Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Mehujää on kätevä välipala, mutta myös kätevä buffetherkku. Se odottelee juhlia pakastimessa ja maistuu lapsille ja aikuisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–14 kpl
Valmistusaika
10 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkamehujäät

Ainekset

1
l
pakastemansikoita
1
limen kuori ja mehu
4
rkl
hunajaa tai siirappia
4
oksaa basilikaa
Lisäksi
14
mehujäämuottia
14
jäätelötikkua
1 ½
kg
jäitä (esim. Bloks)

Työvaiheet

  1. Sulata ja soseuta marjat. Raasta limen kuori ja purista mehu. Sekoita ne mansikkasoseeseen. Lisää hunaja ja hienonnettu basilika.
  2. Jaa jokaiseen jäätelömuottiin noin  dl mehujäämassaa. Paina mehujäähän tikut ja pakasta.
  3. Vinkki! Mehujäämuottien puuttuessa voit pakastaa mehujäät kertakäyttöisiin snapsilaseihin. Paina jäätelötikut paikoilleen, kun mehujäät ovat jo jäätyneet kohmeisiksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Punajuuret pikkelöidään joulumausteisessa liemessä. Tuloksena on täydellinen maku ja väri.
Punajuuret pikkelöidään joulumausteisessa liemessä. Tuloksena on täydellinen maku ja väri.

Mieto etikkaisuus, siirappi ja hapokkaat puolukat saavat punajuuret maistumaan kaikkien jouluruokien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1 t + 2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Pikkelöidyt puolukka-punajuuret

Ainekset

500
g
pieniä punajuuria
1
punasipuli
1–2
dl
puolukoita (pakaste)
Pikkeliliemi
2
dl
punaviinietikkaa
1
dl
siirappia
1
tl
suolaa
½
tl
kokonaisia mustapippureita
5
kokonaista neilikkaa
2
tähtianista
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret juuri ja juuri kypsiksi. Jäähdytä ne, poista kannat ja irrota kuoret vetäisemällä. Leikkaa isoimmat punajuuret kahtia, käytä pienet kokonaisina.
  2. Kuori ja halkaise punasipuli. Leikkaa se lehdenohuiksi viipaleiksi.
  3. Nostele punajuuret kerroksittain punasipulien ja puolukoiden kanssa litran vetoiseen, kannelliseen lasipurkkiin.
  4. Mittaa punaviinietikka, siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta sekoittaen ja kaada kuuma liemi kasvisten päälle. Ravistele purkkia. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin.
  5. Anna punajuurten maustua jääkaapissa 2–3 päivää. Heiluttele välillä purkkia, jotta ainekset maustuvat tasaisesti. Niistä irtoaa säilytyksen aikana lientä.
  6. Tarjoa lisäkkeenä joulupöydässä. Käytä viikon kuluessa.
Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Malja meille! Raikas aperitiivi aloittaa juhla-aterian.
Malja meille! Raikas aperitiivi aloittaa juhla-aterian.

Pyöräytä hillabellinit sekaisin juuri ennen tarjoamista, niin saat niihin kauniin sakeuden ja kuohut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Hillabellini

Ainekset

Hillapyree
250
g
hilloja (pakaste)
½
dl
sokeria
Juomaan
1
pl (75 cl)
proseccoa
1
dl
hilloja (pakaste)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hillapyree. Mittaa hillat ja sokeri kattilaan. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä pari minuuttia.
  2. Kaada seos astian päälle nostettuun siivilään. Purista hillat siivilän läpi lusikalla ja pyörittele seosta, kunnes siivilään jäävät vain siemenet. Jäähdytä ja viilennä hillapyree jääkaapissa.
  3. Mittaa hillapyree kuohuviinilasien pohjalle. Kaada päälle jääkaappikylmä prosecco. Sekoita kevyesti. Pudota pohjalle muutama jäinen hilla jääpalaksi.
  4. Tarjoa aperitiivina.
Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Rosollirösti on joulunajan paras kasvispihvi.
Rosollirösti on joulunajan paras kasvispihvi.

Rakastettu rosolli kokee hienostuneen muodonmuutoksen. Röstinä rosolli on ruokaisampi, varsinkin mädin ja smetanan kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Rosolliröstit

Ainekset

3
keitettyä perunaa
3
punajuurta
2
porkkanaa
1
sipuli
2
munaa
1
tl
suolaa
1
tl
ripaus mustapippuria rouhittuna
Täytteet
1
prk (120 g)
smetanaa
50
g
mätiä
tillinoksia

Työvaiheet

  1. Raasta perunat ja raa'at juurekset karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita raasteet, sipuli, munat, suola ja pippuri keskenään.
  2. Muotoile 8 röstiä leivinpaperin päälle uunipellille.
  3. Paista röstejä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä.
  4. Nostele röstit tarjoiluvadille ja koristele ne smetananokareella, mädillä ja tillinoksilla.