Resepti Osmo Rauhala Kuva Sami Repo
Annoksia
noin 10
Vaikeustaso
Helppo

Yrttinen uunilammas

Ainekset

1
luullinen karitsanpaisti (noin 2 kg)
noin 300
g
karitsanlihaa kuutioina, esim. paistia tai lapaa
3
sipulia
1
kokonainen valkosipuli
noin 3
tl
suolaa
runsaasti
kuivattua luomusalviaa, kuivattua luomurosmariinia ja kuivattua luomurakuunaa
noin 2
kg
luomuperunoita, esim. Nicolaa
6
luomuporkkanaa

Työvaiheet

  1. Ota lammas hyvissä ajoin ennen paistamista huoneenlämpöön. Puhdista kalvot ja turhat rasvat pois. Leikkaa luun myötäisesti pitkä viilto niin, että nivel tulee vastaan. Taita nivel ja lonkkaluun pala pois. Poista myös pitkä sääriluu. Voit pyytää lihakauppiasta tekemään tämän. Kuutioi paistilihat.
  2. Kuori ja lohko sipulit. Isot valkosipulinkynnet voi halkaista, pienet käyttää sellaisenaan.
  3. Mausta viulu sisältä ja ulkoa suolalla. Mausta lihapalat runsaasti yrteillä ja lado ne viulun sisään kerroksittain valkosipulinkynsien kanssa. Yrteissä ei kannata säästellä. Jätä muutama kynsi erikseen lampaan päälle laitettavaksi.
  4. Sido lampaanviulu paistinarulla tiiviiksi paketiksi. Ripottele lisää yrttimausteita lampaan pinnalle. Nosta loput valkosipulinkynnet päälle. Laita liha uunipellille ja peitä foliolla. Paista 200-asteisen uunin alatasolla reilu tunti. Valele lammasta paistamisen aikana siitä irtoavalla nesteellä.
  5. Valmistele lisäke lampaan kypsyessä. Harjaa perunat puhtaiksi tai kuori ne. Kuori ja paloittele porkkanat. Laita ne uunivuokaan lampaan viereen sipuleiden kanssa. Mausta halutessasi suolalla ja luomu-mustapippurilla. Jatka paistamista noin tunti lisää.

Vinkki! Voit halutessasi katsoa tarkan paistoajan lihalämpömittarilla. Työnnä mittari lihan paksuimpaan kohtaan, mutta varo, ettei se osu luuhun tai täytteeseen. Paista uunissa, kunnes mittari osoittaa 65–75 astetta. 65 asteessa liha on vielä hieman punertavaa, 75 asteessa liha on täysin kypsä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.

Viikuna-sherrykastike kruunaa paahdetun ankan.

Annoksia
4-5 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paahdettu ankka ja viikuna-sherrykastike

Ainekset

Paahdettu ankka
2 ½-3
kg:n
ankka
1-2
tl
suolaa
½
rkl
mustapippuria myllystä
2
rkl
soijakastiketta
2
tl
viismaustetta
Viikuna-sherrykastike
1
salottisipuli
1
rkl
ankanrasvaa tai öljyä
½
dl
kuivaa sherryä
4
dl
vettä
1 ½
rkl
vasikkafondia
2
rkl
viikunahilloa
2
rkl
sitruunan mehua
1 ½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2-3
rkl
ruskeaa kastikesuurusta
(½ dl vispikermaa)

Työvaiheet

Paahdettu ankka

  1. Ota ankka jääkaappiin sulamaan vähintään vuorokausi ennen valmistamista, jos käytät pakastettua ankkaa.
  2. Huuhdo ja kuivaa ankka. Leikkaa ylimääräinen rasva linnun vatsaonkalon ympäriltä saksilla. Tarkista, että lintu on kynitty huolellisesti. Mausta ankka sisältä ja ulkoa suolalla ja pippurilla.
  3. Yhdistä soijakastike ja viismauste kulhossa ja hiero seos tasaisesti ankan pintaan ja sisäpuolelle. Jätä ankka huoneenlämpöön maustumaan noin tunniksi ennen paistamista.
  4. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pistele ankan rasvakerroksen peittämään nahkaan muutamia reikiä terävällä veitsenkärjellä, mutta vältä osumista lihaan saakka. Sido ankan siivet ja jalat kiinni paistinarulla.
  5. Pane ankka rinta ylöspäin ritilälle uunipannuun. Kaada 2 dl vettä pannun pohjalle. Paista ankkaa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 ½ tuntia. Varaa aikaa kypsentämiseen karkeasti noin 1 tunti/2 kiloa.
  6. Käännä ankka paistamisen puolivälissä ja työnnä samalla paistolämpömittari ankan paksuimpaan kohtaan. Tarkista, ettei mittarin pää osu luuhun.
  7. Kypsennä ankka 60-65 asteiseksi, mikäli haluat lihan mediumina. Kypsän ankan sisälämpötila on 73-74 astetta. Voit tarkistaa kypsyyden myös veitsenkärjellä: lihaan pistettäessä kypsästä ankasta valuva liemi on kirkasta.
  8. Valmista kastike kypsymisajan loppuvaiheessa (ks. ohje alla).
  9. Nosta ankka uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoa kastikkeen ja keitettyjen perunoiden tai juureslaatikoiden kanssa.

