Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Makkaroiden valmistaminen kotona vaatii hiukan vaivaa, mutta lopputulos on takuulla herkullinen. 

Tee kerralla iso satsi, koska makkarat sietävät hyvin pakastamista. Näillä ohjeilla pääset hyvään alkuun.

Tarvikkeet

Rasvan eli silavan määrässä ei kannata pihistellä, etteivät makkarat jää kuiviksi. Rasvaa pitää olla ainakin neljännes massasta.

Makkaraan voi käyttää myös vähärasvaista ja rasvatonta lihaa. Joukkoon kannattaa kuitenkin lisätä rasvaisia lihoja: possua, lammasta tai puhdasta silavaa. Riistakaudella hyvää makkaraa syntyy porosta tai hirvestä.

Suolta saa kauppahalleista lähes aina ja kauppojen lihatiskeiltä etukäteen tilaamalla. Suolet säilyvät pakastimessa kauan tai jääkaapissa suolaliemessä puoli vuotta. Hieman enemmän maksaa suoli, joka on valmiiksi laskostettu muovisen puikulan ympärille. Siitä se on helpompi syöttää suuttimeen kuin pienestä kerästä.

Käytä lammasmakkaran valmistukseen vähän ohuempaa lampaan suolta, possumakkaroiden valmistukseen paksumpaa siansuolta.

Edellisenä päivänä

Jauha ja mausta massa edellisenä päivänä, jotta maut ehtivät vetäytyä. 

Jauha aina kylmää lihaa. Tunti pakastimessa ennen jauhamista helpottaa hommaa.

Jos et omista lihamyllyä, pyydä kauppiasta jauhamaan lihat valmiiksi. Tavallinen lihamylly sopii makkaroiden valmistukseen, kunhan vaihdat koneeseen paksumman terän.

Älä jauha lihaa liian hienoksi, ettei makkarasta tule jauhoisen tuntuista. Possu ja lammas jauhetaan vain kerran, ankan voi jauhaa vähän hienom­maksi. Keskikarkea tai karkea terä ovat sopivia useimmille makkaroille.

Samana päivänä

Liota luonnonsuolta 3–4 tuntia ennen makkarantekoa kylmässä vedessä, jotta liika suola lähtee pois. Huuhtele suoli liotuksen jälkeen.

Muista laittaa suolen päähän solmu, ennen kuin alat täyttää sitä massalla.

Makkaran pursottaminen sujuu parhaiten kahdestaan. Toinen syöttää jauhettua massaa koneeseen ja toinen hoitaa makkaran pursotusta. Älä täytä liian täyteen. 

Pistele makkaroita hammastikulla ennen paistamista, jotta ne eivät poksahda rikki.

Voit esikypsentää makkaroita kiehuvassa vedessä pari minuuttia, jolloin paistoaika on huomattavasti lyhyempi. Possumakkara pitää kypsentää aina kypsäksi. 

Pakasta ylimääräiset makkarat raakoina. Raakamakkarat säilyvät jääkaapissa vain pari päivää.

Annoksia
1-2 kg
Vaikeustaso
Kohtalainen

Näin teet makkaraa kotona

Ainekset

Puolukkamakkara
kg
porsaan kasleria
300-500
g
silavaa
3
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
suolaa
1
rkl
tuoretta, rouhittua mustapippuria
4
tl
tuoretta rosmariinia
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
kuivattua basilikaa
1
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
kuivattua timjamia
2
tl
savupaprikaa
2
tl
chilirouhetta
2
tl
jauhettuja fenkolinsiemiä
1
tl
fariinisokeria
2-3
dl
puolukoita
siansuolia
Merguez-lammasmakkara
850
g
lampaanlapaa
150
g
silavaa
1
ruukku
korianteria
6
valkosipulinkynttä
1
rkl
paprikajauhetta
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
tl
mustapippuria
1
rkl
kanelia
3
rkl
harissaa tai chilitahnaa
1
tl
jauhettua fenkolinsiementä
1
rkl
jeeraa eli juustokuminaa
1
rkl
suolaa
3
rkl
hunajaa
possun- tai lampaansuolta
Ankkamakkara
kg
ankan luutonta reisilihaa
½
kg
silavaa
1
tl
kiinalaista viismaustetta
2
rkl
hienonnettua tuoretta salviaa
3
tl
rosmariinia hienonnettuna
2
tl
kuminansiemeniä
1
rkl
mustapippuria
2
rkl
suolaa
dl
punaviiniä
siansuolia

