Resepti Minna Herranen Kuva Päivi Arvonen
Tuhti jauhelihapiirakka kaipaa rinnalleen vain salaattia.
Tuhti jauhelihapiirakka kaipaa rinnalleen vain salaattia.

Piiraassa leivotaan jauhelihaa jännittävästi myös pohjataikinaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Syyrialainen kibbeh bil sayneeyeh -lihapiirakka

Ainekset

2 ½
dl
vettä
3 ½
dl
bulguria
1
iso sipuli
1
tl
maustepippuria
1
tl
kanelia
1
tl
meiramia
1
tl
juustokuminaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
450
g
jauhelihaa
4
rkl
oliiviöljyä
Täyte
4
rkl
oliiviöljyä
4
pientä sipulia
350
g
jauhelihaa
1
tl
yleismaustetta tai maustepippuria
½
tl
kanelia
1
tl
juustokuminaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
4
rkl
paahdettuja pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Valmista ensin täyte. Silppua sipulit hienoksi ja kuullota silppu öljyssä paistinpannulla. Lisää jauheliha ruskistumaan. Lisää mausteet.
  2. Paahda toisella pannulla pinjansiemenet ja lisää ne lopuksi täytteeseen. Jätä täyte odottamaan.
  3. Valmista taikina. Kiehauta vesi. Laita bulgur kulhoon ja kaada päälle kuuma vesi. Anna seistä, kunnes vesi on imeytynyt ja sekoita irtonaiseksi.
  4. Raasta tai pilko sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki taikinan mausteet morttelissa sipulin kera tasaiseksi tahnaksi.
  5. Sekoita maustetahna ja kypsä bulgur raakaan jauhelihaan ja leivo seos käsin taikinaksi.
  6. Voitele piirakkavuoka tai matala uunivuoka. Levitä puolet lihataikinasta vuoan pohjalle litteäksi piirakkapohjaksi. Lusikoi pohjan päälle täytteeksi paistettu ja maustettu jauhelihaseos.
  7. Taputtele toinen puoli lihataikinasta käsin litteäksi levyksi ja peitä piirakka sillä. Kastele käsiä vedessä levittämisen helpottamiseksi.
  8. Viillä veitsellä vinoruutukuvio piirakan pintaan. Voitele piirakan pinta oliiviöljyllä. Paista uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.

Onko parempaa piirakkaa kuin vanha kunnon peltilihis? Kun käytät tattarijauhoja, piirakasta tulee gluteeniton.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton peltilihis

Ainekset

Pohja
200
g
kylmää voita
dl
tattari + teff -jauhoseosta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
250
g
maitorahkaa (ei pehmeää)
Täyte
1
dl
puuroriisiä
keittämiseen 3 dl vettä ja 1 tl suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
400
g
jauhelihaa
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
rkl
tomaattipyreetä
¾
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
suolaa
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt ja riisi kypsää. 
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Mausta seos timjamilla, tomaattipyreellä, mustapippurilla ja suolalla. Sekoita riisin joukkoon. Tarkista maku ja anna jäähtyä.
  3. Mittaa kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Levitä leivinpaperi leivonta-alustalle ja jauhota se reilusti gluteenittomalla jauhoseoksella. Kumoa päälle taikina ja taputtele se gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi.
  5. Annostele liha-riisitäyte taikinalevyn toiselle puolikkaalle, mutta jätä parin sentin kaistale reunoilta täyttämättä. Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Sulje sauma sormin ja viimeistele painelemalla päältä haarukalla. Jos haluat siistiä reunoja, leikkaa ylimääräiset taikinareunat taikinapyörällä pois, kauli ne levyksi ja ota muotilla pieniä kuvioita. Voitele piirakka munalla, kiinnitä päälle taikinakuviot ja voitele myös ne.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (2)

Vierailija

Onko aieosaluettelosta jäänyt sipuli?
Työvaiheessa kumminkin pyydetään hienontamaan sipuli ja valkosipuli.

Jenni - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt11.3.2014

Hei, raaka-ainelistasta oli todellakin pudonnut sipuli pois. Se on nyt lisätty ohjeeseen. Kiitos huomiosta! Terveisin Jenni KK:n toimituksesta

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.

Käytä eiliset! Keitetyistä potuista tulee pannullinen perunasalaattia. Yksinkertainen teriyakikastike kiehautetaan pannulla pikapikaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin perunasalaatti ja teriyakipossu

Ainekset

Lämmin perunasalaatti
1
kg
keitettyjä kylmiä perunoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
sipulia varsineen
Paistamiseen
2
rkl
rypsiöljyä
Vinegretti
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
wasabia
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
Teriyakipossu
600
g
porsaan ulkofileetä
1
rkl
öljyä
Teriyakikastike
½
dl
soijakastiketta
½
dl
sokeria
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
vettä

Työvaiheet

Lämmin perunasalaatti

  1. Puolita perunat ja puhdistetut retiisit. Hienonna sipulit.
  2. Paista perunat ja sipulit varsia lukuun ottamatta nopeasti rypsiöljyssä. Nosta pannu liedeltä.
  3. Vatkaa kastikkeen ainekset kulhossa keskenään. Lisää kastike perunoiden joukkoon ja kääntele sekaisin.
  4. Lisää retiisit ja sipulinvarret ja pöyhäise sekaisin. Tarjoa perunasalaatti lämpimänä suoraan pannulta.

Vinkki!

Jos kesäkeittiöstä ei löydy kastikkeeseen tarvittavaa riisiviinietikkaa ja seesamiöljyä, voit vaihtaa ne valkoviinietikkaan ja rypsiöljyyn.

