Yrttinen uunilammas
Ainekset
Työvaiheet
- Ota lammas hyvissä ajoin ennen paistamista huoneenlämpöön. Puhdista kalvot ja turhat rasvat pois. Leikkaa luun myötäisesti pitkä viilto niin, että nivel tulee vastaan. Taita nivel ja lonkkaluun pala pois. Poista myös pitkä sääriluu. Voit pyytää lihakauppiasta tekemään tämän. Kuutioi paistilihat.
- Kuori ja lohko sipulit. Isot valkosipulinkynnet voi halkaista, pienet käyttää sellaisenaan.
- Mausta viulu sisältä ja ulkoa suolalla. Mausta lihapalat runsaasti yrteillä ja lado ne viulun sisään kerroksittain valkosipulinkynsien kanssa. Yrteissä ei kannata säästellä. Jätä muutama kynsi erikseen lampaan päälle laitettavaksi.
- Sido lampaanviulu paistinarulla tiiviiksi paketiksi. Ripottele lisää yrttimausteita lampaan pinnalle. Nosta loput valkosipulinkynnet päälle. Laita liha uunipellille ja peitä foliolla. Paista 200-asteisen uunin alatasolla reilu tunti. Valele lammasta paistamisen aikana siitä irtoavalla nesteellä.
- Valmistele lisäke lampaan kypsyessä. Harjaa perunat puhtaiksi tai kuori ne. Kuori ja paloittele porkkanat. Laita ne uunivuokaan lampaan viereen sipuleiden kanssa. Mausta halutessasi suolalla ja luomu-mustapippurilla. Jatka paistamista noin tunti lisää.
Vinkki! Voit halutessasi katsoa tarkan paistoajan lihalämpömittarilla. Työnnä mittari lihan paksuimpaan kohtaan, mutta varo, ettei se osu luuhun tai täytteeseen. Paista uunissa, kunnes mittari osoittaa 65–75 astetta. 65 asteessa liha on vielä hieman punertavaa, 75 asteessa liha on täysin kypsä.
Lappilainen pottuvoi l pottumuusi tehdään käsin survomalla puikulapotuista, johon lisätään voita, kokomaitoa ja ripaus suolaa.
EI KONEELLA ! Suutuntumaa pittää olla, pienet pottupaakut kuuluu asiaan.
Koneella tulee liisteriä eikä pottumuusia