Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg

Kurkuma värjää keiton auringon keltaiseksi.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kookos-nuudeli-lohikeitto

Ainekset

400
g
kirjolohta tai kiinteää, valkoista kalafilettä
suolaa
1
tl
kurkumaa
2
sipulia
2
rkl
maapähkinäöljyä tai rypsiöljyä
3
valkosipulinkynttä
2
tl
tuoretta inkivääriä
1
tl
paprikajauhetta
riisijauhoja
2
sitruunaruohoa
7,5
dl
vettä
1
tlk
kookosmaitoa
1
rkl
kalakastiketta
250
g
riisinuudeleita
Lisäksi
2
kananmunaa
1
dl
kevätsipulia
1
dl
tuoretta korianteria
2
limettiä
1
dl
suolattomia maapähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi lohesta ruodot pois ja fileoi nahattomaksi. Leikkaa lohi suikaleiksi. Ripottele lohen päälle suola ja kurkuma. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna kattilassa öljy ja lisää sipulit. Anna sipuleiden kuullottua noin 5 minuuttia.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri. Lisää valkosipuli, inkivääri, paprikajauhe ja riisijauho, anna kuullottua vielä hetki. Riko veitsen kamaralla puolella sitruunaruoho niin, että varren pinta menee rikki ja pehmenee. Jos pitkä sitruunaruoho ei mahdu kattilaan, kiepauta se silmukaksi.
  3. Kaada päälle vesi, kookosmaito, sitruunaruohot ja kalakastike, sekoita hyvin. Keitä noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Keitä sillä aikaa nuudelit erikseen pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Lisää lohi keiton joukkoon ja anna kiehahtaa hiin, että lohi on kypsää. Keitä kananmunat koviksi, noin 10 minuuttia. Hienonna lisukkeita varten kevätsipulinvarret ja korianteri, lohko limetit ja munat, hienonna pähkinät. Laita lisukkeet eri kulhoihin.
  5. Laita keittolautasen pohjalle nuudeleita ja kauho keittoa päälle. Jokainen voi itse valita, mitä lisukkeita syö keiton kanssa.

Vinkki! Jauhojen tarkoitus on saostaa keittoa hiukan. Voit korvata riisijauhot maissijauhoilla. Lisää maissi-vesisuuruste vasta keittämisen loppupuolella. Lisää kalakastiketta makusi mukaan 1-2 rkl.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurikeitto

Ainekset

1
rkl
voita
2
sipulia
6
keskikokoista punajuurta
4–5
jauhoista perunaa
1
omena
l
vettä
1
rasia (á 125 g)
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
etikkaa
1
rkl
hunajaa
1
tl
kirveliä
mustapippuria
suolaa
koristeeksi persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuullota silputut sipulit voissa kattilan pohjalla. Pese, kuori ja lohko punajuuret, perunat ja omena. Lisää nesteen kanssa kattilaan hautumaan. Lisää joukkoon juusto, etikka, hunaja ja mausteet.
  2. Keitä, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Palojen koosta riippuen noin 30 minuuttia. 
  3. Soseuta keitto ja silppua ennen tarjoilua pinnalle persiljaa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuvat Sami Repo

Syyskeitto saa makunsa paahdetusta kukkakaalista, fenkolista ja yrteistä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeän täyteläinen kukkakaali-fenkolikeitto

Ainekset

1
l
vahvaa kana- tai kasvislientä (1 l vettä + 2 liemikuutiota)
1
iso kukkakaali
2
keskikokoista fenkolia
1
iso jauhoinen peruna
1
pieni keltasipuli
2
isoa valkosipulinkynttä
1
iso sitruuna
1
rkl
merisuolaa fenkolien keittämiseen
2
dl
kermaa
Yrttiöljy
reilu nippu
tuoretta basilikaa ja persiljaa
½
tl
valkosipulimurskaa
½
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Siisti ja paloittele kukkakaali ja fenkolit. Kuori ja kuutioi peruna. Silppua kuorittu sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Levitä kukkakaalipalat leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin ja paista keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kukkakaalit ovat saaneet kunnolla väriä.
  3. Keitä sillä aikaa pieneksi paloiteltu fenkoli pehmeäksi vedessä, joka on maustettu reilusti sitruunanmehulla ja suolalla. Valuta vesi pois ja jätä fenkolit sivuun.
  4. Valmista yrttiöljy yhdistämällä kaikki ainekset kulhossa. Hienonna ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.
  5. Kuullota kattilan pohjalla tilkassa öljyä kuutioitu peruna, silputtu sipuli ja valkosipulimurska. Lisää kattilaan paahdetut kukkakaalipalat, fenkoli ja kanaliemi. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes perunapalat ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Lisää sekaan kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kanalientä, suolaa ja rouhittua mustapippuria.
  7. Tarjoa keiton kanssa yrttiöljyä ja keksilusikoita.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.

Kaupan grillattu broileri on arjen pelastus. Kuutioi liha porkkanasosekeittoon.

Annoksia
3-4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-broilerikeitto

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
pieni sipuli
500
g
porkkanaa
1
rkl
öljyä
8
dl
kasvis- tai kanalientä
½
tl
cayennepippuria
2
dl
ranskankermaa
1
rkl
sitruunamehua
200
g
kypsää broilerinlihaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanoita öljyssä kattilassa muutama minuutti.
  2. Lisää joukkoon kasvisliemi ja cayennepippuri. Anna keiton hautua keskilämmöllä kannen alla noin 25 minuuttia.
  3. Lisää joukkoon ranskankerma ja sitruunamehu. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
  4. Kuutioi broilerinliha ja lisää keittoon. Mausta mustapippurilla.

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Panu Pälviä
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.

Kesäkeiton salaisuus on napakaksi keitetyissä kasviksissa.

Käytä tuoretta.

Valitse kesäkeittoon tuoreet uuden sadon kasvikset. Raikas lopputulos ei synny vanhoilla perunoilla ja pakasteherneillä ja -kukkakaalilla. Vaihtele kasviksia maun ja saatavuuden mukaan.

Kypsennä nopsasti.

Kesäkeiton juju on kasvisten oikea kypsyys....

Kommentit (0)