Resepti Helena Garlin Kuva Arto Vuohelainen
Keittoa kannattaa tehdä kerralla iso satsi, koska se kestää hyvin lämmitystä.
Keittoa kannattaa tehdä kerralla iso satsi, koska se kestää hyvin lämmitystä.

Marokkolainen linssikeitto on kevyt, aromikas ja edullinen ruoka. Jos garam masala -mausteseosta ei löydy, sen voi korvata sekoittamalla yhtä suuret määrät kanelia, neilikkaa, korianteria sekä kardemummaa.

Annoksia
8
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen linssikeitto

Ainekset

1
rkl
oliiviöljyä
1
iso sipuli
2
valkosipulin kynttä
1
rkl
tuoretta, hienonnettua inkivääriä
1
tl
garam masalaa
½
tl
kurkumaa
¼
tl
cayennepippuria
2
dl
punaisia linssejä
2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
2
l
vettä
3
kanaliemikuutiota
3
pkt (à 380 g)
papusekoitusta
1
dl
vermiselliä
3
rkl
sitruunamehua
½
tl
rouhittua mustapippuria
noin 1
tl
suolaa
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Kuullota hienonnettua sipulia oliiviöljyssä viisi minuuttia. Lisää hienonnettu valkosipuli ja inkivääri. Lisää mausteet ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Jos seos alkaa tarttua kattilan pohjaan, lisää tilkka vettä.
  2. Lisää huuhdellut linssit tomaattimurskan, nesteen ja kanaliemikuutioiden kanssa kattilaan. Keittele hiljalleen 20 minuuttia.
  3. Huuhtele papusekoituksen pavut juoksevan veden alla ja lisää keittoon. Keitto soseutuu hautuessaan. Jos haluat rakenteesta vielä samettisemman, voit soseuttaa sen.
  4. Lisää lopuksi vermisellit ja keitä kymmenisen minuuttia. Viimeistele sitruunamehulla, rouhitulla mustapippurilla ja suolalla. Koristele tuoreella korianterilla.

Vinkki! Garam masala -mausteseoksen voit tehdä myös itse. Sekoita yhteen yhtä suuret määrät kanelia, neilikkaa, korianteria sekä kardemummaa. Lisää lopuksi joukkoon vielä veitsenkärjellisen muskottipähkinää. Seosta kannattaa tehdä kerralla koko purkillinen.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurikeitto

Ainekset

1
rkl
voita
2
sipulia
6
keskikokoista punajuurta
4–5
jauhoista perunaa
1
omena
l
vettä
1
rasia (á 125 g)
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
etikkaa
1
rkl
hunajaa
1
tl
kirveliä
mustapippuria
suolaa
koristeeksi persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuullota silputut sipulit voissa kattilan pohjalla. Pese, kuori ja lohko punajuuret, perunat ja omena. Lisää nesteen kanssa kattilaan hautumaan. Lisää joukkoon juusto, etikka, hunaja ja mausteet.
  2. Keitä, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Palojen koosta riippuen noin 30 minuuttia. 
  3. Soseuta keitto ja silppua ennen tarjoilua pinnalle persiljaa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuvat Sami Repo

Syyskeitto saa makunsa paahdetusta kukkakaalista, fenkolista ja yrteistä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeän täyteläinen kukkakaali-fenkolikeitto

Ainekset

1
l
vahvaa kana- tai kasvislientä (1 l vettä + 2 liemikuutiota)
1
iso kukkakaali
2
keskikokoista fenkolia
1
iso jauhoinen peruna
1
pieni keltasipuli
2
isoa valkosipulinkynttä
1
iso sitruuna
1
rkl
merisuolaa fenkolien keittämiseen
2
dl
kermaa
Yrttiöljy
reilu nippu
tuoretta basilikaa ja persiljaa
½
tl
valkosipulimurskaa
½
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Siisti ja paloittele kukkakaali ja fenkolit. Kuori ja kuutioi peruna. Silppua kuorittu sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Levitä kukkakaalipalat leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin ja paista keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kukkakaalit ovat saaneet kunnolla väriä.
  3. Keitä sillä aikaa pieneksi paloiteltu fenkoli pehmeäksi vedessä, joka on maustettu reilusti sitruunanmehulla ja suolalla. Valuta vesi pois ja jätä fenkolit sivuun.
  4. Valmista yrttiöljy yhdistämällä kaikki ainekset kulhossa. Hienonna ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.
  5. Kuullota kattilan pohjalla tilkassa öljyä kuutioitu peruna, silputtu sipuli ja valkosipulimurska. Lisää kattilaan paahdetut kukkakaalipalat, fenkoli ja kanaliemi. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes perunapalat ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Lisää sekaan kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kanalientä, suolaa ja rouhittua mustapippuria.
  7. Tarjoa keiton kanssa yrttiöljyä ja keksilusikoita.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.

Kaupan grillattu broileri on arjen pelastus. Kuutioi liha porkkanasosekeittoon.

Annoksia
3-4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-broilerikeitto

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
pieni sipuli
500
g
porkkanaa
1
rkl
öljyä
8
dl
kasvis- tai kanalientä
½
tl
cayennepippuria
2
dl
ranskankermaa
1
rkl
sitruunamehua
200
g
kypsää broilerinlihaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanoita öljyssä kattilassa muutama minuutti.
  2. Lisää joukkoon kasvisliemi ja cayennepippuri. Anna keiton hautua keskilämmöllä kannen alla noin 25 minuuttia.
  3. Lisää joukkoon ranskankerma ja sitruunamehu. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
  4. Kuutioi broilerinliha ja lisää keittoon. Mausta mustapippurilla.

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Panu Pälviä
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.

Kesäkeiton salaisuus on napakaksi keitetyissä kasviksissa.

Käytä tuoretta.

Valitse kesäkeittoon tuoreet uuden sadon kasvikset. Raikas lopputulos ei synny vanhoilla perunoilla ja pakasteherneillä ja -kukkakaalilla. Vaihtele kasviksia maun ja saatavuuden mukaan.

Kypsennä nopsasti.

Kesäkeiton juju on kasvisten oikea kypsyys....

Kommentit (0)