Resepti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Helppo borssikeitto

Ainekset

5
punajuurta
2
sipulia
(2-3
valkosipulinkynttä)
100
g
juuriselleriä
100
g
palsternakkaa tai porkkanaa
1
rkl
öljyä
1
l
kasvislientä (kuutiosta tai fondista)
5
maustepippuria
1
laakerinlehti
¼
tl
jauhettua valkopippuria
200
g
hapankaalia (punakaalista)
Pinnalle
smetanaa
silputtua persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori kasvikset ja raasta. Mitä pienempää raaste on, sitä nopeammin se kypsyy. Kuullota raastetta öljyssä kattilassa pari minuuttia ja kaada päälle kasvisliemi.
  2. Lisää mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapsakan kypsiä. Kääntele sekaan hapankaali, kuumenna ja tarkista maku.
  3. Tarjoa keitto smetananokareella ja persiljalla koristeltuna. 

Vinkki! Kuumenna kattilassa 1 l vettä. Kaada sekaan reilu 500 g (noin 5 dl) kuutioituja kasviksia. Mausta pippurilla ja suolalla tai liemitiivisteellä ja keitä kasvikset kypsiksi. Osan vedestä voi korvata erilaisilla kermoilla. Soseuta kasvikset liemeen ja mausta halutessasi sulate- tai tuorejuustolla sekä yrttisilpulla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Keittoon hyppäsi soppapulla.
Keittoon hyppäsi soppapulla.

Kalkkunapyöryköiden sisällä on mozzarellahelmi. Pyörykät maistuvat kasviskeiton seassa. Keitto valmistuu pikapikaa pakastimesta löytyvistä keittojuureksista ja kasvissuikaleista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalkkunapullaminestrone

Ainekset

2
jauhoista perunaa
400
g
kalkkunan jauhelihaa
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
currya
1
tl
suolaa
3
rkl
makeaa chilikastiketta
2
rkl
tuoretta korianteria
1
prk (noin 200 g)
mozzarellahelmiä
Keittopohja
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
400
g
keittojuureksia tai kasvissuikaleita
(2
rkl
tomaattipyreetä)
1
tlk (400 g)
papuja
½
punttia tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kalkkunapullat.
  2. Keitä, kuori ja raasta perunat. Sekoita lihapulla-ainekset yhteen. Työnnä jokaisen palleron sisälle yksi mozzarellahelmi ja painele lihapulla umpeen.
  3. Paista kalkkunapullat pannulla voissa.
  4. Valmista keittopohja. Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutiot. Lisää jäiset juurekset ja halutessasi tomaattipyreetä ja papuja. Keitä hiljalleen 15 minuuttia.
  5. Nosta kalkkunapullat keittoon ja kuumenna nopeasti. Silppua korianteri ja lisää lopuksi keittoon.
  6. Tarjoa esimerkiksi smetanan tai yrteillä maustetun ranskankerman kanssa.

Vinkki! Voit paistaa kalkkunapullat myös uunissa 225 asteessa 10–15 minuuttia. Tee lihapullien kypsyessä keittopohja.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Kullankeltainen kurpitsakeitto sopii erinomaisesti syksyyn.
Kullankeltainen kurpitsakeitto sopii erinomaisesti syksyyn.

Muhkeasta talvikurpitsasta saa riittoisan ja täyteläisen keiton. Yrttiöljy syventää keiton makua. Kurpitsansiemenet kannattaa ottaa talteen ja paahtaa kuivalla pannulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsakeitto ja yrttiöljy

Ainekset

700
g
talvikurpitsaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
4
jauhoista perunaa, esim. Rosamunda
4
porkkanaa
¼–½
punainen chili
2
rkl
öljyä
14
dl
kasvislientä
2
dl
kermaa
1–2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
rkl
sokeria
Yrttiöljy
1
dl
tuoreita basilikan lehtiä
1
dl
tuoretta tilliä
1
valkosipulinkynsi
1
dl
öljyä
Lisäksi
2
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Halkaise kurpitsa ja leikkaa se lohkoiksi. Kaavi siemenet ja rihmasto pois. Leikkaa pienemmiksi kuutioiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Halkaise chili, kopauta siemenet pois ja leikkaa pieniksi suikaleiksi.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja chiliä pari minuuttia. Lisää kurpitsa, juurekset ja kasvisliemi. Keitä, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kerma ja kuumenna. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.
  5. Valmista yrttiöljy sekoittamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa. Laita kylmään maustumaan.
  6. Paahda kurpitsansiemenet kuumalla kuivalla pannulla. Annostele keittoa lautasille.
  7. Koristele pinta yrttiöljyllä ja ripottele siemeniä keiton päälle.

