Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen

Panosta tässä keitossa kasvisliemen laatuun.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomaatti-valkosipulikeitto uppomunalla

Ainekset

Tomaatti-valkosipulikeitto
400
g
kirsikkatomaatteja
1-2 rkl oliiviöljyä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
12
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1 ½ l hyvää kasvislientä
Lisäksi
6
munaa
1
l
vettä
½ dl etikkaa
3
avokado
1 ruukku lehtipersiljaa tai korianteria

Työvaiheet

Keitä kasvisliemi itse esimerkiksi porkkanasta, selleristä, palsternakasta, purjosta, sipulista, persiljasta, laakerinlehdistä sekä mauste- ja mustapippureista.

Keitä aineksia vedessä vajaa tunti ja siivilöi liemi. Mausta suolalla.

Jos olet kaupan vaihtoehtojen varassa, kokeile kuutioiden ja fondien sijasta valmista purkissa myytävää lientä (esim. Puljonki).

Puolita tomaatit ja siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta päälle öljy ja ripottele suolaa ja pippuria. Paahda 200-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes tomaatit rutistuvat ja saavat hieman väriä.

Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi ne ohuiksi. Kuullota valkosipulia kattilassa oliiviöljyssä noin 5 minuuttia. Pidä lämpö keskiteholla ja tarkkaile, etteivät valkosipulit pala. Lisää kasvisliemi ja anna keiton hautua 15 minuuttia. Lisää tomaatit liemeen ja tarkista maku.

Valmista uppomunat. Kuumenna vesi kattilassa. Anna kiehua pari minuuttia ja vähennä tehoa, jotta vesi juuri ja juuri poreilee. Lisää etikka.

Riko kananmuna kahvikuppiin. Sekoita veteen pyörre ja valuta muna varovasti pyörteeseen. Anna munan kypsyä kaksi minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois. Valmista kaikki munat samalla tavalla.

Viipaloi avokadot.

Kokoa keitto jakamalla liemi lautasille ja laittamalla kuhunkin annokseen uppomuna ja avokadon siivuja.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Hyvän olon ruuassa on lämpöä, makua ja reilusti kasviksia.
Hyvän olon ruuassa on lämpöä, makua ja reilusti kasviksia.

Onko viluiselle tai flunssaiselle mitään parempaa kuin kuuma keitto? Valkosipuli, inkivääri, chili ja hunaja pitävät huolen siitä, että soppa vie tukkoisen olon mennessään.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirkas nyhtökanakeitto

Ainekset

1
rs (500 g)
broilerin luuttomia paistileikkeitä
1
chilipalko
pala
tuoretta inkivääriä
2–3
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
2
porkkanaa
1
(300 g)
parsakaali
1
pieni purjo
½
tl
mustapippuria myllystä
50
g
ramen-nuudeleita
1
limetin mehu
2
rkl
hunajaa
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Ota broilerit huoneenlämpöön puoli tuntia etukäteen.
  2. Halkaise chili, poista siemenet ja valkoiset kalvot. Hienonna. Kuori inkivääri ja valko-sipulinkynnet ja leikkaa ne lastuiksi.
  3. Kiehauta öljy, chili, valkosipuli ja inkivääri kattilan pohjalla. Kaada päälle vesi, lisää kanaliemikuutiot ja kuumenna kiehuvaksi. Nostele mukaan broilerileikkeet. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia.
  4. Kuori sillä aikaa porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Irrottele parsakaalin kukinnot ja paloittele varsi. Halkaise, huuhdo ja viipaloi purjo.
  5. Nostele broilerit liemestä reikäkauhalla tai kahdella haarukalla isolle lautaselle. Revi ne haarukoilla ronskeiksi paloiksi. Kumoa palat takaisin liemeen. 
  6. Lisää kasvikset liemeen. Keitä 5–10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.
  7. Murra joukkoon nuudelit. Jatka keittämistä pari minuuttia. Mausta limetin mehulla ja hunajalla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kommentit (0)

Teksti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Valkosipuli, kookosmaito ja korianteri tekevät linssisopasta ihanan lempeän lämmikkeen.
Valkosipuli, kookosmaito ja korianteri tekevät linssisopasta ihanan lempeän lämmikkeen.

