Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Hernesopan maku vain paranee lämmitettäessä.
Hernesopan maku vain paranee lämmitettäessä.

Itse tehty hernekeitto erottuu purkkiversiosta savunmaullaan ja maukkailla sattumillaan.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 10 t liottaminen ja 1 t 30 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen hernekeitto

Ainekset

½
kg
kuivattuja herneitä
2
l
vettä herneiden liottamiseen
Keittoon
l
vettä
1
iso sipuli
3
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
200
g
kypsää palvilihaa (kinkkua tai porsaankylkeä)
Lisäksi
sinappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo herneet siivilässä ja poista joukosta huonot. Kumoa herneet isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Anna herneiden liota vedessä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (10–20 tuntia).
  2. Siivilöi turvonneet herneet ja kumoa ne takaisin kattilaan. Lisää päälle raikas keittovesi, johon teet hernekeiton. Kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois reikäkauhalla. 
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää keittoon sipulit, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin tunti. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten, jotta keitto ei tartu kiinni. 
  4. Paloittele palviliha kuutioiksi. Lisää lihat keittoon ja anna sen kiehua vielä noin puoli tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä mutta eivät vielä soseutuneet. Jos hernekeitto vaikuttaa paksulta, lisää tilkka vettä ja kiehauta. 
  5. Tarkista maku. Tarjoa sinapin kera.

Muuntele!

  • Kokeile kanalientä keiton perusliemeksi.
  • Keitä herneiden kanssa omenaa ja soseuta keitto. Sosekeitosta saat kuohkean, kun lisäät valmiiseen keittoon viimeiseksi kermavaahtoa varovasti käännellen. Sosekeiton päälle sopivat myös öljyssä paistetut, rapeat leipäkuutiot.
  • Lisää valmiiseen keittoon rapeaksi paistettua pekonia tai rapeaksi paistettua, murennettua parmankinkkua.
  • Lisää keittoon valkosipulia.
  • Mausta keitto wasabilla tai pehmeällä sinihomejuusto-tuorejuustolla.
  • Tee keitosta aasialaisvivahteinen maustamalla keitto currylla tai kurkumalla.
  • Korvaa liha porkkanalla, sellerillä tai palsternakalla. Myös kylmäsavutofu sopii kasvishernekeiton joukkoon.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Tässä minestronessa pastan korvaa terveellinen kvinoa.
Tässä minestronessa pastan korvaa terveellinen kvinoa.

Siskonmakkarakeitto lainaa ideoita Italiasta. Tomaattinen soppa lämmittää ja täyttää.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Siskonmakkara-kvinoaminestrone

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
1
porkkana
1
varsisellerinvarsi
3
rkl
öljyä
l
lihalientä
1
dl
kvinoaa
1
pkt (500 g)
siskonmakkaraa
1
tlk (400 ml)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
½
rkl
balsamiviinietikkaa
½–1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulit ja sipulit, kuutioi porkkana ja sellerinvarsi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita, porkkanaa ja sellerinvartta muutama minuutti. Kaada joukkoon lihaliemi ja kuumenna kiehuvaksi.
  3. Lisää kvinoa. Purista siskonmakkarat kuoresta parin sentin paloina suoraan kiehuvaan liemeen. Sekoita joukkoon tomaatit ja balsamietikka.
  4. Keitä soppaa keskilämmöllä 20–25 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna lopuksi joukkoon persiljaa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Lisukkeesta tulee lautanen, jos tarjoat keiton paahdetun maalaisleivän sisältä.
Lisukkeesta tulee lautanen, jos tarjoat keiton paahdetun maalaisleivän sisältä.

Oluen maustama cheddarjuustokeitto on ihanan täyteläinen talviherkku.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Cheddarkeitto ja sitruunaiset herkkusienet

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
1
omena
2
rkl
voita
2 + 6
dl
kanalientä
1
tlk (33 cl)
tlk (33 cl)
1
rs (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
pss (150 g)
cheddarjuustoraastetta (esim. Valio)
2
rkl
maissitärkkelystä
1
rkl
dijoninsinappia
2
dl
ruohosipulia
Lisäksi
1 pyöreä rapeakuorinen maalaisleipä tai 4 isoa sämpylää
sitruunaherkkusieniä
Sitruunaiset herkkusienet
1
rs (200 g)
herkkusieniä
1
valkosipulinkynsi
½
sitruunan mehu
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

Cheddarjuustokeitto

  1. Kuori ja silppua sipulit ja omena.
  2. Sulata voi kattilassa. Kuullota sipuleita ja omenaa 3–5 minuttia. Kaada joukkoon 2 dl kanalientä ja kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja soseuta sipulit ja omena sauvasekoittimella.
  3. Laita kattila takaisin liedelle. Lisää joukkoon loppu liemi ja olut. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää tuorejuusto ja anna sulaa.
  4. Yhdistä juustoraaste ja maissitärkkelys. Sekoita ne keiton joukkoon. Lisää sinappi. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä 10 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes juusto sulaa ja keitto saostuu.
  5. Hienonna ruohosipuli keiton joukkoon.

