Resepti Marja Samuli Kuva Sami Repo
Annoksia
8-10
Vaikeustaso
Helppo

Gulassi

Ainekset

kg
härän paistia suikaleina
100
g
tomaattipyreetä
3-4
tl
suolaa
noin 1
kg
kiinteää perunaa
2
keltasipulia
2
porkkanaa
3
valkosipulinkynttä
2
punaista paprikaa
2
vihreää paprikaa
2
rkl
kuminan siemeniä
2
rkl
paprikajauhetta
1
rkl
chilijauhetta
2
prk (á 400 g)
tomaattimurskaa
3
lihaliemikuutiota
1-2
rkl
sokeria
½-1
rkl
rouhittua mustapippuria
noin 2
l
vettä
ruokaöljyä kuullottamiseen
Paprikasmetana
200-300
g
smetanaa
1
valkosipulinkynsi
noin 1
tl
savustettua tai tavallista paprikajauhetta
maun mukaan suolaa

Työvaiheet

  1. Ruskista pannulla öljyssä useassa erässä lihasuikaleet ja kumoa ruskistetut lihat kookkaaseen kattilaan. Lisää sekaan tomaattipyree, 1 l vettä ja 2 tl suolaa. Keitä liha hiljalleen kiehuen mureaksi eli vähintään 45 minuuttia lihan sitkeydestä riippuen.
  2. Kuori sillä aikaa perunat, sipulit, porkkanat ja valkosipulinkynnet. Pese paprikat ja poista halkaistujen paprikoiden sisältä siemenet ja valkeat osat. Suikaloi sipulit, porkkanat ja paprikat sopiviksi suupaloiksi. Kuutioi perunat ja silppua valkosipulinkynnet.
  3. Kuullota pannulla öljyssä ensin sipulisuikaleet ja lisää sekaan loppuvaiheessa paprikasuikaleet, kuminan siemenet, paprika- sekä chilijauhe. Kuullota vielä hetki, niin että maut aukeavat. Kumoa seos sekä porkkanasuikaleet, perunapalat ja tomaattimurska kattilaan. Lisää pilkotut lihaliemikuutiot, sokeri ja pippurirouhe.
  4. Lisää sekaan vettä ja hauduta hiljalleen kansi raollaan noin 45-60 minuuttia, välillä keittoa sekoittaen, niin etteivät perunat pala pohjaan kiinni.
  5. Valmista gulassin kanssa tarjottava paprikasmetana sekoittamalla keskenään kaikki ainekset. Peitä ja pane viileään ennen tarjoilua. Tarjoa paprikasmetana kuuman keiton kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.

Paahdetuista palsternakoista, fenkolista, sipulista ja pakasteherneistä tulee herkullista keittoa, joka kaurakerman ansiosta käy myös vegaaneille. Tee kerralla iso annos, jäähdytä nopeasti ja nosta jääkaappiin. Näin keitosta riittää monelle päivälle.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Soppa primavera

Ainekset

1
kg
palsternakkoja
2
sipulia
2
fenkolia
½
dl
rypsiöljyä
2–3
tl
suolaa
2
tl
Provencen yrttiseosta
½
tl
mustapippuria myllystä
1
l
vettä
2
rkl
luomukasvisfondia
2
ps (à 200 g)
pakasteherneitä
½
dl
sitruunamehua
2
prk (à 2½ dl)
kaurakermaa (Kaslink)
Pinnalle
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele palsternakat ja sipulit. Huuhdo ja pilko fenkolit. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  2. Sivele kasvikset öljyllä ja ripottele päälle mausteet. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  3. Kumoa kasvikset isoon kattilaan. Lisää vesi ja fondi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  4. Nosta liedeltä ja lisää jäiset herneet. Pyöräytä sekaisin, jotta herneet sulavat. Mausta sitruunamehulla ja lisää kaurakerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos et tarjoa keittoa heti, älä kuumenna sitä enää, jotta väri pysyy raikkaan vihreänä. Jäähdytä tällöin keittokattila nopeasti esimerkiksi kylmävesihauteessa tiskialtaassa, kuivaa kattila ja nosta jääkaappiin.
  5. Kuumenna keitto nopeasti ennen tarjoilua. Viimeistele herneenversoilla.