Jos lapset rakastavat sosekeittoja, kokeile seuraavaksi tätä. Linssisoppa pitää nälän loitolla tavallista kasviskeittoa pidempään.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
10 min + 15 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen linssisosekeitto

Ainekset

2
isoa sipulia
3
valkosipulinkynttä
5
(500 g)
porkkanaa
2
rkl
öljyä
2
tl
paprikajauhetta
2
tl
currya
1
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua korianteria
½
dl
tomaattipyreetä
1,3
l
vettä
1
pkt (400 g)
punaisia kuivattuja linssejä
1
kasvisliemikuutio
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
Lisäksi
1
dl
siemensekoitusta
1
ruukku tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori  ja pilko sipulit, valkosipulinkynnet ja porkkanat karkeasti. Kiehauta öljy ja mausteet kattilan pohjalla. Lisää kasvikset ja kuullota miedolla lämmöllä pari minuuttia. Pyöräytä joukkoon tomaattipyree. 
  2. Kaada  kattilaan vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Huuhdo linssit siivilässä ja kumoa kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. 
  3. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 15 minuuttia. 
  4. Lisää kookosmaito ja kuumenna. Soseuta keitto huolimattomasti sauvasekoittimella. Riittää, että sipulit ja porkkanat soseutuvat. Keitto on maukkaampaa, jos siihen jää hieman rakennetta.
  5. Varaa keiton kanssa tarjolle siemensekoitusta ja saksittua tuoretta korianteria.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurikeitto

Ainekset

1
rkl
voita
2
sipulia
6
keskikokoista punajuurta
4–5
jauhoista perunaa
1
omena
l
vettä
1
rasia (á 125 g)
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
etikkaa
1
rkl
hunajaa
1
tl
kirveliä
mustapippuria
suolaa
koristeeksi persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuullota silputut sipulit voissa kattilan pohjalla. Pese, kuori ja lohko punajuuret, perunat ja omena. Lisää nesteen kanssa kattilaan hautumaan. Lisää joukkoon juusto, etikka, hunaja ja mausteet.
  2. Keitä, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Palojen koosta riippuen noin 30 minuuttia. 
  3. Soseuta keitto ja silppua ennen tarjoilua pinnalle persiljaa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuvat Sami Repo

Syyskeitto saa makunsa paahdetusta kukkakaalista, fenkolista ja yrteistä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeän täyteläinen kukkakaali-fenkolikeitto

Ainekset

1
l
vahvaa kana- tai kasvislientä (1 l vettä + 2 liemikuutiota)
1
iso kukkakaali
2
keskikokoista fenkolia
1
iso jauhoinen peruna
1
pieni keltasipuli
2
isoa valkosipulinkynttä
1
iso sitruuna
1
rkl
merisuolaa fenkolien keittämiseen
2
dl
kermaa
Yrttiöljy
reilu nippu
tuoretta basilikaa ja persiljaa
½
tl
valkosipulimurskaa
½
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Siisti ja paloittele kukkakaali ja fenkolit. Kuori ja kuutioi peruna. Silppua kuorittu sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Levitä kukkakaalipalat leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin ja paista keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kukkakaalit ovat saaneet kunnolla väriä.
  3. Keitä sillä aikaa pieneksi paloiteltu fenkoli pehmeäksi vedessä, joka on maustettu reilusti sitruunanmehulla ja suolalla. Valuta vesi pois ja jätä fenkolit sivuun.
  4. Valmista yrttiöljy yhdistämällä kaikki ainekset kulhossa. Hienonna ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.
  5. Kuullota kattilan pohjalla tilkassa öljyä kuutioitu peruna, silputtu sipuli ja valkosipulimurska. Lisää kattilaan paahdetut kukkakaalipalat, fenkoli ja kanaliemi. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes perunapalat ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Lisää sekaan kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kanalientä, suolaa ja rouhittua mustapippuria.
  7. Tarjoa keiton kanssa yrttiöljyä ja keksilusikoita.

Kommentit (0)