Sitruunaiset herkkusienet

  1. Viipaloi herkkusienet ja hienonna valkosipuli. Purista puolikkaan sitruunan mehu.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä ja valkosipulia 5–8 minuuttia, kunnes sienet ovat hieman ruskistuneet. Kaada pannulle sitruunamehu. Anna sen kiehahtaa ja imeytä sieniin. Mausta suolalla. Tarjoile juustokeiton lisukkeena.

Leipäkuori

Voit tarjoilla juustokeiton paahdetun leivän sisältä. Koverra leipä kulhoksi. Paahda leipää 200-asteissa uunissa 5–8 minuuttia. Kauho leivän sisään keittoa, raasta päälle hieman juustoa ja paahda uunissa vielä 5 minuuttia. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.

Lihakeitto vaatii pitkän kypsennyksen, mutta valmistuu puoliksi itsekseen. 

Annoksia
6
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihakeitto

Ainekset

Lihaliemi
1,5
kg
luullista naudanlihaa, esim. etuselkää
noin 2 l vettä
1
rkl
suolaa
10
kokonaista mauste-, musta- tai valkopippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
100
g
selleriä
Keitto
lihan keitinliemi eli noin 1,5–2 l lihalientä
3–4
porkkanaa
100
g
selleriä
100
g
lanttua
1
palsternakka
2
isoa sipulia
500
g
kiinteitä perunoita
1
purjo
voita kuullottamiseen
keitetty liha
Pinnalle
persiljaa tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Laita liha kattilaan ja laske päälle sen verran kylmää vettä, että liha peittyy. Kiehauta. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois lusikalla tai kauhalla, kunnes vaahtoa ei enää synny.
  2. Lisää kattilaan suola, pippurit ja kuoritut, isoiksi paloiksi paloitellut juurekset. Keitä hiljalleen 2–3 tuntia, kunnes liha on niin pehmeää, että se irtoaa luista lähes itsestään. Siivilöi liemi talteen. Irrota liha luista ja paloittele sormin tai veitsellä. Kuori mahdollinen rasva pois liemen pinnalta.
  3. Kuori ja pilko keittoon tulevat juurekset pieniksi. Kuullota niitä voissa isossa kattilassa useammassa erässä.
  4. Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää kiehumaan porkkanat, selleri, lanttu ja palsternakka. Keitä puolikypsiksi ja lisää kuoritut ja paloitellut sipulit, perunat ja purjo. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi lihapalat. Kiehauta, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Ripottele keiton päälle hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Lohi-katkarapukeitto on aavistuksen tulinen.
Lohi-katkarapukeitto on aavistuksen tulinen.

Paprikajauhe ja tomaattimurska maustavat katkarapukeiton liemen ja tekevät siitä upean punaisen. Kikherneet tekevät keitosta täyttävän.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-katkarapukeitto

Ainekset

1
sipuli
2–3
valkosipulinkynttä
1
punainen chili (tai 1 tl chilihiutaleita)
1
tl
savustettua paprikajauhetta
½
dl
tuoretta basilikaa
2
rkl
oliiviöljyä kuullottamiseen
1
tlk
tomaattimurskaa
dl
valkoviiniä
8
dl
kalalientä
2
dl
kikherneitä
400
g
kirjolohta tai valkoista kiinteää kalaa
dl
mustia oliiveja
200
g
katkarapuja
½
sitruunan mehu
1-1½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
dl
lehtipersiljaa
Lisukkeeksi
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili pituussuunnassa, poista siemenet ja hienonna. Jos haluat tulisempaa keittoa, jätä siemenet. Suikaloi basilikanlehdet.
  2. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipulit ja kuullota niitä hetki. Lisää chilit, paprikajauhe ja basilikat, ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää tomaattimurska, valkoviini, kalaliemi ja valutetut kikherneet. Anna keiton kiehua noin 10 minuuttia.
  3. Nypi sillä aikaa lohesta ruodot pois, fileoi nahka ja kuutioi. Lisää keittoon lohet ja anna keiton kiehahtaa niin, että kala kypsyy.
  4. Viipaloi oliivit ja lisää keittoon yhdessä sulatettujen katkarapujen ja sitruunamehun kanssa. Anna kiehahtaa. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja.
  5. Tarjoa ranskankerman ja hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)