Tarjoa keitto sämpylöiden kera. Tässä helppo perussämpylöiden resepti:

Kommentit (0)

Resepti Tuure Kilpeläinen Kuva Sami Repo
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.

Kermainen kanakeitto saa lisäpotkua silputusta chilistä. Keiton joukkoon sopii myös ylijäänyt riisi.

Tuure Kilpeläinen kertoi kanakeittonsa reseptin Kodin Kuvalehdessä vuonna 2009.

”Biisinteossa ja kokkaamisessa on sama sääntö: ainesten tulee olla oikeassa suhteessa. Ei mitään liikaa tai liian vähän. Silloin lopputulos toimii.”

KK:n lukijat rakastuivat Tuure...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuure Kilpeläisen kanakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
porkkanaa
6
keskikokoista perunaa
3
maustamatonta broilerin rintafileetä
1–1½
tl
curryjauhetta
½–1
sitruunan mehu
2
dl
ruokakermaa
l
vettä
1½–2
rkl
kanafondia tai 2–3 kanaliemikuutiota
Pinnalle
1
dl
persiljasilppua

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja perunat, paloittele. Uudet perunat voi paloitella kuorineen. Paloittele myös broilerifileet.
  2. Freesaa eli ruskista kevyesti öljyssä sipuli ja broileripalat. Lisää curry. Lisää pannulle hieman öljyä. Freesaa myös porkkanat ja perunat curryn kanssa öljyssä. Laita kaikki aineet isoon kattilaan.
  3. Lisää vettä freesauspannulle, huuhtele pannu ja kaada maustunut vesi kattilaan. Lisää fondia tai liemikuutiot ja sitruunamehua. Kiehauta ja anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää lopuksi kerma. Kuumenna keitto ja mausta. Voit lisätä suolaa ja mustapippuria. Koristele keitto persiljasilpulla.

Vinkki!

  • Voit käyttää ruuan sekaan ylijääneen keitetyn riisin perunan lisäksi.
  • Freesausvaiheessa voit laittaa pannulle myös ½ dl kypsentämätöntä riisiä ja lisätä sen myöhemmin keittoon kypsymään.
  • Ruuan maustamiseen sopii myös unkarilainen chilitahna, jonka voi korvata hienoksi silputulla chilillä.

Kommentit (1)

En yleensä tykkää kanakeitosta

Todella hyvää ja helppo keitto. Kivan räväkkä maku.

Resepti Anu Brask Kuva Ninna Lindström
Punajuuri on kaunis ja maukas juuresta naattiin.
Punajuuri on kaunis ja maukas juuresta naattiin.

Tässä keitossa pääosassa ovat punajuurennaatit. Itse punajuuret pääsevät koristeeksi, joten hävikkiä ei tule. Naatit muistuttavat  hieman mangoldia ja pinaattia, mutta maku on miedon punajuurinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurennaatti-linssikeitto

Ainekset

4
punajuurta naatteineen
2
rkl
öljyä
2
tl
hunajaa
½
tl
juustokuminaa
1
pkt (180 g)
pekonia
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
30
g
inkivääriä
2
dl
punaisia linssejä
2
tl
currya
8
dl
kasvislientä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
limen mehu

Työvaiheet

  1. Irrota naatit punajuurista. Kuori punajuuret ja pilko ne pieniksi kuutioiksi uunipellille. Sekoita joukkoon öljy, hunaja ja juustokumina. Paahda uunissa 200 asteessa 10 minuuttia.
  2. Lisää päälle pekonisiivut ja paista vielä 10 minuuttia. Ota pelti uunista. Murenna pekonit ja sekoita punajuurten joukkoon. Jätä odottamaan.
  3. Huuhtele ja hienonna naatit. Hienonna valkosipulit, kuutioi sipuli ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipuleita ja inkivääriä pari minuuttia. Lisää joukkoon curry, linssit ja naatit. Kaada joukkoon kasvisliemi ja keitä 20 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää kookosmaitoa ja limen mehu.
  4. Annostele keittoa lautasille ja päälle paahdettuja punajuuria ja pekonia.

Kommentit (0)