Teksti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Sitruunainen lakkahyytelö on herkkua hyvien juustojen kanssa, lettujen kaverina tai ihan vain paahtoleivällä. Kokeile paria teelusikallista maustamaan kalan kastiketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lakka-sitruunahyytelö

Ainekset

2
l
lakkoja
3-4
sitruunaa
8
dl
vettä
8
dl
hillo-marmeladisokeria

Työvaiheet

  1. Perkaa lakat. Purista sitruunoista 2 dl mehua. Pese ja viipaloi yksi kokonainen sitruuna.
  2. keitä marjoja ja vettä kattilassa 15 minuuttia. Kuori pinnalle muodostunut vaahto.
  3. Siivilöi mehu talteen. Valuta marjoja siivilässä niin kauan kuin niistä irtoaa mehua. Älä painele marjoja, jotta mehu pysyy kirkkaana.
  4. Yhdistä puhtaassa kattilassa lakka- ja sitruunamehu. Sekoita joukkoon sokeri. Kuumenna lientä hiljalleen. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Keitä 10 minuuttia. Sekoita välillä.
  5. Tee hyytelökoe alla olevan ohjeen mukaan. Jäähdytä hyytelöä kattilassa 20 minuuttia. Purkita se noin 2 dl:n lasitölkkeihin. Laita mukaan sitruunaviipale.

Vinkki! Mausta hyytelö lorauksella lakkalikööriä.

Mikä hyytelökoe?

Tiputa ruokalusikallinen hyytelöä kylmälle lautaselle. Vedä lusikalla lovi hillon keskelle. Jos jälki jää näkyviin, hyytelö on valmista. Jos hillo valuu yhteen, keitä hyytelöä vielä viisi minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Punajuuret pikkelöidään joulumausteisessa liemessä. Tuloksena on täydellinen maku ja väri.
Punajuuret pikkelöidään joulumausteisessa liemessä. Tuloksena on täydellinen maku ja väri.

Mieto etikkaisuus, siirappi ja hapokkaat puolukat saavat punajuuret maistumaan kaikkien jouluruokien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1 t + 2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Pikkelöidyt puolukka-punajuuret

Ainekset

500
g
pieniä punajuuria
1
punasipuli
1–2
dl
puolukoita (pakaste)
Pikkeliliemi
2
dl
punaviinietikkaa
1
dl
siirappia
1
tl
suolaa
½
tl
kokonaisia mustapippureita
5
kokonaista neilikkaa
2
tähtianista
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret juuri ja juuri kypsiksi. Jäähdytä ne, poista kannat ja irrota kuoret vetäisemällä. Leikkaa isoimmat punajuuret kahtia, käytä pienet kokonaisina.
  2. Kuori ja halkaise punasipuli. Leikkaa se lehdenohuiksi viipaleiksi.
  3. Nostele punajuuret kerroksittain punasipulien ja puolukoiden kanssa litran vetoiseen, kannelliseen lasipurkkiin.
  4. Mittaa punaviinietikka, siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta sekoittaen ja kaada kuuma liemi kasvisten päälle. Ravistele purkkia. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin.
  5. Anna punajuurten maustua jääkaapissa 2–3 päivää. Heiluttele välillä purkkia, jotta ainekset maustuvat tasaisesti. Niistä irtoaa säilytyksen aikana lientä.
  6. Tarjoa lisäkkeenä joulupöydässä. Käytä viikon kuluessa.
Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Rosollirösti on joulunajan paras kasvispihvi.
Rosollirösti on joulunajan paras kasvispihvi.

Rakastettu rosolli kokee hienostuneen muodonmuutoksen. Röstinä rosolli on ruokaisampi, varsinkin mädin ja smetanan kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Rosolliröstit

Ainekset

3
keitettyä perunaa
3
punajuurta
2
porkkanaa
1
sipuli
2
munaa
1
tl
suolaa
1
tl
ripaus mustapippuria rouhittuna
Täytteet
1
prk (120 g)
smetanaa
50
g
mätiä
tillinoksia

Työvaiheet

  1. Raasta perunat ja raa'at juurekset karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita raasteet, sipuli, munat, suola ja pippuri keskenään.
  2. Muotoile 8 röstiä leivinpaperin päälle uunipellille.
  3. Paista röstejä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä.
  4. Nostele röstit tarjoiluvadille ja koristele ne smetananokareella, mädillä ja tillinoksilla.
Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Ruusunmarja antaa värin lisäksi omenahillolle ison tujauksen C-vitamiinia.
Ruusunmarja antaa värin lisäksi omenahillolle ison tujauksen C-vitamiinia.

Ruusunmarjojen puhdistaminen vie paljon aikaa, mutta vaiva kannattaa. Jo pieni määrä upeaa ruusunmarjaa tuo mahtavan lisän omenahillon makuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 dl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusunmarja-omenahillo

Ainekset

5
dl
siemenistä puhdistettuja ruusunmarjoja eli kiulukoita
10
dl
omenalohkoja
2
dl
vettä
2
dl
hillosokeria

Työvaiheet

  1. Huuhtele ruusunmarjat, poista kannat ja tupsut. Halkaise. Poista siemenet pikkulusikan varrella.
  2. Pese ja lohko omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, riittää kun poistaa siemenkodat.
  3. Laita ruusunmarjat, omenat ja vesi kattilaan ja anna kiehua sen aikaa kunnes marjat ja omenat ovat pehmenneet. Aikaa tähän menee 20–40 minuuttia.
  4. Soseuta sauvasekoittimella kattilassa sileäksi.
  5. Lisää sokeri soseeseen ja kiehauta. Anna kiehua pari minuuttia.
  6. Purkita hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä viileässä.