
Klassisissa ruotsalaisissa lihapullissa on mausteena valkopippuria ja ripaus sokeria. Kuohukerma tekee paistijauhelihasta leivotuista pullista erityisen herkullisia.
Minilihapullat uunissa
Ainekset
Työvaiheet
- Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta.
- Kuori ja hienonna sipuli. Kaada sipulit pieneen kulhoon, peitä kulho talouspaperilla ja kypsennä sipuleita mikrossa noin minuutti. Jäähdytä.
- Sekoita kuohukerma, korppujauhot, muna ja mausteet isossa kulhossa. Anna korppujauhojen turvota 5 minuuttia. Lisää sipuli ja liha. Vaivaa käsin tasaiseksi massaksi.
- Työnnä tyhjä pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 250-asteiseksi.
- Pyörittele lihapullamassa kostutetuin käsin pieniksi pyöryköiksi leivinpaperin päälle. Vetäise pyörykät leivinpapereineen kuumalle pellille. Paista uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
Vinkki!
Tarjoa lihapullat jäähtyneinä tai uunissa lämmitettyinä. Voit myös paistaa valmiit lihapullat kevyesti pannulla ennen tarjoamista, niin ne saavat herkullisen pinnan.
Miksi ruotsalaiset lihapullat. Kyllä meidän äiti käytti ihan samoja aineita eikä ollut silloin 70 vuotta sitten ollut edes käynyt Ruotsissa.
En ymmärrä miksi uuni pitää aina esilämmittää. Pullat kylmään uuniin ja homma valmis kun valo sammuu 250 asteessa.
Lihapulliin laitetaan AINA maustepippuria, ja joulun lihapulliin myös kanelia!!!?
Jopas täällä on tosikkoa porukkaa. Kiitän jutusta ja risetistä. Tänä iltana kokeillaan.
Tosikkoa porukkaa tuntuu tosiaan olevan! Itsekin laitan tavallisesti maustepippuria, mutta aion kyllä kokeilla valkopippuriakin. En ole niin kaavoihin kangistunut. Lisäksi: en ole koskaan huomannut, että suomalaisissa lihapullaresepteissä olisi sokeria, vaikka ensimmäinen kommentoija kertoo äitinsä tehneen just näillä aineilla.
No eipä ollut oikein meikäläisen makuun !
Kyllä ruotsalaisiin lihapulliin kuuluu yleensä mustapippuri. Mutta voihan valko-tai maustepippuriakin kokeilla. Niin ja miks'ei sokeriakin. Lueskelen usein ilmaisia antiikkisia keittokirjoja joita Internet tarjoaa ilmaiseksi. Eräässä 1800-luvun ruotsalaisessa keittokirjassa valehtelematta n. 90% kaikista resepteistä sisältää sokeria! Onneksi ruotsalaisetkin ovat vähentäneet sokeria ruoistaan viime vuosikymmeninä.
Hyviä olivat :)
Joulun ja pääsiäisen lihapulliin voit laittaa lisäksi 50-100 g maksapateeta - nam nam
Sokeria ripaus suolaisiin ruokiin ja suolaa ripaus makeisiin. Aivan normi tietoa ruuanlaitosta.
Ruotsalaisen sukuni minulle periytyneessä reseptissä ei ole tipan tippaa korppujauhoa, vaan keitettyä perunaa tuomassa pehmeyttä.
Ei hyviä !!!
Perinneruoka hm. Ei kai Sokeri pippuri korppujauho tai peruna ja columbus. Mutta perinne pohjolassa poron hurmetta lämpimänä kaukalostaan.