Resepti Marja Samuli Kuva Jarno Kovamäki
Makaronilaatikko on lapsiperheiden suosikkiruoka.
Makaronilaatikko on lapsiperheiden suosikkiruoka.

Makaronilaatikon makua voi muunnella lisäämällä sekaan kasviksia ja mausteita tai korvaamalla lihan kalalla, kanalla, makkaralla tai juustolla.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen makaronilaatikko

Ainekset

5
dl (noin 300 g)
makaronia
400
g
jauhelihaa
1
sipuli
7-7½
dl
maitoa
3
isoa munaa
1-2
tl
suolaa
½-1
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä melkein kypsiksi. Kumoa siivilään ja valuta vesi pois.
  2. Kuullota silputtu sipuli pannulla öljyssä. Paista jauheliha kypsäksi sipulin kanssa. Sekoita maito ja munat keskenään ja mausta munamaito suolalla ja pippurilla.
  3. Yhdistä ainekset ja kumoa voideltuun uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Paista ensin alatasolla 30 minuuttia ja loppuaika keskitasolla. Laatikko on valmis, kun munamaito on hyytynyt ja laatikon pinta on saanut kauniin paistovärin.

Vinkkejä!

  • Keitä ½ l makaronia, noin 2 l vettä ja 2 tl suolaa. Kypsentämätöntä pastaa tarvitaan 1–1 ½ dl eli noin 50–70 g henkilöä kohti.
  • Uuniruokia varten jätä pasta hiukan kovemmaksi, sillä se kypsyy vielä uunissa.
  • Lisää pasta kiehuvaan veteen. Sekoita, jotta makaronit eivät tartu kiinni toisiinsa.
  • Munamaito miedontaa laatikon makuja. Huomioi se suolaamisessa ja muussa maustamisessa.
  • Paista 150–175 asteessa 50–60 minuuttia tai 200 asteessa noin 40 minuuttia  – ensin alatasolla, lopuksi ylätasolla. Saat mehevämmän lopputuloksen, kun laatikko on kypsynyt miedommalla lämmöllä.

Kokeile eri vaihtoehtoja

  • Korvaa makaroni esimerkiksi penne- tai fusillipastalla. Kokeile myös maustettuja ja eri viljoista tehtyjä pastoja.
  • Vaihtele mausteita ja kokeile eri jauhelihoja.
  • Korvaa jauheliha 100 grammalla kaiser- tai baierwursti-makkarapaloja, 100 grammalla amerikanpekonisilppua ja 50 grammalla emmentaljuustopaloja. Mausta ripauksella muskottipähkinää. Viimeistele parmesaaniraasteella.
  • Vanhan ajan makaronilaatikkoon tarvitaan 5 dl makaronia ja munamaito, jossa on ½ dl maitoa, 3 munaa, 1 tl suolaa ja ½ tl sokeria. Kypsennä 150 asteessa noin 1–1½ tuntia.
  • Lisää sekaan 100 g pilkottua savukinkkua tai pekonia.
  • Lisää jauhelihaseokseen makua antamaan 1 dl ketsuppia tai ½ dl tomaattipyreetä ja 1 tl paprikajauhetta.
  • Kasvisversion saat korvaamalla jauhelihan vaikkapa samalla määrällä paistettuja sieniä tai esikypsennettyjä kasviksia.
  • Lohimakaronilaatikko syntyy raaoista lohikuutioista. Savukala tai ½ dl tilli- ja ruohosipulisilppua antavat lisää makua.
  • Ripottele laatikon pinnalle 1–2 dl juustoraastetta.

Tee makaronilaatikko italialaisittain

  • Pohjoisitalialainen laatikko tarjotaan yleensä jauho-muna-voitaikinalla vuoratussa ja päällystetyssä vuoassa. Se syntyy myös ilman taikinaa. Valmista ruoka sileästä pennestä, ilman munamaitoa.
  • Ruskista jauhelihan kanssa 50 g paistettua pekonisilppua, 2 pilkottua ja paistettua broilerinmaksaa, paloiteltu porkkana ja varsisellerin varsi. Lisää pannulle 1 dl punaviiniä. Kiehauta. Kun viini on haihtunut pannulta, lisää 2 dl lihalientä ja 1 rkl tomaattipyreetä. Hauduta ½ tuntia ja yhdistä seos voideltuun vuokaan keitetyn pennen, 1 ½ dl kerman ja 125 g paloitellun emmentaljuuston kanssa. Ripottele pinnalle parmesaaniraastetta.
  • Paista 175 asteessa 20 minuuttia.

