Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tee lihapullat vaihteeksi ruotsalaiseen tapaan!
Tee lihapullat vaihteeksi ruotsalaiseen tapaan!

Klassisissa ruotsalaisissa lihapullissa on mausteena valkopippuria ja ripaus sokeria. Kuohukerma tekee paistijauhelihasta leivotuista pullista erityisen herkullisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 50 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Minilihapullat uunissa

Ainekset

600
g
naudan paistijauhelihaa
1
sipuli
dl
kuohukermaa
¾
dl
korppujauhoja
1
muna
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¾
tl
jauhettua valkopippuria

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kaada sipulit pieneen kulhoon, peitä kulho talouspaperilla ja kypsennä sipuleita mikrossa noin minuutti. Jäähdytä.
  3. Sekoita kuohukerma, korppujauhot, muna ja mausteet isossa kulhossa. Anna korppujauhojen turvota 5 minuuttia. Lisää sipuli ja liha. Vaivaa käsin tasaiseksi massaksi.
  4. Työnnä tyhjä pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 250-asteiseksi.
  5. Pyörittele lihapullamassa kostutetuin käsin pieniksi pyöryköiksi leivinpaperin päälle. Vetäise pyörykät leivinpapereineen kuumalle pellille. Paista uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Vinkki!

Tarjoa lihapullat jäähtyneinä tai uunissa lämmitettyinä. Voit myös paistaa valmiit lihapullat kevyesti pannulla ennen tarjoamista, niin ne saavat herkullisen pinnan.

Kommentit (11)

Vierailija

Miksi ruotsalaiset lihapullat. Kyllä meidän äiti käytti ihan samoja aineita eikä ollut silloin 70 vuotta sitten ollut edes käynyt Ruotsissa.

Vierailija

En ymmärrä miksi uuni pitää aina esilämmittää. Pullat kylmään uuniin ja homma valmis kun valo sammuu 250 asteessa.

Vierailija

Lihapulliin laitetaan AINA maustepippuria, ja joulun lihapulliin myös kanelia!!!😬

Vierailija

Jopas täällä on tosikkoa porukkaa. Kiitän jutusta ja risetistä. Tänä iltana kokeillaan.

Vierailija

Tosikkoa porukkaa tuntuu tosiaan olevan! Itsekin laitan tavallisesti maustepippuria, mutta aion kyllä kokeilla valkopippuriakin. En ole niin kaavoihin kangistunut. Lisäksi: en ole koskaan huomannut, että suomalaisissa lihapullaresepteissä olisi sokeria, vaikka ensimmäinen kommentoija kertoo äitinsä tehneen just näillä aineilla.

Herra A

No eipä ollut oikein meikäläisen makuun !

Tukholmalainen keittokirjojen ...

Kyllä ruotsalaisiin lihapulliin kuuluu yleensä mustapippuri. Mutta voihan valko-tai maustepippuriakin kokeilla. Niin ja miks'ei sokeriakin. Lueskelen usein ilmaisia antiikkisia keittokirjoja joita Internet tarjoaa ilmaiseksi. Eräässä 1800-luvun ruotsalaisessa keittokirjassa valehtelematta n. 90% kaikista resepteistä sisältää sokeria! Onneksi ruotsalaisetkin ovat vähentäneet sokeria ruoistaan viime vuosikymmeninä.

Kokeiltu on

Hyviä olivat :)

Ruotsalainen vinkki

Joulun ja pääsiäisen lihapulliin voit laittaa lisäksi 50-100 g maksapateeta - nam nam

Kotikokki

Sokeria ripaus suolaisiin ruokiin ja suolaa ripaus makeisiin. Aivan normi tietoa ruuanlaitosta.

HuldaH

Ruotsalaisen sukuni minulle periytyneessä reseptissä ei ole tipan tippaa korppujauhoa, vaan keitettyä perunaa tuomassa pehmeyttä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Kuivaa kinkkua ei kaipaa kukaan, kun tarjolla on mehevää possua.
Kuivaa kinkkua ei kaipaa kukaan, kun tarjolla on mehevää possua.

