Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Hernesopan maku vain paranee lämmitettäessä.
Hernesopan maku vain paranee lämmitettäessä.

Itse tehty hernekeitto erottuu purkkiversiosta savunmaullaan ja maukkailla sattumillaan.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 10 t liottaminen ja 1 t 30 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen hernekeitto

Ainekset

½
kg
kuivattuja herneitä
2
l
vettä herneiden liottamiseen
Keittoon
l
vettä
1
iso sipuli
3
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
200
g
kypsää palvilihaa (kinkkua tai porsaankylkeä)
Lisäksi
sinappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo herneet siivilässä ja poista joukosta huonot. Kumoa herneet isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Anna herneiden liota vedessä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (10–20 tuntia).
  2. Siivilöi turvonneet herneet ja kumoa ne takaisin kattilaan. Lisää päälle raikas keittovesi, johon teet hernekeiton. Kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois reikäkauhalla. 
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää keittoon sipulit, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin tunti. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten, jotta keitto ei tartu kiinni. 
  4. Paloittele palviliha kuutioiksi. Lisää lihat keittoon ja anna sen kiehua vielä noin puoli tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä mutta eivät vielä soseutuneet. Jos hernekeitto vaikuttaa paksulta, lisää tilkka vettä ja kiehauta. 
  5. Tarkista maku. Tarjoa sinapin kera.

Muuntele!

  • Kokeile kanalientä keiton perusliemeksi.
  • Keitä herneiden kanssa omenaa ja soseuta keitto. Sosekeitosta saat kuohkean, kun lisäät valmiiseen keittoon viimeiseksi kermavaahtoa varovasti käännellen. Sosekeiton päälle sopivat myös öljyssä paistetut, rapeat leipäkuutiot.
  • Lisää valmiiseen keittoon rapeaksi paistettua pekonia tai rapeaksi paistettua, murennettua parmankinkkua.
  • Lisää keittoon valkosipulia.
  • Mausta keitto wasabilla tai pehmeällä sinihomejuusto-tuorejuustolla.
  • Tee keitosta aasialaisvivahteinen maustamalla keitto currylla tai kurkumalla.
  • Korvaa liha porkkanalla, sellerillä tai palsternakalla. Myös kylmäsavutofu sopii kasvishernekeiton joukkoon.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Arto Vuohelainen
Varaa aikaa ja keitä kana kokonaisena. Mikä makuelämys ja pehmeys!
Varaa aikaa ja keitä kana kokonaisena. Mikä makuelämys ja pehmeys!

Tämä kanakeitto ei ole pikaruokaa, mutta tulos palkitsee hitaan kokin täyteläisellä maulla. Saat samalla vaivalla pakkaseen monta rasiallista kanalientä.

Annoksia
6
Valmistusaika
kanan keittäminen 2–3 t, keitto 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanakeitto

Ainekset

1
kokonainen kana
2
porkkanaa
pala
juuriselleriä
pala
purjoa
1
sipuli
1
rkl
suolaa
10
kokonaista maustepippuria
curryjauhetta
valkopippuria
2
paprikaa
jugurttia
maitoa
Lisäksi
kivettömiä oliiveja
1
chilipalko

Työvaiheet

  1. Kiehauta kattilassa vettä ja lisää kattilaan kaikki mausteet sekä kana. Kattilassa pitää olla vettä sen verran, että kana juuri ja juuri peittyy.
  2. Keitä kanaa hiljalleen 2–3 tuntia kannen alla. Kana on kypsää, kun liha irtoaa luista lähes itsekseen.
  3. Suikaloi paprika ja ruskista öljyssä pannulla. Siivilöi liemi talteen. Irrota kananliha luista ja leikkaa pienemmiksi paloiksi.
  4. Laita kattilaan 2–3 desilitraa kanalientä ja jugurtti. Laimenna maidolla tarvittaessa. Lisää oliivit, paistetut paprikat ja chilirenkaat. Mausta keitto curryjauheella ja ripauksella valkopippuria.
  5. Keitä keittoa 15 minuuttia ja tarjoa heti. Jos kuumennat kylmän keiton uudelleen, jugurtti saattaa juoksettua. 

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Mansikkakeitto saa syksyn maistumaan kesältä.
Mansikkakeitto saa syksyn maistumaan kesältä.