Vinkki! Jos keiton tulee olla gluteeniton, valitse kasvikerma, jonka pakkauksessa on maininta myös gluteenittomuudesta.

Kommentit (1)

Linda James

Thanks, you guys that is a great explanation. keep up the good work in your granite blog. product key

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.

Parhaan lohikeiton salaisuus on perkeistä keitetty liemi ja pikaisesti kypsennetty kala.

Nopeasti kypsyvät kalapalat lisätään keittoon aivan viimeisenä. Niitä ei tarvitse edes varsinaisesti keittää, vaan ne lasketaan liedeltä nostettuun kattilaan, kuumaan liemeen ja annetaan kypsyä siinä. Ylikypsä kala hajoaa hiutaleiksi.

Merisuola ei kuulu vain graaviloheen vaan se on...

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen lohikeitto

Ainekset

1
l
kalalientä
600
g
kiinteää perunaa
2
porkkanaa
1
sipuli
suolaa
500
g
nahatonta lofifilettä tai muita kalafileitä
(2
dl
kuohukermaa)
1
ruukku
tilliä

Työvaiheet

Kalaliemi

Perkaa kala itse tai pyydä ruodot mukaan kalatiskiltä, sillä perkeet ovat soppakokin aarre. Siirrä kiduksettomat kalan päät, ruodot ja nahka kattilaan.

Lisää paloiteltua sipulia, purjoa, tillinvarsia, laakerinlehtiä ja maustepippureita. Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna ja anna poreilla. Kalalientä keitetään vain 20-30 minuuttia, jotta maku pysyy raikkaana. Siivilöi valmis liemi.

Kalalientä voi keittää kerralla ison annoksen ja pakastaa.

Lohikeitto

  1. Kuumenna kalaliemi kattilassa.
  2. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää ainekset kiehuvaan liemeen ja keitä noin 12 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta keitto suolalla.
  3. Paloittele nahaton lohifile. Nosta kattila liedeltä ja lisää kala soppaan. Anna lohipalojen kypsyä jälkilämmöllä pari minuuttia.
  4. Lisää keittoon halutessasi kermaa. Hakkaa päälle runsaasti tilliä.

Vinkki! Samalla reseptillä onnistuu myös ihana ahvensoppa. Se ei kermaa kaipaa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.

Vihreä gazpacho on oiva ulkoruoka. Tuore kasviskeitto valmistuu tehosekoittimessa, saa täyteläisyyttä avokadosta ja taittaa isommankin nälän.

 

 

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
kevätsipulia
1
ruukku
basilikaa
2
valkosipulin kynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
vihreää paprikaa
1
fenkoli
1
kurkku
1
avokado
250
g
keltaisia kirsikkatomaatteja
2
rkl
(riisi)viinietikkaa
3
rkl
sweet chili -kastiketta
mustapippuria myllystä
1
tl
suolaa
3
dl
(sitruuna)kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Pilko kaikki ainekset. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sipulit, basilika, chilit ja öljy tahnaksi. Lisää loput ainekset ja aja sileäksi.
  2. Ohenna keittoa kivennäisvedellä maun mukaan. Säilytä kylmässä.

Kommentit (0)

Resepti Marja Harjula Kuva Arto Vuohelainen
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.

Kukkakaalin, kookoksen ja inkiväärin maut sopivat hienosti yhteen. Kasvissosekeitto on riittoisa ja edullinen arkiruoka.

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookos-kasvissosekeitto

Ainekset

4
jauhoista perunaa
2-3
porkkanaa
puolikas kukkakaali
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua inkivääriä
8
dl
vettä
2-3
rkl
kasvisfondia
ripaus chilimaustetta
1
tlk
(400 ml) kookoskermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat.
  2. Irrota kukkakaalista kukinnot ja paloittele tarvittaessa pienemmiksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  4. Mittaa vesi teräskattilaan ja kiehauta. Lisää fondi ja chilimauste sekä kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmeitä, 15-20 minuuttia.
  5. Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella kattilassa tai tehosekoittimessa.
  6. Lisää joukkoon kookoskerma ja kuumenna keitto.

Kommentit (0)