Resepti Osmo Rauhala Kuva Sami Repo
Annoksia
4-5 alkuruokana
Vaikeustaso
Helppo

Nokkoskeitto

Ainekset

noin 150
g
(pakastettua) nokkosta tai pinaattia
1
rkl
luomukirnuvoita
2
rkl
luomuvehnäjauhoja
2
dl
luomukermaa
noin 6
dl
luomukevytmaitoa
1
tl
suolaa
½
tl
sokeria
Lisäksi
2-3
keitettyä luomukananmunaa

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä hetki miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, etteivät jauhot ruskistu.
  2. Kaada joukkoon kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon maito siten, että saat haluamasi paksuisen keiton. Voit halutessasi lämmittää maidon ennen keittoon lisäämistä. Anna keiton kypsyä keskilämmöllä noin viisi minuuttia.
  3. Lisää hienonnettu pinaatti tai nokkosenlehdet ja mausteet. Anna keiton kypsyä miedohkolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Mausta halutessasi rouhitulla valkopippurilla. Tarjoa keitto keitetyn kananmunanpuolikkaan kanssa.

Kommentit (0)

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapukeitto

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2-3
porkkanaa
1
tl
rypsiöljyä
8
dl
vettä
1
rkl
limetin mehua
2
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
½
tl
tabascoa
½
tl
suolaa
2
tomaattia
tuoretta korianteria
300
g
katkarapuja tai jättikatkarapuja

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja viipaloi porkkanat.
  2. Kuullota sipulisilppua muutama minuutti öljyssä. Lisää vesi ja kiehauta.
  3. Lisää keittoon porkkanaviipaleet, limetin mehu, tomaattipyree, kalakastike, tabasco ja suola. Hauduta 15 minuuttia.
  4. Pese ja kuutioi tomaatit ja silppua korianteri. Lisää ne lopuksi sulaneiden ja valutettujen katkarapujen kanssa keittoon.

Vinkki! Keitosta saa juhlavan, kun vaihdat katkaravut jättikatkarapuihin.

Kommentit (0)

Annoksia
4-6

Katkarapu-nuudelikeitto

Ainekset

l
vettä
2
kanaliemikuutiota
3
tl
inkivääritahnaa
1
chilipalko
1
rkl
limetin mehua
2
porkkanaa
½
purjoa
4
annoskerää riisinuudeleita
400
g
katkarapuja
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää liemikuutiot, inkivääritahna, chili ja limetin mehu.
  2. Käsittele kasvikset. Kuori ja leikkaa porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Halkaise ja viipaloi pesty purjo.
  3. Keitä kasviksia liemessä 5-10 minuuttia. Lisää nuudelit ja sulatetut ja valutetut katkaravut. Viimeistele silputulla korianterilla.

Vinkki! Aidomman maun saat käyttämällä liemikuutioiden tilalla 2 rkl thaimaalaista kalakastiketta

Kommentit (0)

Resepti Kaisu Rehbinder Teksti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Sieniseljanka

Ainekset

400
g
sieniä esim. rasia siitakesieniä ja toinen 200 g suolasieniä esim. haaparouskuja
1
purjo
pala
juuriselleriä
1
porkkana
2
rkl
voita
1
l
vettä
1
dl
suolakurkun lientä
1
tl
siirappia
1
kasvisliemikuutio
1
valkosipulin kynsi
1
laakerinlehti
1-2
rkl
silputtua persiljaa
pari
timjamin oksaa
10
oliivia
1
rkl
kapriksia
1
suolakurkku
Lisäksi
1
prk (150 g)
smetanaa

Työvaiheet

  1. Ryöppää suolasienet liian suolan poistamiseksi. Kiehauta reilusti vettä ja keitä sieniä kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Valuta hyvin.
  2. Leikkaa kasvikset suikaleiksi ja kiehauta voissa yhdessä siitakesienien kanssa. Lisää vesi, suolakurkun liemi, siirappi, liemikuutio, murskattu valkosipuli, laakerinlehti, persiljasilppu ja timjami.
  3. Keitä hiljakseen noin 20 minuuttia ja lisää suolasienet. Keitä edelleen noin 5 minuuttia. 
  4. Lisää lopuksi viipaloidut oliivit, kaprikset ja paloiteltu suolakurkku. Tarjoa smetanan kanssa.

Kommentit (0)

Annoksia
6 hengelle alkuruokana tai 4 hengelle pääruokana
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-vuohenjuustokeitto

Ainekset

2
keskikokoista salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
2
tl
rypsiöljyä
2
pötköä (à 400 g)
punajuuri-perunasosetta (Pirkka)
2
dl
kasvislientä
2
dl
ruoka- tai kuohukermaa
2
tl
Italian yrtit-maustesekoitusta
rouhittua mustapippuria
1
pkt (150 g)
pehmeää tuorejuustoa, esimerkiksi Chavroux
Tarjoiluun
paahdettuja pinjansiemeniä tai leipäkrutonkeja

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota öljyssä kattilassa muutama minuutti.
  2. Lisää punajuurisose, kasvisliemi ja kerma. Mausta yrttiseoksella ja mustapippurilla.
  3. Anna keiton porista kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää juusto ja kiehauta keitto.
  4. Soseuta halutessasi sileäksi sauvasekoittimella. Ohenna keittoa tarvittaessa kasvisliemellä. Ripottele valmiin keiton pinnalle siemeniä tai krutonkeja.

Kommentit (0)