Resepti Janne Länsipuro, kuva Pia Inberg
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Maissikeitto Janne Länsipuron tapaan

Ainekset

l
vettä
6
keskikokoista, keskijauhoista perunaa (esim. Van Gogh)
1
keskikokoinen sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
sellerinvarsi
1-2
tl
kuivaa salviaa (tai kasvukaudella pieni kourallinen tuoretta)
1-2
tl
kuivaa timjamia (tai kasvukaudella pieni kourallinen tuoretta)
1-2
tl
kuivaa oreganoa (tai kasvukaudella pieni kourallinen tuoretta)
merisuolaa ja/tai yrttisuolaa maun mukaan
jauhettua mustapippuria maun mukaan
¾-1
l
maissin jyviä (mieluiten tuoreita)
1
vihreä paprikaa
1-2
kevätsipulia
1
rkl
voita
½
dl
kuohukermaa
½
dl
tuoretta tilliä

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja sipulit. Pilko pieniksi paloiksi. Pilko myös selleri.
  2. Keitä vesi kiehuvaksi. Lisää perunat, sipulit ja selleri. Kun vesi taas kiehuu, lisää mausteet. Anna kiehua hiljalleen, kunnes perunat ovat melko pehmeitä. Anna jäähtyä hieman ja poista 5 dl perunaa keitoksesta.
  3. Soseuta jäljelle jäänyt keitto. Lämmitä uudestaan ja lisää maissit sekä sivuun otetut perunapalat. Anna porista hiljalleen varmistaen, ettei keitto pala pohjaan.
  4. Halkaise paprika, poista siemenet ja pilko paprika pieniksi paloiksi. Silppua kevätsipuli.
  5. Sulata voi pannulla. Lisää siihen vihreä parika ja kevätsipuli. Kuullota kirkkaan vihreäksi ja lisää keittoon kerman sekä silputun tillin kanssa. Tarjoa lämpimänä hyvän leivän tai täytettyjen pitaleipien kanssa.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Keittoon hyppäsi soppapulla.
Keittoon hyppäsi soppapulla.

Kalkkunapyöryköiden sisällä on mozzarellahelmi. Pyörykät maistuvat kasviskeiton seassa. Keitto valmistuu pikapikaa pakastimesta löytyvistä keittojuureksista ja kasvissuikaleista.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalkkunapullaminestrone

Ainekset

2
jauhoista perunaa
400
g
kalkkunan jauhelihaa
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
currya
1
tl
suolaa
3
rkl
makeaa chilikastiketta
2
rkl
tuoretta korianteria
1
prk (noin 200 g)
mozzarellahelmiä
Keittopohja
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
400
g
keittojuureksia tai kasvissuikaleita
(2
rkl
tomaattipyreetä)
1
tlk (400 g)
papuja
½
punttia tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kalkkunapullat.
  2. Keitä, kuori ja raasta perunat. Sekoita lihapulla-ainekset yhteen. Työnnä jokaisen palleron sisälle yksi mozzarellahelmi ja painele lihapulla umpeen.
  3. Paista kalkkunapullat pannulla voissa.
  4. Valmista keittopohja. Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutiot. Lisää jäiset juurekset ja halutessasi tomaattipyreetä ja papuja. Keitä hiljalleen 15 minuuttia.
  5. Nosta kalkkunapullat keittoon ja kuumenna nopeasti. Silppua korianteri ja lisää lopuksi keittoon.
  6. Tarjoa esimerkiksi smetanan tai yrteillä maustetun ranskankerman kanssa.

Vinkki! Voit paistaa kalkkunapullat myös uunissa 225 asteessa 10–15 minuuttia. Tee lihapullien kypsyessä keittopohja.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Kullankeltainen kurpitsakeitto sopii erinomaisesti syksyyn.
Kullankeltainen kurpitsakeitto sopii erinomaisesti syksyyn.

Muhkeasta talvikurpitsasta saa riittoisan ja täyteläisen keiton. Yrttiöljy syventää keiton makua. Kurpitsansiemenet kannattaa ottaa talteen ja paahtaa kuivalla pannulla.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsakeitto ja yrttiöljy

Ainekset

700
g
talvikurpitsaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
4
jauhoista perunaa, esim. Rosamunda
4
porkkanaa
¼–½
punainen chili
2
rkl
öljyä
14
dl
kasvislientä
2
dl
kermaa
1–2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
rkl
sokeria
Yrttiöljy
1
dl
tuoreita basilikan lehtiä
1
dl
tuoretta tilliä
1
valkosipulinkynsi
1
dl
öljyä
Lisäksi
2
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Halkaise kurpitsa ja leikkaa se lohkoiksi. Kaavi siemenet ja rihmasto pois. Leikkaa pienemmiksi kuutioiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Halkaise chili, kopauta siemenet pois ja leikkaa pieniksi suikaleiksi.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja chiliä pari minuuttia. Lisää kurpitsa, juurekset ja kasvisliemi. Keitä, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kerma ja kuumenna. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.
  5. Valmista yrttiöljy sekoittamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa. Laita kylmään maustumaan.
  6. Paahda kurpitsansiemenet kuumalla kuivalla pannulla. Annostele keittoa lautasille.
  7. Koristele pinta yrttiöljyllä ja ripottele siemeniä keiton päälle.

