Resepti Marja Samuli Kuva Jukka Rapo
Annoksia
1
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-lime-korianterisalaatti

Ainekset

2
kpl
kurkkua
2
kpl
salottisipulia
2
dl
vettä
4
rkl
vaaleaa etikkaa
8
rkl
sokeria
2
tl
suolaa
1
dl
limen mehua
1
dl
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku pituussuunnassa neljään osaan. Pilko palat pieniksi kuutioiksi tarjoiluastiaan. Kuori ja silppua sipulit. Sekoita kurkkupalojen joukkoon.
  2. Pane loput aineksista kattilaan ja kiehauta seos. Nosta kattila liedeltä ja sekoittele, kunnes sokeri on sulanut. Kaada jäähtynyt liemi kurkkujen ja sipulin päälle.
  3. Saksi tuoretta korianteria salaatin sekaan juuri ennen tarjoilua.


Teksti Marja Samuli, kuva Jukka Rapo

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Hiukan hapan ja hedelmäinen sumakki on loistava kastikkeen mauste.
Hiukan hapan ja hedelmäinen sumakki on loistava kastikkeen mauste.

Lähi-idän maistuva fattoush-salaatti syntyy rapeaksi paistetusta pitaleivästä, tomaateista, retiiseistä ja tölkkilinsseistä. Lisää kouratolkulla yrttejä ja reippaasti herkullista kastiketta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Fattoush-salaatti linsseillä

Ainekset

4
esipaistettua pitaleipää (esim. Sun)
2 + 2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
juustokuminaa
¼
tl
jauhettua chiliä
1
prk (285 g)
vihreitä linssejä
2
rs (à 200 g)
kirsikkatomaatteja
1
nippu retiisejä
1
nippu kevätsipulia
1
ruukku tuoretta minttua
1
ruukku tuoretta persiljaa
1–2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan mehu
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Sumakkikastike
1
valkosipulinkynsi
½
sitruunan mehu
1
dl
öljyä
2
tl
sumakkia (esim. Al’Fes)
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin sumakkikastike. Raasta valkosipuli kulhoon ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää öljy, sumakki, sokeri ja suola. Sekoita kastike tasaiseksi.
  2. Leikkaa pitaleipä suupaloiksi ja laita palat kulhoon. Sekoita joukkoon 2 rkl öljyä, juustokuminaa ja chiliä. Levitä uunipellille ja paahda kullanruskeiksi 200-asteisessa uunissa noin 5–8 minuuttia.
  3. Valuta linssit. Pilko tomaatit ja retiisit, leikkaa sipuli suikaleiksi ja hienonna yrtit. Yhdistä kulhossa linssit, kasvikset ja yrtit. Hienonna valkosipuli ja lisää salaatin joukkoon. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.
  4. Lisää pitaleivät ja kastike salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Helpoin tapa maustaa broileri on hieroa kuivamausteet lihan pintaan.
Helpoin tapa maustaa broileri on hieroa kuivamausteet lihan pintaan.

Tässä salaatissa kana saa makua sitruunankuoriraasteesta ja yrteistä. Lämpimien kasvisten vastapainoksi sopivat kevyet miniversot.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin kanasalaatti

Ainekset

1
rs (500 g)
broilerin fileepihvejä
1
rkl
öljyä
2
tl
Provencen yrttisekoitusta
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Salaatti
1
pkt (200 g)
versoparsakaaleja eli broccolineja
2
pientä (à 200 g)
kesäkurpitsaa
1
dl
cashewpähkinöitä
1
rkl
öljyä
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Päälle
1
pkt
versosekoitusta (Mimis)
sitruunalohkoja

