Resepti Minna Herranen Kuva Päivi Arvonen
Tuhti jauhelihapiirakka kaipaa rinnalleen vain salaattia.
Tuhti jauhelihapiirakka kaipaa rinnalleen vain salaattia.

Piiraassa leivotaan jauhelihaa jännittävästi myös pohjataikinaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Syyrialainen kibbeh bil sayneeyeh -lihapiirakka

Ainekset

2 ½
dl
vettä
3 ½
dl
bulguria
1
iso sipuli
1
tl
maustepippuria
1
tl
kanelia
1
tl
meiramia
1
tl
juustokuminaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
450
g
jauhelihaa
4
rkl
oliiviöljyä
Täyte
4
rkl
oliiviöljyä
4
pientä sipulia
350
g
jauhelihaa
1
tl
yleismaustetta tai maustepippuria
½
tl
kanelia
1
tl
juustokuminaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
4
rkl
paahdettuja pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Valmista ensin täyte. Silppua sipulit hienoksi ja kuullota silppu öljyssä paistinpannulla. Lisää jauheliha ruskistumaan. Lisää mausteet.
  2. Paahda toisella pannulla pinjansiemenet ja lisää ne lopuksi täytteeseen. Jätä täyte odottamaan.
  3. Valmista taikina. Kiehauta vesi. Laita bulgur kulhoon ja kaada päälle kuuma vesi. Anna seistä, kunnes vesi on imeytynyt ja sekoita irtonaiseksi.
  4. Raasta tai pilko sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki taikinan mausteet morttelissa sipulin kera tasaiseksi tahnaksi.
  5. Sekoita maustetahna ja kypsä bulgur raakaan jauhelihaan ja leivo seos käsin taikinaksi.
  6. Voitele piirakkavuoka tai matala uunivuoka. Levitä puolet lihataikinasta vuoan pohjalle litteäksi piirakkapohjaksi. Lusikoi pohjan päälle täytteeksi paistettu ja maustettu jauhelihaseos.
  7. Taputtele toinen puoli lihataikinasta käsin litteäksi levyksi ja peitä piirakka sillä. Kastele käsiä vedessä levittämisen helpottamiseksi.
  8. Viillä veitsellä vinoruutukuvio piirakan pintaan. Voitele piirakan pinta oliiviöljyllä. Paista uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Anna pitojen kohota leivinpaperin päällä.
Anna pitojen kohota leivinpaperin päällä.

Nopeat pitaleivät valmistuvat uunissa. Paistuessaan taikina nousee ”taskuksi”, joten älä avaa uuninluukkua välillä.

Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Pitaleivät

Ainekset

25
g
hiivaa
3
dl
kädenlämpöistä vettä
7–8
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¼
tl
juustokuminaa

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva lämpimään veteen. Sekoita joukkoon 7 dl jauhoja, öljy, suola, sokeri ja juustokumina. Vaivaa 5 minuuttia. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä liinan alla 30 minuuttia. Kuumenna uuni vähintään 250 asteeseen.
  2. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä palat palloiksi. Kauli taikinapallot runsaan jauhon kera noin 2 cm paksuiksi, pyöreiksi pitaleiviksi.
  3. Laita pitat pellille leivinpaperin päälle ja anna nousta 10 minuuttia. Paista kuuman uunin ylätasolla 5–8 minuuttia. Paistuessaan taikina nousee ”taskuksi”, joten älä avaa uuninluukkua välillä. Tarjoile pitat lämpiminä.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Lisää sämpylätaikinaan, mitä kaapista löytyy: leseitä, hiutaleita, rouheita, raastettua porkkanaa, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja.
Lisää sämpylätaikinaan, mitä kaapista löytyy: leseitä, hiutaleita, rouheita, raastettua porkkanaa, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja.

Leivo sämpylät itse, sillä raaka-aineet ovat edullisia. Pakasta ylijäävät leipomukset. Näiden perussämpylöiden maun salaisuus on taikinajuuressa, joka valmistuu vartissa.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parhaat perussämpylät

Ainekset

Juuri
dl
vettä
25
g
hiivaa
1
tl
sokeria
dl
täysjyvävehnäjauhoja
Lisäksi
¾
tl
suolaa
noin 3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
rkl
pellavansiemeniä
½
dl
kaurahiutaleita
¼
dl
öljyä

Työvaiheet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon sokeri ja vehnäjauhot. Anna taikinan seistä peitettynä lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia niin, että taikinan pintaa kuplii. Lisää joukkoon loput aineet. Taikina saa jäädä löysäksi.
  2. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja leivo pitkä tanko. Leikkaa taikina 10 osaan ja pyöritä jokaisesta sämpylä. Laita pellille leivinpaperille.
  3. Voitele vedellä ja ripottele pintaan kaurahiutaleita ja pellavansiemeniä. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  4. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10–15 minuuttia.

