuria
2
l
vettä
1
tl
kuminansiemeniä tai fenkolia
5
porkkanaa
300
g
palsternakkaa tai lanttua
2
tuoretta timjaminoksaa
4
perunaa

Työvaiheet

  1. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulit lohkoiksi, viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Kuumenna rasva isossa kattilassa ja ruskista lihasuikaleet sekä sipulit siinä. Lisää paprikajauhe ja valkosipulinkynnet. Kuullota hetki.

  3. Leikkaa paprikat isoiksi paloiksi ja lisää kattilaan tomaattimurskan, liemikuutioiden, laakerinlehtien ja pippurin kanssa.

  4. Kaada sekaan litra vettä. Keitä hiljalleen kannen alla puolisen tuntia.

  5. Lisää loppu vesi ja kumina. Kuori porkkanat, palsternakka ja perunat. Paloittele reiluiksi paloiksi.

  6. Lisää ensin kattilaan porkkanat ja palsternakka. Keitä 5 minuuttia.

  7. Lisää lopuksi perunat ja timjaminoksat. Keitä vielä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

  8. Tarkista maku, poista laakerinlehdet ja timjamit.Koristele tuoreilla timjaminoksilla juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Valmista ja tarjoa ruoka samassa astiassa.
Valmista ja tarjoa ruoka samassa astiassa.

Ilmakuivattuun kinkkuun kääräistyt broilerifileet kypsyvät juurespedillä.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Juures-broileripelti

Ainekset

6
broilerifileetä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
6
rosmariinin oksaa
12
viipaletta ilmakuivattua kinkkua
Juurekset
500
g
porkkanaa
500
g
palsternakkaa
500
g
lanttua
3
punasipulia
¾
dl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
rosmariinin oksia
Tarjoiluun
valkosipulimajoneesia

Työvaiheet

  1. Valmistele juurekset. Pese ja kuori porkkana, palsternakka ja lanttu. Kuutioi juurekset suupalan kokoisiksi paloiksi.
  2. Kuori ja lohko sipulit. Siirrä ainekset leivinpaperin päälle uunipellille tai isoon vuokaan. Kaada joukkoon öljy ja ripota suola ja pippuri. Sekoita öljy ja mausteet juureksiin. Katko lopuksi joukkoon muutama rosmariinin oksa.
  3. Kuivaa broilerifileiden pinnat talouspaperilla. Ripottele fileille suolaa ja pippuria. Aseta kunkin fileen päälle rosmariinin oksa ja kääri jokainen filee kahteen kinkkuviipaleeseen. Nosta broilerikääreet juuresten päälle.
  4. Kypsennä ruokaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes broileri ja juurekset ovat kypsiä.
  5. Tarjoa ruoka esimerkiksi valkosipulimajoneesin kera.

Vinkki! Voit kääriä broilerifileet myös pekoniviipaleisiin. Juuresten joukkoon voit lisätä muutaman paloitellun perunan, jolloin ateriasta tulee ruokaisampi.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Kun ilmat viilenevät, pehmeä kasviskeitto lämmittää.
Kun ilmat viilenevät, pehmeä kasviskeitto lämmittää.

Kurpitsakeitto saa samettisen koostumuksensa paahdetuista valkopavuista.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Myskikurpitsa-valkopapukeitto

Ainekset

1 (1 kg)
myskikurpitsa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
prk (à n. 300 g)
kypsiä valkoisia papuja
2
rkl
öljyä
1
tl
juustokuminaa
1
tl
kurkumaa
1
tl
chilimausteseosta
1
tl
suolaa
1
l
vettä
1
kasvisliemikuutio

Työvaiheet

  1. Leikkaa myskikurpitsa neljään lohkoon ja poista siemenet. Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  2. Nostele kurpitsat kuori alaspäin pellille leivinpaperin päälle. Laita pellille myös sipulilohkot ja valutetut pavut.
  3. Valuta öljy ja ripottele mausteet kasvisten päälle. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  4. Kumoa sipulit ja pavut pelliltä kattilaan. Koverra kurpitsat kuorestaan joukkoon. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi.
  5. Keitä aineksia keskilämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku.
  6. Tarjoa lisäkkeenä wasabikermaa ja makeantulisia pähkinöitä.

