Teksti Kiia Renko Kuva Sami Repo
 Jouvarlakia-lihapullakeitto
Jouvarlakia-lihapullakeitto

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Mia Maragaki tapasi miehensä Kreikan-lomallaan 18-vuotiaana. Kreetalla asuva pari on ollut naimisissa 17 vuotta, ja heillä on kolme lasta. Näin Mia kertoo perheen ruokatottumuksista:

”Anoppini opetti minut tekemään kreikkalaista ruokaa, ja sitä meillä syödään eniten. Hänen ruokansa olivat aina herkullisia. Suomalaisista ruuista meille maistuvat karjalanpaisti ja merimiespihvit. Perunamuusia on koko perhe oppinut syömään, mutta kesäkeittoon ei koske kukaan. 

Kreetalaisessa keittiössä pääosassa ovat kasvikset ja liha. Vaikka saarella asummekin, kala on kallista ja sitä syödään vähemmän kuin Suomessa. Kaipaankin silakoita, kirjolohta ja siikaa.

Meillä on kasvimaa, josta saamme tomaatit, kurkut, kesäkurpitsat, pavut, sipulit ja munakoisot. Talvella poimimme oliivit ja teemme öljyä. Elokuussa keräämme viinirypäleet, jotka kuivataan rusinoiksi. Osasta tehdään viiniä ja rakia.

Miehelläni on aina ollut eläimiä: kanoja, lehmiä, lampaita ja sikoja, joten tiedämme syömämme lihan alkuperän. Tällä hetkellä meillä on 240 lammasta, jotka lypsetään, ja maidosta tehdään juustoa.

Pidän ruuanlaitosta ja teen kotiruokaa joka päivä. Arkisin valmistelu vie puolisen tuntia, viikonloppuisin enemmänkin. Leivon myös pari–kolme kertaa viikossa, koska lapsilla on oltava eväät koulussa. Suomalaisilla ohjeilla tehdyt suolaiset piiraat, korvapuustit ja kuivakakut maistuvat hyvin paikallisille. 

Talvella suosituin arkiruokamme on linssi- tai papukeitto. Syömme sitä kerran viikossa, sillä se on terveellistä, halpaa ja maistuu lapsille paremmin kuin kikhernekeitto. Talvisin suosimme myös kukkakaalia, pinaattia, villivihanneksia sekä appelsiineja, mandariineja ja omenoita. 

Kesän suosikkeja ovat kesäkurpitsa, tomaatit ja paprikat. Hedelmissä on valinnanvaraa: Kreetalla kasvaa ihania vesimeloneja, hunajameloneja, nektariineja ja persikoita. Suomalaisia mustikoita ja puolukoita sekä kantarelleja minulla on ikävä.

Ruoka-aineet ovat täällä puhtaita ja tuoreita: eivät pakattuja eivätkä marinoituja. Teen ostokset usein suoraan maanviljelijöiltä, jotka kauppaavat tuotteitaan autonlavalta. Eineksiä tai säilykkeitä en käytä. 

Kun tulemme Suomesta Kreikkaan, matkalaukku täyttyy kahvista, suklaasta ja salmiakista. Tuon myös kardemummaa, raesokeria sekä perunajauhoja, joita ei täältä saa.”  

Ulkosuomalaisen lempiarkiruoka: Jouvarlakia-lihapullakeitto

Ainekset

500
g
naudan jauhelihaa
2
dl
riisiä (1dl taikinaan,1dl liemeen)
1
sipuli
suolaa, pippuria
½
dl
silputtua persiljaa
3
l
vettä
50
g
voita
1
lihaliemikuutio
1
kananmuna
1
sitruunan mehu

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhelihaan 1dl kypsentämätöntä riisiä, raastettu sipuli, suola, pippuri ja persilja.
  2. Lisää kiehuvaan veteen voi ja lihaliemikuutio, lisää halutessasi suolaa ja pippuria.
  3. Pyöritä jauhelihataikinasta lihapullia ja laita ne yksitellen kiehuvaan liemeen. Nosta reikäkauhalla pintaan noussut vaahto pois.
  4. Lisää loppu riisi keittoon ja anna kiehua keskilämmöllä 20–30 minuuttia.
  5. Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen. Vatkaa valkuainen kevyesti vaahdoksi ja lisää keltuainen joukkoon.
  6. Vatkaa koko ajan ja lisää sitruunan mehu munavaahtoon.
  7. Ota valmis keitto liedeltä ja lisää keitosta kuumaa lientä muna-sitruunavaahtoon koko ajan sekoittaen.
  8. Lisää sitruuna-munaliemi keittoon ja sekoita. Älä kiehauta enää.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurikeitto

