Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.

Käytä eiliset! Keitetyistä potuista tulee pannullinen perunasalaattia. Yksinkertainen teriyakikastike kiehautetaan pannulla pikapikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin perunasalaatti ja teriyakipossu

Ainekset

Lämmin perunasalaatti
1
kg
keitettyjä kylmiä perunoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
sipulia varsineen
Paistamiseen
2
rkl
rypsiöljyä
Vinegretti
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
wasabia
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
Teriyakipossu
600
g
porsaan ulkofileetä
1
rkl
öljyä
Teriyakikastike
½
dl
soijakastiketta
½
dl
sokeria
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
vettä

Työvaiheet

Lämmin perunasalaatti

  1. Puolita perunat ja puhdistetut retiisit. Hienonna sipulit.
  2. Paista perunat ja sipulit varsia lukuun ottamatta nopeasti rypsiöljyssä. Nosta pannu liedeltä.
  3. Vatkaa kastikkeen ainekset kulhossa keskenään. Lisää kastike perunoiden joukkoon ja kääntele sekaisin.
  4. Lisää retiisit ja sipulinvarret ja pöyhäise sekaisin. Tarjoa perunasalaatti lämpimänä suoraan pannulta.

Vinkki!

Jos kesäkeittiöstä ei löydy kastikkeeseen tarvittavaa riisiviinietikkaa ja seesamiöljyä, voit vaihtaa ne valkoviinietikkaan ja rypsiöljyyn.

Teriyakipossu

  1. Ota porsaanfilee huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta. Kuivaa filee talouspaperiin. Leikkaa se noin puolen sentin viipaleiksi.
  2. Mittaa teriyakikastikkeen ainekset pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes kastike sakenee. Kaada toiseen astiaan ja pyyhkäise pannu talouspaperilla.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Paista fileeviipaleet kypsiksi nopeasti molemmin puolin. Alenna lämpöä ja lisää päälle teriyakikastike. Anna kuohahtaa. Tarjoa liha lämpimän perunasalaatin kanssa.

Vinkki!

Tässä on teriyakikastike yksinkertaisimmillaan. Jos vaihdat riisiviinietikan miriniin, voit korvata sillä sekä etikan että veden. Voit lisätä kastikkeeseen porisemaan myös tuoretta inkivääriä.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Perunasalaatti ei majoneesia kaipaa vaan maku ja kosteus tulevat yrttiöljystä. Sekasyöjät voivat lisätä joukkoon rapeaksi paistettua pekonia.
Perunasalaatti ei majoneesia kaipaa vaan maku ja kosteus tulevat yrttiöljystä. Sekasyöjät voivat lisätä joukkoon rapeaksi paistettua pekonia.

Ronskeiksi paloiksi jätetyt perunat, juuri paahdettu pekoni ja pestosta tutut maut ovat vastustamattomia yhdessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pestoperunasalaatti

Ainekset

600–800
g
perunoita
50
g
pinjansiemeniä
1
pkt (140 g)
pekonia
½
dl
oliiviöljyä
1
ruukku basilikaa
100
g
parmesaania

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja laita kiehumaan veteen.
  2. Paahda kuivalla pannulla pinjansiemeniä ja siirrä lautaselle jäähtymään.
  3. Lisää pekonit kylmälle pannulle ja anna ruskistua. Nosta paistunut pekoni talouspaperin päälle, ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä paperiin. Leikkaa rapea pekoni saksilla pieniksi paloiksi.
  4. Raasta parmesaani.
  5. Tee perunoiden marinadi. Lorauta reilusti oliiviöljyä kulhon pohjalle. Öljy saa maistua salaatissa, joten käytä sellaista, josta pidät.
  6. Hienonna joukkoon ruukullinen tuoretta basilikaa. Myös rucola, lehtipersilja ja korianteri käyvät hyvin.
  7. Siirrä kypsät perunat leikkuulaudalle ja kuori tarvittaessa. Paina perunaa haarukalla, jotta se rikkoutuu. Palat saavat jäädä isoiksi. Laita vielä lämpimät perunapalat yrttiöljyn joukkoon, jotta kastike imeytyy perunaan kunnolla.
  8. Lisää pinjansiemenet, parmesaaniraaste ja hienonnettu pekoni. Nostele ainekset käsin sekaisin. Koristele basilikalla ja rucolalla. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Samassa veneessä! Paahdetut ruusukaalit ja pähkivät vievät kielen.
Samassa veneessä! Paahdetut ruusukaalit ja pähkivät vievät kielen.

