Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolemainen
Lakritsibuumi toi tuttuihin leivonnaisiin uutta makua.
Lakritsibuumi toi tuttuihin leivonnaisiin uutta makua.

Mokkapalojen manttelinperijä maistuu lakulle ja valkosuklaalle. Leikkaa peltileivonnaiset jälkkäripöytään pieniksi suupaloiksi ja laita ottimiksi cocktail-tikkuja.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Laku-valkosuklaapalat

Ainekset

200
g
voita
5
munaa
dl
muscovadosokeria
5
dl
vehnäjauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
1
rkl
lakritsinjuurijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
2
dl
maitoa
Kuorrutus
75
g
lakritsitoffeeta (esim. Kick)
½
dl
kuohukermaa
150
g
valkosuklaata
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
½
dl
tomusokeria
1
(luomu)sitruuna
1
rkl
sitruunan mehua
Koristeluun
lakukarkkeja

Työvaiheet

  1. Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon vuorotellen voisulan ja maidon kanssa.
  2. Kaada ja levitä taikina leivinpaperoidulle, reunalliselle uunipellille.
  3. Paista kakkulevyä 200-asteisen uunin keskitasossa 15 minuuttia. Jäähdytä kakkulevy.
  4. Paloittele lakritsitoffee kattilaan. Lisää kerma. Kuumenna keskilämmöllä sekoitellen, kunnes karkit sulavat kermaan. Keitä vielä 2 minuuttia ja jäähdytä kastike jääkaappikylmäksi.
  5. Sulata valkosuklaa. Kaada suklaasula tuorejuuston joukkoon samalla vatkaten. Sekoita kuorrutukseen myös tomusokeri, raastettu sitruunan kuori ja sitruunan mehu.
  6. Levitä valkosuklaakuorrutus kakkulevylle. Kaada päälle lakritsikastikeraidat. Koristele levy lakukarkeilla ja leikkaa se paloiksi.

Kommentit (1)

Vierailija

Onkos toi munien paikka väärässä kohtaa ohjeessa?

Resepti Christina Aaltio Kuva Ninna Lindström
Maitopurkeista syntyvät upeat pakkaukset valkoiseksi maalattuina ja kuparilla koristettuina. Pakkaa keksit ensin sellofaanipussiin ja sitten tyylikkäästi tölkkiin.
Maitopurkeista syntyvät upeat pakkaukset valkoiseksi maalattuina ja kuparilla koristettuina. Pakkaa keksit ensin sellofaanipussiin ja sitten tyylikkäästi tölkkiin.

Vaaleat piparit saavat täytteeksi appelsiinimarmeladia. Tee herkullisiin pipareihin suloiset tähdenmuotoiset kurkistusaukot. Minipiparit voi koristella vaikkapa nonparelleilla.

Annoksia
25 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-inkiväärikeksit

Ainekset

200
g
voita tai leivontamargariinia
dl
sokeria
1
muna
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
2
tl
inkiväärijauhetta
2
dl
appelsiinimarmeladia
(nonparelleja)

Työvaiheet

  1. Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna samalla sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne nopeasti voi-sokeriseokseen.
  2. Nosta taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi kovettumaan.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Ota pieni pala taikinaa kerrallaan jauhotetulle leivontapöydälle. Kauli palasta 5 mm paksu levy. 
  5. Paina pyöreällä muotilla tai juomalasilla taikinasta keksejä. Paista keksejä uunin keskitasolla noin 5 minuuttia. Paina pienellä muotilla joka toisen pikkuleivän keskeltä pois pikku pipari, kun keksit ovat vielä kuumia ja pehmeitä. Anna pikkuleipien jäähtyä ja kovettua.
  6. Levitä hilloa keksin alapinnalle. Paina kansi päälle. Koristele minipikkuleivät nonparelleilla.

Vinkki! Täytä osa kekseistä viikunamarmeladilla.
 

Kommentit (1)

Mummi

Taas kerran tämä sama virhe!
Miksi pikkuleipiä sanotaan kekseiksi? Keksi on teollisesti tehty ja itse tehty on pikkuleipä.
Nämä ovat Appelsiini-inkivääripikkuleipiä.
Kaupasta saa Marie, Domino ym.keksejä!!

Resepti Christina Aaltio Kuva Ninna Lindström
Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua.
Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua.

Joulun mehevin hedelmäkakku paistetaan nyt pellillä. Hedelmiä ja pähkinöitä riittää kakun sisälle ja päälle. Riittoisa ja hyvin säilyvä kakku on myös oivallinen pikkujoulukauden tuliainen!

Kokeile myös! Pahvilautasesta on helppo taitella mitä hienoin leivoslaatikko.