Työvaiheet

  1. Kaada broilerifileiden pakkauksesta neste pois. Mittaa rasiaan fileiden päälle öljy, yrttisekoitus, sitruunankuoriraaste, suola ja pippuri. Hiero mausteet fileisiin. Anna maustua vajaan tunnin peitettynä huoneenlämmössä.
  2. Huuhdo kasvikset. Puolita versoparsakaalit pitkittäin. Viipaloi kesäkurpitsat.
  3. Paahda cashewpähkinät kevyesti kuivalla pannulla. Siirrä lautaselle.
  4. Lisää pannulle öljyä. Paista broilerinfileet molemmin puolin kypsiksi keskilämmöllä. Paistoaika on noin 5 minuuttia/puoli. Kypsyyden näet halkaisemalla fileen paksuimmasta kohdasta. Nosta fileet ja niistä irronnut liemi lautaselle.
  5. Lisää öljyä. Paista versoparsakaalit ja kesäkurpitsat nopeasti molemmin puolin melko kovalla lämmöllä. Mausta sitruunankuorella, suolalla ja pippurilla.
  6. Levitä versoparsakaalit ja kesäkurpitsat vadille. Leikkaa broilerit vinoviipaleiksi ja nostele ainesten päälle. Kaada päälle broilerin paistamisesta irronnut mausteliemi. Levitä päälle cashewpähkinät ja versoseos. Viimeistele sitruunamehulla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.

Gratinoitu kukkakaali on klassikko, mutta kuka sanoi, että se pitäisi sekä keittää että paistaa? Uunissa kukkakaali kypsyy ja gratinoituu samalla.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gratinoidut minikukkakaalit

Ainekset

4
pientä kukkakaalia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
dl
vettä
Gratiini
1
prk (250 g)
pehmeää sulatejuustoa (Koskenlaskija Ruoka)
1
keltuainen
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
1
dl
maalaisleivän muruja
1
dl
siemeniä
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhdo kukkakaalit ja leikkaa niiden kanta tasaiseksi. Nosta kaalit vieri viereen uunivuokaan. Sivele ne öljyllä. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Kaada vesi kukkakaalien lomaan. Se pitää huolen, että kukkakaalien varsi kypsyy samalla, kun yläpuoli paahtuu.
  2. Paahda kukkakaaleja 225-asteisen uunin alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Aika riippuu varren paksuudesta ja siitä, kuinka napakoita tai pehmeitä kaaleista haluat.
  3. Yhdistä sulatejuusto, keltuainen, sinappi ja sitruunankuoriraaste. Levitä seos kukkakaalien päälle. Ripottele pinnalle leivänmuruja, siemeniä ja mustapippuria. Jatka paahtamista uunin keskitasolla 7–10 minuuttia, kunnes kuorrutus saa kauniin värin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Yhdistä kaikki hyvä ja pyöräytä sekaisin.
Yhdistä kaikki hyvä ja pyöräytä sekaisin.

Raparperia, fetaa, mansikoita ja hunajaa. Tässä salaatissa happo, suola ja makeus ovat suloisessa tasapainossa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-fetasalaatti

Ainekset

250
g
raparperia
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
hunajaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku friseesalaattia
1
ruukku pienilehtistä basilikaa
1
ruukku minttua
1
l
tuoreita mansikoita
1
pkt (200 g)
fetajuustoa
Pinnalle
1
rkl
juoksevaa hunajaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Pese raparperit, leikkaa ne pitkittäin kahtia ja sitten muutaman sentin pätkiksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista raparperit nopeasti, kunnes ne hieman pehmenevät.
  2. Jätä raparperit pannulle ja kaada raparperi-öljyliemi pannulta salaattikulhon pohjalle. Lisää sitruunamehu, hunaja, suola ja pippuri. Vatkaa sekaisin.
  3. Revi joukkoon salaatti, basilika ja mintunlehdet. Pyöräytä niin, että kastike tarttuu lehtiin.
  4. Puhdista ja halkaise mansikat. Murenna feta. Lisää ne kulhoon. Lisää päälle raparperit. Pöyhäise sekaisin. Tarjoa hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)