Ainekset

1
rkl
voita
2
sipulia
6
keskikokoista punajuurta
4–5
jauhoista perunaa
1
omena
l
vettä
1
rasia (á 125 g)
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
etikkaa
1
rkl
hunajaa
1
tl
kirveliä
mustapippuria
suolaa
koristeeksi persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuullota silputut sipulit voissa kattilan pohjalla. Pese, kuori ja lohko punajuuret, perunat ja omena. Lisää nesteen kanssa kattilaan hautumaan. Lisää joukkoon juusto, etikka, hunaja ja mausteet.
  2. Keitä, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Palojen koosta riippuen noin 30 minuuttia. 
  3. Soseuta keitto ja silppua ennen tarjoilua pinnalle persiljaa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuvat Sami Repo

Syyskeitto saa makunsa paahdetusta kukkakaalista, fenkolista ja yrteistä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeän täyteläinen kukkakaali-fenkolikeitto

Ainekset

1
l
vahvaa kana- tai kasvislientä (1 l vettä + 2 liemikuutiota)
1
iso kukkakaali
2
keskikokoista fenkolia
1
iso jauhoinen peruna
1
pieni keltasipuli
2
isoa valkosipulinkynttä
1
iso sitruuna
1
rkl
merisuolaa fenkolien keittämiseen
2
dl
kermaa
Yrttiöljy
reilu nippu
tuoretta basilikaa ja persiljaa
½
tl
valkosipulimurskaa
½
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Siisti ja paloittele kukkakaali ja fenkolit. Kuori ja kuutioi peruna. Silppua kuorittu sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Levitä kukkakaalipalat leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin ja paista keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kukkakaalit ovat saaneet kunnolla väriä.
  3. Keitä sillä aikaa pieneksi paloiteltu fenkoli pehmeäksi vedessä, joka on maustettu reilusti sitruunanmehulla ja suolalla. Valuta vesi pois ja jätä fenkolit sivuun.
  4. Valmista yrttiöljy yhdistämällä kaikki ainekset kulhossa. Hienonna ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.
  5. Kuullota kattilan pohjalla tilkassa öljyä kuutioitu peruna, silputtu sipuli ja valkosipulimurska. Lisää kattilaan paahdetut kukkakaalipalat, fenkoli ja kanaliemi. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes perunapalat ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Lisää sekaan kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kanalientä, suolaa ja rouhittua mustapippuria.
  7. Tarjoa keiton kanssa yrttiöljyä ja keksilusikoita.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.
Sosekeitto on nopea arkiruoka, jota kelpaa syödä seuraavanakin päivänä.

Kaupan grillattu broileri on arjen pelastus. Kuutioi liha porkkanasosekeittoon.

Annoksia
3-4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-broilerikeitto

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
pieni sipuli
500
g
porkkanaa
1
rkl
öljyä
8
dl
kasvis- tai kanalientä
½
tl
cayennepippuria
2
dl
ranskankermaa
1
rkl
sitruunamehua
200
g
kypsää broilerinlihaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanoita öljyssä kattilassa muutama minuutti.
  2. Lisää joukkoon kasvisliemi ja cayennepippuri. Anna keiton hautua keskilämmöllä kannen alla noin 25 minuuttia.
  3. Lisää joukkoon ranskankerma ja sitruunamehu. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
  4. Kuutioi broilerinliha ja lisää keittoon. Mausta mustapippurilla.

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Panu Pälviä
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.
Kesäkeitto on ­suven hehkein kausiruoka.

Kesäkeiton salaisuus on napakaksi keitetyissä kasviksissa.

Käytä tuoretta.

Valitse kesäkeittoon tuoreet uuden sadon kasvikset. Raikas lopputulos ei synny vanhoilla perunoilla ja pakasteherneillä ja -kukkakaalilla. Vaihtele kasviksia maun ja saatavuuden mukaan.

Kypsennä nopsasti.

Kesäkeiton juju on kasvisten oikea kypsyys....

Kommentit (0)