Kommentit (1)

Pauli

Kyllä makaronilaatikon pintaan kuuluu ripotella pienen kypsennyksen jälkeen korppujauhoja ja jotain kunnollista emmental raastetta, Sitten takaisin uunin ja pinnasta tulee rapea, värikäs ja herkullinen. Lisäksi tuo pinta hidastaa nesteen, siis munamaidon haihtumista, eli se imeytyy makaroneihin tms. kuten kuulukin. Jostain kumman syystä monissa ohjeissa sanotaan että makaronit keitetään ensin valmiiksi. Minä jätän ne aina todella al denteiksi. Näin uunissa munamaito imeytyy makaroneihin niiden kypsyessä oppuun asti.

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Paahdettu lanttu piiloutui tähtien alle.
Paahdettu lanttu piiloutui tähtien alle.

Paahda hunajalla valellut lanttukuutiot pehmeiksi uunissa. Upea koristelu syntyy voitaikinasta tehdyistä tähtikuvioista. Lantut voi paahtaa jo etukäteen, mikä helpottaa joulukiireissä.

Annoksia
8
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lanttua kuoren alla

Ainekset

kg
lanttua
½
dl
hunajaa
25
g
voita
tl
suolaa
8
timjaminoksaa
Taikinakuori
500
g
voitaikinalevyjä (pakaste)
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi lantut. Laita ne isoon uunivuokaan. Sekoita joukkoon hunaja, kuutioitu voi, suola ja timjaminoksat.
  2. Paahda lanttukuutioita 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes ne pehmenevät. Sekoita kuutioita vuoassa pari kertaa paahtamisen aikana.
  3. Kauli neljä taikinalevyä vuoan levyisiksi. Leikkaa levyistä veitsellä tai taikinapyörällä suikaleita. Kauli viidettä levyä ohuemmaksi ja ota siitä tähtimuotilla kuvioita.
  4. Nosta lanttuvuoka uunista. Asettele taikinasuikaleet ristikkäin lanttujen päälle. Koristele pinta lopuksi tähdillä.
  5. Voitele taikinapinta munalla ja jatka paistamista 15–20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Vinkki! Voit paahtaa lantut etukäteen ja ennen tarjoilua vain viimeistellä taikinapinnan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.

Kun varaat kypsymiseen aikaa, ohuiksi viipaleiksi leikatusta poronlihasta syntyy herkullinen ja murea käristys. Paras pari poronkäristykselle on kuohkea ja pehmeä muusi. Näin onnistut:

Ruskista erissä

Ruskista liha kohmeisena, vähän kerrallaan kuumassa padassa. Näin varmistat, että liha ruskistuu eikä ala kiehua omassa nesteessään. Jos nestettä kuitenkin irtoaa padan pohjalle ja ruskistuminen pysähtyy, kaada liemi kulhoon ja jatka ruskistamista. Lisää tarvittaessa...

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poron käristyslihaa (ohueksi viipaloitua poron lapaa, etuselkää tai paistia)
50
g
voita
4
dl
vettä
2
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
perunamuusia
karpaloita tai puolukoita

Työvaiheet

  1. Jos käytät paloittelematonta poronlihaa, vuole se kohmeisena poikkisyin ohuiksi lastuiksi.
  2. Sulata ja kuumenna puolet voista isossa padassa. Lisää käristysliha pataan vähän kerrallaan. Paista kuumalla liedellä kauniin ruskeaksi. Siirrä jo ruskistunutta lihaa padan laidalle tai nostele lautaselle. Jatka käristämistä, kunnes kaikki liha on kauniisti ruskistunutta. Kumoa lihat takaisin pataan.
  3. Lisää vesi, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna käristyksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 1–2 tuntia.
  4. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden tai karpaloiden kanssa.

