Resepti ja kuva Anu Brask
Voikukka kukkii jo kovaa vauhtia, mutta onneksi yhä vielä nuppua pukkaa.
Voikukka kukkii jo kovaa vauhtia, mutta onneksi yhä vielä nuppua pukkaa.

Monille voikukka on vai ärsyttävän sitkeä rikkakasvi mutta toisenlaisten lasien läpi katsottuna on se monipuolinen herkku. Älä siis tuhlaa kesää hampaat irvessä kitkemiseen, vaan poimi voikukannuppuja ja tee niistä omaa pikkelssiä tai kokeile kotipihan kapriksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
30 minuuttia per resepti
Vaikeustaso
Helppo

Voikukannuppupikkelssi ja voikukkakaprikset

Ainekset

Voikukannuppupikkelssi
4
dl
voikukan nuppuja
3
dl
väkiviinaetikkaa
2
rkl
hunajaa tai sokeria
2
tl
suolaa
(2
valkosipulinkynttä)
merisuolaa keittämiseen
Voikukannuppukaprikset
Liemi
2
rkl
merisuolaa
3
dl
vettä
3
dl
voikukannuppuja
Etikkaliemi
dl
etikkaa
¾
dl
vettä
2
rkl
sokeria
laakerinlehti

Työvaiheet

Voikukannuppupikkelssi

  1. Ryöppää voikukannuput reippaasti suolatussa vedessä (1 l / 4 rkl merisuolaa) parin minuutin ajan. Kaada vesi pois ja jäähdytä nuput nopeasti kylmällä vedellä/ jääpalakylvyllä.
  2. Kiehauta kattilassa etikka, hunaja tai sokeri ja suola. Lado jäähtyneet nuput kuumennettuihin lasipurkkeihin ja kaada päälle kuuma etikka-suolaliemi. Jos tahdot pikkelssiin lisäpotkua laita joukkoon valkosipulinkynsi/ purkki.
  3. Sulje kannella ja anna jäähtyä huoneenlämmössä kunnes kansi ”poksahtaa” eli umpioituu. Anna nuppupikkelssin maustua jääkaapissa vähintään pari päivää. Avaamaton jääkaapissa tai kylmäkellarissa säilytetty hyvin umpioitunut purkillinen nuppupikkelssiä säilyy syötävänä vuoden jos toisenkin.

Voikukannuppukaprikset

  1. Huutele voikukannuput hyvin (tai liota viileässä vedessä muutama tunti). Jos keräät nuput edellisenä päivänä huuhtele ne hyvin ja säilytä ne jääkaapissa. Nuput säilyvät viileässä freesinä vuorokauden.
  2. Ryöppää nuppuja pari minuuttia, siivilöi ja lado keitettyihin lasitölkkeihin.
  3. Tee suolaliemi: keitä kunnes merisuola on kokonaan liuennut veteen. Kaada suolaliemi purkkeihin nuppujen päälle, sulje kannella ja anna seistä huoneen lämmössä 3 päivää.
  4. Kaada suolaliemi purkeista. Keitä etikkaliemi ja kaada se kuumana lasitölkkeihin. Sulje kannella ja jäähdytä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtyneet tölkit jääkaappiin ja anna nuppukapristen maustua vähintään 3 päivää. Säilytä jääkaapissa tai kylmäkellarissa. Hyvin desinfioituihin tölkkeihin säilötyt nuppukaprikset säilyvät avaamattomina jääkaapissa helposti vuoden.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Punajuuret pikkelöidään joulumausteisessa liemessä. Tuloksena on täydellinen maku ja väri.
Punajuuret pikkelöidään joulumausteisessa liemessä. Tuloksena on täydellinen maku ja väri.

Mieto etikkaisuus, siirappi ja hapokkaat puolukat saavat punajuuret maistumaan kaikkien jouluruokien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1 t + 2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Pikkelöidyt puolukka-punajuuret

Ainekset

500
g
pieniä punajuuria
1
punasipuli
1–2
dl
puolukoita (pakaste)
Pikkeliliemi
2
dl
punaviinietikkaa
1
dl
siirappia
1
tl
suolaa
½
tl
kokonaisia mustapippureita
5
kokonaista neilikkaa
2
tähtianista
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret juuri ja juuri kypsiksi. Jäähdytä ne, poista kannat ja irrota kuoret vetäisemällä. Leikkaa isoimmat punajuuret kahtia, käytä pienet kokonaisina.
  2. Kuori ja halkaise punasipuli. Leikkaa se lehdenohuiksi viipaleiksi.
  3. Nostele punajuuret kerroksittain punasipulien ja puolukoiden kanssa litran vetoiseen, kannelliseen lasipurkkiin.
  4. Mittaa punaviinietikka, siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta sekoittaen ja kaada kuuma liemi kasvisten päälle. Ravistele purkkia. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin.
  5. Anna punajuurten maustua jääkaapissa 2–3 päivää. Heiluttele välillä purkkia, jotta ainekset maustuvat tasaisesti. Niistä irtoaa säilytyksen aikana lientä.
  6. Tarjoa lisäkkeenä joulupöydässä. Käytä viikon kuluessa.
Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Rosollirösti on joulunajan paras kasvispihvi.
Rosollirösti on joulunajan paras kasvispihvi.

Rakastettu rosolli kokee hienostuneen muodonmuutoksen. Röstinä rosolli on ruokaisampi, varsinkin mädin ja smetanan kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Rosolliröstit

Ainekset

3
keitettyä perunaa
3
punajuurta
2
porkkanaa
1
sipuli
2
munaa
1
tl
suolaa
1
tl
ripaus mustapippuria rouhittuna
Täytteet
1
prk (120 g)
smetanaa
50
g
mätiä
tillinoksia

Työvaiheet

  1. Raasta perunat ja raa'at juurekset karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita raasteet, sipuli, munat, suola ja pippuri keskenään.
  2. Muotoile 8 röstiä leivinpaperin päälle uunipellille.
  3. Paista röstejä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä.
  4. Nostele röstit tarjoiluvadille ja koristele ne smetananokareella, mädillä ja tillinoksilla.
Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Ruusunmarja antaa värin lisäksi omenahillolle ison tujauksen C-vitamiinia.
Ruusunmarja antaa värin lisäksi omenahillolle ison tujauksen C-vitamiinia.

Ruusunmarjojen puhdistaminen vie paljon aikaa, mutta vaiva kannattaa. Jo pieni määrä upeaa ruusunmarjaa tuo mahtavan lisän omenahillon makuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 dl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusunmarja-omenahillo

Ainekset

5
dl
siemenistä puhdistettuja ruusunmarjoja eli kiulukoita
10
dl
omenalohkoja
2
dl
vettä
2
dl
hillosokeria

Työvaiheet

  1. Huuhtele ruusunmarjat, poista kannat ja tupsut. Halkaise. Poista siemenet pikkulusikan varrella.
  2. Pese ja lohko omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, riittää kun poistaa siemenkodat.
  3. Laita ruusunmarjat, omenat ja vesi kattilaan ja anna kiehua sen aikaa kunnes marjat ja omenat ovat pehmenneet. Aikaa tähän menee 20–40 minuuttia.
  4. Soseuta sauvasekoittimella kattilassa sileäksi.
  5. Lisää sokeri soseeseen ja kiehauta. Anna kiehua pari minuuttia.
  6. Purkita hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä viileässä.

Kommentit (2)

Vierailija

Ei voi olla että kvitten hilloon laitetaan 1dl kardemummaa!

Vierailija

Itse en tykkää että omenahilloa pilataan lisäämällä siihen mitään muuta pahaa makua.