Teriyakipossu

  1. Ota porsaanfilee huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta. Kuivaa filee talouspaperiin. Leikkaa se noin puolen sentin viipaleiksi.
  2. Mittaa teriyakikastikkeen ainekset pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes kastike sakenee. Kaada toiseen astiaan ja pyyhkäise pannu talouspaperilla.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Paista fileeviipaleet kypsiksi nopeasti molemmin puolin. Alenna lämpöä ja lisää päälle teriyakikastike. Anna kuohahtaa. Tarjoa liha lämpimän perunasalaatin kanssa.

Vinkki!

Tässä on teriyakikastike yksinkertaisimmillaan. Jos vaihdat riisiviinietikan miriniin, voit korvata sillä sekä etikan että veden. Voit lisätä kastikkeeseen porisemaan myös tuoretta inkivääriä.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Kun teet piiraan irtopohjavuokaan, saat pohjasta rapean ja helposti leikkautuvan.
Kun teet piiraan irtopohjavuokaan, saat pohjasta rapean ja helposti leikkautuvan.

Klassinen ranskalainen pekoni-juustopiiras on parhaimmillaan vastapaistettuna, hieman jäähtyneenä.

Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t pohjan jähmettyminen ja 45 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton Quiche Lorraine

Ainekset

3
dl
gluteenitonta tummaa jauhoseosta (Jytte)
125
g
kylmää voita
1
keltuainen
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
100
g
gruyère-juustoa
3
munaa
1
valkuainen
150
g
ranskankermaa
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
½
tl
suolaa
½
tl
muskottipähkinää
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
pkt (170 g)
pekonia

Työvaiheet

  1. Mittaa jauhot ja paloiteltu voi monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää keltuainen ja vesitilkka koneen käydessä ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä jauhot ja voin käsin ja sekoittamalla joukkoon keltuaisen ja veden. 
  2. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin.
  3. Taputtele taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeudelle. Nosta jääkaappiin ja anna pohjan jähmettyä vuokaan tunnin ajan.
  4. Valmista sillä aikaa täyte. Raasta juusto. Vatkaa munat, ranskankerma, kuohukerma, juustoraaste, timjami ja mausteet vispilällä kulhossa keskenään.
  5. Levitä pekonit leivinpaperin päälle pellille. Nosta pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Anna pekonien paahtua 10 minuuttia. Hienonna ne hieman jäähtyneinä.
  6. Levitä pekonit vuokaan taikinan päälle.
  7. Kaada päälle täyte. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Laske lämpö sitten 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 20 minuuttia.
  8. Irrota piirakka vuoasta hetken jäähtyneenä ja tarjoa saman tien.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Sipaisu voisulaa pintaan riittää, sillä taikinakuori on parhaimmillaan uunilämpimänä ja rapeana. Älä siis upota näitä piirakoita voisula-vesiseokseen.
Sipaisu voisulaa pintaan riittää, sillä taikinakuori on parhaimmillaan uunilämpimänä ja rapeana. Älä siis upota näitä piirakoita voisula-vesiseokseen.

Karjalanpiirakoiden gluteeniton versio leivotaan tattarikuoriin. Pieni määrä gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta parantaa tattaritaikinan käsiteltävyyttä. Taikinakuorien muotoiluun ei tarvita pulikkaa.

Annoksia
32 kpl
Valmistusaika
1 t + 1 t puuron keittäminen ja jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteenittomat riisipiirakat

Ainekset

Tattaritaikina
2
dl
vettä
1
tl
suolaa
4
dl
gluteenittomia tattarijauhoja (esim. Viljatuote)
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
Puurotäyte
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
täysmaitoa (tai pohjaanpalamatonta Kiehu-maitojuomaa)
1
tl
suolaa
50
g
voita
Voiteluun
50
g
voita sulatettuna

Työvaiheet

  1. Tee ensin puurotäyte. Keitä riisiä kiehuvassa vedessä kannen alla noin 5 minuuttia. Kaada joukkoon maito, kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia sekoitellen. Lisää suola ja voi. Jäähdytä.
  2. Valmista taikina. Mittaa vesi, suola ja jauhot kulhoon. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  3. Kumoa taikina tattarijauhoilla jauhotetulle pöydälle, leivo se pötköksi ja jaa 32 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja painele ne litteämmiksi. Peitä palat kelmulla kuivumisen estämiseksi.
  4. Jauhota pöytä reilusti tattarijauhoilla ja taputtele kuoret jauhojen päällä jauhotetuin sormin pyöreiksi levyiksi (Ø 8–10 cm). Hauras tattaritaikina muotoutuu parhaiten näin. Pinoa levyt ja ripottele tarvittaessa jauhoja väliin. Peitä kelmulla.
  5. Sudi kuorista tarvittaessa ylimääräiset jauhot pois.
  6. Nosta taikinakuoren päälle lusikallinen täytettä ja levitä se tasaisesti niin, että reunoilta jää vajaan sentin kaistale täyttämättä. Vedä piirakan reunat rypyille etusormilla. Nosta valmiit piirakat leivinpaperin päälle pellille vieri viereen. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  7. Sivele valmiit piirakat pinnaltaan voisulalla.

Vinkki! Jos olet tehnyt puuron etukäteen ja se tuntuu liian tanakalta täyttämiseen, lisää puuron joukkoon tilkka vettä, älä maitoa. Kylmä maito saa täytteen kuohumaan uunissa.

Kommentit (0)