Pähkinäinen ja hedelmäinen täyte tekee possunfileestä ihanan mehevää. Tämä lihaherkku valmistuu tunnissa, joten se sopii kiireisemmänkin joulupöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty possunfilee

Ainekset

1
kg
possun ulkofileetä
tl
suolaa
mustapippuria rouhittuna
Täyte
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
iso omena
100
g
kuivattuja aprikooseja
dl
pähkinärouhetta
2
dl
leivänmuruja
50
g
voita
2
rkl
soijakastiketta
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
1
dl
salvianlehtiä
Marinadi
½
dl
(muscovado)siirappia
2
rkl
soijakastiketta
Aprikoosikastike
2
dl
lihalientä
50
g
kuivattuja aprikooseja
1
dl
kuohu- tai ruokakermaa
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
sinappia
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Nosta liha huoneenlämpöön.
  2. Valmista täyte. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi omena. Hienonna aprikoosit.
  3. Kuullota sipuli ja valkosipuli paistinpannulla pehmeiksi. Lisää omenakuutiot pannulle. Paista vielä muutama minuutti. Anna paistoksen jäähtyä.
  4. Sekoita joukkoon aprikoosit, pähkinärouhe, leivänmurut, pehmeä voi, soija, suola ja mustapippuri.
  5. Leikkaa filee levyksi. Viillä veitsellä pitkä viilto vaakatasossa fileen päästä päähän mutta jätä pitkä sivu kiinteäksi. Tee viilto niin, että se avaa 1/3 fileen paksuudesta. Käännä leikattu osa auki. Leikkaa vastaava viilto vastakkaiseen suuntaan ja jätä filee toisestakin pitkästä sivusta kiinni. Käännä leikattu osa auki levyksi.
  6. Nuiji levyä ohuemmaksi lihanuijalla kahden leivinpaperin välissä. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Levitä täyte levylle. Revi mausteeksi salvianlehtiä.
  7. Rullaa levy kuin kääretorttu. Sido fileerulla paistoa kestävällä puuvillanarulla.
  8. Nosta fileerulla uunivuokaan. Aseta lihalämpömittarin anturi keskelle rullaa.
  9. Sekoita marinadin aineet keskenään ja sivele rullan pinta marinadilla.
  10. Kypsennä rullaa 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti ja 15 minuuttia, kunnes lihalämpömittari näyttää 75 astetta. Valele lihaa marinadilla paiston aikana.
  11. Valmista sillä välin aprikoosikastike. Mittaa kattilaan lihaliemi ja hienonnetut aprikoosit. Keitä kymmenen minuuttia, kunnes aprikoosit pehmenevät. Soseuta kastike sauvasekoittimella.
  12. Lisää joukkoon kerma sekä mausteet. Kiehauta uudelleen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.

Kun varaat kypsymiseen aikaa, ohuiksi viipaleiksi leikatusta poronlihasta syntyy herkullinen ja murea käristys. Paras pari poronkäristykselle on kuohkea ja pehmeä muusi. Näin onnistut:

Ruskista erissä

Ruskista liha kohmeisena, vähän kerrallaan kuumassa padassa. Näin varmistat, että liha ruskistuu eikä ala kiehua omassa nesteessään. Jos nestettä kuitenkin irtoaa padan pohjalle ja ruskistuminen pysähtyy, kaada liemi kulhoon ja jatka ruskistamista. Lisää tarvittaessa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poron käristyslihaa (ohueksi viipaloitua poron lapaa, etuselkää tai paistia)
50
g
voita
4
dl
vettä
2
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
perunamuusia
karpaloita tai puolukoita

Työvaiheet

  1. Jos käytät paloittelematonta poronlihaa, vuole se kohmeisena poikkisyin ohuiksi lastuiksi.
  2. Sulata ja kuumenna puolet voista isossa padassa. Lisää käristysliha pataan vähän kerrallaan. Paista kuumalla liedellä kauniin ruskeaksi. Siirrä jo ruskistunutta lihaa padan laidalle tai nostele lautaselle. Jatka käristämistä, kunnes kaikki liha on kauniisti ruskistunutta. Kumoa lihat takaisin pataan.
  3. Lisää vesi, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna käristyksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 1–2 tuntia.
  4. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden tai karpaloiden kanssa.

