Resepti Johanna Vireaho Kuva Sari Tammikari
Keramiikka-astioissa ruoka pysyy pitkään kuumana.
Keramiikka-astioissa ruoka pysyy pitkään kuumana.

Rikasta perinteinen sipulikeitto mureaksi keitetyllä naudanlihalla. Keiton makua voi jalostaa karamellisoimalla sipulit voissa ja lisäämällä tilkan vermuttia. Keiton kanssa tarjoillaan gruyère-leipiä, joita voi kastaa soppaan.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
1,5 t (keittoliemi) + 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Revityllä lihalla rikastettu sipulikeitto

Ainekset

Keittoliemi
1
kilo
naudanpotkaa tai muuta luullista lihaa
1
pakkaus
juurespaloja
2
laakerinlehteä
5
maustepippuria
4
mausteneilikkaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
merisuolaa
voita tai öljyä ruskistamiseen
kylmää vettä (määrä riippuu kattilan koosta)
Sipulikeitto
6
suurta kelta- tai punasipulia
1
ison purjon valkoinen osa
30
g
voita
½
rkl
sokeria
4
valkosipulinkynttä
1,5
litraa
lihalientä
½
dl
kuivaa vermuttia
½
tl
kuivattua timjamia tai 1 rkl tuoretta timjamia
1
laakerinlehti
(suolaa)
pippuria
Gruyère-leivät
Rapeakuorista maalaisleipää
Gruyère-juustoa
Voita

Työvaiheet

Keittoliemi

  1. Keitä liemi halutessasi jo edellisenä päivänä valmiiksi ja pistä siivilöitynä jääkaappiin.
  2. Ruskista potkapalat paistinpannussa ja aseta ne suurehkoon kattilaan.
  3. Ruskista nopeasti juurespaloja ja lisää ne potkien joukkoon.
  4. Lisää kylmää vettä niin, että sitä on viisi senttiä lihojen yläpuolella.
  5. Kuumenna kattilaa liedellä, kunnes vesi alkaa kiehua.
  6. Kerää reikäkauhalla vaahto pois. Lisää maustepippurit, suola, etikka, neilikat ja laakerinlehti. Säädä miedolle lämmölle. Veden tulisi kuplia kevyesti kannen alla 1,5 tuntia.
  7. Tarkista lihan pehmeys. Kun liha irtoaa helposti syistään, se on tarpeeksi kypsää.
  8. Siivilöi liemi ja siirrä liha hetkeksi sivuun jäähtymään. Keitä lientä kattilassa kokoon ilman kantta kunnolla kuplien noin viisitoista minuuttia. Tarkista maku. Liemi saa olla suolaista, koska keittoon tulevat sipulit keventävät suolaisuutta.
  9. Revi liha sormin sopiviksi suu­paloiksi ja nosta ne sivuun.

Sipulikeitto

  1. Siivuta sipulit ja purjo ohuiksi siivuiksi.
  2. Sulata voi kattilassa ja lisää sipulit kattilaan. Kääntele sipuleita ja hauduta niitä miedolla lämpötilalla noin 10 minuuttia.
  3. Lisää sokeri ja jatka hauduttamista seosta välillä käännellen vielä 20–30 minuuttia. Sipuleiden pitäisi ruskistua kunnolla mutta ei palaa.
  4. Silppua valkosipuli, lisää kattilaan ja freesaa seosta vielä minuutti.
  5. Lisää liemi, vermutti, timjami ja laakerinlehti. Anna keiton hautua puoli tuntia.
  6. Lisää keitetty liha ja anna lihan lämmetä kunnolla. Tarkista lopuksi maku. Lisää tarpeen mukaan suolaa ja pippuria.