Kannattaa kokeilla – 3 muunteluvinkkiä!

Syksyinen sienikäristys

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon 200 g paistettuja suppilovahveroita ja muutama katajanmarja. Kaada haudutuksen lopussa joukkoon desilitra olutta.

Poro-kaalipata

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon hienonnettu sipuli, lohko valkokaalia ohueksi suikaloituna sekä kourallinen tuoretta timjamia. Lisää lopuksi joukkoon kuivattuja karpaloita ja tilkka hunajaa.

Poro-pekonikäristys

  • Jätä voi pois ja kuumenna tyhjässä padassa sen sijaan hienonnettua pekonia. Käristä poronliha pekonin rasvassa. Silppua joukkoon kaksi sipulia jatuoretta timjamia. Lisää 1 tl suolaa, ½ tl pippuria ja vesi. Hauduta ohjeen mukaan.

Kommentit (1)

Ahkku

Lappilainen pottuvoi l pottumuusi tehdään käsin survomalla puikulapotuista, johon lisätään voita, kokomaitoa ja ripaus suolaa.
EI KONEELLA ! Suutuntumaa pittää olla, pienet pottupaakut kuuluu asiaan.

Kodin Kuvalehti Kuva Arto Vuohelainen
Lanttulaatikon voi tehdä myös valmiista juuressoseesta.
Lanttulaatikon voi tehdä myös valmiista juuressoseesta.

Tee lanttulaatikko (tai ainakin lanttusose!) hyvissä ajoin pakkaseen ja paista kypsäksi jouluaattona. Paras lanttulaatikko syntyy lantuista, joissa on häivähdys lilaa.

Annoksia
8
Valmistusaika
2 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lanttulaatikko

Ainekset

kg
lanttuja
½
dl
korppujauhoja
3
dl
kermaa
¼–½
tl
muskottipähkinää
1–3
tl
suolaa
3–4
rkl
siirappia
(2
rkl
sitruunamehua)
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele lantut. Keitä pehmeiksi. Valuta ja soseuta.
  2. Turvota korppujauhoja kermassa 10 minuuttia. Sekoita seos tasaiseksi. Sekoita kaikki aineet jäähtyneeseen lanttuseokseen.
  3. Kaada ruoka voideltuun, 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Täytä vuoka puolilleen. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Painele lusikalla koristesyvennyksiä pintaan ja lisää muutama voinokare.
  4. Paista 150 asteessa uunin alatasolla 1½–2 tuntia.

Vinkki! Voit pakastaa laatikon raakana ja paistaa kypsäksi ennen tarjoilua. Myös pelkän lanttusoseen voi pakastaa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Ihanan pehmeää ja sopivan makeaa. Ihastu tänä jouluna maa-artisokkalaatikkoon.
Ihanan pehmeää ja sopivan makeaa. Ihastu tänä jouluna maa-artisokkalaatikkoon.

Kokeile joululaatikkoa tänä vuonna maa-artisokkasoseesta. Valmis sose säästää kuorimisen vaivalta.

Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokka-mantelivuoka

Ainekset

1
pkt (400 g)
maa-artisokkasosetta (Suvituore)
1
pkt (150 g)
vegaanista tuorejuustoa (Oatly på mackan)
½
dl
mantelijauhetta
1
rkl
siirappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
¼
tl
muskottipähkinää
Pinnalle
¾
dl
kuorittuja manteleita

Työvaiheet

  1. Sekoita maa-artisokkasose, tuorejuusto, mantelijauhe, siirappi ja mausteet kulhossa.
  2. Voitele pieni uunivuoka maidottomalla margariinilla ja kaada sose vuokaan. Tasoita pinta.
  3. Rouhi mantelit veitsellä karkeasti ja ripottele vuoan pinnalle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  4. Anna jäähtyä tunti ennen tarjoamista, jolloin vuoan rakenne hieman kiinteytyy.

Vinkki! Voit tehdä samalla ohjeella vuoan myös 400 grammasta palsternakka- tai bataattisosetta.

Kommentit (1)

Kuinka on

Hei,

Onko tämä tarkoitus tarjota kylmänä/huoneenlämpöisenä?

Vai lämmitetäänkö ennen syöntiä?