Resepti Minna Herranen Kuva Päivi Arvonen
Tuhti jauhelihapiirakka kaipaa rinnalleen vain salaattia.
Tuhti jauhelihapiirakka kaipaa rinnalleen vain salaattia.

Piiraassa leivotaan jauhelihaa jännittävästi myös pohjataikinaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Syyrialainen kibbeh bil sayneeyeh -lihapiirakka

Ainekset

2 ½
dl
vettä
3 ½
dl
bulguria
1
iso sipuli
1
tl
maustepippuria
1
tl
kanelia
1
tl
meiramia
1
tl
juustokuminaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
450
g
jauhelihaa
4
rkl
oliiviöljyä
Täyte
4
rkl
oliiviöljyä
4
pientä sipulia
350
g
jauhelihaa
1
tl
yleismaustetta tai maustepippuria
½
tl
kanelia
1
tl
juustokuminaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
4
rkl
paahdettuja pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Valmista ensin täyte. Silppua sipulit hienoksi ja kuullota silppu öljyssä paistinpannulla. Lisää jauheliha ruskistumaan. Lisää mausteet.
  2. Paahda toisella pannulla pinjansiemenet ja lisää ne lopuksi täytteeseen. Jätä täyte odottamaan.
  3. Valmista taikina. Kiehauta vesi. Laita bulgur kulhoon ja kaada päälle kuuma vesi. Anna seistä, kunnes vesi on imeytynyt ja sekoita irtonaiseksi.
  4. Raasta tai pilko sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki taikinan mausteet morttelissa sipulin kera tasaiseksi tahnaksi.
  5. Sekoita maustetahna ja kypsä bulgur raakaan jauhelihaan ja leivo seos käsin taikinaksi.
  6. Voitele piirakkavuoka tai matala uunivuoka. Levitä puolet lihataikinasta vuoan pohjalle litteäksi piirakkapohjaksi. Lusikoi pohjan päälle täytteeksi paistettu ja maustettu jauhelihaseos.
  7. Taputtele toinen puoli lihataikinasta käsin litteäksi levyksi ja peitä piirakka sillä. Kastele käsiä vedessä levittämisen helpottamiseksi.
  8. Viillä veitsellä vinoruutukuvio piirakan pintaan. Voitele piirakan pinta oliiviöljyllä. Paista uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.

Kreikkalaisten feta-pinaattipiirakka sai suomalaisen muotonsa piirakkakuoreen leivottuna kermaisena versiona. Nyt tämä ihanuus on gluteeniton.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
25 min + 1 t pohjan jähmettyminen + 35 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton feta-pinaattipiirakka

Ainekset

100
g
voita
1
dl
perunahiutaleita (gluteenittomia)
dl
tattari + teff -jauhoseosta (Semper)
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
vettä
Täyte
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 150 g)
pakastepinaattia
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
¼
tl
muskottipähkinää
200
g
fetajuustoa
100
g (2 dl)
emmentaljuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne ja vesi voisulan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  2. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan (Ø 28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa ½–1 t.
  3. Hienonna sipulit. Kuullota ne pannulla öljyssä. Lisää pinaatti ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes pinaatti on sulanut ja ylimääräinen neste haihtunut. Jäähdytä.
  4. Sekoita munat, kerma ja mausteet keskenään. Murenna joukkoon feta. Lisää juustoraaste ja jäähtynyt pinaattiseos.
  5. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Lisää päälle täyte. Jatka paistamista keskitasolla noin 25 minuuttia. Irrota piiras vuoasta vadille.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.

Pehmeitä fenkolirieskoja tulee kerralla pellillinen. Tee niiden kaveriksi makeita mummonkurkkuja. Lehtipersilja, sinapinsiemenet ja piparjuuri antavat ihanan maun.

Annoksia
36 palaa rieskaa ja 10 annosta kurkkua
Valmistusaika
1 t + 15 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Peltirieska ja pikkelöidyt kurkut

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
rkl
vaaleaa siirappia
½
tl
fenkolia
4
dl
grahamjauhoja
noin 2
dl
vehnäjauhoja
Leipomiseen
1
dl
vehnäjauhoja
Pikkelöidyt kurkut
2
(à 200 g)
kapeaa kurkkua
½
ruukkua
lehtipersiljaa
1
sipuli
Mausteliemi
3
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
tl
suolaa
pala
(50 g)
piparjuurta

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, siirappi, fenkoli ja grahamjauhot. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.
  2. Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Kauli taikina leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Jos omistat näkkärikaulimen, voit ajella taikinalevyn päältä sillä, jotta peltirieska saa kuvioita pintaansa. Voit myös pistellä levyn haarukalla. Jaa rieska taikinapyörällä tasapaloiksi.
  3. Anna rieskan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Paista 250-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
  5. Tarjoa lämpimänä voin tai levitteen ja pikkelöityjen kurkkujen kanssa.