Gruyère-leivät

  1. Lämmitä uuni 220 asteeseen tai käytä grillivastuksia.
  2. Leikkaa maalaisleivästä siivu tai kaksi ruokailijaa kohden. Voitele voilla ja lisää juusto raasteena leivälle.
  3. Laita leivät uuniin ja gratinoi niitä, kunnes juusto sulaa ja saa hiukan väriä.
  4. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua, jottei kuuma juusto polta suuta.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurikeitto

Ainekset

1
rkl
voita
2
sipulia
6
keskikokoista punajuurta
4–5
jauhoista perunaa
1
omena
l
vettä
1
rasia (á 125 g)
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
etikkaa
1
rkl
hunajaa
1
tl
kirveliä
mustapippuria
suolaa
koristeeksi persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuullota silputut sipulit voissa kattilan pohjalla. Pese, kuori ja lohko punajuuret, perunat ja omena. Lisää nesteen kanssa kattilaan hautumaan. Lisää joukkoon juusto, etikka, hunaja ja mausteet.
  2. Keitä, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Palojen koosta riippuen noin 30 minuuttia. 
  3. Soseuta keitto ja silppua ennen tarjoilua pinnalle persiljaa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuvat Sami Repo

Syyskeitto saa makunsa paahdetusta kukkakaalista, fenkolista ja yrteistä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeän täyteläinen kukkakaali-fenkolikeitto

Ainekset

1
l
vahvaa kana- tai kasvislientä (1 l vettä + 2 liemikuutiota)
1
iso kukkakaali
2
keskikokoista fenkolia
1
iso jauhoinen peruna
1
pieni keltasipuli
2
isoa valkosipulinkynttä
1
iso sitruuna
1
rkl
merisuolaa fenkolien keittämiseen
2
dl
kermaa
Yrttiöljy
reilu nippu
tuoretta basilikaa ja persiljaa
½
tl
valkosipulimurskaa
½
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Siisti ja paloittele kukkakaali ja fenkolit. Kuori ja kuutioi peruna. Silppua kuorittu sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Levitä kukkakaalipalat leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin ja paista keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kukkakaalit ovat saaneet kunnolla väriä.
  3. Keitä sillä aikaa pieneksi paloiteltu fenkoli pehmeäksi vedessä, joka on maustettu reilusti sitruunanmehulla ja suolalla. Valuta vesi pois ja jätä fenkolit sivuun.
  4. Valmista yrttiöljy yhdistämällä kaikki ainekset kulhossa. Hienonna ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.
  5. Kuullota kattilan pohjalla tilkassa öljyä kuutioitu peruna, silputtu sipuli ja valkosipulimurska. Lisää kattilaan paahdetut kukkakaalipalat, fenkoli ja kanaliemi. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes perunapalat ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Lisää sekaan kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kanalientä, suolaa ja rouhittua mustapippuria.
  7. Tarjoa keiton kanssa yrttiöljyä ja keksilusikoita.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.

Kaupan grillattu broileri on arjen pelastus. Kuutioi liha porkkanasosekeittoon.

Annoksia
3-4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-broilerikeitto

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
pieni sipuli
500
g
porkkanaa
1
rkl
öljyä
8
dl
kasvis- tai kanalientä
½
tl
cayennepippuria
2
dl
ranskankermaa
1
rkl
sitruunamehua
200
g
kypsää broilerinlihaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanoita öljyssä kattilassa muutama minuutti.
  2. Lisää joukkoon kasvisliemi ja cayennepippuri. Anna keiton hautua keskilämmöllä kannen alla noin 25 minuuttia.
  3. Lisää joukkoon ranskankerma ja sitruunamehu. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
  4. Kuutioi broilerinliha ja lisää keittoon. Mausta mustapippurilla.

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Panu Pälviä
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.

Kesäkeiton salaisuus on napakaksi keitetyissä kasviksissa.

Käytä tuoretta.

Valitse kesäkeittoon tuoreet uuden sadon kasvikset. Raikas lopputulos ei synny vanhoilla perunoilla ja pakasteherneillä ja -kukkakaalilla. Vaihtele kasviksia maun ja saatavuuden mukaan.

Kypsennä nopsasti.

Kesäkeiton juju on kasvisten oikea kypsyys....

Kommentit (0)