Resepti Marja Samuli Kuva Jarno Kovamäki

Makaronilaatikko on lapsiperheiden suosikkiruoka. Makua voi muunnella lisäämällä sekaan kasviksia ja mausteita tai korvaamalla lihan kalalla, kanalla, makkaralla tai juustolla.

Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen makaronilaatikko

Ainekset

5
dl (noin 300 g)
makaronia
400
g
jauhelihaa
1
sipuli
7-7½
dl
maitoa
3
isoa munaa
1-2
tl
suolaa
½-1
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä melkein kypsiksi. Kumoa siivilään ja valuta vesi pois.
  2. Kuullota silputtu sipuli pannulla öljyssä. Paista jauheliha kypsäksi sipulin kanssa.
  3. Sekoita maito ja munat keskenään ja mausta munamaito suolalla ja pippurilla.
  4. Yhdistä ainekset ja kumoa voideltuun uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Paista ensin alatasolla 30 minuuttia ja loppuaika keskitasolla. Laatikko on valmis, kun munamaito on hyytynyt ja laatikon pinta on saanut kauniin paistovärin.

Vinkkejä!

  • Keitä ½ l makaronia, noin 2 l vettä ja 2 tl suolaa. Kypsentämätöntä pastaa tarvitaan 1–1 ½ dl eli noin 50–70 g henkilöä kohti.
  • Uuniruokia varten jätä pasta hiukan kovemmaksi, sillä se kypsyy vielä uunissa.
  • Lisää pasta kiehuvaan veteen. Sekoita, jotta makaronit eivät tartu kiinni toisiinsa.
  • Munamaito miedontaa laatikon makuja. Huomioi se suolaamisessa ja muussa maustamisessa.
  • Paista 150–175 asteessa 50–60 minuuttia tai 200 asteessa noin 40 minuuttia  – ensin alatasolla, lopuksi ylätasolla. Saat mehevämmän lopputuloksen, kun laatikko on kypsynyt miedommalla lämmöllä.

Kokeile eri vaihtoehtoja

  • Korvaa makaroni esimerkiksi penne- tai fusillipastalla. Kokeile myös maustettuja ja eri viljoista tehtyjä pastoja.
  • Vaihtele mausteita ja kokeile eri jauhelihoja.
  • Korvaa jauheliha 100 grammalla kaiser- tai baierwursti-makkarapaloja, 100 grammalla amerikanpekonisilppua ja 50 grammalla emmentaljuustopaloja. Mausta ripauksella muskottipähkinää. Viimeistele parmesaaniraasteella.
  • Vanhan ajan makaronilaatikkoon tarvitaan 5 dl makaronia ja munamaito, jossa on ½ dl maitoa, 3 munaa, 1 tl suolaa ja ½ tl sokeria. Kypsennä 150 asteessa noin 1–1 ½ tuntia.
  • Lisää sekaan 100 g pilkottua savukinkkua tai pekonia.
  • Lisää jauhelihaseokseen makua antamaan 1 dl ketsuppia tai ½ dl tomaattipyreetä ja 1 tl paprikajauhetta.
  • Kasvisversion saat korvaamalla jauhelihan vaikkapa samalla määrällä paistettuja sieniä tai esikypsennettyjä kasviksia.
  • Lohimakaronilaatikko syntyy raaoista lohikuutioista. Savukala tai ½ dl tilli- ja ruohosipulisilppua antavat lisää makua.
  • Ripottele laatikon pinnalle 1–2 dl juustoraastetta.

Tiesitkö tämän?

  • Pohjoisitalialainen laatikko tarjotaan yleensä jauho-muna-voitaikinalla vuoratussa ja päällystetyssä vuoassa. Se syntyy myös ilman taikinaa. Valmista ruoka sileästä pennestä, ilman munamaitoa.
  • Ruskista jauhelihan kanssa 50 g paistettua pekonisilppua, 2 pilkottua ja paistettua broilerinmaksaa, paloiteltu porkkana ja varsisellerin varsi.
  • Lisää pannulle 1 dl punaviiniä. Kiehauta. Kun viini on haihtunut pannulta, lisää 2 dl lihalientä ja 1 rkl tomaattipyreetä. Hauduta ½ tuntia ja yhdistä seos voideltuun vuokaan keitetyn pennen, 1 ½ dl kerman ja 125 g paloitellun emmentaljuuston kanssa.
  • Ripottele pinnalle parmesaaniraastetta.
  • Paista 175 asteessa 20 minuuttia.

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, resepti Marja Hautamäki, Oulu
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanalaatikko

Ainekset

2
kg
porkkanaa
Riisipuuro
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
tl
suolaa
1
l
maitoa
Lisäksi
4
rkl
siirappia
1–2
tl
suolaa
lusikan kärjellinen
valkopippuria
(lusikan kärjellinen
jauhettua muskottipähkinää)
loraus
kuohukermaa
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
muutama
voinokare

Työvaiheet

  1. Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat.
  2. Keitä riisipuuro. Kiehauta ensin vesi. Lisää riisiryynit ja anna niiden imeä vesi pienellä lämmöllä. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita puuroa silloin tällöin. Pidä lämpö pienellä, jotta puuro ei pala pohjaan. Tarkista riisipussista kypsymisaika.
  3. Lisää jäähtyneeseen puuroon soseutetut porkkanat ja muut aineet ja sekoita hyvin vatkaten. Kaada voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 1½ tuntia.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Linssi-porkkanalaatikko

