Resepti Marja Samuli Kuva Sami Repo
Annoksia
8-10
Vaikeustaso
Helppo

Gulassi

Ainekset

kg
härän paistia suikaleina
100
g
tomaattipyreetä
3-4
tl
suolaa
noin 1
kg
kiinteää perunaa
2
keltasipulia
2
porkkanaa
3
valkosipulinkynttä
2
punaista paprikaa
2
vihreää paprikaa
2
rkl
kuminan siemeniä
2
rkl
paprikajauhetta
1
rkl
chilijauhetta
2
prk (á 400 g)
tomaattimurskaa
3
lihaliemikuutiota
1-2
rkl
sokeria
½-1
rkl
rouhittua mustapippuria
noin 2
l
vettä
ruokaöljyä kuullottamiseen
Paprikasmetana
200-300
g
smetanaa
1
valkosipulinkynsi
noin 1
tl
savustettua tai tavallista paprikajauhetta
maun mukaan suolaa

Työvaiheet

  1. Ruskista pannulla öljyssä useassa erässä lihasuikaleet ja kumoa ruskistetut lihat kookkaaseen kattilaan. Lisää sekaan tomaattipyree, 1 l vettä ja 2 tl suolaa. Keitä liha hiljalleen kiehuen mureaksi eli vähintään 45 minuuttia lihan sitkeydestä riippuen.
  2. Kuori sillä aikaa perunat, sipulit, porkkanat ja valkosipulinkynnet. Pese paprikat ja poista halkaistujen paprikoiden sisältä siemenet ja valkeat osat. Suikaloi sipulit, porkkanat ja paprikat sopiviksi suupaloiksi. Kuutioi perunat ja silppua valkosipulinkynnet.
  3. Kuullota pannulla öljyssä ensin sipulisuikaleet ja lisää sekaan loppuvaiheessa paprikasuikaleet, kuminan siemenet, paprika- sekä chilijauhe. Kuullota vielä hetki, niin että maut aukeavat. Kumoa seos sekä porkkanasuikaleet, perunapalat ja tomaattimurska kattilaan. Lisää pilkotut lihaliemikuutiot, sokeri ja pippurirouhe.
  4. Lisää sekaan vettä ja hauduta hiljalleen kansi raollaan noin 45-60 minuuttia, välillä keittoa sekoittaen, niin etteivät perunat pala pohjaan kiinni.
  5. Valmista gulassin kanssa tarjottava paprikasmetana sekoittamalla keskenään kaikki ainekset. Peitä ja pane viileään ennen tarjoilua. Tarjoa paprikasmetana kuuman keiton kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurikeitto

Ainekset

1
rkl
voita
2
sipulia
6
keskikokoista punajuurta
4–5
jauhoista perunaa
1
omena
l
vettä
1
rasia (á 125 g)
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
etikkaa
1
rkl
hunajaa
1
tl
kirveliä
mustapippuria
suolaa
koristeeksi persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuullota silputut sipulit voissa kattilan pohjalla. Pese, kuori ja lohko punajuuret, perunat ja omena. Lisää nesteen kanssa kattilaan hautumaan. Lisää joukkoon juusto, etikka, hunaja ja mausteet.
  2. Keitä, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Palojen koosta riippuen noin 30 minuuttia. 
  3. Soseuta keitto ja silppua ennen tarjoilua pinnalle persiljaa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuvat Sami Repo

Syyskeitto saa makunsa paahdetusta kukkakaalista, fenkolista ja yrteistä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeän täyteläinen kukkakaali-fenkolikeitto

Ainekset

1
l
vahvaa kana- tai kasvislientä (1 l vettä + 2 liemikuutiota)
1
iso kukkakaali
2
keskikokoista fenkolia
1
iso jauhoinen peruna
1
pieni keltasipuli
2
isoa valkosipulinkynttä
1
iso sitruuna
1
rkl
merisuolaa fenkolien keittämiseen
2
dl
kermaa
Yrttiöljy
reilu nippu
tuoretta basilikaa ja persiljaa
½
tl
valkosipulimurskaa
½
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Siisti ja paloittele kukkakaali ja fenkolit. Kuori ja kuutioi peruna. Silppua kuorittu sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Levitä kukkakaalipalat leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin ja paista keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kukkakaalit ovat saaneet kunnolla väriä.
  3. Keitä sillä aikaa pieneksi paloiteltu fenkoli pehmeäksi vedessä, joka on maustettu reilusti sitruunanmehulla ja suolalla. Valuta vesi pois ja jätä fenkolit sivuun.
  4. Valmista yrttiöljy yhdistämällä kaikki ainekset kulhossa. Hienonna ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.
  5. Kuullota kattilan pohjalla tilkassa öljyä kuutioitu peruna, silputtu sipuli ja valkosipulimurska. Lisää kattilaan paahdetut kukkakaalipalat, fenkoli ja kanaliemi. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes perunapalat ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Lisää sekaan kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kanalientä, suolaa ja rouhittua mustapippuria.
  7. Tarjoa keiton kanssa yrttiöljyä ja keksilusikoita.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.

Kaupan grillattu broileri on arjen pelastus. Kuutioi liha porkkanasosekeittoon.

Annoksia
3-4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-broilerikeitto

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
pieni sipuli
500
g
porkkanaa
1
rkl
öljyä
8
dl
kasvis- tai kanalientä
½
tl
cayennepippuria
2
dl
ranskankermaa
1
rkl
sitruunamehua
200
g
kypsää broilerinlihaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanoita öljyssä kattilassa muutama minuutti.
  2. Lisää joukkoon kasvisliemi ja cayennepippuri. Anna keiton hautua keskilämmöllä kannen alla noin 25 minuuttia.
  3. Lisää joukkoon ranskankerma ja sitruunamehu. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
  4. Kuutioi broilerinliha ja lisää keittoon. Mausta mustapippurilla.

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Panu Pälviä
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.

Kesäkeiton salaisuus on napakaksi keitetyissä kasviksissa.

Käytä tuoretta.

Valitse kesäkeittoon tuoreet uuden sadon kasvikset. Raikas lopputulos ei synny vanhoilla perunoilla ja pakasteherneillä ja -kukkakaalilla. Vaihtele kasviksia maun ja saatavuuden mukaan.

Kypsennä nopsasti.

Kesäkeiton juju on kasvisten oikea kypsyys....

Kommentit (0)