Tarjoa keitto sämpylöiden kera. Tässä helppo perussämpylöiden resepti:

Kommentit (0)

Resepti Tuure Kilpeläinen Kuva Sami Repo
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.

Kermainen kanakeitto saa lisäpotkua silputusta chilistä. Keiton joukkoon sopii myös ylijäänyt riisi.

Tuure Kilpeläinen kertoi kanakeittonsa reseptin Kodin Kuvalehdessä vuonna 2009.

”Biisinteossa ja kokkaamisessa on sama sääntö: ainesten tulee olla oikeassa suhteessa. Ei mitään liikaa tai liian vähän. Silloin lopputulos toimii.”

KK:n lukijat rakastuivat Tuure...

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuure Kilpeläisen kanakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
porkkanaa
6
keskikokoista perunaa
3
maustamatonta broilerin rintafileetä
1–1½
tl
curryjauhetta
½–1
sitruunan mehu
2
dl
ruokakermaa
l
vettä
1½–2
rkl
kanafondia tai 2–3 kanaliemikuutiota
Pinnalle
1
dl
persiljasilppua

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja perunat, paloittele. Uudet perunat voi paloitella kuorineen. Paloittele myös broilerifileet.
  2. Freesaa eli ruskista kevyesti öljyssä sipuli ja broileripalat. Lisää curry. Lisää pannulle hieman öljyä. Freesaa myös porkkanat ja perunat curryn kanssa öljyssä. Laita kaikki aineet isoon kattilaan.
  3. Lisää vettä freesauspannulle, huuhtele pannu ja kaada maustunut vesi kattilaan. Lisää fondia tai liemikuutiot ja sitruunamehua. Kiehauta ja anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää lopuksi kerma. Kuumenna keitto ja mausta. Voit lisätä suolaa ja mustapippuria. Koristele keitto persiljasilpulla.

Vinkki!

  • Voit käyttää ruuan sekaan ylijääneen keitetyn riisin perunan lisäksi.
  • Freesausvaiheessa voit laittaa pannulle myös ½ dl kypsentämätöntä riisiä ja lisätä sen myöhemmin keittoon kypsymään.
  • Ruuan maustamiseen sopii myös unkarilainen chilitahna, jonka voi korvata hienoksi silputulla chilillä.

Kommentit (1)

En yleensä tykkää kanakeitosta

Todella hyvää ja helppo keitto. Kivan räväkkä maku.

Resepti Anu Brask Kuva Ninna Lindström
Punajuuri on kaunis ja maukas juuresta naattiin.
Punajuuri on kaunis ja maukas juuresta naattiin.

Tässä keitossa pääosassa ovat punajuurennaatit. Itse punajuuret pääsevät koristeeksi, joten hävikkiä ei tule. Naatit muistuttavat  hieman mangoldia ja pinaattia, mutta maku on miedon punajuurinen.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurennaatti-linssikeitto

Ainekset

4
punajuurta naatteineen
2
rkl
öljyä
2
tl
hunajaa
½
tl
juustokuminaa
1
pkt (180 g)
pekonia
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
30
g
inkivääriä
2
dl
punaisia linssejä
2
tl
currya
8
dl
kasvislientä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
limen mehu

Työvaiheet

  1. Irrota naatit punajuurista. Kuori punajuuret ja pilko ne pieniksi kuutioiksi uunipellille. Sekoita joukkoon öljy, hunaja ja juustokumina. Paahda uunissa 200 asteessa 10 minuuttia.
  2. Lisää päälle pekonisiivut ja paista vielä 10 minuuttia. Ota pelti uunista. Murenna pekonit ja sekoita punajuurten joukkoon. Jätä odottamaan.
  3. Huuhtele ja hienonna naatit. Hienonna valkosipulit, kuutioi sipuli ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipuleita ja inkivääriä pari minuuttia. Lisää joukkoon curry, linssit ja naatit. Kaada joukkoon kasvisliemi ja keitä 20 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää kookosmaitoa ja limen mehu.
  4. Annostele keittoa lautasille ja päälle paahdettuja punajuuria ja pekonia.

Kommentit (0)