Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Stroganov maistuu perunamuusin tai keitetyn riisin kanssa.
Stroganov maistuu perunamuusin tai keitetyn riisin kanssa.

Venäläinen klassikkoruoka lämmittää varpaisiin asti.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Stroganov

Ainekset

500
g
naudan palapaistia tai ulkofilettä
2
sipulia
1
porkkana
1
rs (200 g)
herkkusieniä
2 + 4 + 2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
tomaattipyrettä
5
dl
lihalientä
1
laakerinlehti
2
tl
vahvaa sinappia
½–1
tl
suolaa
¼
tl
maustepippuria
¼
tl
mustapippuria
2
suolakurkkua
1
dl
hillosipuleita
½
ruukkua persiljaa
Lisäksi
1
prk
smetanaa

Työvaiheet

  1. Nosta liha huoneenlämpöön tunniksi. Pilko se 3 cm:n kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit ja porkkana kuutioiksi. Viipaloi herkkusienet.
  2. Sulata 2 rkl voita pannulla tai isossa kasarissa. Ruskista sipulia ja porkkanaa 3–5 minuuttia ja laita ne sivuun odottamaan. Lisää pannulle voita ja ruskista lihat parissa erässä. Sekoita viimeisten lihojen joukkoon vehnäjauhot. Ruskista 2–3 minuuttia. Lisää tomaattipyre ja anna sen lämmetä.
  3. Yhdistä paistetut lihat, sipulit ja porkkanat kattilassa tai kasarissa. Kaada joukkoon lihaliemi. Lisää laakerinlehdet, sinappi, suola ja pippurit. Anna padan kiehua miedolla lämmöllä tunnin.
  4. Paista herkkusieniä pannulla voissa 5 minuuttia. Lisää ne pataan. Lisää kuutioidut suolakurkut ja kokonaiset hillosipulit. Hienonna lopuksi joukkoon tuoretta persiljaa. Lisää annoksiin 1–2 rkl smetanaa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.

Lihakeitto vaatii pitkän kypsennyksen, mutta valmistuu puoliksi itsekseen. 

Annoksia
6
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihakeitto

Ainekset

Lihaliemi
1,5
kg
luullista naudanlihaa, esim. etuselkää
noin 2 l vettä
1
rkl
suolaa
10
kokonaista mauste-, musta- tai valkopippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
100
g
selleriä
Keitto
lihan keitinliemi eli noin 1,5–2 l lihalientä
3–4
porkkanaa
100
g
selleriä
100
g
lanttua
1
palsternakka
2
isoa sipulia
500
g
kiinteitä perunoita
1
purjo
voita kuullottamiseen
keitetty liha
Pinnalle
persiljaa tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Laita liha kattilaan ja laske päälle sen verran kylmää vettä, että liha peittyy. Kiehauta. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois lusikalla tai kauhalla, kunnes vaahtoa ei enää synny.
  2. Lisää kattilaan suola, pippurit ja kuoritut, isoiksi paloiksi paloitellut juurekset. Keitä hiljalleen 2–3 tuntia, kunnes liha on niin pehmeää, että se irtoaa luista lähes itsestään. Siivilöi liemi talteen. Irrota liha luista ja paloittele sormin tai veitsellä. Kuori mahdollinen rasva pois liemen pinnalta.
  3. Kuori ja pilko keittoon tulevat juurekset pieniksi. Kuullota niitä voissa isossa kattilassa useammassa erässä.
  4. Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää kiehumaan porkkanat, selleri, lanttu ja palsternakka. Keitä puolikypsiksi ja lisää kuoritut ja paloitellut sipulit, perunat ja purjo. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi lihapalat. Kiehauta, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Ripottele keiton päälle hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.

