Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Syö heti, sillä pizza on herkullisinta, kun reunoihin melkein polttaa suunsa!
Syö heti, sillä pizza on herkullisinta, kun reunoihin melkein polttaa suunsa!

Pizza viimeistellään savulammassiivuilla ja mintunlehdillä vasta paistamisen jälkeen. 

Annoksia
4 annospizzaa tai uunipellillinen
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lammaspizza

Ainekset

25
g
hiivaa
2
dl
vettä
½
tl
suolaa
2
rkl
öljyä
dl
vehnäjauhoja
Tomaattikastike
½
l
paseerattua tomaattia
10-15
tuoretta rosmariinin lehteä
10-15
tuoretta basilikan lehteä
10
tuoretta mintun lehteä
3-5
valkosipulinkynttä
2
rkl
ananasmurskaa
mustapippuria
valkopippuria
lihaliemikuutiota
suolaa
Lisäksi
400
g
gruyere-juustoa raasteena
300
g
savulammasta
1
ruukku
tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, öljy ja vehnäjauhot.
  2. Alusta taikina tasaiseksi. Kohota taikina liinan alla.
  3. Valmista tomaattikastike. Lisää aineet kattilaan ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  4. Hauduta kastiketta puolisen tuntia, kunnes se on sakeaa.
  5. Jaa taikina neljään osaan ja kaaviloi ohuiksi, noin 20 senttiä leveiksi pyöreiksi pohjiksi. Vaihtoehtoisesti voit kaulia pohjan yhdeksi isoksi, uunipellin kokoiseksi pizzaksi.
  6. Nosta pohjat pellille leivinpaperin päälle. Levitä pohjille tomaattikastiketta.
  7. Ripottele juustoraaste tomaattikastikkeen päälle ja paista pizzaa 250-300 asteessa uunin keskitasolla muutama minuutti, kunnes reunat ovat hieman ruskistuneet.
  8. Leikkaa pizzan paistuessa savulammas ohuiksi siivuiksi. Levitä siivut sekä mintunlehtiä paistetulle pizzalle.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Pasteijaklassikko uudistui!
Pasteijaklassikko uudistui!

Leivotko mielelläsi pasteijoita? Pehmeän mausteiset empanadat ja raikas yrttisalsa tuovat vaihtelua jauheliha-riisipasteijoihin.

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mausteiset pasteijat ja yrttisalsa

Ainekset

Taikina
100
g
voita
dl
vehnäjauhoja
3
dl
maissijauhoja
tl
suolaa
1
tl
leivinjauhetta
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
muna
Täyte
2
isoa perunaa
1
sipuli
10
kuivattua taatelia
200
g
jauhelihaa
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
juustokuminaa
1
tl
korianterijauhetta
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
suolaa
½
tl
chilijauhetta
Voiteluun
1
muna
Yrttisalsa
2
tomaattia
1
ruukku korianteria
1
ruukku lehtipersiljaa
1
ruukku oreganoa
1-2
valkosipulinkynttä
½
punainen chili
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
valkoviinietikkaa
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Tee ensin taikina. Sulata ja jäähdytä voi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita joukkoon voisula, ranskankerma ja muna. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
  2. Keitä perunat kypsiksi tai käytä ylijääneitä perunoita. Kuori perunat ja paloittele ne aivan pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele taatelit.
  3. Ruskista jauheliha pannulla. Lisää sipuli, tomaattipyree ja mausteet ja jatka paistamista muutama minuutti. Sekoita perunakuutiot ja taateli täytteeseen ja jäähdytä se.
  4. Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä neliöitä taikinapyörällä. Jaa täyte neliöiden toiselle puolelle ja taita toinen puoli täytteen päälle. Kostuta saumakohtaa vedellä ja painele se kiinni haarukalla.
  5. Voitele empanadat munalla ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.

Yrttisalsa

  1. Halkaiset tomaatit ja poista kostea siemenosa. Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi. Hienonna yrtit, valkosipulinkynnet ja chili. Sekoita kaikki aineet keskenään.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.

Lihakeitto vaatii pitkän kypsennyksen, mutta valmistuu puoliksi itsekseen. 