Pikkelöidyt kurkut

  1. Tee ensin mausteliemi. Mittaa vesi, sokeri, etikka, sinapinsiemenet ja suola kattilaan. Kuori ja viipaloi piparjuuri. Lisää viipaleet liemeen. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Nosta liemi liedeltä ja anna jäähtyä kasvisten käsittelyn ajan.
  2. Pese ja viipaloi kurkut. Saksi lehtipersiljan lehdet ja paloittele ne. Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli.
  3. Nostele ainekset isoon lasipurkkiin. Kaada päälle liemi. Anna marinoitua muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Kommentit (1)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Yhdestä taikinasta riittää vierasvaraa pakastimeen pitkäksi aikaa.
Yhdestä taikinasta riittää vierasvaraa pakastimeen pitkäksi aikaa.

Porkkanaraasteella mehevöitetty taikina kääritään rullalle korvapuustien tapaan. Täytteessä ihastuttaa pehmeä vuohenjuusto.

Annoksia
noin 50 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanapuustit

Ainekset

1
l
vettä tai ½ l vettä ja ½l omenamehua
50
g
hiivaa
3-4
rkl
siirappia
1
prk (200 g)
rahkaa
3
(7–8 dl raastetta)
porkkanaa
3
dl
ruishiutaleita
15
dl
sämpyläjauhoja
noin 9
dl
vehnäjauhoja
dl
öljyä
Lisäksi
1
prk (150–200 g)
pehmeää vuohenjuustoa
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva, siirappi, suola ja rahka nesteeseen. Lämmitä uudelleen kädenlämpöiseksi. Lisää porkkanaraaste ja alusta jauhot sekaan.
  2. Lisää vehnäjauhoja hieman mainittua enemmän tai vähemmän, tarpeen mukaan. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi.
  3. Peitä taikina liinalla ja kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina 3-4 osaan. Kauli taikinapala kerrallaan pitkänomaiseksi, vajaan sentin paksuiseksi levyksi, kuten korvapuustitaikina.
  5. Notkista vuohenjuusto lusikalla pehmeäksi ja levitä taikinalevylle. Kääri levy napakalle rullalle. Leikkaa rullasta 3-4 sentin paksuisia paloja. Nosta palat paperivuokiin.
  6. Kohota liinan alla 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle juustoraastetta.
  7. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa 10-13 minuuttia. Leivo toinen taikinapala samoin.
  8. Kahdesta muusta palasta voit pyöritellä pyöreitä sämpylöitä, voidella ne vedellä ja ripotella päälle ruishiutaleita, siemeniä ja juustoraastetta. Paistoaika ja -aste ovat samat.

Vinkkejä! Täytteeksi sopivat myös juustoraaste, silputut aurinkokuivatut tomaatit ja yrttimausteet.

Taikinasta tulee 3-4 leipää. Niiden paistolämpötila on 200 astetta ja aika 25-30 minuuttia leipien koosta riippuen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Satu Kemppainen
Perinteiset iltapalaherkut hupenevat pelliltä. Toinen tykkää avomallista, toinen pasteijapiiloista.
Perinteiset iltapalaherkut hupenevat pelliltä. Toinen tykkää avomallista, toinen pasteijapiiloista.

Savupaprika ja yrtit tuovat jauhelihapasteijat tälle vuosituhannelle. Kasvissyöjätkin ilahtuvat, kun vaihdat jauhelihan paketilliseen Härkistä.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Jauhelihapasteijat

Ainekset

Rahka-voitaikina
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
250
g
maitorahkaa (ei pehmeää)
Täyte
¾
dl
puuroriisiä
dl
vettä
¾
tl
suolaa keittämiseen
250
g
naudan paistijauhelihaa
1
pieni sipuli
½
tl
suolaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
sokeria
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
½
dl
tuoretta oreganoa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Valmista täyte. Keitä riisiä suolatussa vedessä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi imeytyy ja riisi on kypsää.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna kuullottua. Mausta seos ja sekoita riisin joukkoon. Tarkista maku. Anna jäähtyä.
  3. Mittaa kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Jauhota leivinpaperiarkki reilusti. Kauli taikina sen päällä arkin kokoiseksi levyksi. Siisti reunat taikinapyörällä ja jaa levy tasan 16 palaan.
  5. Annostele liha-riisitäyte taikinapaloille. Kääri taikinapalat haluamallasi tavalla. Taittele ja nipistä reunat tiiviisti yhteen, sillä pehmeä taikina avautuu helposti uunissa.
  6. Voitele pasteijat munalla. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Vinkki! Voit vaihtaa jauhelihan paketilliseen Härkistä. Lisää se kuullotetun sipulin joukkoon äläkä lisää suolaa. Jatka ohjeen mukaan.

Kommentit (0)