Kannattaa kokeilla – 3 muunteluvinkkiä!

Syksyinen sienikäristys

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon 200 g paistettuja suppilovahveroita ja muutama katajanmarja. Kaada haudutuksen lopussa joukkoon desilitra olutta.

Poro-kaalipata

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon hienonnettu sipuli, lohko valkokaalia ohueksi suikaloituna sekä kourallinen tuoretta timjamia. Lisää lopuksi joukkoon kuivattuja karpaloita ja tilkka hunajaa.

Poro-pekonikäristys

  • Jätä voi pois ja kuumenna tyhjässä padassa sen sijaan hienonnettua pekonia. Käristä poronliha pekonin rasvassa. Silppua joukkoon kaksi sipulia jatuoretta timjamia. Lisää 1 tl suolaa, ½ tl pippuria ja vesi. Hauduta ohjeen mukaan.

Kommentit (1)

Ahkku

Lappilainen pottuvoi l pottumuusi tehdään käsin survomalla puikulapotuista, johon lisätään voita, kokomaitoa ja ripaus suolaa.
EI KONEELLA ! Suutuntumaa pittää olla, pienet pottupaakut kuuluu asiaan.

Resepti ja kuva Meri-Tuuli Väntsi
Ekstramehevien lihapullien salaisuus on niiden koostumuksessa ja tomaattikastikkeessa hauduttamisessa.
Ekstramehevien lihapullien salaisuus on niiden koostumuksessa ja tomaattikastikkeessa hauduttamisessa.

Meri-Tuuli Väntsin superherkullisissa lihapullissa mausteita lisätään isolla mitalla ja korppujauhoilla on oma erityinen merkityksensä. Lihapullat kypsennetään miedossa lämpötilassa, jolloin ne pysyvät mehevinä eikä pullista irtoa harmaata möhnää. 

Reseptistä tulee lihapullia kahteen ruokaan, joten paista puolet uunipellillä ja pakasta myöhempää käyttöä varten. Voit myös tehdä lihapullat ilman mausteita, jotka on listattu reseptissä erikseen.

Lue myös Meri-Tuulin vinkit lihapullien onnistumiseen:

...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Intialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

Ainekset

Lihapullataikina
1
kg
karitsan jauhelihaa
2
sipulia
2
viipaletta kuivaa leipää (tai 1½ dl korppujauhoja)
dl
maustamatonta jugurttia
4
valkosipulin kynttä
1
tl
suolaa
3
kananmunaa
rypsiöljyä paistamiseen
Mausteseos
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
inkiväärijauhetta
2
tl
jauhettua juustokuminaa
½
tl
kanelijauhetta
1
tl
kurkumajauhetta
½
tl
kardemummaa
1
tl
korianterinsiemeniä jauhettuna
Kastike
3
tölkkiä tomaattimurskaa
1
tölkki kikherneitä
rkl
curryjauhetta
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita leipäpalat veteen likoamaan. Jos käytät korppujauhoja, älä liota niitä, mutta lisää maustemassaan ½ dl enemmän nestettä.
  2. Hienonna sipulit. Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja kuullota sipulit. Juuri ennen kuin sipulit ovat valmiit, lisää kaikki kuivat mausteet pannuun sipulien joukkoon. 
  3. Kaada sipulit ja mausteet öljyineen pannusta tehosekoittimeen. Lisää vedestä puristellut leipäpalat (tai korppujauho), jugurtti, valkosipulin kynnet ja suola. Jauha hienoksi. Lisää kananmunat ja sekoita nopeasti.
  4. Kaada maustemassa karitsan jauhelihan päälle ja sekoita. Anna vetäytyä jääkaapissa sen aikaa kun teet tomaattikastikkeen. 
  5. Lämmitä uuni 160-asteiseksi. 
  6. Kuumenna curryjauhetta korkeareunaisessa kasarissa 15 sekuntia tai kunnes se alkaa tuoksumaan ihanasti. Kaada perään tomaattimurskat ja valutetut kikherneet ja sekoita.
  7. Hauduta miedolla porinalla noin 20 minuuttia sekoitellen aina välillä. Mausta lopuksi suolalla ja kaada uunivuokaan.
  8. Muotoile jauhelihataikinasta kahden lusikan avulla palloja ja laske ne tomaattikastikkeeseen, paina kevyesti, jotta ne uppoavat puoleenväliin.
  9. Nosta vuoka uunin keskiosaan ja paahda pullia 20 minuuttia. Nosta sitten lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä sisältä ja saaneet pintaan ruskeaa väriä. 
  10. Tarjoa riisin tai haluamasi lisukkeen kera. 