...
Annoksia
24 reilua palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hedelmäkakkuruudut

Ainekset

1
ps (200 g)
pehmeitä viikunoita
½
ps (100 g)
pehmeitä taateleita
½
ps (100 g)
pehmeitä aprikooseja
1
ps (100 g)
saksanpähkinöitä
2
rkl
raastettua inkivääriä
3
rkl
rommia tai 2 rkl vettä ja 1 rkl rommiaromia
150
g
voita tai leivontamargariinia
dl
ruokosokeria
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
  2. Paloittele viikunat, taatelit ja aprikoosit. Rouhi saksanpähkinät reiluiksi paloiksi.
  3. Lisää hedelmät kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri. Lisää rommi tai vesi-rommiaromiseos. Anna makujen imeytyä hedelmiin taikinan valmistumisen ajan.
  4. Vatkaa pehmeän voin joukkoon sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kaneli. Sekoita jauhoseos taikinaan.
  5. Ota sivuun puolet pähkinöistä ja desilitra pilkottuja hedelmiä. Sekoita loput taikinaan.
  6. Vuoraa 30 x 20 sentin vuoka leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Lisää pinnalle sivuun ottamasi pähkinät ja hedelmät.
  7. Paista kakkua puolitoista tuntia. Kokeile kakun kypsyyttä puisella tikulla: jos taikina tarttuu tikkuun, jatka paistoa, kunnes se ei enää tartu mutta on yhä mehevää.
  8. Jäähdytä kakku ja nosta se pois vuoasta. Kiedo hedelmäkakku tiiviisti muovipussiin ja anna mehevöityä jääkaapissa.

Vinkki!

Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua. Kakun kastikkeena maistuu rommilla terästetty siirappi.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Mikko Hannula
 Rapeat sakarat maistuvat erityisen hyviltä.
Rapeat sakarat maistuvat erityisen hyviltä.

Oikaise taikinassa, niin voit nähdä vähän vaivaa herkkutäytteen kohdalla. Mehevä viikuna-maapähkinätäyte ehtii kiehua lehtitaikinan sulaessa. Hillon tilalla voit kokeilla myös Nutellaa.

Katso teko-ohje videolta:

Annoksia
12
Valmistusaika
20 + 25 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Viikunakuusi

Ainekset

1
pkt isoja lehtitaikina­levyjä
1
muna
3
rkl
ruokokidesokeria
½
dl
tomusokeria
Täyte
1
ps
pehmeitä viikunoita
1½–2
dl
glögiä
1
dl
maapähkinävoita
2
rkl
siirappia
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Nosta taikina sulamaan.
  2. Tee täyte. Mittaa glögi kattilaan. Pilko viikunat pieniksi ja hauduta glögin seassa 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää maapähkinävoi, siirappi ja suola. Sekoita notkeaksi levitteeksi. Jäähdytä.
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kauli levyt 30 x 40 -senttisiksi levyiksi. Aseta ne päällekkäin ja leikkaa kolmioksi. Leikkaa myös kuusen jalka.
  4. Levitä täyte alemmalle levylle. Nosta toinen levy kanneksi.
  5. Leikkaa 2 senttiä leveitä oksia noin 45 asteen kulmassa puun rungosta oksankärkeen. Kierrä oksat rullalle.
  6. Voitele kuusi munalla. Ripottele päälle ruokokidesokeria.
  7. Paista 225 asteessa 20–25 minuuttia. Siivilöi hieman jäähtyneen tortun päälle tomusokeria.

Vinkki! Torttu on vegaaninen, jos voitelet sen soijajugurtilla.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Jääkarpalokakku odottaa juhlahetkeä pakastimessa.
Jääkarpalokakku odottaa juhlahetkeä pakastimessa.

Jäiset karpalot ja kinuski ovat klassikkopari, joka ansaitsee paikkansa myös kakussa. Leivo se hyvissä ajoin odottamaan yllätysvieraita.

Annoksia
16
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Jääkarpalokakku

Ainekset

Pohja
½
dl
kuivattuja karpaloita
100
g
valkosuklaata
4
dl
riisimuroja (gluteenittomia, Semper)
Täyte
4
dl
kuohukermaa
1
prk (397 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa (jääkaappikylmää)
¼
tl
suolaa
Karpalohilloke
200
g
karpaloita (pakaste)
¾
dl
sokeria
Koristelu
kohmeisia karpaloita
kuivattuja karpaloita
kultakoristelugeeliä (Dr. Oetker)
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin karpalohilloke. Mittaa karpalot ja sokeri kattilaan. Keitä viisi minuuttia miedolla lämmöllä ilman kantta välillä sekoittaen. Et tarvitse vettä, sillä karpaloista irtoaa sopivasti mehua, kun ne kuumenevat. Anna jäähtyä.
  2. Hienonna kuivatut karpalot kakun pohjaa varten. Sulata valkosuklaa. Sekoita ainekset riisimurojen kanssa.
  3. Vaahdota kerma ja karamellisoitu kondensoitu maito kuohkeaksi vaahdoksi. Molemmat vaahtoutuvat nopeammin kylminä. Mausta ripauksella suolaa.
  4. Vuoraa irtopohjavuoka (26 cm) leivinpaperilla. Levitä sen päälle puolet riisimuroseoksesta ja sen jälkeen puolet täytteestä. Lusikoi täytteen päälle karpalohilloketta laikuiksi tai renkaaksi. Vedä veitsenkärkeä tai coctailtikkua hillon läpi niin, että saat marmoroidun kuvion.
  5. Ripottele päälle tasaisesti loppu riisimuroseos. Lisää loppu täyte ja marmoroi jälleen karpalohillokkeella. Jos kaikki karpalohilloke ei tule käyttöön, voit tarjota sen kakun kanssa erikseen.
  6. Pakasta vähintään seuraavaan päivään tai tarpeen mukaan.
  7. Irrota kakku vadille 15–30 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele kultageelillä ja kohmeisilla sekä kuivatuilla karpaloilla. Hunnuta tomusokerilla.

Kommentit (0)