Teksti ja kuva Harri Kivi
Aleksis Kiven päivän sopassa on keltasipulia, punasipulia, valkosipulia, fenkolia, pippureita, timjamia, kuminaa, rakuunaa, anista, jeeraa...
Aleksis Kiven päivän sopassa on keltasipulia, punasipulia, valkosipulia, fenkolia, pippureita, timjamia, kuminaa, rakuunaa, anista, jeeraa...

Syksyn mehevistä sipuleista kuvataiteilija Harri Kivi loihtii Aleksis Kiven päivän sopan. Sekaan hän heittää kymmentä yrttiä ja maustetta.

Syksyn viiletessä on mukavaa tarjoilla vieraille sipulikeittoa teen, viinin, hyvän seuran ja ohjelman ohella.

En ole vuosikymmeniin mitannut määriä lusikoilla, desimitoilla, vaan fiilispohjalta kästuntumalla.

Siksi tässäkään Aleksis Kiven päivän sopan ohjeessa ei ole apuna tahi riesana mittalukuja.

Aikoinaan keittelin ensiksi luita liemeksi, mutta nykyään ”puol vegaanifeministinä” en moiseen kuolonsorkkien hämmentelyihin enää sorru.

Fenkolia, inkivääriä ja runsaasti rakuunaa...

Sipulit kannattaa urakalla ensin kuoria ja pilkkoa mukaviksi, suuhun kauhottaviin kokoihin.

Käytän keltasipulit ja punasipulit mietoisella pannulla ja kuullotan ne voissa ja oliiviöljyssä letkeiksi.

Joukkueen jäseniksi samoin hellästi pannutan tuoretta fenkolia ja inkivääriä.

Luomukasvisliemikuutioita ja tuoreita laakerinlehtiä tipottelen veteen kuumiin oloihin ämpärin kokoiseen kattilaan.

Kivisessä morttelissa käy rosepippuri, jaavanpippuri, anis, jeera, timjami ja kumina.

Sipulit siirtyvät keitinveteen, samoin kuin summittaisesti rouheeksi murskatut valkosipulinkynnet. Sekaan hymyilevää makua vahvistamaan loraus siirappia ja soijakastiketta.

Pippurit pienellä viiveellä perään ja mukaan runsaasti rakuunaa.

Sopan salaisuus on pitkä haudutusaika. Keitto kypsyy vielä myös jäähtyessään. Plastisuutta keitos saa, kun se käy parvekkeella tai muualla viileässä yövieraana ennen tulevan päivän juhlaisuutta.

Soppa kiittää, kun tarjoiltaessa se saa seurakseen fenkolista vahvuutta napanneita, pienen pieniä suupalan kokoisia sämpylöitä.

Sanan mestarin ja kissan kunniaksi

Itse tarjoilen tätä vuosittaisena perinteenä Aleksis Kiven kunniaksi, yleisölle vapaana taiteiden iltana 10.10. Harri Kivi Showroomissa Helsingin Merihaassa.

Silloin muistan julkisesti neroa kirjailijaa sekä burmakissaani, jolla oli sama nimi kuin runon ja sanan säilän mestarilla.

Tähän malliin syntyy taloudellinen tavishyvis "kyynelkeitto" ja elämyksellinen tarjoiluehdokas vaikka Minna Canthin päivän kemuihin. 

Juhlitaan yhdessä.

Terveisin Harri Kivi, kuvataiteilija ja kissojenhoitaja

Harri Kiven kiinnostava ja värikäs Olipa päivä Kodin Kuvalehden numerossa 18, joka on ilmestynyt 11.9.2014.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Tee kuin mummo. Kesäkasviksia ei tarvitse kuoria, joten soppa syntyy nopeasti.
Tee kuin mummo. Kesäkasviksia ei tarvitse kuoria, joten soppa syntyy nopeasti.