Työvaiheet

Puolukkamakkara

  1. Kuutioi sianliha ja laita se kulhoon punaviinietikan kanssa. Ripottele päälle kaikki mausteet. 
  2. Vaivaa, kunnes mausteet ovat sekoittuneet tasaisesti lihaan. Lisää lopuksi puolukat ja vaivaa vielä hetki.
  3. Säilytä liha-mausteseosta jääkaapissa yön yli tai jauha liha, pursota makkarat valmiiksi ja anna makujen sekoittua jääkaapissa seuraavaan päivään. 
  4. Pistele makkaroita hammastikulla, jotta ne eivät hajoa paistaessa. 
  5. Paista paistinpannulla tai uunissa 180 asteessa noin 30 minuuttia. Possumakkaroiden tulee olla täysin kypsiä.

Merguez-lammasmakkara

  1. Pilko liha ja rasva noin kolmen sentin kuutioiksi. Silppua korianteri ja valkosipulinkynnet.
  2. Sekoita mausteet keskenään ja yhdistä ne lihan ja rasvan joukkoon. Laita seos kannelliseen astiaan ja säilytä jääkaapissa yön yli, jotta maut sekoittuvat.
  3. Liota siansuolia runsaassa lämpimässä vedessä puoli tuntia ennen täyttämistä.
  4. Jauha liha ja rasva karkeaksi lihamyllyssä. Täytä suolet noin 15 senttiä pitkiksi makkaroiksi.
  5. Paista makkaroita pannulla tai 180 asteessa uunissa 15–20 minuuttia.

Ankkamakkara

  1. Kuutioi liha ja rasva noin kolmen sentin kuutioiksi. 
  2. Sekoita kaikki mausteet yhteen ja sekoita mausteseos lihan ja rasvan joukkoon. Laita seos kannella peitetyssä astiassa jääkaappiin, jotta maut sekoittuvat. 
  3. Laita liha ja rasva seuraavana päivänä ennen jauhamista noin tunniksi pakastimeen, kunnes ne ovat kohmeisia. Siirrä viini jääkaappiin.
  4. Liota sian suolia runsaassa lämpimässä vedessä puoli tuntia.
  5. Jauha liha ja rasva karkeaksi lihamyllyssä. Lisää viileä viini, sekoita puhtain käsin. Täytä suolet noin 10 sentin makkaroiksi.
  6. Paista makkaroita pannulla tai 180 asteessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.

Viikuna-sherrykastike kruunaa paahdetun ankan.

Annoksia
4-5 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paahdettu ankka ja viikuna-sherrykastike

Ainekset

Paahdettu ankka
2 ½-3
kg:n
ankka
1-2
tl
suolaa
½
rkl
mustapippuria myllystä
2
rkl
soijakastiketta
2
tl
viismaustetta
Viikuna-sherrykastike
1
salottisipuli
1
rkl
ankanrasvaa tai öljyä
½
dl
kuivaa sherryä
4
dl
vettä
1 ½
rkl
vasikkafondia
2
rkl
viikunahilloa
2
rkl
sitruunan mehua
1 ½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2-3
rkl
ruskeaa kastikesuurusta
(½ dl vispikermaa)

Työvaiheet

Paahdettu ankka

  1. Ota ankka jääkaappiin sulamaan vähintään vuorokausi ennen valmistamista, jos käytät pakastettua ankkaa.
  2. Huuhdo ja kuivaa ankka. Leikkaa ylimääräinen rasva linnun vatsaonkalon ympäriltä saksilla. Tarkista, että lintu on kynitty huolellisesti. Mausta ankka sisältä ja ulkoa suolalla ja pippurilla.
  3. Yhdistä soijakastike ja viismauste kulhossa ja hiero seos tasaisesti ankan pintaan ja sisäpuolelle. Jätä ankka huoneenlämpöön maustumaan noin tunniksi ennen paistamista.
  4. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pistele ankan rasvakerroksen peittämään nahkaan muutamia reikiä terävällä veitsenkärjellä, mutta vältä osumista lihaan saakka. Sido ankan siivet ja jalat kiinni paistinarulla.
  5. Pane ankka rinta ylöspäin ritilälle uunipannuun. Kaada 2 dl vettä pannun pohjalle. Paista ankkaa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 ½ tuntia. Varaa aikaa kypsentämiseen karkeasti noin 1 tunti/2 kiloa.
  6. Käännä ankka paistamisen puolivälissä ja työnnä samalla paistolämpömittari ankan paksuimpaan kohtaan. Tarkista, ettei mittarin pää osu luuhun.
  7. Kypsennä ankka 60-65 asteiseksi, mikäli haluat lihan mediumina. Kypsän ankan sisälämpötila on 73-74 astetta. Voit tarkistaa kypsyyden myös veitsenkärjellä: lihaan pistettäessä kypsästä ankasta valuva liemi on kirkasta.
  8. Valmista kastike kypsymisajan loppuvaiheessa (ks. ohje alla).
  9. Nosta ankka uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoa kastikkeen ja keitettyjen perunoiden tai juureslaatikoiden kanssa.