Annoksia
6
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihakeitto

Ainekset

Lihaliemi
1,5
kg
luullista naudanlihaa, esim. etuselkää
noin 2 l vettä
1
rkl
suolaa
10
kokonaista mauste-, musta- tai valkopippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
100
g
selleriä
Keitto
lihan keitinliemi eli noin 1,5–2 l lihalientä
3–4
porkkanaa
100
g
selleriä
100
g
lanttua
1
palsternakka
2
isoa sipulia
500
g
kiinteitä perunoita
1
purjo
voita kuullottamiseen
keitetty liha
Pinnalle
persiljaa tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Laita liha kattilaan ja laske päälle sen verran kylmää vettä, että liha peittyy. Kiehauta. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois lusikalla tai kauhalla, kunnes vaahtoa ei enää synny.
  2. Lisää kattilaan suola, pippurit ja kuoritut, isoiksi paloiksi paloitellut juurekset. Keitä hiljalleen 2–3 tuntia, kunnes liha on niin pehmeää, että se irtoaa luista lähes itsestään. Siivilöi liemi talteen. Irrota liha luista ja paloittele sormin tai veitsellä. Kuori mahdollinen rasva pois liemen pinnalta.
  3. Kuori ja pilko keittoon tulevat juurekset pieniksi. Kuullota niitä voissa isossa kattilassa useammassa erässä.
  4. Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää kiehumaan porkkanat, selleri, lanttu ja palsternakka. Keitä puolikypsiksi ja lisää kuoritut ja paloitellut sipulit, perunat ja purjo. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi lihapalat. Kiehauta, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Ripottele keiton päälle hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.

Makkara-omenakastike ei kaipaa jauhosuurustetta tai kermaa. Omena ja sinappi antavat kastikkeeseen makeutta ja pehmeyttä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen makkara-omenakastike ja täysjyväpastaa

Ainekset

500
g
lenkkimakkaraa
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
makeaa omenaa
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
dl
vettä
1
tl
oreganoa
2
tl
sinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
hyppysellinen cayennenpippuria
1
rkl
öljyä paistamiseen
Päälle
tuoretta persiljaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa makkara kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori omenat ja leikkaa kuutioiksi. Paista makkarat teflonpaistinpannulla niin, että ne saavat kauniin värin. Laita sivuun odottamaan.
  2. Kuullota sipuleita ja omenoita öljytyssä kattilassa muutaman minuutin ajan. Kaada paseerattu tomaatti, vesi ja oregano sipuleiden joukkoon. Anna kiehua 10 minuuttia niin, että omenat kypsyvät. Lisää makkarat. Mausta sinapilla, suolalla, mustapippurilla ja cayennenpippurilla. Tarkista maku.
  3. Lisää kastikkeen päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa täysjyväpastan kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Jauhelihakeitto on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Jauhelihakeitto on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Jauhelihakeitto saa mehevän maun keittojuureksista ja makeasta chilikastikkeesta.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauheliha-juureskeitto

Ainekset

400
g
naudan paistijauhelihaa
1
sipuli
8
perunaa
1
prk
tomaattimurskaa
8
dl
vettä
3
valkosipulinkynttä
½
lihaliemikuutio
1
tl
timjamia
1
tl
rosmariinia
1
tl
oreganoa
½
tl
mustapippuria
1
pss
pakastettuja keittojuureksia
1
tl
suolaa
½
dl
sweet chili -kastiketta
Päälle
creme fraichea

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha ja lisää hienonnettu sipuli jauhelihan joukkoon. Laita sivuun odottamaan. Kuori perunat ja leikkaa pieniksi lohkoiksi. Laita kattilaan tomaattimurska, vesi, hienonnetut valkosipulinkynnet ja kuivat mausteet.
  2. Lisää perunat kiehuvaan liemeen. Keitä perunoita noin 15 minuuttia.
  3. Lisää jäiset keittojuurekset ja jauheliha-sipuliseos keittoon 5 minuuttia ennen perunoiden kypsymistä. Mausta keitto suolalla ja sweet chili-kastikkeella. Tarkista maku. Tarjoa keitto creme fraichen kanssa.

Kommentit (0)