Kesäkasviksille riittää pesu ja rapsutus. Thai-tyyliin maustettu kesäkeitto maistuu ihanasti limetille ja kookokselle ja curry polttelee juuri sopivasti kielellä. Sovella kasviksia keittiösi ainesten mukaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Thai-kesäkeitto

Ainekset

800
g
uusia perunoita
nippu (250 g)
uusia porkkanoita
2
sipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
l
herneenpalkoja (noin 100 g herneitä)
1
rkl
öljyä
2–3
rkl
vihreää currytahnaa
5–7
dl
vettä
1
tl
limetinkuorta raastettuna
2
tl
sokeria
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
½–1
dl
limetin mehua
Pinnalle
1
ruukku korianteria
sipulinvarsia

Työvaiheet

  1. Pese ja paloittele perunat ja porkkanat. Halkaise ja leikkaa sipulit viipaleiksi. Irrottele kukkakaali kukinnoiksi ja paloittele varsi. Riivi herneet.
  2. Kuumenna öljy ja currytahna kattilassa. Pyöräytä perunat, porkkanat, sipulit ja kukkakaalin varsipalat nopeasti mausteöljyssä. Lisää vesi. Kasviksista irtoaa nestettä, joten osa niistä saa jäädä nesteen pinnan yläpuolelle, jossa ne kypsyvät höyryssä. Näin vältät laimean makuisen keiton. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Lisää kukkakaalien kukinnot, limetin kuoriraaste, sokeri, suola ja pippuri. Jatka keittämistä viitisen minuuttia.
  4. Lisää herneet, kookosmaito ja limetin mehu. Kuumenna, mutta älä enää keitä.
  5. Silppua pinnalle sipulinvarsia ja koko ruukku korianteria. Tarjoa saman tien.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.

Paahdetuista palsternakoista, fenkolista, sipulista ja pakasteherneistä tulee herkullista keittoa, joka kaurakerman ansiosta käy myös vegaaneille. Tee kerralla iso annos, jäähdytä nopeasti ja nosta jääkaappiin. Näin keitosta riittää monelle päivälle.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Soppa primavera

Ainekset

1
kg
palsternakkoja
2
sipulia
2
fenkolia
½
dl
rypsiöljyä
2–3
tl
suolaa
2
tl
Provencen yrttiseosta
½
tl
mustapippuria myllystä
1
l
vettä
2
rkl
luomukasvisfondia
2
ps (à 200 g)
pakasteherneitä
½
dl
sitruunamehua
2
prk (à 2½ dl)
kaurakermaa (Kaslink)
Pinnalle
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele palsternakat ja sipulit. Huuhdo ja pilko fenkolit. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  2. Sivele kasvikset öljyllä ja ripottele päälle mausteet. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  3. Kumoa kasvikset isoon kattilaan. Lisää vesi ja fondi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  4. Nosta liedeltä ja lisää jäiset herneet. Pyöräytä sekaisin, jotta herneet sulavat. Mausta sitruunamehulla ja lisää kaurakerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos et tarjoa keittoa heti, älä kuumenna sitä enää, jotta väri pysyy raikkaan vihreänä. Jäähdytä tällöin keittokattila nopeasti esimerkiksi kylmävesihauteessa tiskialtaassa, kuivaa kattila ja nosta jääkaappiin.
  5. Kuumenna keitto nopeasti ennen tarjoilua. Viimeistele herneenversoilla.

Vinkki! Jos keiton tulee olla gluteeniton, valitse kasvikerma, jonka pakkauksessa on maininta myös gluteenittomuudesta.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.

Parhaan lohikeiton salaisuus on perkeistä keitetty liemi ja pikaisesti kypsennetty kala.

Nopeasti kypsyvät kalapalat lisätään keittoon aivan viimeisenä. Niitä ei tarvitse edes varsinaisesti keittää, vaan ne lasketaan liedeltä nostettuun kattilaan, kuumaan liemeen ja annetaan kypsyä siinä. Ylikypsä kala hajoaa hiutaleiksi.

