
Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa.
Katja Kinnunen muutti Pekingiin miehensä Arton työn vuoksi perheen asuttua ensin pari vuotta Yhdysvalloissa. Näin hän kertoo perheensä arkiruokatottumuksista:
”Muuttaessamme Kiinaan olin huojentunut, kun löysin kaupasta jauhelihaa, italialaisia makaroneja, ruskeita kananmunia, sipulia ja uuninkestävän vuoan. Maitojauhetta ja ketsuppia minulla oli mukana muuttokuormassa. Selviäisimme kyllä, sillä pystyin tekemään makaronilaatikkoa!
Sittemmin asuminen Kiinassa on vaikuttanut kokkailuihini melkoisesti. Suomessa suosin eineksiä ja valmisruokia, nykyisin rakastan wok-pannuani, kokkiveistäni, bambusihtiäni ja puikkoja. Käytän nyt paljon enemmän soijaa. Tuoretta inkivääriä raastan miltei kaikkeen ruokaan.
Koska en saa täältä marinoitua lihaa, olen päässyt ruuanlaiton alkulähteille. Paikalliset torit pursuavat eksoottisia kasviksia ja vihanneksia, tuoreyrttejä ja mausteita. Sipulit, salaatit ja hedelmät on järjestetty kauniisiin riveihin. Perheemme suosikkihedelmä on nykyään lohikäärmehedelmä dragon fruit.
En ole vieläkään gourmet-kokki, ja matkani maustamisen saloihin jatkuu. Tiskivuoret ovat kasvaneet. Kannustavin palaute tuli vuosien jälkeen 7-vuotiaalta tyttäreltäni: ”Ei maistu miltään, mutta on silti ihan hyvää !”
Suomesta kaipaan syksyisin kotimaisia juureksia ja perunoita sekä pääsiäisen aikoihin maitorahkaa. Suomalaisista aikakauslehdista ahmin yhä puolivalmiste- ja ruokakermauutuudet.
Kiinalaiset suhtautuvat ruokaan vakavasti. Syöminen on miltei pyhä toimitus. Ruoka-aikaan syödään missä vain muusta välittämättä. Nopean välipalan voi ostaa vaikka kaupan kulmalta polkupyörän tarakalta. Talvella lähikylän iäkäs nainen myy hiilitynnyrin päältä höyryäviä, makoisia bataatteja. Toki suurkaupungissa on myös paljon tasokkaita, monikulttuurisia ravintoloita. Asiakkaiden sosiaaliluokka on eri, mutta yhteistä paikoille on ruoan arvostaminen, sen parissa seurusteleminen ja sinnikäs työnteko.
On ollut kiehtovaa ja opettavaista saada tutustua paikallisiin ruoka- ja kokkailutapoihin ja sekoittaa niitä omiin. Siitäkin huolimatta vanha tuttu makaronilaatikkoni ja korkkaamaton, uusi ketsuppini ovat vieläkin omaa mukavuusaluettani.”
Ulkosuomalaisen lempiruoka: Ketsuppipossu
Ainekset
Työvaiheet
- Leikkaa porsaanfileestä ohuita suikaleita tai ohenna valmiit suikaleet noin syömäpuikkojen paksuisiksi.
- Mittaa syvään kulhoon valkuaiset, perunajauho ja suola (ota huomioon käyttämäsi ketsupin suolapitoisuus). Sekoita hyvin.
- Pyörittele possusuikaleet seoksessa. Anna maustua hetki.
- Lämmitä öljy wokpannussa tai paistokasarissa. Kun öljy on kuumaa, nostele suikaleet yksitellen, noin neljässä osassa, suoraan seoksesta pannulle. Paista molemmin puolin kauniin värisiksi. Nosta suikaleet talouspaperin päälle valumaan.
- Lisää pannulle viimeisen paistokerran jälkeen jäljellä olevaan öljyyn noin 2 dl ketsuppia. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää paistetut possusuikaleet seokseen ja kääntele nopeasti, kunnes ketsuppiseos sekoittuu suikaleisiin tasaisesti.
- Silppua kevätsipulia ketsuppipossun päälle.
- Tarjoa höyrytetyn riisin kanssa.