Vinkki!

Voit halutessasi maustaa tomaattikastiketta reippaammallakin kädellä tai vetää mutkia suoraksi ja käyttää esimerkiksi kaupan valmista tomaatti-pastakastiketta, mutta muista tällöin lämmittää kastike kiehuvaksi ennen vuokaan laittamista, jotta se kypsentää lihapullat nopeammin.

Kommentit (1)

Cocinero señor Ola

Eipä taida juurikaan hieno karitsanliha päästä oikeuksiinsa reseptissä olevilla maustemäärillä ja tuolla tomaattimoska määrällä? Ja sitten rypsiöljyllä paistaminen hävittää viimeisetkin karitsan makurippeet. No jokainen tekee makkarastaan mieleisensä.

RESEPTI MYSI LAHTINEN KUVA ARTO VUOHELAINEN
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos.
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos.

Hiljakseen hautuvasta paistista, suolakurkuista ja aurajuustosta syntyy syntisen herkullinen pata.

Mysi Lahtinen kertoi moskovanpadan synnystä Kodin Kuvalehdessä vuonna 2006 näin:

”Valmistin tätä pataa ensi kerran ystävillemme, jotka tulivat Leningrad Cowboysin konsertista Senaatintorilta jatkoille. Padan nimi juontaa juurensa esityksen pönäköistä neuvostoeversteistä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mysi Lahtisen moskovanpata

Ainekset

1
kg
naudan paistia
3
sipulia
3
venäläistä suolakurkkua
voita
3
rkl
hunajaa
2
tl
rouhittua mustapippuria
ripaus
cayennenpippuria
3
rkl
vehnäjauhoja
4–5
dl
voimakasta lihalientä
150
g
aurajuustoa
240
g
smetanaa

Työvaiheet

  1. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. 
  2. Kuori ja silppua sipulit. Silppua myös kaksi suolakurkkua ja laita siivilään valumaan. Säästä liemi.
  3. Sulata padassa voi. Paista sipuleita viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia.
  4. Lisää pippurit. Paista vielä hetki, jotta pippurit ehtivät herätä. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
  5. Kuutioi paisti. Paista pieni erä kuutioita kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan.
  6. Ripota vehnäjauhot lihakuutioitten päälle. Sekoita ainekset. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Murustele juusto liemeen. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  7. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja anna ruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan.
  8. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoitten kanssa.

Kommentit (6)

Vierailija

Olipas herkullista! Ensi kerralla tosin jätän suolakurkkuliemen pois, tuli aika tuima suola.

-Katta /Arki(paska)ruokaa

Tämä on todella herkullinen. Jätin kans toisella kerralla tehtäessä suolakurkkuliemen pois. Juuri edellisen kommentoijan mainitseman liiallisen suolan takia. Muuten ihan parhautta talveen!

Sirpas

Olen valmistanut muutaman kerran ja on kyllä niin herkullista🤗

Nimi vaihtoon

Muuten hyvä, mutta Neuvostoliitossa ja nykyäänkin, on tuo sinihomejuusto hyvin kaukainen käsite. Kun taas suolakurkkuja ja smetanaa on saanut Suomesta aina.

Niiskuneiti

Mitenkähän nyhtökaura toimii ?

Vier.

Varmasti herkullista. En tosin tiedä onko tuo sinihomejuustoa aivan tarpeellista tässä. Aurajuusto ei kuullosta kovinkaan venäläiseltä. Nyt kuitenkin saatiin selville nimen tausta.