Merisuola ei kuulu vain graaviloheen vaan se on...

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen lohikeitto

Ainekset

1
l
kalalientä
600
g
kiinteää perunaa
2
porkkanaa
1
sipuli
suolaa
500
g
nahatonta lofifilettä tai muita kalafileitä
(2
dl
kuohukermaa)
1
ruukku
tilliä

Työvaiheet

Kalaliemi

Perkaa kala itse tai pyydä ruodot mukaan kalatiskiltä. Siirrä kiduksettomat kalan päät, ruodot ja nahka kattilaan.

Lisää paloiteltua sipulia, purjoa, tillinvarsia, laakerinlehtiä ja maustepippureita. Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna ja anna poreilla. Kalalientä keitetään vain 20-30 minuuttia, jotta maku pysyy raikkaana. Siivilöi valmis liemi.

Kalalientä voi keittää kerralla ison annoksen ja pakastaa.

Lohikeitto

  1. Kuumenna kalaliemi kattilassa.
  2. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää ainekset kiehuvaan liemeen ja keitä noin 12 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta keitto suolalla.
  3. Paloittele nahaton lohifile. Nosta kattila liedeltä ja lisää kala soppaan. Anna lohipalojen kypsyä jälkilämmöllä pari minuuttia.
  4. Lisää keittoon halutessasi kermaa. Hakkaa päälle runsaasti tilliä.

Vinkki! Samalla reseptillä onnistuu myös ihana ahvensoppa. Se ei kermaa kaipaa.

Kommentit (4)

Kokeilija

Lohen nahattomaksi leikkaaminen on aika työlästä. Se vaatii todella terävän veitsen. Olen laittanut lohen nahkapuoli ylöspäin lähes valmiiseen keittoon ja muutaman minuutin kuluttua nostanut sen pois. Tällöin lohen nahka irtoaa helposti vetämällä. Sen jälkeen olen paloitellut lohen sopiviksi paloiksi ja lisännyt ne keittoon yhdessä tillin kanssa. Lohen nahka antaa keitolle paljon makua vaikka se on vain hyvin lyhyen aikaa keitossa!

Kotikokki

Kerman sijaan kun laittaa keiton sekaan rasiallisen Valion kylmäsavulohi tuorejuustoa, niin tulee täydellinen keitto.

Täydellinen kotikokki

Ihan täydellinen tämä lohikeitto ei kyllä mielestäni ole; täydellinen keitto, oli se mikä tahansa keitto, aloitetaan aina kuullottamalla ensin sipulit voissa tai öljyssä, ei nakata raakana liemeen kypsymään. Täydelliseen lohikeittoon liemi tehdään perkeistä, kuten ohjekin neuvoo, ei kalaliemikuutoista.

Vierailija

Kalakeittoon porkkanaa ??!!

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.

Vihreä gazpacho on oiva ulkoruoka. Tuore kasviskeitto valmistuu tehosekoittimessa, saa täyteläisyyttä avokadosta ja taittaa isommankin nälän.

 

 

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
kevätsipulia
1
ruukku
basilikaa
2
valkosipulin kynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
vihreää paprikaa
1
fenkoli
1
kurkku
1
avokado
250
g
keltaisia kirsikkatomaatteja
2
rkl
(riisi)viinietikkaa
3
rkl
sweet chili -kastiketta
mustapippuria myllystä
1
tl
suolaa
3
dl
(sitruuna)kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Pilko kaikki ainekset. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sipulit, basilika, chilit ja öljy tahnaksi. Lisää loput ainekset ja aja sileäksi.
  2. Ohenna keittoa kivennäisvedellä maun mukaan. Säilytä kylmässä.

Kommentit (1)

Iita

Työvaiheissa mainittu chilit, aineksissa vain sweet chili -kastike...