Ainekset

3
dl
punaisia linssejä
6
dl
vettä
kasvisliemikuutio
½
kg
porkkanoita
4
valkosipulinkynttä
1
pkt (270 g)
fetaa
1
prk (500 g)
tomaattimurskaa
1
tl
Herbes de Provence yrttiseosta
mustapippuria
suolaa
Päälle
pala
valkoista leipää
100
g
pähkinöitä
mustia oliiveja

Työvaiheet

  1. Keitä linssejä kasvisliemessä noin 10 minuuttia.
  2. Kuori ja raasta porkkanat, kuori ja murskaa valkosipulit, kuutioi feta.
  3. Sekoita keitettyjen linssien joukkoon, porkkanaraaste, valkosipulimurska, feta ja mausteet. Levitä seos uunivuokaan.
  4. Murenna leipä ja pähkinät monitoimikoneessa. Murenna seos vuoan pintaan. Koristele oliiveilla.
  5. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Pienimmissä annosvuoissa laatikko kypsyy puolessa tunnissa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.

Viikuna-sherrykastike kruunaa paahdetun ankan.

Annoksia
4-5 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paahdettu ankka ja viikuna-sherrykastike

Ainekset

Paahdettu ankka
2 ½-3
kg:n
ankka
1-2
tl
suolaa
½
rkl
mustapippuria myllystä
2
rkl
soijakastiketta
2
tl
viismaustetta
Viikuna-sherrykastike
1
salottisipuli
1
rkl
ankanrasvaa tai öljyä
½
dl
kuivaa sherryä
4
dl
vettä
1 ½
rkl
vasikkafondia
2
rkl
viikunahilloa
2
rkl
sitruunan mehua
1 ½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2-3
rkl
ruskeaa kastikesuurusta
(½ dl vispikermaa)

Työvaiheet

Paahdettu ankka

  1. Ota ankka jääkaappiin sulamaan vähintään vuorokausi ennen valmistamista, jos käytät pakastettua ankkaa.
  2. Huuhdo ja kuivaa ankka. Leikkaa ylimääräinen rasva linnun vatsaonkalon ympäriltä saksilla. Tarkista, että lintu on kynitty huolellisesti. Mausta ankka sisältä ja ulkoa suolalla ja pippurilla.
  3. Yhdistä soijakastike ja viismauste kulhossa ja hiero seos tasaisesti ankan pintaan ja sisäpuolelle. Jätä ankka huoneenlämpöön maustumaan noin tunniksi ennen paistamista.
  4. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pistele ankan rasvakerroksen peittämään nahkaan muutamia reikiä terävällä veitsenkärjellä, mutta vältä osumista lihaan saakka. Sido ankan siivet ja jalat kiinni paistinarulla.
  5. Pane ankka rinta ylöspäin ritilälle uunipannuun. Kaada 2 dl vettä pannun pohjalle. Paista ankkaa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 ½ tuntia. Varaa aikaa kypsentämiseen karkeasti noin 1 tunti/2 kiloa.
  6. Käännä ankka paistamisen puolivälissä ja työnnä samalla paistolämpömittari ankan paksuimpaan kohtaan. Tarkista, ettei mittarin pää osu luuhun.
  7. Kypsennä ankka 60-65 asteiseksi, mikäli haluat lihan mediumina. Kypsän ankan sisälämpötila on 73-74 astetta. Voit tarkistaa kypsyyden myös veitsenkärjellä: lihaan pistettäessä kypsästä ankasta valuva liemi on kirkasta.
  8. Valmista kastike kypsymisajan loppuvaiheessa (ks. ohje alla).
  9. Nosta ankka uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoa kastikkeen ja keitettyjen perunoiden tai juureslaatikoiden kanssa.

Viikuna-sherrykastike

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli kattilassa rasvassa. Lisää sherry ja anna kiehahtaa.
  2. Lisää vesi, fondi ja hillo. Keitä hiljalleen 2-3 minuuttia.
  3. Siivilöi kastike tiheän siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan. Lisää joukkoon sitruunan mehu. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  4. Lisää suuruste koko ajan kastiketta sekoittaen ja anna kiehahtaa. Halutessasi voit pyöristää maun kermalla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurilaatikko

Ainekset

¾
dl
kokonaisia, esikeitettyjä ohrasuurimoita
400
g
punajuuria
1-2
valkosipulinkynttä
200
g
fetajuustoa
1
prk (200 g)
kermaviiliä tai ranskankermaa
2
tl
sinappia
1
tl
kuivattua timjamia
3-4
tl
suolaa tai maun mukaan
5-7
dl
maitoa
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita esikeitetyt ohrasuurimot likoamaan kylmään, runsaaseen veteen edellisenä iltana. Liota yön yli ja valuta siivilässä ennen ruuanvalmistusta.
  2. Kuori ja raasta raa'at punajuuret. Kuori ja purista valkosipulinkynnet.
  3. Kuutioi feta.
  4. Sekoita kaikki aineet yhteen. Lisää maitoa, mikäli seos on liian paksua. Se saa olla melko löysää, sillä suurimot imevät nestettä vielä paistovaiheessa.
  5. Kaada ruoka voideltuun, 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

Vinkki! Voit valmistaa laatikon myös esikeitetyistä punajuurista. Paistoaika on tällöin 40-60 minuuttia ja maidon määrä 5-6 dl.

Kommentit (0)