Vegaanisessa herkussa ovat joulun maut kohdallaan. Tee jokaiselle ruokailijalle kaksi venettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaaliveneet

Ainekset

1
pkt (300 g)
ruusukaaleja
2
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
kardemummaa
½
tl
mustapippuria
1
dl
pähkinäsekoitusta
Lisäksi
2
kerää sydänsalaattia (12 lehteä)
Vegaaninen inkiväärimajoneesi
1
dl
soijamaitoa (esim. Alpro Original)
2
tl
dijoninsinappia
2
tl
sitruunamehua
1
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
1–2
tl
inkivääritahnaa (Santa Maria)
Kastike
2
rkl
vaaleaa siirappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo ruusukaalit. Poista tarvittaessa uloimmat lehdet ja kannat. Halkaise kaalit ja pyöräytä ne öljyn ja mausteiden kanssa kulhossa. Kumoa leivinpaperille pellille. Ripottele päälle pähkinät. Paahda 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Irrota sydänsalaatin lehdet. Huuhdo ja kuivaa ne puhtaan keittiöliinan päällä.
  3. Valmista vegaaninen inkiväärimajoneesi. Varmista, että kaikki ainekset ovat samanlämpöisiä: kylmiä tai huoneenlämpöisiä.
  4. Mittaa soijamaito, sinappi ja sitruunamehu sauvasekoittimen kulhoon. Nosta sauvasekoitin ainesten päälle ja käynnistä se. Lisää samalla öljy joukkoon ohuena nauhana. Sekoita, kunnes majoneesi on sakeaa. Mausta suolalla ja inkivääritahnalla. Maista.
  5. Nosta salaatinlehdet isolle vadille. Lusikoi niihin majoneesia sekä jäähtynyttä ruusukaali-pähkinäseosta. Viimeistele valuttamalla päälle vaaleaa siirappia.
  6. Tarjoa alkuruokien kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Kuivaa kinkkua ei kaipaa kukaan, kun tarjolla on mehevää possua.
Kuivaa kinkkua ei kaipaa kukaan, kun tarjolla on mehevää possua.

Pähkinäinen ja hedelmäinen täyte tekee possunfileestä ihanan mehevää. Tämä lihaherkku valmistuu tunnissa, joten se sopii kiireisemmänkin joulupöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty possunfilee

Ainekset

1
kg
possun ulkofileetä
tl
suolaa
mustapippuria rouhittuna
Täyte
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
iso omena
100
g
kuivattuja aprikooseja
dl
pähkinärouhetta
2
dl
leivänmuruja
50
g
voita
2
rkl
soijakastiketta
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
1
dl
salvianlehtiä
Marinadi
½
dl
(muscovado)siirappia
2
rkl
soijakastiketta
Aprikoosikastike
2
dl
lihalientä
50
g
kuivattuja aprikooseja
1
dl
kuohu- tai ruokakermaa
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
sinappia
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Nosta liha huoneenlämpöön.
  2. Valmista täyte. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi omena. Hienonna aprikoosit.
  3. Kuullota sipuli ja valkosipuli paistinpannulla pehmeiksi. Lisää omenakuutiot pannulle. Paista vielä muutama minuutti. Anna paistoksen jäähtyä.
  4. Sekoita joukkoon aprikoosit, pähkinärouhe, leivänmurut, pehmeä voi, soija, suola ja mustapippuri.
  5. Leikkaa filee levyksi. Viillä veitsellä pitkä viilto vaakatasossa fileen päästä päähän mutta jätä pitkä sivu kiinteäksi. Tee viilto niin, että se avaa 1/3 fileen paksuudesta. Käännä leikattu osa auki. Leikkaa vastaava viilto vastakkaiseen suuntaan ja jätä filee toisestakin pitkästä sivusta kiinni. Käännä leikattu osa auki levyksi.
  6. Nuiji levyä ohuemmaksi lihanuijalla kahden leivinpaperin välissä. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Levitä täyte levylle. Revi mausteeksi salvianlehtiä.
  7. Rullaa levy kuin kääretorttu. Sido fileerulla paistoa kestävällä puuvillanarulla.
  8. Nosta fileerulla uunivuokaan. Aseta lihalämpömittarin anturi keskelle rullaa.
  9. Sekoita marinadin aineet keskenään ja sivele rullan pinta marinadilla.
  10. Kypsennä rullaa 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti ja 15 minuuttia, kunnes lihalämpömittari näyttää 75 astetta. Valele lihaa marinadilla paiston aikana.
  11. Valmista sillä välin aprikoosikastike. Mittaa kattilaan lihaliemi ja hienonnetut aprikoosit. Keitä kymmenen minuuttia, kunnes aprikoosit pehmenevät. Soseuta kastike sauvasekoittimella.
  12. Lisää joukkoon kerma sekä mausteet. Kiehauta uudelleen.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Mausteinen salaatti korvaa porkkanalaatikon modernissa joulupöydässä.
Mausteinen salaatti korvaa porkkanalaatikon modernissa joulupöydässä.

Porkkanasalaatti tarjoaa tervetullutta pureskeltavaa ja uusia makuja joulupöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-mantelisalaatti

Ainekset

1
kg
porkkanoita
200
g
fetajuustoa
100
g
manteleita
2
rkl
seesaminsiemeniä
Kastike
¾
dl
oliiviöljyä
2
rkl
hunajaa
1
rkl
sitruunamehua
tl
kanelia
¾
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori porkkanat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada pois keitinvesi ja jäähdytä porkkanat.
  2. Sekoita kastikkeen aineet kulhossa. Viipaloi porkkanat kastikkeen joukkoon ja anna marinoitua vähintään puoli tuntia.
  3. Murenna feta porkkanoiden joukkoon. Rouhi mantelit. Sekoita ne sekä seesaminsiemenet porkkanoihin. Nostele salaatti varovasti sekaisin.

Vinkki! Valmista salaatti jo edellisenä päivänä ja anna maustua jääkaapissa.

Kommentit (0)