Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Hernesopan maku vain paranee lämmitettäessä.
Hernesopan maku vain paranee lämmitettäessä.

Itse tehty hernekeitto erottuu purkkiversiosta savunmaullaan ja maukkailla sattumillaan.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 10 t liottaminen ja 1 t 30 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen hernekeitto

Ainekset

½
kg
kuivattuja herneitä
2
l
vettä herneiden liottamiseen
Keittoon
l
vettä
1
iso sipuli
3
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
200
g
kypsää palvilihaa (kinkkua tai porsaankylkeä)
Lisäksi
sinappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo herneet siivilässä ja poista joukosta huonot. Kumoa herneet isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Anna herneiden liota vedessä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (10–20 tuntia).
  2. Siivilöi turvonneet herneet ja kumoa ne takaisin kattilaan. Lisää päälle raikas keittovesi, johon teet hernekeiton. Kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois reikäkauhalla. 
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää keittoon sipulit, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin tunti. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten, jotta keitto ei tartu kiinni. 
  4. Paloittele palviliha kuutioiksi. Lisää lihat keittoon ja anna sen kiehua vielä noin puoli tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä mutta eivät vielä soseutuneet. Jos hernekeitto vaikuttaa paksulta, lisää tilkka vettä ja kiehauta. 
  5. Tarkista maku. Tarjoa sinapin kera.

Muuntele!

  • Kokeile kanalientä keiton perusliemeksi.
  • Keitä herneiden kanssa omenaa ja soseuta keitto. Sosekeitosta saat kuohkean, kun lisäät valmiiseen keittoon viimeiseksi kermavaahtoa varovasti käännellen. Sosekeiton päälle sopivat myös öljyssä paistetut, rapeat leipäkuutiot.
  • Lisää valmiiseen keittoon rapeaksi paistettua pekonia tai rapeaksi paistettua, murennettua parmankinkkua.
  • Lisää keittoon valkosipulia.
  • Mausta keitto wasabilla tai pehmeällä sinihomejuusto-tuorejuustolla.
  • Tee keitosta aasialaisvivahteinen maustamalla keitto currylla tai kurkumalla.
  • Korvaa liha porkkanalla, sellerillä tai palsternakalla. Myös kylmäsavutofu sopii kasvishernekeiton joukkoon.

Kommentit (0)

Resepti Marja Harjula Kuva Arto Vuohelainen
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.

Kukkakaalin, kookoksen ja inkiväärin maut sopivat hienosti yhteen. Kasvissosekeitto on riittoisa ja edullinen arkiruoka.

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookos-kasvissosekeitto

Ainekset

4
jauhoista perunaa
2-3
porkkanaa
puolikas kukkakaali
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua inkivääriä
8
dl
vettä
2-3
rkl
kasvisfondia
ripaus chilimaustetta
1
tlk
(400 ml) kookoskermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat.
  2. Irrota kukkakaalista kukinnot ja paloittele tarvittaessa pienemmiksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  4. Mittaa vesi teräskattilaan ja kiehauta. Lisää fondi ja chilimauste sekä kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmeitä, 15-20 minuuttia.
  5. Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella kattilassa tai tehosekoittimessa.
  6. Lisää joukkoon kookoskerma ja kuumenna keitto.

Kommentit (0)

Resepti Laura Kaapro kuva Piia Arnould
Mantelinen tomaattikeitto pitää nälän loitolla pitkään.
Mantelinen tomaattikeitto pitää nälän loitolla pitkään.

Linssit ja liotetut mantelit pitävät huolen siitä, että tomaattikeitto täyttää vatsan varmasti. Tee tupla-annos ja keittoa riittää seuraaviksikin päiviksi, maku vain paranee.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + manteleiden liotus 4-8 t
Vaikeustaso
Helppo

Manteleilla rikastettu linssi-tomaattikeitto

Ainekset

2
dl
kuorittuja manteleita
1
sipuli
2
porkkanaa
rypsi- tai oliiviöljyä paistamiseen
2
tl
jauhettua juustokuminaa
2
tl
jauhettua korianteria
½
tl
chilihiutaleita
2
tlk (2 x 400 g)
säilöttyjä kokonaisia (luomu)tomaatteja
dl
punaisia linssejä
6
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
½-1
tl
suolaa
Päälle
1
dl
kuorimattomia manteleita
2
tl
oliiviöljyä
½
tl
garam masala -mausteseosta
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Laita mantelit likoamaan runsaaseen veteen neljäksi tunniksi tai yön yli. Kaada tiheään siivilään ja valuta.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuumenna öljy kattilassa ja kääntele sipulia ja porkkanaa siellä muutama minuutti. Lisää juustokumina, korianteri ja chilihiutaleet. Kääntele vielä 1-2 minuuttia.
  3. Lisää säilötyt tomaatit liemineen, linssit, vesi sekä kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla kannen alla noin 20 minuuttia.
  4. Lisää liotetut mantelit. Siirrä keitto tehosekoittimen kulhoon tai käytä sauvasekoitinta. Surauta keitto sileäksi ja kuohkeaksi. Kaada keitto takaisin kattilaan, tarkista maku ja lisää suolaa maun mukaan.
  5. Mittaa keiton päälle tulevat kuorimattomat mantelit paistinpannuun. Paahda kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes mantelit saavat väriä. Lisää oliiviöljy ja garam masala. Kääntele vielä 1-2 minuuttia. Mausta ripauksella suolaa. Ripottele paahdetut, maustetut mantelit keittoannosten päälle.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Viimeiset pisarat sametinpehmeää punajuurisoppaa voi kaapia suuhunsa kevätsämpylällä. Sen ohje löytyy reseptin lopusta.
Viimeiset pisarat sametinpehmeää punajuurisoppaa voi kaapia suuhunsa kevätsämpylällä. Sen ohje löytyy reseptin lopusta.