Viikuna-sherrykastike

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli kattilassa rasvassa. Lisää sherry ja anna kiehahtaa.
  2. Lisää vesi, fondi ja hillo. Keitä hiljalleen 2-3 minuuttia.
  3. Siivilöi kastike tiheän siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan. Lisää joukkoon sitruunan mehu. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  4. Lisää suuruste koko ajan kastiketta sekoittaen ja anna kiehahtaa. Halutessasi voit pyöristää maun kermalla.

Kommentit (0)

Resepti Elina Jyväs Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-viikunatäytteinen porsaanfilee

Ainekset

1
kg
porsaan sisäfileetä
vastarouhittua mustapippuria
1
tl
suolaa
Sienitäyte
2
dl
esikäsiteltyjä ja kuullotettuja sieniä
1
dl
silputtuja kuivattuja viikunoita
1
dl
paahdettuja mantelilastuja
2
rkl
sitruunanmehua
1
tl
(luomu)sitruunan hienoksi raastettu kuori
1
tl
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
2
rkl
silputtua tuoretta timjamia
Paistamiseen
paistilankaa
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Ota porsaanfilee noin tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Poista fileestä terävällä veitsellä ylimääräiset kalvot. Avaa filee pituussuunnassa niin, että filee aukeaa täyttämistä varten. Mausta filee suolalla ja mustapippurilla.
  2. Sekoita täyteainekset toisessa kulhossa. Levitä täyte fileen keskelle ja kääri filee tiiviisti rullalle. Sido filee paistilangalla niin, että täyte pysyy lihan sisällä kypsentämisen aikana.
  3. Kuumenna pannussa voi ja öljy. Ruskista siinä porsaanfilee kauttaaltaan ja nosta liha uunivuokaan.
  4. Paista fileetä vielä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Ota filee uunista ja kääri se heti alumiinifolioon. Anna vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa filee viipaleiksi ja tarjoa esimerkiksi perunan ja kasvisten kera.

Kommentit (0)

Sanna Kekäläinen Kuva Laura Riihelä

Voit tehdä taikinasta myös murekkkeen.

Annoksia
16
Vaikeustaso
Kohtalainen

Punajuuri-vuohenjuustolihapullat

Ainekset

1
dl
vettä
korppujauhoja
1
kpl
sipulia
200
g
etikkapunajuuria
400
g
paistijauhelihaa
1
kpl
kananmunaa
150
g
vuohenjuustoa
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi ja korppujauhot kulhoon. Anna turvota noin 5 minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullottaa sipulisilpua hetki öljytilkassa.
  2. Raasta tai kuutioi punajuuret. Lisää punajuuret, sipulisilppu, jauheliha, muna ja juusto kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  3. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pullia. Paista pullat kypsiksi pannulla miedohkolla lämmöllä öljyssä tai 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Resepti Juha Toivanen ja Merja Rahkola-Toivanen Kuva Sami Repo

Grillaus ei ole vain kesäpuuhaa. Aloita grillikausi pääsiäisenä ja nauti mehevistä lampaankyljyksistä.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut lampaankyljykset

Ainekset

nippu
persiljaa
nippu persiljaa puolikas valkosipuli
1
dl
oliiviöljyä
2
tl
suolaa
2
tl
mustapippuria
1
tl
valkopippuria
20-30
lampaankyljystä

Työvaiheet

  1. Silppua persilja ja valkosipulit. Laita ne kulhoon. Lisää oliiviöljy, suola ja pippurit.
  2. Möyhi kyljykset marinadiin niin, että liha peittyy kunnolla mausteisiin.
  3. Anna marinoitua muutama tunti jääkaapissa, mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Ota lihat lämpöön tuntia ennen grillaamista.
  5. Grillaa kyljykset hiiligrillissä kovalla lämmöllä, jotta ne mustuvat hieman pinnoiltaan.

Kommentit (0)