Makkara-omenakastike ei kaipaa jauhosuurustetta tai kermaa. Omena ja sinappi antavat kastikkeeseen makeutta ja pehmeyttä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen makkara-omenakastike ja täysjyväpastaa

Ainekset

500
g
lenkkimakkaraa
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
makeaa omenaa
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
dl
vettä
1
tl
oreganoa
2
tl
sinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
hyppysellinen cayennenpippuria
1
rkl
öljyä paistamiseen
Päälle
tuoretta persiljaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa makkara kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori omenat ja leikkaa kuutioiksi. Paista makkarat teflonpaistinpannulla niin, että ne saavat kauniin värin. Laita sivuun odottamaan.
  2. Kuullota sipuleita ja omenoita öljytyssä kattilassa muutaman minuutin ajan. Kaada paseerattu tomaatti, vesi ja oregano sipuleiden joukkoon. Anna kiehua 10 minuuttia niin, että omenat kypsyvät. Lisää makkarat. Mausta sinapilla, suolalla, mustapippurilla ja cayennenpippurilla. Tarkista maku.
  3. Lisää kastikkeen päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa täysjyväpastan kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Kanasta ja juureksista saat kerralla ison annoksen uuniruokaa.
Kanasta ja juureksista saat kerralla ison annoksen uuniruokaa.

Kurkistus kaupan pakastealtaaseen nopeuttaa arkiruokarumbaa.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-juureskiusaus

Ainekset

450
g
maustamattomia kanasuikaleita
1
ps (500 g)
pakastettua peruna-sipulisekoitusta
2
2 ps (á 180 g)
pakastettuja juuressuikaleita
1
valkosipulinkynsi
2
prk
ruokakermaa
2
tl
currya
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
rkl
öljyä paistamiseen ja voiteluun

Työvaiheet

  1. Ota kanasuikaleet ajoissa huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Paista kanasuikaleet kypsiksi öljyssä ja ripottele joukkoon 1t currya.
  3. Voitele uunivuoka öljyllä. Sekoita peruna-sipulisekoitus ja juuressuikaleet kulhossa keskenään. Laita puolet sekoituksesta uunivuoan pohjalle. Lisää kanasuikaleet ja hienonnettu valkosipuli perunoiden päälle.
  4. Laita loput peruna-juuressekoituksesta kanojen päälle.
  5. Mausta ruokakerma suolalla, pippurilla ja currylla, sekoita hyvin. Kaada perunoiden päälle.
  6. Paista uunissa keskitasolla noin 1 tunti. Peitä uunivuoka foliolla, jos pinta tummuu liikaa.

Kommentit (1)

colour switch

Oh! This article has suggested to me many new ideas. I will embark on doing it. Hope you can continue to contribute your talents in this area. Thank you.

colour switch

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Jauhelihakeitto on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Jauhelihakeitto on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Jauhelihakeitto saa mehevän maun keittojuureksista ja makeasta chilikastikkeesta.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauheliha-juureskeitto

Ainekset

400
g
naudan paistijauhelihaa
1
sipuli
8
perunaa
1
prk
tomaattimurskaa
8
dl
vettä
3
valkosipulinkynttä
½
lihaliemikuutio
1
tl
timjamia
1
tl
rosmariinia
1
tl
oreganoa
½
tl
mustapippuria
1
pss
pakastettuja keittojuureksia
1
tl
suolaa
½
dl
sweet chili -kastiketta
Päälle
creme fraichea

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha ja lisää hienonnettu sipuli jauhelihan joukkoon. Laita sivuun odottamaan. Kuori perunat ja leikkaa pieniksi lohkoiksi. Laita kattilaan tomaattimurska, vesi, hienonnetut valkosipulinkynnet ja kuivat mausteet.
  2. Lisää perunat kiehuvaan liemeen. Keitä perunoita noin 15 minuuttia.
  3. Lisää jäiset keittojuurekset ja jauheliha-sipuliseos keittoon 5 minuuttia ennen perunoiden kypsymistä. Mausta keitto suolalla ja sweet chili-kastikkeella. Tarkista maku. Tarjoa keitto creme fraichen kanssa.

Kommentit (0)