Teksti ja kuva Harri Kivi
Aleksis Kiven päivän sopassa on keltasipulia, punasipulia, valkosipulia, fenkolia, pippureita, timjamia, kuminaa, rakuunaa, anista, jeeraa...
Aleksis Kiven päivän sopassa on keltasipulia, punasipulia, valkosipulia, fenkolia, pippureita, timjamia, kuminaa, rakuunaa, anista, jeeraa...

Syksyn mehevistä sipuleista kuvataiteilija Harri Kivi loihtii Aleksis Kiven päivän sopan. Sekaan hän heittää kymmentä yrttiä ja maustetta.

Syksyn viiletessä on mukavaa tarjoilla vieraille sipulikeittoa teen, viinin, hyvän seuran ja ohjelman ohella.

En ole vuosikymmeniin mitannut määriä lusikoilla, desimitoilla, vaan fiilispohjalta kästuntumalla.

Siksi tässäkään Aleksis Kiven päivän sopan ohjeessa ei ole apuna tahi riesana mittalukuja.

Aikoinaan keittelin ensiksi luita liemeksi, mutta nykyään ”puol vegaanifeministinä” en moiseen kuolonsorkkien hämmentelyihin enää sorru.

Fenkolia, inkivääriä ja runsaasti rakuunaa...

Sipulit kannattaa urakalla ensin kuoria ja pilkkoa mukaviksi, suuhun kauhottaviin kokoihin.

Käytän keltasipulit ja punasipulit mietoisella pannulla ja kuullotan ne voissa ja oliiviöljyssä letkeiksi.

Joukkueen jäseniksi samoin hellästi pannutan tuoretta fenkolia ja inkivääriä.

Luomukasvisliemikuutioita ja tuoreita laakerinlehtiä tipottelen veteen kuumiin oloihin ämpärin kokoiseen kattilaan.

Kivisessä morttelissa käy rosepippuri, jaavanpippuri, anis, jeera, timjami ja kumina.

Sipulit siirtyvät keitinveteen, samoin kuin summittaisesti rouheeksi murskatut valkosipulinkynnet. Sekaan hymyilevää makua vahvistamaan loraus siirappia ja soijakastiketta.

Pippurit pienellä viiveellä perään ja mukaan runsaasti rakuunaa.

Sopan salaisuus on pitkä haudutusaika. Keitto kypsyy vielä myös jäähtyessään. Plastisuutta keitos saa, kun se käy parvekkeella tai muualla viileässä yövieraana ennen tulevan päivän juhlaisuutta.

Soppa kiittää, kun tarjoiltaessa se saa seurakseen fenkolista vahvuutta napanneita, pienen pieniä suupalan kokoisia sämpylöitä.

Sanan mestarin ja kissan kunniaksi

Itse tarjoilen tätä vuosittaisena perinteenä Aleksis Kiven kunniaksi, yleisölle vapaana taiteiden iltana 10.10. Harri Kivi Showroomissa Helsingin Merihaassa.

Silloin muistan julkisesti neroa kirjailijaa sekä burmakissaani, jolla oli sama nimi kuin runon ja sanan säilän mestarilla.

Tähän malliin syntyy taloudellinen tavishyvis "kyynelkeitto" ja elämyksellinen tarjoiluehdokas vaikka Minna Canthin päivän kemuihin. 

Juhlitaan yhdessä.

Terveisin Harri Kivi, kuvataiteilija ja kissojenhoitaja

Harri Kiven kiinnostava ja värikäs Olipa päivä Kodin Kuvalehden numerossa 18, joka on ilmestynyt 11.9.2014.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurikeitto

Ainekset

1
rkl
voita
2
sipulia
6
keskikokoista punajuurta
4–5
jauhoista perunaa
1
omena
l
vettä
1
rasia (á 125 g)
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
etikkaa
1
rkl
hunajaa
1
tl
kirveliä
mustapippuria
suolaa
koristeeksi persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuullota silputut sipulit voissa kattilan pohjalla. Pese, kuori ja lohko punajuuret, perunat ja omena. Lisää nesteen kanssa kattilaan hautumaan. Lisää joukkoon juusto, etikka, hunaja ja mausteet.
  2. Keitä, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Palojen koosta riippuen noin 30 minuuttia. 
  3. Soseuta keitto ja silppua ennen tarjoilua pinnalle persiljaa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuvat Sami Repo

Syyskeitto saa makunsa paahdetusta kukkakaalista, fenkolista ja yrteistä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeän täyteläinen kukkakaali-fenkolikeitto

Ainekset

1
l
vahvaa kana- tai kasvislientä (1 l vettä + 2 liemikuutiota)
1
iso kukkakaali
2
keskikokoista fenkolia
1
iso jauhoinen peruna
1
pieni keltasipuli
2
isoa valkosipulinkynttä
1
iso sitruuna
1
rkl
merisuolaa fenkolien keittämiseen
2
dl
kermaa
Yrttiöljy
reilu nippu
tuoretta basilikaa ja persiljaa
½
tl
valkosipulimurskaa
½
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Siisti ja paloittele kukkakaali ja fenkolit. Kuori ja kuutioi peruna. Silppua kuorittu sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Levitä kukkakaalipalat leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin ja paista keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kukkakaalit ovat saaneet kunnolla väriä.
  3. Keitä sillä aikaa pieneksi paloiteltu fenkoli pehmeäksi vedessä, joka on maustettu reilusti sitruunanmehulla ja suolalla. Valuta vesi pois ja jätä fenkolit sivuun.
  4. Valmista yrttiöljy yhdistämällä kaikki ainekset kulhossa. Hienonna ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.
  5. Kuullota kattilan pohjalla tilkassa öljyä kuutioitu peruna, silputtu sipuli ja valkosipulimurska. Lisää kattilaan paahdetut kukkakaalipalat, fenkoli ja kanaliemi. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes perunapalat ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Lisää sekaan kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kanalientä, suolaa ja rouhittua mustapippuria.
  7. Tarjoa keiton kanssa yrttiöljyä ja keksilusikoita.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.

Kaupan grillattu broileri on arjen pelastus. Kuutioi liha porkkanasosekeittoon.

Annoksia
3-4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-broilerikeitto

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
pieni sipuli
500
g
porkkanaa
1
rkl
öljyä
8
dl
kasvis- tai kanalientä
½
tl
cayennepippuria
2
dl
ranskankermaa
1
rkl
sitruunamehua
200
g
kypsää broilerinlihaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanoita öljyssä kattilassa muutama minuutti.
  2. Lisää joukkoon kasvisliemi ja cayennepippuri. Anna keiton hautua keskilämmöllä kannen alla noin 25 minuuttia.
  3. Lisää joukkoon ranskankerma ja sitruunamehu. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
  4. Kuutioi broilerinliha ja lisää keittoon. Mausta mustapippurilla.

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Panu Pälviä
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.

Kesäkeiton salaisuus on napakaksi keitetyissä kasviksissa.

Käytä tuoretta.

Valitse kesäkeittoon tuoreet uuden sadon kasvikset. Raikas lopputulos ei synny vanhoilla perunoilla ja pakasteherneillä ja -kukkakaalilla. Vaihtele kasviksia maun ja saatavuuden mukaan.

Kypsennä nopsasti.

Kesäkeiton juju on kasvisten oikea kypsyys....

Kommentit (0)