Timjamilla on tärkeä osa punajuurikeiton maustamisessa. Ihanan suolainen ripote syntyy pekonista, mutta pelkillä parmesaanisiemenilläkin saa annokseen rapeutta ja makua.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sametinpehmeä punajuurikeitto-maa-artisokkakeitto

Ainekset

800
g
punajuuria
400
g
maa-artisokkia
2
salottisipulia
5
oksaa tuoretta timjamia
8-9
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
Päälle
¾
dl
parmesaania
1
tl
tuoretta timjamia hienonnettuna
dl
siemeniä (esim. auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä)
1
pkt (175 g)
pekonia
timjaminoksia

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele juurekset ja sipulit. Laita ne kattilaan ja lisää timjaminoksat ja vesi. Keitä kypsiksi, noin puoli tuntia.
  2. Kaada pari desiä juuresten keitinlientä talteen.
  3. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi. Nypi timjaminlehdet ja hienonna ne. Levitä siemenet leivinpaperin päälle uunipellille ja sekoita niihin juustoraaste ja timjami. Paahda siemeniä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja ruskistuu siemenien pintaan. Anna jäähtyä ja rouhi irtonaiseksi.
  4. Paloittele pekoni ja ruskista omassa rasvassaan paistinpannulla rapeaksi. Nosta pekoni talouspaperille valumaan.
  5. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon kerma ja lisää tarvittaessa talteen ottamaasi keitinlientä, jotta saat sopivan paksuisen keiton. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Kuumenna keitto kiehuvaksi. Jaa kulhoihin ja ripottele pinnalle siemeniä, pekonia ja timjaminoksia.

Vinkki! Pekonia ei välttämättä tarvita. Pelkillä parmesaanisiemenilläkin saa annokseen rapeutta ja makua.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo
Tomaattikeiton voi nauttia kylmänä tai kuumana. Keitto vain paranee, jos se saa tekeytyä ennen tarjoilua.
Tomaattikeiton voi nauttia kylmänä tai kuumana. Keitto vain paranee, jos se saa tekeytyä ennen tarjoilua.

Klassinen italialainen tomaattikeitto tehdään kaltatuista tomaateista. Talvella tomaatit voi korvata purkkitomaateilla. Valitse kokonaisia, kuorittuja tomaatteja murskan sijaan, sillä kokonaisissa on makua enemmän tallella.

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen tomaattikeitto

Ainekset

1
purjo tai 3 kevätsipulia
500 g
kaltattuja tomaatteja
1-2
tlk (à 400 g)
kuorittuja tomaatteja
1
chilipaprika
1
l
kasvislientä
1
tl
sokeria
3
reilua
viipaletta kuivahtanutta vaaleaa maalaisleipää
suolaa
rouhittua mustapippuria
basilikaa
lehtipersiljaa
¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

Kalttaa tomaatit:

  1. Tee tomaatteihin ristiviilto kannan kohdalle. Nosta tomaatit kiehuvaan veteen noin 20 sekunniksi tai kunnes kuori alkaa hieman irrota viillon kohdalta. Nosta tomaatit reikäkauhalla kylmää vetä sisältävään astiaan. Anna jäähtyä hetki. Irrota kuoret.

Tee keitto:

  1. Leikkaa purjo pieniksi viipaleiksi. Poista kaltatuista tomaateista siemenet. Kuutioi tomaatit.
  2. Kuullota purjosilppua ja kokonaista chiliä kattilassa muutama minuutti. Lisää joukkoon tomaattikuutiot ja tölkkitomaatit liemineen ja jatka paistamista keskilämmöllä viitisen minuuttia. Lisää mukaan kasvisliemi ja sokeri. Anna keiton kiehahtaa.
  3. Kuutioi leipäviipaleet ja lisää ne keittoon. Anna porista muutama minuutti. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Nosta chilipalko pois ja soseuta keitto sauvasekoittimella.
  4. Annostele lautasille ja koristele oliiviöljyllä ja rouhitulla mustapippurilla.

Kommentit (0)