Tämän ihanan mansikka-gazpachon voi tehdä myös sulatetuista pakastemansikoista. Keitto on täydellinen retkieväs, kun sen pakkaa termospulloon.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kylmä mansikka-gazpacho-keitto

Ainekset

1
rs (500 g)
mansikoita
2
avomaankurkkua
1
makea sipuli
1
punainen suippopaprika
1–2
valkosipulinkynttä
(1
punainen chili)
1
sitruunan mehu
1
oksa basilikaa
2
dl
tomaattimehua
4
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sherryviinietikkaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Koristeluun
1
rs
syötäviä kukkia (esim. ruiskukkaa)
2
dl
mansikoita
1
oksa basilikan lehtiä
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Perkaa mansikat. Kuori ja kuutioi kurkut ja sipulit. Leikkaa paprikat pieniksi paloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet ja chili. Purista sitruunan mehu ja hienonna basilika.
  2. Laita mansikat, vihannekset, valkosipuli ja chili tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää tomaattimehu, basilika, sitruunamehu, öljy ja etikka.
  3. Soseuta ainekset tasaiseksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna tarvittaessa vedellä. Viilennä keitto jääkaapissa.
  4. Annostele keitto tarjoiluastioihin ja koristele mansikoilla, syötävillä kukilla ja basilikalla ja lorauta päälle hyvää oliiviöljyä. Voit lisätä päälle myös paahdettuja leipäkuutioita.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sari Tammikari
Sieni-porokeiton maku on hienostunut.
Sieni-porokeiton maku on hienostunut.

Tateista syntyy syksyn maukkain keitto. Poropaisti tuo keittoon suolaisuutta ja ihanan ripauksen savuisuutta.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-porokeitto

Ainekset

3
perunaa
2
pientä sipulia
1
l
paloiteltuja, puhdistettuja tatteja
2
rkl
voita
1
l
kasvislientä
2
dl
ruokakermaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
pkt (100 g)
kylmäsavustettua poronpaistia
3
rkl
hienonnettua, tuoretta kirveliä tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja hienonna sipulit.
  2. Hauduta sieniä ja sipuleita paksupohjaisessa kattilassa voissa, kunnes neste on haihtunut. Kaada kattilaan kasvisliemi ja perunakuutiot. Anna keiton porista miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Lisää ruokakerma ja anna keiton kiehahtaa.
  3. Kuutioi kylmäsavuporo ja lisää se keittoon. Säästä osa kuutioista koristeeksi keiton pinnalle.
  4. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella ja mausta pippurilla. Koristele kirvelillä ja porokuutioilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Tee kuin mummo. Kesäkasviksia ei tarvitse kuoria, joten soppa syntyy nopeasti.
Tee kuin mummo. Kesäkasviksia ei tarvitse kuoria, joten soppa syntyy nopeasti.

Kesäkasviksille riittää pesu ja rapsutus. Thai-tyyliin maustettu kesäkeitto maistuu ihanasti limetille ja kookokselle ja curry polttelee juuri sopivasti kielellä. Sovella kasviksia keittiösi ainesten mukaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Thai-kesäkeitto

Ainekset

800
g
uusia perunoita
nippu (250 g)
uusia porkkanoita
2
sipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
l
herneenpalkoja (noin 100 g herneitä)
1
rkl
öljyä
2–3
rkl
vihreää currytahnaa
5–7
dl
vettä
1
tl
limetinkuorta raastettuna
2
tl
sokeria
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
½–1
dl
limetin mehua
Pinnalle
1
ruukku korianteria
sipulinvarsia

Työvaiheet

  1. Pese ja paloittele perunat ja porkkanat. Halkaise ja leikkaa sipulit viipaleiksi. Irrottele kukkakaali kukinnoiksi ja paloittele varsi. Riivi herneet.
  2. Kuumenna öljy ja currytahna kattilassa. Pyöräytä perunat, porkkanat, sipulit ja kukkakaalin varsipalat nopeasti mausteöljyssä. Lisää vesi. Kasviksista irtoaa nestettä, joten osa niistä saa jäädä nesteen pinnan yläpuolelle, jossa ne kypsyvät höyryssä. Näin vältät laimean makuisen keiton. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Lisää kukkakaalien kukinnot, limetin kuoriraaste, sokeri, suola ja pippuri. Jatka keittämistä viitisen minuuttia.
  4. Lisää herneet, kookosmaito ja limetin mehu. Kuumenna, mutta älä enää keitä.
  5. Silppua pinnalle sipulinvarsia ja koko ruukku korianteria. Tarjoa saman tien.

Kommentit (0)