
Monille voikukka on vai ärsyttävän sitkeä rikkakasvi mutta toisenlaisten lasien läpi katsottuna on se monipuolinen herkku. Älä siis tuhlaa kesää hampaat irvessä kitkemiseen, vaan poimi voikukannuppuja ja tee niistä omaa pikkelssiä tai kokeile kotipihan kapriksia.
Voikukannuppupikkelssi ja voikukkakaprikset
Ainekset
Työvaiheet
Voikukannuppupikkelssi
- Ryöppää voikukannuput reippaasti suolatussa vedessä (1 l / 4 rkl merisuolaa) parin minuutin ajan. Kaada vesi pois ja jäähdytä nuput nopeasti kylmällä vedellä/ jääpalakylvyllä.
- Kiehauta kattilassa etikka, hunaja tai sokeri ja suola. Lado jäähtyneet nuput kuumennettuihin lasipurkkeihin ja kaada päälle kuuma etikka-suolaliemi. Jos tahdot pikkelssiin lisäpotkua laita joukkoon valkosipulinkynsi/ purkki.
- Sulje kannella ja anna jäähtyä huoneenlämmössä kunnes kansi ”poksahtaa” eli umpioituu. Anna nuppupikkelssin maustua jääkaapissa vähintään pari päivää. Avaamaton jääkaapissa tai kylmäkellarissa säilytetty hyvin umpioitunut purkillinen nuppupikkelssiä säilyy syötävänä vuoden jos toisenkin.
Voikukannuppukaprikset
- Huutele voikukannuput hyvin (tai liota viileässä vedessä muutama tunti). Jos keräät nuput edellisenä päivänä huuhtele ne hyvin ja säilytä ne jääkaapissa. Nuput säilyvät viileässä freesinä vuorokauden.
- Ryöppää nuppuja pari minuuttia, siivilöi ja lado keitettyihin lasitölkkeihin.
- Tee suolaliemi: keitä kunnes merisuola on kokonaan liuennut veteen. Kaada suolaliemi purkkeihin nuppujen päälle, sulje kannella ja anna seistä huoneen lämmössä 3 päivää.
- Kaada suolaliemi purkeista. Keitä etikkaliemi ja kaada se kuumana lasitölkkeihin. Sulje kannella ja jäähdytä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtyneet tölkit jääkaappiin ja anna nuppukapristen maustua vähintään 3 päivää. Säilytä jääkaapissa tai kylmäkellarissa. Hyvin desinfioituihin tölkkeihin säilötyt nuppukaprikset säilyvät avaamattomina jääkaapissa helposti vuoden.
Ei voi olla että kvitten hilloon laitetaan 1dl kardemummaa!
Itse en tykkää että omenahilloa pilataan lisäämällä siihen mitään muuta pahaa makua.