Viikuna-sherrykastike

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli kattilassa rasvassa. Lisää sherry ja anna kiehahtaa.
  2. Lisää vesi, fondi ja hillo. Keitä hiljalleen 2-3 minuuttia.
  3. Siivilöi kastike tiheän siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan. Lisää joukkoon sitruunan mehu. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  4. Lisää suuruste koko ajan kastiketta sekoittaen ja anna kiehahtaa. Halutessasi voit pyöristää maun kermalla.

Kommentit (0)

Resepti Elina Jyväs Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-viikunatäytteinen porsaanfilee

Ainekset

1
kg
porsaan sisäfileetä
vastarouhittua mustapippuria
1
tl
suolaa
Sienitäyte
2
dl
esikäsiteltyjä ja kuullotettuja sieniä
1
dl
silputtuja kuivattuja viikunoita
1
dl
paahdettuja mantelilastuja
2
rkl
sitruunanmehua
1
tl
(luomu)sitruunan hienoksi raastettu kuori
1
tl
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
2
rkl
silputtua tuoretta timjamia
Paistamiseen
paistilankaa
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Ota porsaanfilee noin tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Poista fileestä terävällä veitsellä ylimääräiset kalvot. Avaa filee pituussuunnassa niin, että filee aukeaa täyttämistä varten. Mausta filee suolalla ja mustapippurilla.
  2. Sekoita täyteainekset toisessa kulhossa. Levitä täyte fileen keskelle ja kääri filee tiiviisti rullalle. Sido filee paistilangalla niin, että täyte pysyy lihan sisällä kypsentämisen aikana.
  3. Kuumenna pannussa voi ja öljy. Ruskista siinä porsaanfilee kauttaaltaan ja nosta liha uunivuokaan.
  4. Paista fileetä vielä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Ota filee uunista ja kääri se heti alumiinifolioon. Anna vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa filee viipaleiksi ja tarjoa esimerkiksi perunan ja kasvisten kera.

Kommentit (0)

Sanna Kekäläinen Kuva Laura Riihelä

Voit tehdä taikinasta myös murekkkeen.

Annoksia
16
Vaikeustaso
Kohtalainen

Punajuuri-vuohenjuustolihapullat

Ainekset

1
dl
vettä
korppujauhoja
1
kpl
sipulia
200
g
etikkapunajuuria
400
g
paistijauhelihaa
1
kpl
kananmunaa
150
g
vuohenjuustoa
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi ja korppujauhot kulhoon. Anna turvota noin 5 minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullottaa sipulisilpua hetki öljytilkassa.
  2. Raasta tai kuutioi punajuuret. Lisää punajuuret, sipulisilppu, jauheliha, muna ja juusto kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  3. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pullia. Paista pullat kypsiksi pannulla miedohkolla lämmöllä öljyssä tai 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Resepti Juha Toivanen ja Merja Rahkola-Toivanen Kuva Sami Repo

Grillaus ei ole vain kesäpuuhaa. Aloita grillikausi pääsiäisenä ja nauti mehevistä lampaankyljyksistä.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut lampaankyljykset

Ainekset

nippu
persiljaa
nippu persiljaa puolikas valkosipuli
1
dl
oliiviöljyä
2
tl
suolaa
2
tl
mustapippuria
1
tl
valkopippuria
20-30
lampaankyljystä

Työvaiheet

  1. Silppua persilja ja valkosipulit. Laita ne kulhoon. Lisää oliiviöljy, suola ja pippurit.
  2. Möyhi kyljykset marinadiin niin, että liha peittyy kunnolla mausteisiin.
  3. Anna marinoitua muutama tunti jääkaapissa, mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Ota lihat lämpöön tuntia ennen grillaamista.
  5. Grillaa kyljykset hiiligrillissä kovalla lämmöllä, jotta ne mustuvat hieman pinnoiltaan.

Kommentit (0)