Vinkki! Lisää sämpylätaikinaan, mitä kaapista löytyy: leseitä, hiutaleita, rouheita, raastettua porkkanaa, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Pitsa ei kaipaa tomaattikastiketta, kun päällä on upean väristä punajuurta ja herkullista suolapähkinäpestoa.
Pitsa ei kaipaa tomaattikastiketta, kun päällä on upean väristä punajuurta ja herkullista suolapähkinäpestoa.

Ohuet punajuurisiivut maistuvat peston ja mozzarellan kera ihanilta pitsan päällä. Yön yli kohonnut taikina on rapeakuorisen pitsan salaisuus.

Annoksia
Pellillinen tai 4 pientä pitsaa
Valmistusaika
15 min + yön yli + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-mozzarellapitsa

Ainekset

Taikina
5
dl
vettä
2
tl
kuivahiivaa
2
rkl
öljyä
2
tl
suolaa
8–10
dl
vehnäjauhoja
Täyte
4
punajuurta
1
dl
suolapähkinäpestoa
2
(á 125/200 g)
mozzarellaa
1
punasipuli
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
tl
kuivattua oreganoa

Työvaiheet

  1. Valmista pitsataikina jääkaappiin nousemaan edellisenä päivänä. Laita kädenlämpöinen vesi isoon kulhoon. Sekoita hiiva veteen ja anna seistä 2–3 minuuttia. Sekoita öljy ja suola nesteeseen ja lisää jauhot joukkoon muutamassa erässä.
  2. Vaivaa taikinaa ensin viisi minuuttia kulhossa, sitten vielä viisi minuuttia jauhotetulla alustalla. Nosta taikina jauhotettuun vuokaan ja peitä kelmulla. Anna nousta jääkaapissa yön yli tai jopa seuraavaan iltaan.
  3. Keitä punajuuret kypsiksi kiehuvassa vedessä. Jäähdytä, kuori ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Tämänkin voit tehdä edellisenä päivänä.
  4. Ota taikina jääkaapista huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistamista.
  5. Kauli taikina pitsapohjaksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Levitä pohjalle pestoa. Laita päälle punajuurisiivuja ja mozzarellapaloja. Halkaise tomaatit, suikaloi sipuli ja lisää ne pitsan päälle. Mausta oreganolla.
  7. Paista pitsaa 250 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa.

Suolapähkinäpesto

Ainekset

2
ruukkua basilikaa
2–4
valkosipulinkynttä
2
dl
suolapähkinöitä
2
dl
rypsiöljyä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Hienonna basilikat ja valkosipulit. Yhdistä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa yrtit, valkosipulit ja pähkinät. Soseuta ja lisää joukkoon öljy ohuena nauhana. Mausta pippurilla.

Vinkki! Pestoon sopivat muutkin yrtit. Hyödynnä siis ruukkupersilja, tilli, rukola ja jopa pinaatti. Lisää p estoon suolaa vasta maistettuasi, sillä suolapähkinöissä on sitä jo.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Ninna Lindström
Japanilaistyylinen uunimunakas ruokkii vaivatta ison porukan.
Japanilaistyylinen uunimunakas ruokkii vaivatta ison porukan.

Uunimunakas on riittoisa ja nopea ruoka. Se sopii niin aamuun ja iltaan. Tässä munakkaassa hurmaa kaali ja japanilaistyyppinen makumaailma.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Okonomiyaki-uunimunakas

Ainekset

1
l
kaalia suikaleina
½
tl
suolaa
2
kevätsipulin vartta
6
munaa
½
dl
vettä
2
rkl
soijaa
2
tl
seesamiöljyä
1
ruukku korianteria
Kastike
1
dl
majoneesia
2
tl
wasabitahnaa
1
dl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Ripottele joukkoon suolaa ja puristele kaalia käsin pehmeämmäksi. Hienonna kevätsipulit ja lisää joukkoon.
  2. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon vesi ja soija. Mausta seesamiöljyllä. Sekoita joukkoon kaalit, sipulit ja silputtu korianteri.
  3. Levitä seos leivinpaperin päälle uunivuokaan. Paista 200-asteissa uunissa 15–20 minuuttia.
  4. Yhdistä kulhossa majoneesi ja wasabi. Hienonna joukkoon ruohosipulia ja sekoita. Tarjoile munakkaan kanssa.

Vinkki! Voit sekoittaa munamassaan seka puna- että valkokaalia. Kokeile myös lehtikaalia, savoijinkaalia tai mangoldia.

Kommentit (0)