Kommentit (0)

Resepti Annukka Korpinen-Kass ja Micke Kass Kuva Juha Salminen
Vain paras sisäfilee kelpaa, joten yakiniku syödään hartaudella.
Vain paras sisäfilee kelpaa, joten yakiniku syödään hartaudella.

Japanilaisittain valmistettuun lihaan jää koukkuun. Fileen leikkaaminen onnistuu tuoreenakin, kunhan veitsi on terävä.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Yakiniku eli pikapaistettu naudanfilee

Ainekset

800
g
naudan sisäfileetä (200 g/ruokailija)
Kastike
1 ½
dl
soijakastiketta
1
tl
sokeria
pieni pala inkivääriä
2
valkosipulinkynttä
½
purjoa
1
chilipalko

Työvaiheet

  1. Kääri liha tiukasti kelmuun ja laita se pakastimeen puoleksi tunniksi.
  2. Lisää soijan joukkoon sokeri. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynnet. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo. Poista chilipalosta siemenet ja hienonna chili. Sekoita kaikki ainekset kastikkeeksi.
  3. Leikkaa kohmeinen filee terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi.
  4. Kuumenna raclette- tai valurautapannu kuumaksi ja sipaise pannun pintaan öljyä. Paista lihasiivuja pikaisesti molemmin puolin niin, että lihan pinta ottaa hiukan väriä. Kasta lämmin liha kastikkeeseen ja nauti heti.

Vinkki! Liha voi olla jo valmiina pakkasessa. Ota se sulamaan noin puoli tuntia ennen paistamista.

Kommentit (0)

Siideri-omenakastikkeessa hautuvat meheviksi fasaani ja tutummatkin linnut broileri ja kalkkuna.
Fenkolisalaatti on padas raikas ja rouskuva lisuke.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
60–70 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Siideri-omena-fasaanipata ja fenkoli-omenasalaatti

Ainekset

1
fasaani (noin 800 g)
2
sipulia
5
siivua pekonia
1 + 1
rkl
voita
6
salvianlehteä
2 ½
dl
omenasiideriä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
laakerinlehteä
6–8
pientä hapanta omenaa
Fenkoli-omenasalaatti
1
tuore fenkoli
2
porkkanaa
2
omenaa
2
dl
lehtipersiljaa
Kastike
1
pieni punasipuli
1
valkosipulinkynsi
2
tl
kokojyväsinappia
2
rkl
omenaviinietikkaa
2
tl
sokeria
1
dl
öljyä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Ota sulanut lintu huoneenlämpöön tunniksi ennen ruuan valmistusta.
  2. Kuumenna uuni 220-asteiseksi.
  3. Kuori ja leikkaa sipuli isohkoiksi paloiksi. Laita kaksi palaa sivuun odottamaan.
  4. Leikkaa pekonisiivut kuuteen osaan. Sulata ruokalusikallinen voita pannulla ja paista sipulipaloja ja pekoneita keskilämmöllä 5–8 minuuttia, kunnes ne ovat pehmentyneet ja paahtuneet. Lisää joukkoon salvianlehdet ja siideri. Anna hautua muutaman minuutin ajan.
  5. Hiero ruokalusikallinen voita fasaanin pintaan ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Laita aiemmin sivuun laitetut kaksi sipulipalaa ja laakerinlehdet linnun sisään.
  6. Siirrä sipuli-pekonipaistos liemineen uunivuokaan. Nosta fasaani pehmentyneiden sipulien päälle.
  7. Halkaise omenat ja asettele ne vuokaan linnun ympärille. Kypsennä uunissa 15 minuuttia.
  8. Laske uunin lämpötilaa 180 asteeseen ja jatka kypsentämistä 30–40 minuuttia, kunnes lintu on kypsynyt meheväksi ja sen nahka on paahtunut kullanruskeaksi. 

Fenkoli-omenasalaatti

  1. Valmista ensin kastike. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi.
  2. Yhdistä kulhossa sinappi, etikka, sokeri, sipulisuikaleet ja valkosipulimurska. Sekoita tasaiseksi.
  3. Sekoita joukkoon öljy ohuena nauhana. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla.
  4. Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkanat ja suikaloi kuorimaveistellä lastuiksi. Viipaloi omenat ja hienonna lehtipersilja.
  5. Yhdistä kulhossa vihannekset, persilja ja kastike. Anna maustua viiden minuutin ajan.

Kommentit (0)